Új-Zéland

Egy kaland mind felett


Új-Zéland, a "Hosszú Fehér Felhő Szigete" az eredeti neve alapján.

Az országot 2 szigetre osztják (Északi és Déli):

 • Északon a klíma melegebb és stabilabb, a vulkanikus tevékenység sűrűbben mutatkozik meg működő tűzhányók és mindenhol előforduló hőforrások formájában.
 • Délen húzódik az Alpok hegység, ami két részre osztja a szigetet. Ez a fő vízválasztó vonal is. Nyugaton a felhők lerakják terhüket, így bőségesen hullik csapadék. Keleten ennek megfelelően szárazabb a klíma. Ide csoportosulnak a főbb lakott települések is.
  A déli Fjordvidék az idelátogatók szerint a világ egyik leginkább lenyűgöző környezete; a hatalmas hegyek, zöldellő, páradús erdők, mély völgyekben elnyúló öblök és vad folyók teszik változatossá és izgalmassá ezt az egyedülálló vidéket.
 
REFLEKTORFÉNYBEN:

 • Milford track, “a világ legszebb gyalogtúrája”

 •  Doubtful Sound tengeri kajak

 •  Gyűrűk ura: Megye

 •  Vulkán mászás

 •  Hőforrások

 •  Fiordland

 •  Barlangi rafting

 •  Világító férgek barlangja

 •  Vadvízi rafting

 •  Kanyoning

Részletes információk

A programtervezetet és a benne található célpontokat - mint jelentkezők - bármikor megváltoztathatjátok, valamint kiegészíthetitek. Túravezetőink tapasztalatának köszönhetően igyekszünk elérni, hogy eseményeink a lehető legnagyobb élményt nyújtsák számotokra, és állandó tagjaivá váljatok kalandozásainknak!

 

UTAZÁS:

Egyénileg repülővel, ajánlott útvonal: Budapest - Auckland

MIRE SZÁMÍTS:

 • 17 napos extrém kalandozásra a két szigeten
 • 2, ill. 1 napos tengeri evezésre 2 személyes tengeri kajakban
 • barlangi raftingra
 • vadvízi raftingra
 • magashegyi gyaloglásokra
 • kanyoningra
 • fantasztikus vadonra, érintetlen élővilágra
 • a teljes felszerelésünket bérelt autókban szállítjuk
 • bal oldalon vezetésre
 • többágyas szálláshelyekre

NAPI PROGRAMTERV:

1. nap Piha beach; óriás hullámok, fekete dűnék

Érkezés Aucklandbe, Piha beach, azóriás hollámok patja: Találkozunk a Repülőtéren, majd autókat bérelünk. Rövid utazás végén a közeli Piha beachen könnyű gyalogtúrán mozgatjuk át a lábainkat. A szörfösök legkedvesebb partvidéke feletti sziklák között megkeressük a híres fekete Óriás dűnéket.

2. nap Hamilton Gardens, egyedülálló botanikai utazás

Délelőtt átautózunk a délre fekvő nagyvárosba, ahol a folyó mentén végigsétálunk a világhírű Hamilton Gardenshez. Délután összeszedjük a további túrához szükséges hozzávalókat.

3. nap A Pirongia esőerdő: kemény hegyi trekking

Hamiltonból korán reggel indulunk a hegyek felé. A mohazöld esőerdővel borított Pirongia csúcsai már messziről lenyűgöznek. Hosszan, 4-5 órán át mászunk felfelé a lenyűgöző Mahaukura track-en.

4. nap Feketevíz - rafting a világító férgek barlangjában

Délelőtt elautózunk a csodálatos Marokopa vízeséshez, utána pedig a világon egyedülálló barlangi raftingra indulunk a Waitomo - barlangrendszerbe.

5. nap Tongariro vulkán trekking ("Új - Zéland legjobb 1 napos túrája")

Korán reggel Turangiból kelünk útra a szomszédos Tongariro vulkáni kúpja felé. A világ egyik legkülönlegesebb egész napos magashegyi túrája vár ránk ebben a marsvidéki környezetben.

6. nap Vadvízi rafting a Rangitaki folyó habzó vizén

Reggel időben indulva Turangiba megyünk újabb vizes kalandra: Rafting a Rangitakin. A 4 órás program után a városkában pihenünk.

7. nap Ősi falvak, hobbit üregek

Whakarewarewa városában ébredünk, majd a Gyűrűk ura: Megye forgatásának helyszínére tartunk. Rövid körúton ismerkedünk meg a filmből ismert hobbitfaluval, majd tovább indulunk a Hot Water Beach felé.

8. nap A lebilincselő Cathedral Cove tengeri kajakkal

Tairua-ból reggel indulunk Hahei felé egy egész napos tengeri kajakozásra: a gyönyörű Cathedral Cove környéki partvidéket járjuk be, és ha szerencsések vagyunk, bálnák, delfinek, fókák szegődnek útitársainkká!

9. nap Kanyoning a Szunnyadó Isten völgyében: Sziklaugrás, vízesésben ereszkedés, vad csúszások

Kora délelőtt érkezünk a fantasztikus Coromandel Nemzeti Parkba, hogy olyan szemszögből nézzük, ahonnan igen kevesen láthatják. A Szunnyadó Isten völgyében fél napos kanyoningon próbálhatjuk ki ismét magunkat.

10. nap Irány dél

A reggeli órákban Queenstownba repülünk, ahol újfent autókat bérelünk, és egy városnézést követően a Fjordvidékre utazunk.

11-12. nap Tengeri kajakkal a világ legszebb fjordjain

A Doubtful Sound a fjordvidék egyik legcsodálatosabb része. 2 napot evezünk a meseszép hegyekkel határolt, szárazföldbe mélyen benyúló tengeröblökben. Az éjszakát a vadonban töltjük bérelt sátrakban.

13-16. nap Routeburn - track: a alpesi kalandok csúcsa

A Fjordland Nemzeti Park matracházában ébredünk, majd gyorsan elérjük a gyalogtúra kiindulási pontját. 3 napon keresztül a világ talán legcsodálatosabb vidékén járunk. Hatalmas, hófödte hegyek, festői szurdokvölgyek, fjordok és pompás, kristályvizű tavak kísérik utunkat.

17. nap Queenstown, a déli sziget outdoor kalandközpontja

Ezt a napot utazással kezdjük, városnézéssel, bevásárlással zárjuk. Közös vacsorán felemlegetjük a túra legjobb pillanatait.

18. nap Indulás haza

Délelőtt indul a gépünk Aucklandbe, majd ott kis várakozás után elérjük a délutáni járatot. Szomorú szívvel, de életre szóló élményekkel repülünk haza. 

A túratervezetet az időjárás, a jelentkezők erőnléte és/vagy a túravezető javaslata megváltoztathatja.

A túra időpontja:

2020. január 8-27

Részvételi költség vendégként:

60 000 Ft

Részvételi költség MAKASE tagoknak:

46 000 Ft

Érdekel a tagság! Hogyan lehetek tag? Katt ide >>

A részvételi költség tartalmazza:

- a túravezetés díját (képzett túravezetőkkel)
- a szervezést

A részvételi költség nem tartalmazza:

Repülőút Aucklandba és vissza
Repülőút Queenstownba és vissza
Autóbérlés
Szállások
- Belépődíjak
- Belépők a nemzeti parkokba
- Tengeri kajak túrák díja
- Kanyoning túra
- Étkezést
- Extrém utasbiztosítást
- Rafting túra díja
- Barlangi rafting díja
- Regisztrációs díjak az országba lépéshez
- Az extrémsport biztosítás, mely itt megköthető >>

>  Összesen 1.300.000 Ft/fő, mely a túra kezdete előtt 3 hónappal fizetendő (utalás forintban!).

Amennyiben ránk bíznád a repülőjegyvásárlást, jelezd a regisztrációs lapon és kérd aktuális árajánlatunkat!

Együttműködő partnerünk a gondtalan utazásokért:  K2OUTDOOR Kft. l Engedélyszám:   U-001822 l Felelősségbiztosítás:  Európai Utazási Biztosító Zrt.

A TÚRA NEHÉZSÉGE:
Nehéz, hosszú gyalogtúra, tengeri kajaktúra, magashegyi trekking, rafting, barlangászás.
SZÜKSÉGES FELSZERELÉSEK:
Nagy hátizsák (50 l), kis hátizsák (30l), vízálló túrabakancs, hálózsák, esőkabát, fejlámpa, túrabot, polárfelső, túranadrág, kamásli.
SZÁLLÁSOK FAJTÁI:
Motel, apartman, hegyi kunyhók.
ÉTKEZÉS:
Az étkezésről magunk gondoskodunk a túra alatt. Általában naponta tudunk bevásárolni, a 4 napos gyalogtúrára magunkkal visszük az ételt. Többször lesz lehetőségünk étteremben vacsorázni esténként.
IDŐJÁRÁS:

Januárban Új-Zélandon nyár közepe van. Az északi szigeten a miénknél kissé hűvösebb  a klíma, a délin azonban ilyenkor is lehet hűvös idő sok csapadékkal. Mindenképpen sokszor esik, és a fjordvidéken az éjszakák hűvösek lehetnek. Északon általában 16-25 fok van, míg délen ennél kb. 5 fokkal kevesebb.

ÚTIOKMÁNYOK, VALUTA:
Vízumra 90 napnál rövidebb tartózkodás esetén nincs szükség. 2019 októberétől azonban elektronikus regisztráció szükséges a beutazáshoz, ill. egy egyszeri belépési díjra (össz.: kb. 47 NZD).
CSOMAGOLÁS AZ UTAZÁSRA:
Egy nagy hátizsákba érdemes pakolni, a kis hátizsákot pedig a fedélzetre kézipoggyászként felvinni. A rövid túrákra csak a kis hátizsákkal megyünk, a 4 napos trekkingre a nagyobb zsákot visszük. Közben bérelt autóinkban hagyjuk a felesleges felszerelést. Érdemes minél kevesebb dolgot hozni.
VÉDŐOLTÁSOK:
Új-Zélandban nincs kötelező védőoltás.
 

 

New_Zealand_01_Unsplash_Rod_Long

 

Új-Zéland 

Új-Zéland két nagy szigetből áll, ezek az Északi-sziget és a Déli-sziget, melyeket a Cook-szoros választ el egymástól.

A Déli-sziget jellemzően hegyekkel borított, az
Új-Zélandi-Alpok hegylánca húzódik tengelyében (legmagasabb pontja a Mount Cook, mely 3764 méter). Az Új-Zélandi-Alpok hegységet a jégkorszaki jég glaciális eróziója formálta.

Az Északi-sziget tele van törésekkel, melyek tektonikus mozgásból származnak, a szigetet ezek darabolják fel, a vulkáni tevékenység most is erős (találhatók kialudt és működő vulkánok egyaránt, gejzírek, fumarolák, előfordulnak földrengések is).

 

 

New_Zealand_02_Unsplash_Martin_Bisof


 

New_Zealand_03_Unsplash_jasper-van-der-meij

 

Új-Zéland mérsékelt éghajlatú. A nedves nyugati szelek hatása okozza a különbséget a Déli-sziget meglehetősen csapadékos nyugati lejtője (akár 5000 mm évente) és a széltől védett keleti lejtő (Christchurch: átlagban mindössze 552 mm) között. Az Északi-sziget éghajlata sokkal enyhébb (Auckland: januári középhőmérséklet 18 Celsius-fok, júliusi 11 Celsius-fok).

Új-Zéland népessége összetett, de elsősorban európaiakból, azon belül is angol bevándorlókból áll. Az új-zélandi bennszülött törzs tagjai, a maorik körülbelül 300 ezren vannak, de magas születési arányuk miatt kihalás nem fenyegeti őket, sőt jelentőségük növekszik, mivel a kultúrájukat is igen aktívan ápolják.
Új-Zéland népességének túlnyomó többsége (80 százaléka) az Északi-szigeten él. Az ország fontosabb városai: Auckland, Christchurch, Wellington.

 

 

New_Zealand_04_Unsplash_aneta-foubikova

 

New_Zealand_05_Unsplash_t-l-424977


 

New_Zealand_06_Unsplash_grace-caadiang


 

New_Zealand_07_Unsplash_viktor-jakovlev
Szöveg: cograf.hu

 Képek: Unsplash

 

 

 

Miért érdemes tagnak lenned?

Tagdíjaddal támogatva szervezetünket, lehetővé teszed a szabadidősport és a kaland-sport feltételeinek javítását. Számos olyan eseményen vehetsz részt, melyhez egyesületünk biztosítja számodra a szakmai vezetést, illetve a legkorszerűbb felszerelések használatát.
Egy céltudatos csapat tagja lehetsz, részese a közös munkánknak, és megmozdulásainknak, ahol független szervezetként biztosítjuk a legújabb szabadidősport tevékenységek fejlesztését, terjesztését.

A tagjainknak járó szolgáltatásokról bővebben itt olvashatsz >>>
2020-es Eseménynaptár >>>