MAKASE Kerékpárszerelő tanfolyam

MAKASE Kerékpárszerelő tanfolyam

MAKASEÉrdekelnek a technikai újdonságok, a modern gyártástechnológia, szeretnéd megismerni közelebbről ezt a világot?
Vagy csak szeretsz kerékpározni és magad tartanád karban féltett drótszamarad?
Jelentkezz tanfolyamunkra, ahol megtanulhatod a kerékpárszerelés csínját-bínját, valamint megismerkedhetsz a legfejlettebb gyártók mint a SHIMANO, SRAM, stb. legújabb termékeivel.

Képek forrása: mountainbike-magazin.de, promobicis.com, bikeradar.com

 

A kerékpárszerelő tanfolyam tartalma:


A résztvevők elsajátítják a kerékpárszerelő tevékenységhez szükséges elméleti- és gyakorlati ismereteket. A kerékpárszerelő feladata alkalmassá tenni a járművet a közúti forgalomban való részvételre. Ellenőrzi, javítja, karbantartja a fékeket, futóműveket, a világítási szerelvényeket és a jármű egyéb szerelvényeit a biztonságos közlekedés érdekében.

A kerékpárszerelő feladatai és tevékenységei:

A XVII. század elején megjelent biciklik nagyon primitív találmányok voltak: egypár léc két fakerékkel. A biciklista terpeszben ült rajta, és lábbal rugaszkodott el a talajtól. Később kormányt szereltek rá, és az első kerék kormányozhatóvá vált. Felkerültek a hátsó kereket hajtó pedálok is, és a bicikli lassacskán olyan lett, amilyennek ma is ismerjük. A kerékpározás az utóbbi években egyre nagyobb népszerűségnek örvend. Az egészséges életmódot segíti, környezetbarát, így mind a fiatalok, mind a felnőttek közt közkedvelt közlekedési eszköz. A kicsi gyerekektől az idősebb korosztályig sokan szívesen töltik szabadidejüket a szabadban túrázással, kerékpározással.

Egyre nagyobb teret hódít a kerékpársport. A versenykerékpárok mellett megjelentek a BMX és Mountain Bike kerékpárok is.

Vannak akik munkaeszközként használják a kerékpárt: postások, bicikli futárok, teherszállítók, árusok közlekedését segíti, de a cirkuszi artisták munkaeszközeként is gyakran láthatjuk.

A nagy értékű kerékpárok dinamikus terjedésével párhuzamosan elszaporodtak a kerékpárszaküzletek, kerékpárszervizek. A kerékpárok használat közben meghibásodnak és javításra szorulnak, ezért olyan szakemberekre is szükség van, akik ezeket a hibákat kijavítják, megszüntetik.

 

Iskolai előképzettség:   tizedik évfolyam elvégzését igazoló iskolai végzettség,
1999. előtt végzettek számára 8 általános
Szakmai előképzettség:   nem szükséges
Egészségügyi alkalmasság:   szükséges
Elmélet / gyakorlat aránya:   35% elmélet / 65% gyakorlat
Képzési idő:   6 hét
Képzési napok:   heti két nap hétköznap (09.00 ─ 18.00)
Képzési díj:   120.000 Ft (részletben fizethető)
Vizsgadíj:   a képzési díj tartalmazza (a pótvizsga díja 10.000 Ft)

 

A befizetett összegről 15 napon belül számlát állítunk ki. A csekken és a számlakérőn az a személy vagy cég legyen feltüntetve, akinek a nevére a számlát ki kell állítani! Aki a befizetéshez előre kér számlát, kérjük jelezze! A befizetés csekken vagy átutalással történhet.

 

A tanfolyamok kezdete: 2020.09.15 -  2020.10.22. (Betelt!) és 2020.10.29 - 2020.12.04.

A tanfolyam díja: 120.000 Ft, amely tartalmazza az elméleti oktatás díját, a gyakorlati oktatásokon a munkaeszközök biztosítását, a tanúsítvány költségeit valamint a vizsgadíjat. A befizetett tanfolyamdíjat nem áll módunkban visszafizetni.

Jelentkezéskor 60.000 Ft fizetendő, a további részlet a tanfolyam kezdetekor (60.000 Ft).

A jelentkezéseket érkezési sorrendben regisztráljuk, egy tanfolyamon maximálisan 8 főt tudunk fogadni.

A vizsga-követelményeket teljesítők a tanfolyam elvégzéséről tanúsítványt kapnak. Angol és német nyelvű tanúsítványt is tudunk biztosítani melynek külön díja 8000 Ft.

Jelentkezés a képzésre, további információk:

Jelentkezés kerékpárszerelő képzésre

Okmányok

* Az Alapszabályzatot, Szervezeti és Működési Szabályzatot, a MAKASE Adatkezelési Szabályzatát megismertem, és a jelentkezési lap elküldésével, az abban foglaltakat magamra nézve elfogadom!

* Az Adatkezelési Szabályzat elfogadásával biztosít minket arról, hogy elolvasta és megértette az adatkezelési gyakorlatunkat és azt, hogy miként gyűjthetjük és használhatjuk az Ön adatait.

* Kijelentem, hogy a képzés részleteit megismertem. A részvétel és a fizetés feltételeit a elfogadom!

* Arra kérünk, hogy ha a jelentkezés után megváltozott a címed, új a telefonszámod, esetleg lecserélted az útleveled, mindenképp jelezd ezt egyesületünknek! A MaKaSE ugyanis nem vállalja a felelősséget a hibás adat okozta károkért.

captcha

A vizsga fő eleme gyakorlati feladat, amely legtöbb esetben egy kerékpár teljes karbantartását, beállítását foglalja magába, valamint egy a vizsgáztató által előidézett hiba szakszerű javítását. A vizsga akkor eredményes, ha az előírt feladat végrehajtása legalább 80%-osra értékelhető.

 

A Kerékpárszerelő képzés általános vizsgakövetelményei:

Gyakorlati vizsgatevékenység

A vizsgafeladat megnevezése: Kerékpár-szerelés gyakorlata, üzemviteli feladatok

A vizsgafeladat ismertetése: A gyakorlati vizsgán a jelölt egy összetett feladatot old meg, komplett kerékpáron, fődarabokon, részegységeken. A feladat elvégzése során nézeti, vetületi rajzot készít a kerékpár egy megadott alkatrészéről, beszámol az adott alkatrész felújíthatóságáról, munkalapot állít ki az elvégzendő munkáról, számlát készít az elvégzett javításról, és beszámol a feladat elvégzése során alkalmazandó munkavédelmi feladatairól. A feladat kidolgozása közben a gyári szervizutasításokat, szervizkönyvet használhatja.

A vizsgafeladat ismertetése:

Kerékpár szerkezeti részeinek vizsgálata, diagnosztikája, beállítása, javítása, műhelyadminisztrációs tevékenység, tevékenységhez tartozó munka- és tűzvédelmi ismeretek.

A vizsgafeladat időtartama: 150 perc


A vizsgákhoz szükséges online elméleti tananyagot az egyesület biztosítja a jelentkezők számára.

A sikeres vizsgát követően, a megszerzett tapasztalatokkal betölthető munkakörök:

  • Kerékpárszerelő, kerékpár-karbantartó

A képzés nem OKJ-s. Vállalkozás indításához szükséges a tanúsítvány mellé kereskedelmi végzettség vagy Boltvezető tanfolyam elvégzésének igazolása.

További információk : Elek Péter tanfolyamvezető ( 2837 Vértesszőlős, Valusek út 12.), tel.: +36 20/9449001, e-mail: kaland.sport.hu@gmail.com

A tanfolyam helyszíne: 2837 Vértesszőlős, Valusek út 12.

Jelentkezni lehet: telefonon vagy e-mailben, illetve személyesen, előre egyeztetett időpontban - 2837 Vértesszőlős, Valusek út 12.

 

A tanfolyam elméleti előadásokból és gyakorlati képzésből áll. A fent említett arány jól mutatja, hogy az utóbbira épül az ismeretek megszerzésének nagyobb része. Célunk, hogy akik elvégzik a tanfolyamot, azonnal hasznosíthassák a megszerzett tudást.

A tanfolyam alatt több szervizt is meglátogatunk, valamit betekintést biztosítunk az alkatrész és kerékpár nagykereskedők munkájában, működési folyamataiba.

 

Tantárgy   Óraszám   Képzési forma
Kerékpár-szerelési ismeretek   30   elmélet
Munka-, tűz- és balesetvédelem   5   elmélet
Műszaki dokumentáció   5   elmélet
Anyagok, technológiák   5   elmélet
Általános vállalkozási ismeretek   5   elmélet
Műhelygyakorlatok, kerékpár beállítása, javítása, karbantartása   90   gyakorlat
Mechanikai mérések   4   gyakorlat

 

A kerékpárszerelő tanfolyamon megszerezhető ismeretek:

- új kerékpárok összeszerelése,

- kerékpárok javítása, karbantartása

Az új kerékpárok szerelése ma már jellemzően kisebb üzemekben történik. A kerékpárszerelő az előre gyártott alkatrészekből szállításra készíti elő a kerékpárt.
Az egyes tartozékokat külön szállítják a kerékpár mellé, csak az üzletben vagy otthon szerelik össze teljesen. Ekkor kerülnek felszerelésre a sárhányók, csomagtartó, lámpa és egyéb kellékek.

A kerékpárok javítása és karban tartása jóval sokrétűbb feladatot jelent. A kerékpárszerelő karbantartás során beállítja a fékeket, cseréli a fékgumikat, szükség esetén megtekinti a fékek működtető huzaljait és a fékkarokat. Gondosan ellenőrzi a kormányrögzítő csavarokat, tengelyanyák meghúzását. Átvizsgálja a kormányfejet, beállítja a hajtólánc feszességét, szükség esetén gondoskodik a megkenéséről. Ellenőrzi a küllők feszességét és a kerékfutást, egyes kerékpároknál a sebességváltó szerkezetet. Amennyiben szükséges, meghúzza a rögzítő anyákat és a csavarokat. A nagyobb karbantartásokat általában 2 évente célszerű elvégeztetni a kerékpárszerelővel. Az ekkor elvégezendő feladatokat a tipikus meghibásodási lehetőségek ismeretében végzik a szakemberek. A kerékpárszerelő ennek során szétszedi és kitisztítja a hajtócsapágyak házát, megkeni az első és hátsó kerékagyat, tisztítja, keni és ellenőrzi a fékberendezéseket, ellenőrzi és kezeli a gumiabroncsokat.

A kerékpárszerelő segítséget nyújt az új kerékpár összeszerelésében is: segít a nyereg és a kormány beállításánál. A kormány rögzítése akkor megfelelő, ha lábközé fogott kerék esetén a kormánykerék nehezen forgatható el. A kormánykészlet beállítása során figyel arra, hogy az első villa elforgatása sima, akadozás-mentes legyen, és mindkét irányba forogjon.
Nagyon fontos a fékek megfelelő beállítása, karbantartása. A használat során a gumibetéte kopnak, ezért a kerékpárszerelő utánaállítja a bowden-huzalokat. A beállítás akkor jó ha a perem és a fékgumi közötti hézag 1-1,5 mm. A fékgumi csak a peremhez érhet, mert ha a gumihoz ér, nagyon gyorsan kopik.
A kerékpár hosszabb használata után előfordulhat, hogy a kerekek akadoznak. Ekkor a kerékpárszerelő a kerékcsapágy javítása miatt szétszedi és bekeni a kerékagyat.
A kerékpár menetstabilitása és a gumiabroncs épsége és tartóssága miatt fontos a gumiabroncs légnyomásának helyes értéken tartása. A kerékpárszerelő ellenőrzi a nyomásértéket, amely kerékpár típusától függően különböző lehet. A gumiabroncsot házilag szerelni a régi hagyományokkal ellentétben ma már nem célszerű, a kerékpárszerelő a gumihibákat a különböző típusoknak megfelelő kezelési, karbantartási folyamatok során javítja.

Láncváltós kerékpárok esetén a kerékpárszerelőnek gyakori feladata az elpiszkolódott váltók tisztítása, a csúszó, mozgó részek megkenése, a láncdobó cseréje.

A kerékpárok ápolása, megfelelő tárolása megnövelheti a jármű élettartamát. A külső felületek rendszeres kezelése, ápolásra vonatkozóan a kerékpárszerelő tanácsokat ad a kerékpár használójának. Hosszabb tároláshoz a gumik leengedését, a gumiabroncsok glicerinnel történő vékony átkenését javasolja.

 

MAKASE Csapat

Miért érdemes tagnak lenned?

Tagdíjaddal támogatva szervezetünket, lehetővé teszed a szabadidősport és a kaland-sport feltételeinek javítását. Számos olyan eseményen vehetsz részt, melyhez egyesületünk biztosítja számodra a szakmai vezetést, illetve a legkorszerűbb felszerelések használatát.
Egy céltudatos csapat tagja lehetsz, részese a közös munkánknak, és megmozdulásainknak, ahol független szervezetként biztosítjuk a legújabb szabadidősport tevékenységek fejlesztését, terjesztését.

A tagjainknak járó szolgáltatásokról bővebben itt olvashatsz >>>
2020-es Eseménynaptár >>>