MAKASE Racing Team - Downhill, Dirt

Sebesség, ugrások, verseny

MAKASE Racing Team - Downhill, Dirt

A downhill kerékpározás (DH) egy időfutam mountain bike verseny aminek fő hajtóereje a gravitáció. A kerékpárosok az óra ellen küzdenek, általában 30 másodperces időközönként indítva (leglassabbtól a leggyorsabbig sorba állítva), speciális DH pályákon, melyeken jellemzően kettő-öt perc alatt érnek le a sportolók. A versenyzők időmérő berendezése a műlesiklásban használt jeladókhoz hasonló. A helyezést a pálya teljesítésének ideje határozza meg, versenyeken gyakran tized- vagy akár századmásodperceken múlnak a helyezések. Ahogy a neve is mutatja, a downhill versenyeket meredek, lejtős terepen tartják, emelkedő szakaszok nélkül, ami gyors ereszkedést és hosszú repüléseket tesz lehetővé az ugratókon és egyéb akadályokon.

Képek forrása: MAKASE, standmag.hu, pinkbike.com

 

A downhill kerékpár

A downhill kerékpár (más néven a lejtőző mountain bike) egy összteleszkópos kerékpár, amit a különösen meredek, sziklás ösvényeken való hegyikerékpározásra terveztek. Összehasonlítva egy könnyű és sokoldalú cross-country kerékpárral, a downhill kerékpárok esetében a tartósság és a stabilitás a legfontosabb tervezési szempont. Ezek a kerékpárok elsősorban a nagy sebességű ereszkedésre lettek tervezve, ezért a lejtőző kerékpárosok kénytelenek feltolni, felvonóval vagy különböző járművekkel felvitetni magukat a pálya elejére.
A downhill kerékpárvázak általában alumíniumból vagy az acélból készülnek. A hátsó felfüggesztés 180-250mm-es rugóutat ad, ehhez 180-203mm-t mozgó első teleszkópot (rugós villát) társítanak. A felfüggesztések SAG-ja (a rugózó elemek alapterhelés melletti beülése) is sokkal több, mint cross-country kerékpárok esetében (DH: 25% -50% vs. XC: 10% -20%-a a teljes útnak), így a kerékpár hatékonyabban tudja venni az akadályokat nagy sebesség mellett.
Ezek a kerékpárok nagyon lapos fejcsőszöggel (66° vagy annál kevesebb) és hosszú tengelytávval (több mint 1100mm) bírnak, valamint akár 3" széles terepmintás külsőgumit is képesek befogadni. A DH vázakat a klasszikus MTB váznál masszívabbra tervezik a nagyobb igénybevételek miatt. Bár a súly kordában tartása a DH gépeknél is nagyon fontos, a nehéz terep miatt ezek a kerékpárok akár 18-24 kg-osak is lehetnek.
Egyéb jellemzők közé tartozik a 8"-os (203mm) féktárcsával szerelt 2, 4 vagy akár 6 dugattyús hidraulikus tárcsafék és a hajtóműre szerelt láncterelő, ami megakadályozza a lánc leesését a rázós pályán. Egyik legújabb fejlesztés a OnePointFive fejcső szabvány, az ezt használó rugós villák már 1,5" széles fejcsővet használnak a hagyományos 1 1/8"-os helyett, ezáltal sokkal erősebb lesz a villa-váz kapcsolata. Az állítható fejcsővel rendelkező vázakon a kerékpáros a saját igényei szerint tudja megválasztani a fejcsőszöget. A legtöbb kerékpáron ma már duplavállas első villát használnak, ami nagyobb merevséget nyújt 203mm út mellett, ellenben nehezebb és nagyobb a fordulóköre, mivel a becsúszószárak miatt nem körbeforgatható.
A downhill és a freeride kerékpárok nagyon hasonlítanak egymásra a nagy, erős váz és a hosszú rugóút miatt. Legfőbb különbség a használatban van, a freeride kerékpárok hatalmas letörésekre, ugratókra lettek tervezve, míg a DH bringák a nagy sebességű lejtőzésre optimalizáltak.
A DH kerékpározás fontos kiegészítői a különböző védőfelszerelések is. Ezek közé tartozik a full-face (teljes fejet védő) bukósisak, gerincvédő vagy teljes felsőtestet védő

 

Videók:

Videók forrása: vimeo.com, youtube.com

MAKASE Racing Team - Downhill, Dirt