Eseménynaptár 2020

Hegyivadászok nyomában I. - WWI - Történelmi trekking és via ferrata kalandtúra a Dolomitokban - szakvezetéssel

 
Kezdés 2015. Június 10. , Szerda -  8:00
Befejezés 2015. Június 14. , Vasárnap -  5:00
Találatok : 2071  

A Dolomitok az olasz Alpok része, mely mészkőhegyekből áll. A mészkő sajátosságaiból adódóan az évezredes erózió hatalmas meredek tornyokat formált a sziklákból. A sziklák alatt varázslatos törmelék kúpok alakultak ki. A hegység páratlan látványt nyújt.

A Dolomitok területe az első világháborúban hadszíntérré vált, mely gyökeresen átformálta e csodálatos vidék törékeny arculatát. Történelmi szakvezetéssel, izgalmas túrákkal, kirándulásokkal - Indiána Jones bőrébe bújva - nyújtunk hiteles bepillantást őseink küzdelmébe. E túránk a Cortina környéki első világháborús eseményekről ad történelmi áttekintést.

Hegyivadászok nyomában I. - WWI - Történelmi trekking  és via ferrata kalandtúra a Dolomitokban - szakvezetéssel


Történelmi trekking és via ferrata túra a Dolomitokban - CORTINA D'AMPEZZO

Olaszország 1915-ben hadat üzent az Osztrák-Magyar Monarchiának. Bár eredetileg Olaszország a Monarchia és Németország szövetségesének számított, az antant hatalmak Dél-Tirol odaígérésével mégis rávették, hogy az ő oldalukon szálljon be a háborúba. A hadüzenetre, mivel erői az orosz és szerb frontokon voltak lekötve, Cortina d'Ampezzo-t elhagyta az osztrák hadsereg. Az 1800-as évek végén kiépített erődítményekkel megerősített védelmi vonal mentén vonult vissza. Ennek fő erődítménye a Passo Valparola-nál levő Forte Tre Sassi volt. Az olasz hadsereg május 29-én foglalta el Cortinát. Val Badia és Val Pusteria felé törtek előre. Június 15-én a Passo Valparola-nál ütköztek bele az osztrák védelembe. A Forte Tre Sassi-t pár hét alatt lerombolta a Cinque Torri-nál felállított olasz tüzérség. Az osztrák védelmi állások többi részét azonban nem tudta meggyengíteni. Az 1915 egész nyarán át tartó olasz támadás hatástalan volt a védelmi vonal áttörésére. Egy olasz zászlóalj azonban elfoglalt egy ösvényt, melyről fentről tudták támadni az osztrák állásokat a Valparola Hágónál géppuskákkal és kézigránátokkal. Ezt ma a zászlóalj parancsnoka után Cengia Martini (Martini Ösvény)-nek hívják. A szemben álló felek nem bírtak egymással, kialakult itt is az állóháború. Így mindkét hadsereg beásta magát. Ezzel gyakorlatilag átalakították Lagazuoit erőddé. Gyorsan rájöttek, hogy az egyetlen mód az ellenfél megerősített állásainak elfoglalására, ha alagutakat ásnak az ellenséges állások alá, majd felrobbantják őket. Öt ilyen alagút készült és robbant, négy az osztrák a Cengia Martini ellen és egy olasz a Lagazuoi meggyengítésére. A hegyen lévő még ma is látható kráterek és a hegy lábánál lévő két nagy kőhalom ezeknek a robbanásoknak az eredménye. Az alagutak sem vezettek sikerhez, csak átmeneti előnyt jelentettek.

Hegyivadászok nyomában I. - WWI - Történelmi trekking  és via ferrata kalandtúra a Dolomitokban - szakvezetéssel

1917 októberében megindult az Osztrák – Német offenzíva mely a caporettói áttörés néven vált ismerté. Az olasz hadsereg a Piave folyó vonalára volt kénytelen visszavonulni. Emiatt a dolomiti frontot is elhagyták a hadseregek és délnek vonultak.

 

Információk az eseményről:

A részletes túra információkért kattints ide >>>>

 

 


Fenekes Zoltán