Uganda 4 Csúcsa

A Hold Hegyei Expedició


A hold hegyei” – így hívják azokat a közép-kelet afrikai hegycsúcsokat, amelyek Uganda és Kongó határán helyezkednek el.

Expedíciónk során 4 db 4000m-nél magasabb hegyet tervezünk megmászni. Túránkat a Rwenzori nemzeti park „elveszett világába” töltjük, amelyhíres az egyedülálló esőerdőiről és páratlan magashegyi növényvilágáról.
 

Részletes információk

A programtervezetet és a benne található célpontokat - mint jelentkezők - bármikor megváltoztathatjátok, valamint kiegészíthetitek. Túravezetőink tapasztalatának köszönhetően igyekszünk elérni, hogy eseményeink a lehető legnagyobb élményt nyújtsák számotokra, és állandó tagjaivá váljatok kalandozásainknak!

 

UTAZÁS:

Az utazás egyénileg is megvalósítható és különböző repülőjáratokkal lehetséges, de ha megvan a kellő csoportlétszám és lehetőség, akkor a csapat természetesen utazhat együtt is. A lényeg, hogy legkésőbb ezen a napon (2020. Február xx.) mindenki érjenoda az entebbe-i repülőtérre! (A reptéri tranfszer benne foglaltatik a túrába.) A megadott napon bármikor meg lehet érkezni, de kérjük, ha egyénileg utaztok, akkor az érkezési időpontotokat előre jelezzétek a túravezető felé.

Csoportos utazás esetén az egyesület segíteni tud a repülőjegyek megvásárlásában.

Az utazás és a túrán való részvétel feltételei:

 • Érvényes útlevél
 • Érvényes turistavízum
 • Sárgaláz elleni védőoltás és ennek igazoló okmánya
 • Magashegyi balesetbiztosítás


NAPI PROGRAMTERV:

Az előzetes programtervezet a következő:

1. nap Utazás

Érkezés Entebbe-be (Uganda) és transzfer a Hotel Boma-ba, ahol első éjszakánkat töltjük (szállás típusa Bread and Breakfest) Étkezés: nincs.

2. nap Entebbe – Kasese

Reggel 8 órakor indulás Entebbe-ből, ahol a hotel előtt a sofőrünk vár ránk, és elszállít a túránk kezdőpontjába, Kasese-be. Az utazás hozzávetőleg 7-9 órát vesz igénybe, és útközben kapunk ebédet. Vacsorát a Hotel Sandton-ban kapjukmár Kasese-ben, ahol az éjszakát töltjük. Étkezés: reggeli, ebéd, vacsora.

3. nap Kasese – Sine Camp

Rövid utazás után megérkezünk az 1450m magasan fekvő Trekkers Hostel Kilembe-be, ahol rövid túravezetői eligazítás után megkezdjük valódi trekking túránkat egészen a 2596m magasan található Sine Camp-ig, ahol az éjszakát töltjük. A szintemelkedés közel 1146m ami 9.3km-en eloszlik. Étkezés: reggeli, ebéd, vacsora.

4. nap Sine Camp – Mutinda Camp

Reggel indulunk tovább, hogy időben elérjük a következő bázisunkat (Mutinda Camp, 3688m). Délután – fakultatív jelleggel – aki erőt érez még magában, felmászhat a Mutinda kilátóhoz (3975m), ahonnan lélegzetelállító kilátás nyílik a környező hegyekre. Egyébiránt ez egy jó akklimatizációs kör, ami nagyban hozzájárul a következő napok csúcsmászásának sikeréhez. Étkezés: reggeli, ebéd, vacsora.

5. nap Mutinda Camp – Bugata Camp

Miután mindenki kipihente magát, reggeli után tovább megyünk a Bugata Camp-ig (4062m). Ez a viszonylag kevés szintemelkedéssel járó útvonal egy gyönyörű völgyön visz keresztül, amit egyedülálló növényzet, valamint zúgók és vízesések vesznek körül. Utunk ezen része egészen a Bugata Camp-ig, kemény és kimerítő lesz, a meredek gerincek, sáros és csúszós szakaszok, és a néhol magas lépések nem könnyítik meg a napi etap teljesítését, de a végén a látvány mindent kárpótolni fog. Étkezés: reggeli, ebéd, vacsora.

6. nap Bugata Camp – Hunwick’s Camp

Ezen a napon a végső célunk a Hunwick’s Camp elérése 3974m-en, de ezt úgy érjük el, hogy közben átkelünk a Bamwanjara hágón (4450m), ahonnan már egyértelműen látszik a túránk fő csúcsa, a Margherita Peak (5109m). Étkezés:reggeli, ebéd, vacsora.

7. nap Summit Mt. Baker (4842m)

Reggel nekivágunk a mai napi célunknak: megmászni a 4842m-es Mt Bakercsúcsát. Sikeres mászás után visszatérünk a Hunwick’s Camp-be, ahol azéjszakát töltjük A napi táv 8.4km. Étkezés: reggeli, ebéd, vacsora.

8. nap Hunwick’s Camp – Margherita Camp

A Margherita Camp eléréséhez először lefelé ereszkedünk egy völgyben, amíg el nem érjük a Kitandara tavat. Ez a tó egyébként dús vegetációjáról és mély vizérőlismert. Innen a Scott Elliot hágón keresztül elérjük a Margherita Camp-et, amiegyben az éjszakai szállásunk is lesz. Étkezés: reggeli, ebéd, vacsora.

9. nap Summit Margherita (5109m)

Korai kelés után célunk a vidék és egyben túránk legmagasabb csúcsának megmászása, a Margherita Peak 5109m-en. Sikeres teljesítés után leereszkedünk a Bujuku Caves-ig, ahol az éjszakát töltjük. Étkezés: reggeli, ebéd, vacsora.

10. nap Summit Mt. Speke (4890m)

Ismételt korai kelés után irány a következő csúcs: Mt. Speke (4890m). Innenvisszaereszkedünk a Hunwick’s Camp-be (3974m), ahol éjszakázunk. Étkezés: reggeli, ebéd, vacsora.

11. nap  Hunwick’s Camp – Kiharo Camp

Ezen a napon megkezdjük ereszkedésünket, elsőként a Kiharo Camp-ig (3430m).Út közben – a csapat erőnlététől és kedvétől függően – lehetőség van a negyedik csúcs meghódítására. Ez a Weismann’s Peak (4620m) lenne, ami az Olivers hágón keresztül érhető el. Az estét a Kiharo Camp-ben töltjük. Étkezés: reggeli, ebéd, vacsora.

12. nap Kiharo Camp – Base Camp Kilembe

Utolsó előtti napon, reggelit követően megkezdjuk utunkat lefelé, vissza egészen a kiindulási ponting Kilembe-ben. Utunk során sziklás mohás környezetben,folyók mentén és gyönyörű erdőket keresztezve érkezünk meg ide, ahol már sofőrjeink várnak, és elszállítanak minket a szállásunkra, a FortMotel FortportalHotelbe. Étkezés: reggeli, ebéd, vacsora.

13. nap Utazás haza

Hasonlóan az oda úthoz, egyénileg vagy csoportosan (foglalástól függően).
A reptéri transzfer itt is benne van az árban.
Igény szerint lehetőség van egy plusz éjszakát a Hotel Boma-ban (Entebbe) eltölteni, akinek másnap indul haza a gépe.

 

A túratervezetet az időjárás, a jelentkezők erőnléte és/vagy a túravezető javaslata megváltoztathatja.

A túra időpontja:

2020. február-március ...

Részvételi költség vendégként:

... Ft

Részvételi költség MAKASE tagoknak:

... Ft

Érdekel a tagság! Hogyan lehetek tag? Katt ide >>

A részvételi költség tartalmazza:

- a túravezetés díját (képzett túravezetőkkel)
- a szervezést
az összes szállás költséget (a hegyen is), a transzfereket, az összes étkezést (a programleírásban találhatók alapján), nemzeti park belépőt, a guide-ok és porterek bérét. Továbbá a csúcsmászásokhoz szükséges technikai felszerelés.
-  Az ár tartalmazza a technikai felszerelés nagy részét, ezen felül bárki hozhatja a saját eszközeit (hegymászó bakancs, beülő, sisak, hágóvas – saját ajánlott).

A részvételi költség nem tartalmazza:

13.900 Ft – Sárgaláz elleni oltás
- 50 $ - Vízum költség
- 40 $ - Porter-nek borravaló
- 50 $ - Helyi guide-nak borravaló

A fentieken kívül mindenki készüljön költőpénzzel. Legáltalánosabban elfogadottaz amerikai dollár (USD), de be tudjátok váltani az eurót is. Fontos tanács, hogy érdemes a repülőtéren vagy akár a városban (Entebbe) váltanotok ugandai shilling- et (UGX).


>  Összesen 2583 EUR/fő, mely a túra kezdete előtt 3 hónappal fizetendő (utalás forintban!).

Egyénileg fizetendő további költségek:

 • Az utazás egyénileg is megvalósítható és különböző repülőjáratokkal lehetséges, de ha megvan a kellő csoportlétszám és lehetőség, akkor a csapat természetesen utazhat együtt is. A lényeg, hogy legkésőbb ezen a napon (2020. Február xx.) mindenki érjenoda az entebbe-i repülőtérre! (A reptéri tranfszer benne foglaltatik atúrába.) A megadott napon bármikor meg lehet érkezni, de kérjük, ha egyénileg utaztok, akkor az érkezési időpontotokat előre jelezzétek a túravezető felé.

  Csoportos utazás esetén az egyesület segíteni tud a repülőjegyek megvásárlásában.

 • Az extrémsport biztosítás, mely itt megköthető >>

Együttműködő partnerünk a gondtalan utazásokért:  K2OUTDOOR Kft. l Engedélyszám:   U-001822 l Felelősségbiztosítás:  Európai Utazási Biztosító Zrt.

A TÚRA NEHÉZSÉGE:
 • A túra lebonyolításában helyi képzett és tapasztalt hegyi vezetők lesznek segítségünkre, akik az érkezéstől a távozásig végig velünk lesznek.
 • Ugyan hivatalosan Uganda bizonyos területei nem éppen a legbiztonságosabbnak mondhatóak (pl. fegyveres törzsi összecsapások) a mi túránk útvonala és területe nem tartozik ebbe bele. Továbbá a helyi tura vezetőink az átlagosnál nagyobb biztonságot jelentenek számunkra.

 • A jelentkezőknek megfelelő magashegyi tapasztalattal kell rendelkezniük, legalább néhány európai 4000m-es csúcs megmászása és/vagy ázsiai vagy dél amerikaimagashegy.
 • Továbbá fontos a megfelelő kondíció és állóképesség megléte!
SZÜKSÉGES FELSZERELÉSEK:
A túra során kétféle ruházattal kell készülni: az alsóbb régiókban melegebb időjárásra és természetesen a teljes magashegyi ruházat + esőruházat. (Fontos a hátizsák esővédelme is!)

Alapfelszerelés:

- nyári, könnyű túraruházat (rövid és hosszú egyaránt)

- Fleece pulóver (akár 2 is)

- téli aláöltözet

- vízálló héjkabát és nadrág

- poncsó, vagy esőkabát

- sapka (egy a hideg, egy pedig napsugárzás ellen)- kesztyű (2 pár: egy vékonyabb, és egy vastag vízálló)

- magashegyi bakancs hozzá passzoló hágóvassal- könnyű, zárt trekking cipő

- megfelelő mennyiségű túra zokni (melegebb is)

Egyéb felszerelés:

- 4 évszakos hálózsák, min. tartomány -2 fok

- magas faktorú (3-4-es) napszemüveg

- ajakír (pl. labello)

- fejlámpa tartalékelemmel (2x)

- kulacs vagy camelbag (3 literhez)

- víztisztító tabletta és/vagy készülék

- kompressziós zsák (2-3 min.)

- tisztálkodó szett + törülköző

- elsősegély készlet + és alapvető gyógyszerek

Hátizsák: 2db zsákkal készüljetek:
- Az egyik, amiben ti viszitek az alapvető napi felszerelést (ruházat, étel, víz, stb.) – mérete akkora legyen, amit egész nap vinni tudtok.
- A másik, az összes többi felszerelésnek, max. 20kg-os lehet, amit a porter-ek fognak hordani. Ez olyan strapabíró zsák legyen, aminek nem számít, ha esetleg körültekintően kezelik.
Mindkét zsák megfelelő esővédővelrendelkezzen.

Technikai felszerelés: amit a helyi túra szervező cég biztosít, tehát benne van az árban: beülő, karabinerek, jégcsákány, sisak, kötélzet, jégcsavarok. Az ár tartalmazza a technikai felszerelés nagy részét, ezen felül bárki hozhatja a saját eszközeit (hegymászó bakancs, beülő, sisak, hágóvas – saját ajánlott).

Áramellátás: Ugandában un. G típusú hálózati csatlakozót használnak (úgy mint pl. Angliában), érdemes átalakítóval készülni, de elvileg adnak.
SZÁLLÁSOK FAJTÁI:
Szállásaink a nemzeti park területén kívül helyi hotelekben lesznek. A parkban un. Lodge-kban,vagyis hegyi kis faházakban leszünk elszállásolva. Ezek matracos szobákkal vannak felszerelve, tehát saját hálózsák (alsó határa legalább 0 és -2 fok közötti legyen) mindenképpen szükséges. Ezekben a kis hegyi házakban nincs lehetőség külön szobákban aludni, egy nagy helyiségben tudja mindenki egymás mellet kipihenni a napi fáradalmakat. Tisztálkodási lehetőség mindenüttlesz, a túra során a táborokban meleg vizes zuhanyzásra (kerti szerű) is lehet számítani, továbbáWC is igénybe vehető. A városi szállásokon kívül, a táborokban csak két helyen van áramellátási lehetőség: Hunwick's & Kiharo Camps!
ÉTKEZÉS:

A túra során végig, mindegyik nap és mindenhol a napi étkezést biztosított (lásd részletesprogramtervezet.) Akinek bármilyen ételallergiája vagy érzékenysége van, kérjük, előre jelezze, mert lehetőség van ezt figyelembe venni. Magas energiatartalmú és kiadós étkezésre lehet számítani, pl. rizs, tésztafélék, zöldségek, és minimális hús.

Akinek a csomagjába még belefér, természetesesen pakolhat „európai” élelmiszert is magával (pl.zacskós készételek, energiaszelet, stb..) – ajánlott!

Bármit vásárolni a 2-ik nap reggelén Kampala-ban lesz lehetőség (útban Kasese felé). Ajándékot pedig ugyanígy, csak a visszafele úton Entebbe-be.

IDŐJÁRÁS:

A túra tervezett időpontja február – március, ami Ugandában az év “legszárazabb” időszaka. Egyenlítői éghajlat, ennek megfelelőn az alsóbb régiókban meleg, párás és csapadékos időjárásra lehet számítani. A hegyvidéki területen párás, ködös az időjárás, ami magassággal arányosan egyre hidegebbé válik. A 4000m és a feletti területeken éjszaka éshajnalban akár nulla fok alatti hőmérséklet is előfordulhat. Az állandó felhőtakarótól sajnos rejtve maradhatnak a hegycsúcsok ésgleccserek. A magasság és az egyenlítő közelsége miatt a napsugárzás fokozott erősségű.

Az előrejelzést itt követhetitek.

Az 5000m közeli régiókban természetesen már magashegyi körülmények uralkodnak: napközben is nulla fok körüli hőmérséklet, rendkívül erős napsugárzás és heves szél is előfordulhat.

Fontos, hogy az időjárás befolyásolhatja a túra menetét és időzítését. A változtatás a túravezetők hatáskörébe tartozik, amelyminden résztvevőre, a saját és társai védelmében kiterjed. A túravezető elsődleges szempontja a biztonság.

VALUTA, ÚTIOKMÁNYOK, KÖTELEZŐ OLTÁSOK:

A helyi valuta ugandai shilling, amit ott helyben lehetátváltani USD-ról vagy EUR-ról.

Jelenlegi (2019-es) árfolyam:

1 USD = 3.731 UGX

1 EUR = 4.185 UGX

Kérünk, hogy kellő mennyiségű készpénzzel készüljetek, mert bankkártyás fizetés nem nagyon lehetséges, főleg a nemzeti park területén. Pénzváltásra Entebbe-ben lesz lehetőség, akár a reptéren akár első este a városban.

Az útlevél a belépéstől számítva egy évig kell, hogy érvényes legyen. Turista célú beutazás esetén vízum beszerzése szükséges. 2018. április hónaptól az Ugandába utazni szándékozók vízumkérelmeiket kizárólag on-line rendszeren keresztül nyújthatják be. Ez az alábbi linken (https://visas.immigration.go.ug/) igényelhető. Ezt egyénileg, és időben elkezdve javasoljuk megtenni.

A belépés csak sárgaláz elleni oltásról szóló érvényes igazolás birtokában lehetséges. (Az oltást igazoló könyvet helyi szóhasználatban "sárga könyvként" is említik.) Ennek megléte már szükségeltetik a vízum igényléshez!

CSOMAGOLÁS AZ UTAZÁSRA:

Információ a repülőn feladható poggyászokról, valamint a kézipoggyászokról: Budapest Airport.

EGYÉB EGÉSZSÉGÜGYI JAVASLATOK:
 • A kötelező sárgaláz elleni oltás mellett, ajánlott az un. Diftéria, Tetanus, Polio (DTP) és Hepatitis A elleni oltások beszerzése is, de ez mindenkinek a saját felelősségére van bízva.
 • Malária elleni védekezés: az általános rovarriasztó spray mellet ajánlatos meggondolni a malária elleni gyógyszer alkalmazását (háziorvossal konzultálva!), de a veszély relatív kisebb, mivel a hegyen nincsenek szúnyogok.
 
 

 

További információforrások: 
Kilembe trail videó

Uganda_01_Kiharo_camp

  

 

Uganda_02_Current_hunwicks_camp

 Uganda_03_Inside_the_new_dinning_hut_at_hunwicks_camp

 
 
  

Uganda_04_Margherita_hut_with_a_new_dining_hut

 

 

 

Uganda_05_Margherita_camp

 

 

Uganda_06_MargheritaPeak2008_Wikimedia_Commons

 

 

 

 Képek forrása: Rwenzori Trekking Services Ltd; commons.wikimedia.org (Albert Backer)

 

 

 

Miért érdemes tagnak lenned?

Tagdíjaddal támogatva szervezetünket, lehetővé teszed a szabadidősport és a kaland-sport feltételeinek javítását. Számos olyan eseményen vehetsz részt, melyhez egyesületünk biztosítja számodra a szakmai vezetést, illetve a legkorszerűbb felszerelések használatát.
Egy céltudatos csapat tagja lehetsz, részese a közös munkánknak, és megmozdulásainknak, ahol független szervezetként biztosítjuk a legújabb szabadidősport tevékenységek fejlesztését, terjesztését.

A tagjainknak járó szolgáltatásokról bővebben itt olvashatsz >>>
2020-es Eseménynaptár >>>