Eseménynaptár 2020

Mászó túra a Johanniták szigetén - Őszi nyaralás a mediterrán Máltán

 
Kezdés 2013. Október 25. , Péntek -  8:00
Befejezés 2013. November 01. , Péntek -  5:00
Találatok : 2438  

A szigetről:

Málta egy Szicíliától délre fekvő kis sziget (pontosabban sziget csoport), mely mediterrán klímájával egész évben kellemes célpont a túrázni és utazni vágyóknak. A szigetre érkezőket szinte egész évben kék ég, kristálytiszta tenger és napsütés fogadja. A nyár nagyon forró és száraz, viszont a fagy teljesen ismeretlen arrafelé. Ennek a szinte paradicsomi helynek az egyetlen problémája az ivóvíz, ugyanis a szigeten már vagy ezer éve nincs állandó vízfolyás. Az édesvíz egy része így a kőzetekben és a külön erre a célra épített alagutakban megrekedő téli csapadékból származik; míg egy másik részét a tengervíz sótalanításával állítják elő, ám ez sajnos eléggé megterhelő a környezetre ugyanis az ehhez szükséges energia fosszilis üzemanyagok elégetéséből származik. A sziget az európai madárvonulási útvonalak fő megállóhelye Afrika felé, így a vonulási időszakban rengeteg madár tanyázik a szigeten, ami miatt az ornitológusok látogatják szívesen a szigetet ebben az időszakban.

 

És történetéről:

A sziget első lakói még a kőkorszakban (Kr.e. 5200 körül) érkeztek a szigetre és egy földműves, állattartó, megalitikus kultúrát alakítottak ki. Az általuk épített megalitikus templomok legtöbbje idősebb mint a Stonehenge vagy az egyiptomi piramisok, közülük több még ma is látható (Ġgantija, Tarxien, Mnajdra, Ħaġar Qim). Ez a kultúra Kr.e. 2500 körül nyomtalanul eltűnt. Az ez után következő időkben előbb a föníciaiak (ők nevezték el Malet-nek, „biztonságos kikötőnek”), majd a Khartagóiak, majd a rómaiak fennhatósága alá tartozott. A Római birodalom bukásának környékén előbb a vandáok, majd az osztrogótok, végül a kelet római birodalom kezébe került (535). Tőlük egy arab sereg ragadta el 870-ben. Ebből az időből származik a máltai nyelv alapja és a legtöbb helységnév. Az 1090-es normann hódítással a kereszténység térhódítása vált véglegessé. Az arab lakosság áttért és egybe olvadt az olasz és normann lakosokkal létrehozva a máltai népet és nyelvet.

{phocagallery view=category|categoryid=34|imageid=0|limitstart=0|limitcount=35|pluginlink=0|imageordering=9|displayname=0}

A következő fontos dátum 1530. október 26, amikor is V. Károly német-római császár a jeruzsálemi Szent János lovagrendnek adományozta a szigetet, akik a terjeszkedő oszmán birodalommal háborúztak éppen (és űzettek el Rodoszról). 1565-ben sikeresen visszaverték a több hónapos török ostromot és ezt követően végleg megtelepedtek és elkezdték az új főváros, Valetta építését. 1798-ban Napóleon seregei megszállták a szigetet és elűzték a lovagokat, ám az ez után kitört felkelés miatt sosem tudták megszilárdítani hatalmukat. Ebben a zavaros időszakban egy brit kormányzó irányította nemzetgyűlés kezében volt a hatalom. Az 1802-es amiens-i békében még a lovagrendnek ítélték a szigetet, ám az 1814-es párizsi béke már brit koronabirtokká nyilvánította.

Ez után Málta főleg haditengerészeti központként és egészségügyi háttér bázisként szolgált a különböző háborúkban (Krimi háború, első és második világháború). A második világháború idején tanúsított bátorságáért a lakosság kollektíven megkapta a György keresztet, mely az óta is zászlajukon szerepel. Az ország 1964. szeptember 21-én vált függetlenné, ám 1970-ig még II. Erzsébet volt a hivatalos államfő.

 

A programtervezetet és a benne található célpontokat - mint jelentkezők - bármikor megváltoztathatjátok valamint kiegészíthetitek. Túravezetőink tapasztalatának köszönhetően igyekszünk elérni, hogy eseményeink a lehető legnagyobb élményt nyújtsák számotokra, és állandó tagjaivá váljatok kalandozásinknak!

 

Túra program:

A legolcsóbb és legkényelmesebb repülővel utazni a szigetre. A Wizz Air és az Air Malta is indít közvetlen járatokat Budapestről. Találkozó Ferihegyen majd egy alig két órás repülés után megérkezünk a máltai nemzetközi repülőtérre, ahol autót bérelünk, amivel eljutunk a szállásunkra, majd a hét további részében a mászó helyekre. Ott egy könnyű vacsora közben átbeszéljük a másnapi mászást. Mivel a sziget nem túl nagy ezért bármelyik mászó helyet könnyen elérjük autóval. A hőmérséklet októberben 18-25 fok, a tenger pedig átlagosan 23 fokos.

Málta rengeteg lehetőséget kínál a sziklamászóknak legyen szó akár sportmászásról, akár klasszikus mászásról, akár az egyre népszerűbb DWS-ről (deep water solo, lásd lentebb). A legtöbb mászó hely és boulder park azonban a sziget déli csücskén található, így valószínűleg itt töltjük majd időnk nagyobbik részét. A nittelt utak nagy része, valamint a DWS lehetőségek is mind a déli és nyugati partvonal mentén találhatóak. Ezek közül a sziklák közül számosat csak a víz felől tudunk megközelíteni, amihez hajót bérlünk majd. A klasszikus mászás szerelmeseinek érdemes ellátogatni a Victoria Lines-hoz, ahol több mint 200 út vár meghódításra és számos boulder probléma megoldásra. A túrához nincsen meghatározott tapasztalati vagy tudásbeli elvárás (bár nem egy alapfokú tanfolyamról van szó), hiszen ennyi lehetőség között mindenki megtalálhatja a tudásának és érdeklődésének megfelelő mászást. Így az egyetlen elvárás a minimális kötéltechnikai ismeret.

 

A deep water solo:

Ez a sziklamászás egy viszonylag új keletű ága, melyben a cél a parti szirtek biztosítás nélküli megmászása. Tulajdon képen ez a szóló mászás egy biztonságosabb verziója, hiszen ha az ember leesik, maximum a vízbe pottyan (ami egyébként ezeken a helyeken kifejezetten mély, mint azt az elnevezés is mutatja). Így ez egy remek lehetőség megtapasztalni a teljes kitettség és a tiszta, segédeszközök nélküli mászás érzését.

 

Információk az eseményről

 • A túra időpontja:
  2012. október 25. - november 01.
 • Utazás:
  Egyénileg repülővel (45.000 - 55.000 Ft/fő - oda-vissza)
 • Szállás:
  Apartman (18000 Ft/fő/hét)
 • Részvételi költség:
  45.000 Ft
 • Részvételi költség MAKASE tagoknak:
  ingyenes (PREMIUM) - csak a legalább egy lezárt félévvel rendelkező tagoknak
 • Az ár tartalmazza:
  Az oktatást, a sziklamászó felszerelés (beülő, kötél, sisak, karabinerek, stb.) bérleti díját, túravezetést
 • Az ár nem tartalmazza:
  Az utazást, a szállást, az étkezéseket, az extrémsport biztosítás díját (nálunk megköthető)