Stand Up Paddle - SUP

Deszka, evező és irány vízpart

A SUP-ról általában:

A Stand up paddling (vagy röviden csak SUP) egy meglehetősen fiatal sportág, ám már most rendkívüli népszerűségnek örvend az egész világon. A tevékenység rengeteg pozitív hatással van a testre és a lélekre egyaránt. Egyrészt fejleszti az egyensúly érzéket, az állóképességet és az erőnlétet; másrészt pedig a víz és a természet közelsége, az ott végzett testmozgás miatt pedig rendkívül jó hatással van a lélekre, segít levezetni a stresszt és kikapcsolódni, eltávolodni a hétköznapi gondoktól.

Képek forrása: issuu.com, pinterest.com, suptownlake.com


Az egyéb evezős sportokkal szembeni előnye, elsősorban abból fakad, hogy állva végezzük a tevékenységet. Emiatt nem csak a felsőtestet mozgatja meg, de az alsót is, valamint az egyensúlyérzék fejlesztése is ennek köszönhető. Egy másik nagy előny, ami szintén az álló helyzetből fakad az a nézőpont. Egyrészt messzebbre is látunk mint ülve, másrészt pedig mélyebbre látunk a vízben is (már ahol a víz megfelelően átlátszó). A harmadik nagy előny a könnyű szállíthatóság. A felfújható változatok elférnek egy hátizsákban az evezővel együtt. Még egy felfújható kajak is több helyet foglal, kb egy 60-70 literes túrazsáknyit. A SUP igazából bármilyen vízfelületen űzhető egy megfelelően kiválasztott deszkával. Manapság már nem csak, hogy tengeren folyókon és tavakon űzik ezt a sportot, de megjelentek a vadvízi típusok és a hosszú többnapos túrákra szánt modellek is.A SUP története:

Szigorúan véve a Stand up paddling története az ’50-es ’60-as évekre nyúlik vissza, amikor is havai szörfösök úgy oktattak és fotózták a tanulóikat, hogy a deszkáikhoz kölcsönkértek egy hosszabb evezőt és így mentek ki a vízre. Innen ered a sportág egy kevésbé ismert elnevezése a Beach boy surfing (ugyanis ezeket a srácokat hívták beach boy-nak). Ez után hosszú csend következett, majd a 2000-es évek elején néhány szörfös (Dave Kalama, Brian Keaulana, Rick Thomas, Archie Kalepa és Laird Hamilton), elkezdték önálló edzésformává fejleszteni a SUP-ot olyan időkre, amikor a szörfözés nem lehetséges a hullámok hiánya miatt. Nem sokkal később már önálló sportágként találkozunk ismét a Stand up paddlilg-el a különböző kishajós versenyeken (egyelőre még csak, mint kategória, de nemsokára eljön az idő, amikor saját versenye is lesz a SUP deszkásoknak). Mostanra odáig jutottunk, hogy az amerikai parti őrség járművé nyilvánította a SUP deszkákat, aminek persze megvan a maga előnye és hátránya is. Kevésbé szigorúan véve a sportág előzményei számos helyen felfedezhetőek. Ami talán tényleg valamiféle ötletadó lehetett az a polinéz halászoknak azon technikája, amikor a kenuban felállva eveztek, hogy könnyen észrevegyék a halakat. De állva eveztek a velencei gondolások és a legtöbb mocsárban élő nép tagjai is.Néhány gyártó néhány deszkája a teljesség igénye nélkül, a balatoni SUP center jóvoltából:

2006-ban az angol ’The Red Paddle Company’ létrehozta a stand up paddle deszkák felfújható változatát. Legfeljebb alaposabb szemügyre vétel után vehető észre a különbség a hagyományos társaiéhoz képest. A felszereléshez tartozó pumpával 2 perc alatt, könnyedén felfújható a deszka a megfelelő nyomásra, így ugyanolyan jó minőségű, szilárd és stabil, mint bármelyik másik.

A deszka használaton kívül egy hátizsákban elfér, egyszerű szállítani – nem kell tetőcsomagtartó, valamint tárolni – nem szükséges garázs, tárolóhelyiség. További előnye, hogy könnyű a súlya, nem tud eltörni, kevésbé sérülékeny

Red Air TenSix felfújható 10'6" x 32" x 218 liter

Red Air TenSix – a Red felfújható deszkája. A deszka pumpával együtt a hozzá tartozó hátizsákban kapható. Direkt ehhez a deszkához kifejlesztett pumpával (Ezee Pump) különösebb fizikai igénybevétel nélkül, pár percen belül fel lehet fújni. A lekerekített orr és a farrész a három szkeggel, a csúszásmentes eva borítás a tökéletes teljesítményt, egyszerű kezelhetőséget, iránytartást biztosítja.

Stand Up Paddle - SUP 

 

Red Air Ten Eight Mega felfújható 10'8" x 36" x 296 liter

A Red Air Ten Eight valamivel hosszabb és szélesebb is, mint a kisebb változata, így sokkal stabilabb is. A deszkát 90 kg testsúly feletti használóknak tervezték.

Stand Up Paddle - SUP

A deszkához a Red megalkotta praktikus állítható evezőjét, amely 170-210 cm között használható. A három részből álló evező, előnye, hogy nemcsak állítható, hanem három részre szedhető, akár a hátizsák szettbe is belefér, így praktikus tároláskor, szállításkor.

Stand Up Paddle - SUP 

MISTRAL

Mistral M1 felfújható 12'6" x 29,5" x 245 liter

A világ első felfújható race boardját a Mistral alkotta meg. Hihetetlenül gyors és stabil. A könnyű súlyának köszönhetően kis erőkifejtéssel nagy sebességet érhetünk el. Egy igazi családi race board! A 3,85 méter hosszú deszka csupán 
10,8 kg-ot nyom.

Stand Up Paddle - SUP

Mistral M1 12'6" x 27,5" x 255 liter

A boardok alja egy olyan speciális konstrukció, amivel minden egyes evező csapással a maximális hatást érhetjük el – az M1 csak úgy szeli a vízet!
A deszkát törzsének vonalai teszik gyorssá. Úgy alkották meg, hogy rögtön a siklás élményét nyújtja. Axe Bow, azaz az M1 egyedülálló orr kialakítása garantálja a szükséges hidrodinamikai felhajtóerőt az optimális vízkiszorítással egyidejűleg.
Az M1-et egyaránt szánták tavi és tengeri evezésre is. 

Stand Up Paddle - SUP

 

Mistral Allround 11'9 x 31,5" x 200 liter


Egy SUP deszka kezdőknek, hobby sportolóknak, kirándulásra barátokkal és az egész családnak! A tökéletes ár-érték arány miatt mindenki megtalálja a számítását bármilyen típusú vízen, bármilyen körülmények között.
Nyugodt járású deszka, amely való könnyű evezéshez, long-bord szörfözéshez, vagy akár windsurfözéséhez. Mindenkinek, minden körülmények között ajánlható! A Mistral Allround élményt nyújt folyón, tavon és tengeren egyaránt. 

Stand Up Paddle - SUP

 

Fanatic

FLY RACE WOOD 12'6" x 30.5" x 254 liter

Race board mindenkinek! Akár a marathont is leevezhetjük vele egy tavon, vagy a nyílt óceánon, kisebb hullámok között is! A hosszú vízvonal miatt csekély erőkifejtés révén is nagy lendületet nyerhetünk. A deszka az ívelt orrával a víz alatti kerekítéssel, a lapos felületével könnyen szeli a fodrozódó, változó irányú hullámokat is, mindeközben tartja a maximális sebességet.

Stand Up Paddle - SUP 

 

Fanatic Fly HRS 11'0" x 32" x 217 liter

Ez a sokoldalú és kiforrott design a helyes választás a kis és nehéz súlyú suposoknak egyaránt. A deszka elsősorban a harmonikus térfogat eloszlása és a lapos felülete révén tűnik ki. Ez által az első tapasztalat a hullámokkal gyerekjátéknak tűnik, még az abszolút kezdők számára is.

Stand Up Paddle - SUP

 

BIC

BIC ACS 11'4" x 32" x 205 liter 
BIC ACS 10'4" x 31" x 175 liter

A több mint 30 éves tapasztalatával dobta pár éve piacra a Bic az első stand up paddle boardjait. Az ACS SUP deszka nálunk is kölcsönözhető. A stabil, könnyen manőverzhető és jó teherbírású (max. 150 kg súlyig) polietilén deszka kezdő és haladó tudásszintű ridereknek egyaránt ajánlható.

Stand Up Paddle - SUP

 

RRD

RRD Cruiser Convertible LTD (carbon) 12' x 30" x 245 liter 

A Roberto Ricci Cruiser Twelve kiváló sima vizekre és túrázáshoz. A deszka eleje „V” formájú és egy lapos testben folytatódik egész a hátsó részéig, így ez a board könnyen átsiklik a kis hullámokon és minden csapásnál megőrzi stabilitását. A deszka a SUP túrák során a legjobbját állandó, közepes sebesség mellett nyújta.

Stand Up Paddle - SUP 

 

Imagine Surf

Imagine Surf Speeder 11'0" x 30" x 280 liter

A Speeder az amerikai Imagine Surf cég választékának leggyorsabb SUP deszkája. A zárható rakodótér és csomagháló révén alkalmas hosszabb túrák megtételéhez is. Az integrált háttámla és lábtartó miatt a Speeder kajakozáshoz is használható. Az evező kajak evezővé alakítható át.

Stand Up Paddle - SUP 

És két másik nagy amerikai gyártó (ezek nagyrészt nem felfújható modellek):

http://www.c4waterman.com/2012/boards/isups/

http://naishsurfing.com/boards/

És néhány videó, kedvcsinálónak:

 

SUP Center Balaton
www.standuppaddle.hu

Miért érdemes tagnak lenned?

Tagdíjaddal támogatva szervezetünket, lehetővé teszed a szabadidősport és a kaland-sport feltételeinek javítását. Számos olyan eseményen vehetsz részt, melyhez egyesületünk biztosítja számodra a szakmai vezetést, illetve a legkorszerűbb felszerelések használatát.
Egy céltudatos csapat tagja lehetsz, részese a közös munkánknak, és megmozdulásainknak, ahol független szervezetként biztosítjuk a legújabb szabadidősport tevékenységek fejlesztését, terjesztését.

A tagjainknak járó szolgáltatásokról bővebben itt olvashatsz >>>
2020-es Eseménynaptár >>>