Eseménynaptár 2020

A Nagy GR20 - Európa legnehezebb trekking túraútvonala - Korzika

 
Kezdés 2013. Szeptember 16. , Hétfő -  8:00
Befejezés 2013. Szeptember 29. , Vasárnap -  5:00
Találatok : 2614  

A korzikai GR20 vitathatatlanul Európa legszebb magashegyi trekking útvonala. Látványos díszletek, lélegzetelállító színek és egy kötetlen barangolás a vadvilágban arra késztetik a kihívást keresőket, hogy a civilizációból kiszakadva felfedezzék saját határaikat.

A francia, GR jelentése "grande Randonnée" (fordítás: nagy trekk). Az összes Európában található bakancsos túra közül a korzikai GR20 egyértelműen a legnehezebb, nem csekély állóképességet és kitartást követelve zarándokjaitól.

Ahogy a fölénk tornyosuló sziklák között, fenyőerdők mélyén, szélfútta kráterek peremén, tavak és a hófödte csúcsok mentén gyalogolunk, a sziget néha megengedi, hogy egy varászlatos pillantást vethessünk a drámai part és a tenger kontúrjára.

{phocagallery view=category|categoryid=27|imageid=0|limitstart=0|limitcount=20|pluginlink=0|imageordering=9|displayname=0}

A GR20 története a 70-es évekre nyúlik vissza, amikor Michel Fabrickant francia hegymászó kezdeményezte Korzika legfőbb hegyvonulatán áthaladó utak összekötését. A kitett ösvény függőlegesen szeli át a szigetet összekötve északi és déli részét, észak-nyugatról dél-keleti irányba. 170 km hosszú, összesen közel 10.000 m szintkülönbséggel. Átlagosan 15 nap alatt teljesíthető. Nem a napi táv hossza okozza a nehézséget, hanem a jelentős szintkülönbségek. Az időjárás gyorsan változhat, esőt vagy erős szelet hozva, mely jelentősen megnehezíti a mászást és a tájékozódást...

Úgy érzed felkészültél....?

 

Részletes program:

1. nap: Hajnalban indulunk busszal Budapestről. Este ér­kezünk az észak-olaszországi Savona kikötőjébe, ahon­nan a Korzika szigetére tartó hajónk indul. Az éjszakát a komp fedélzetén töltjük hálózsákjainkban. 2. nap: Reggel érkezünk Korzikára, ahol első dolgunk, hogy Calenzana-ba utazunk. Érkezésünk után a rövid eligazítást követve megkezdjük a szigetet átszelő túránkat...

2-13. nap: 

 • Calenzana - Refuge d'Ortu di u Piobbu
 • Refuge d'Ortu di u Piobbu - Refuge de Carrozzu
 • Refuge de Carrozzu - Refuge d'Asco Stagnu
 • Refuge d'Asco Stagnu - Refuge de Tighjettu
 • Refuge de Tighjettu - (Refuge di i Mori) - Castellu di Vergio
 • (Refuge di i Mori) - Castellu di Vergio - Refuge de Managnu
 • Refuge de Managnu - Refuge de Pietra Piana
 • Refuge de Pietra Piana - Refuge de I'Onda
 • Refuge de I'Onda - Vizzavona
 • Vizzavona - Bergeries de Capannelle
 • Bergeries de Capannelle - (Col de Verde) - Refuge de Prati
 • (Col de Verde) - Refuge de Prati - Refuge d'Usciolu
 • Refuge d'Usciolu - Refuge d'Asiano
 • Refuge d'Asiano - (Col de Bavella) - Refuge de Paliri
 • Refuge de Paliri - Conca

13. nap: Conva városából indulva, reggel még csobbanhatunk egyet a tenger­ben, majd Bastia kikötőjében kompra szállunk és átha­józunk Olaszországba. Este érkezünk Livornóba, ahon­nan busszal folytatjuk utunkat Magyarország felé. Az éjszakát a buszon utazással töltjük. 14. nap: Délután érkezünk Budapestre.


 

 

Információk az eseményről

 • A túra időpontja:
  2013. szeptember 16. - szeptember 29.
 • Részvételi költség:
  30.000 Ft
 • Részvételi költség MAKASE tagoknak:
  ingyenes (PREMIUM)
 • Utazás:
  Egyénileg (az autókat segítünk összeszervezni)
  Útiköltség kb. 50.000 Ft/fő (üzemanyag, autópálya díjak, komp oda-vissza)
 • Szállás:
  Kb. 20.000 Ft /15 nap
 • Az ár tartalmazza:
  A túravezetés díját (képzett túravezetőkkel), a via ferrata oktatást, a klettersteig-szett (beülő, kantár, karabinerek, fék, sisak, hágóvas) bérleti díját
 • Az ár nem tartalmazza:
  Az utazást, a szállást, a fizetős út díját, az étkezéseket, az extrémsport biztosítás díját (nálunk megköthető)
 • A túrák nehézsége: Korzikai túráink az átlagtól kissé ne­hezebbek, amit nem elsősorban a túrák hossza vagy a szintemelkedés határoz meg, hanem a helyenként szik­lás, törmelékes és kitett terep. Elsősorban azoknak szól, akik rendszeresen túráznak és már rendelkeznek némi magashegyi gyalogtúra-, illetve hegymászó tapasztalattal. Fontos a szédülésmentesség és a magabiztos hegyi járás.

 

 

 

A sziget tengerpartja alapvetően két részre osztható: Korzika nyugati partján a hegység közvetlenül találkozik a tengerrel, itt leginkább a meredekebb, sziklás partszakaszok a jellemzőek, néha pedig akár több méteresek is lehetnek a hullámok. Ilyenkor remekül hullámfürdőzhetünk a parton, beljebb menni azonban veszélyes lehet. A keleti partvidéken lankásabb, homokos tengerpartot találunk, türkizkék öblökkel és tiszta vízzel.

Az egész szigetre jellemző, hogy a városokban, falvakban mediterrán hangulatú kis utcácskák, különböző korokból származó műemlékek találhatóak. Korzika nincs beépítve hatalmas szállodasorokkal, amelyek elcsúfítanák a partot, vagy más ipari létesítményekkel, így az itteniek teljesen meg tudták őrizni a települések romantikus hangulatát. Különböző intézkedésekkel tudatosan próbálják elősegíteni, hogy Korzika ezután se váljon olyan hellyé, amelyet tönkretesz a tömegturizmus és a zsúfoltság.

Azért akad olyan hely is, ahol pezseg az élet a szigeten. Ilyen például Bastia, ahová az Olaszországból induló kompok érkeznek, ezért itt valamivel jobban emlékeztet a hangulat egy nagyvároséra. Aki Itáliából tengeren szeretné megközelíteni Korzika szigetét, annak körülbelül 4 és fél órás útra kell számítania. A sziget fővárosa Ajaccio, amely a nyugati parton fekszik. Ez a város a híres hadvezér, Napóleon szülőhelye, amit az államférfi főtéren felállított szobra is jelez. Ajaccio kedvelt üdülőhely a téli szezonban meleg éghajlata miatt.

{phocagallery view=category|categoryid=26|imageid=0|limitstart=0|limitcount=20|pluginlink=0|imageordering=9|displayname=0}

Korzika méltán viseli az „ezerarcú sziget” nevet. Ez az Európa egyik legtisztább tengerpartjával rendelkező sziget nem csak a hegyek és a tenger változatossága miatt érdekes úti cél, hanem az itteni városkák eredeti hangulata miatt is. Igazi csemege annak, aki elmenekülne a túlzsúfolt nagyvárosból, de nem egy másik túlzsúfolt helyre.

Korzika Nevezetességei

Korzika egy páratlan történelemmel és meseszép tájakkal rendelkező sziget, ahol garantáltan jól fogjuk érezni magunkat. A sziget Franciaországhoz tartozik, így az európai unióban érvényes jogszabályok vonatkoznak erre a területre is. Utazni a legkönnyebben repülővel lehet. A légitársaságok Magyarországról nem indítanak közvetlen járatokat, de Párizson keresztül eljuthatunk Korzikára. A másik lehetőség, hogy Pisába repülünk fapados járattal, és a közeli Livornóból hajóval folytatjuk utunkat. Így több időt vesz igénybe az utazás, de kétségkívül látványosabb is. A sziget éghajlata egyértelműen mediterrán, forró nyarakkal és enyhe telekkel. Az elő- és utószezon napsütésben gazdag, de ilyenkor ne számítsunk rekkenő hőségre. A helyiek többsége a korzikai nyelvet beszéli, de a franciát is megértik.

Korzika legszebb tengerpartjai

Az északon fekvő Bastia és a déli Bonifacio közti partszakasz homokos strandjairól híres. Porto Vecchio környéke talán a legszebb, itt a türkizkék víz találkozik a parttal. A nyugati part inkább sziklás és kavicsos, Porto és Propriano között találhatók homokos öblök is.
Látnivalókban szintén gazdag a sziget. A sziget fővárosa és második legnagyobb települése Ajaccio, amely egyben Napóleon szülőhelye is. A város nagyon büszke híres szülöttére. Akármerre sétálunk a városban, utcákon, tereken, szobrokon és mindenhol találkozunk nevével. Napóleon szülőháza és keresztelőhelye látogatható, és évente turisták ezrei keresik fel. A Fesch palotában Napóleon nagybátyja, Fesch bíboros gyűjteményét tekinthetjük meg. A város természetesen nem csak a császárról szól. A gyönyörű tengerpartok és a pálmafák teszik hangulatossá az itt töltött időt. A városhoz tartozó öböl partján egy benyúló sziklán a citadelláról élvezhetjük a naplementét.

Bonifacio egy hatalmas szikla tetejéről néz a tengerbe. A város Franciaország legdélebbi pontja, melynek kikötőjéből izgalmas hajós kirándulásokra indulhatunk. A kis bárkákon bejárhatjuk a sziklában található tengeri barlangokat és eljuthatunk a Lavezzi-szigetekre is. Itt a kristálytiszta vízben kiváló lehetőségek nyílnak búvárkodásra és sznorkellezésre.
Calvi a sziget északi részén Korzika idegenforgalmi központjának tekinthető. A hegyek közt megbúvó várost a fellegvárról csodálhatjuk meg. Az óváros egyszerűen mesés, tele csábító teraszos éttermekkel. A kikötőben egymást érik a yachtok és a 6 kilométer hosszú árnyékos fákkal tagolt tengerpart mindenki kedvence lesz. A közeli Ile-Rousse nevét a város előtt látható apró vöröses színű szigetről kapta. A szigeten található egy magas világítótorony, mely a hajókat segíti a tengeren. Az óvárosban kalandozva barátságos kávéházakkal találkozunk.

Saint Florent Korzika művészeti életéről tesz tanúbizonyságot. A Cap Corse félsziget tövében fekvő város híres a román kori Santa Maria Assunta katedrálisról. A part menti strandok közül akad egy különleges is. A Loto-strand autóval nem megközelíthető, ezért hajóval viszik oda a turistákat, hogy élvezzék a napsütést. A Patrimonio területen remek borokat készítenek.

Porto és Ajaccio között Korzika görögök alapította faluja található, amely a Cargése nevet viseli. A faluban található a sziget egyetlen ortodox temploma. Ez a hely a nyugalomra vágyóknak nyújt majd örömöt, ugyanis semmi sincs, ami megzavarja a békés hangulatot. Az éttermek itt is mindenkit tárt karokkal várnak, hogy bemutassák a helyi specialitásokat.

Ha maradt még szabad időnk, látogassunk el Szardíniára, vagy a két sziget közt lévő apró szigetecskékre. Természetesen Olaszország felé is utazhatunk, Livorno és Pisa elérhető távolságra van. A korzikai nyaralást még sokáig emlegetni fogják!