Kappadókia

Egy csodavilág Törökország szívében

Kappadókia bizarr sziklaformációival, tufa kéményeivel, mesékbe és filmekbe illő barlanglakásaival és földpiramisaival elvarázsolja az embert. Itt vették fel a Star Wars buckalakós jeleneteit is. Igazi bakancslistás hely, ami látni kell!
A nagy részt Göreme Nemzeti Park területén található vidék alig 40 km átmérőjű, mégis napokra elegendő látnivalót biztosít. Hajdanán egy vulkán alakította ki ezt az egyedi vidéket, majd a 7. századtól ide települő lakosok, szerzetesek, vájtak a sziklákba megannyi remetelakot, kolostort, kápolnát és templomot. A számos földalatti "városról" nem is beszélve.

 

Részletes információk

A programtervezetet és a benne található célpontokat - mint jelentkezők - bármikor megváltoztathatjátok, valamint kiegészíthetitek. Túravezetőink tapasztalatának köszönhetően igyekszünk elérni, hogy eseményeink a lehető legnagyobb élményt nyújtsák számotokra, és állandó tagjaivá váljatok kalandozásainknak!

Az utazás egyénileg történik. A repülőjegy foglalásban segítünk!

NAPI PROGRAMTERV:

1. nap   Érkezés Ankarába

Kora délután indulunk Budapestről. Egy Kijevi átszállást követően késő este szállunk le a török fővárosban Ankarában. Itt töltjük első éjszakánkat.

2. nap   Göreme

A szállodában elfogyasztott reggeli után egy hosszabb autóút vár ránk a Kappadókia fővárosába Göremébe. A tufapiramisokkal, kúpokkal és mesebeli sziklaformákkal szegélyezte városban stílusosan "barlanglakásokban" szállunk meg. Innen kilépve egyből belevetjük magunkat a felfedezés izgalmas világába. A környéket körbejárva egy 14 km-es túra keretén belül meglátogatjuk a Szerelem völgyét és a Galambok völgyét is. Mire visszaérünk remélhetőleg már mindenkit átjár majd a hely szellemisége.

3. nap   Kappadókia

További túrákat teszünk ezen a vulkánok által alkotott csodás vidéken. Az évezredek során itt élt emberek sziklába vájt házainak, lakásainak és templomainak gyűrűjében. Többek között meglátogatjuk a tündérkémények völgyét és végigjárjuk a Rose Valley-t. Megnézzük az Open Air múzeumot és nap végén ha még időnk engedi Avanos városát.

4. nap   Hőlégballonozás, Ihlara Valley

Aki megszemlélné ezt a csodálatos, mesebeli tájat madártávlatból és részese lenne egy felejthetetlen napfelkeltének, korán kell kelnie. Lehetőség van egy hőlégballonos repülésre mindazoknak akiket ez érdekel. Bő 1 órával napfelkelte előtt felvesznek minket a szállodánál, majd egy könnyű reggeli után irány az égbolt. Kb. egy óra repülés és következhet a landolás, egy oklevél, hogy megjártad Kappadókia egét és egy pohár pezsgő. 9 óra felé már vissza is értek a szállodába. Amint a csapat ismét együtt lesz. Útra is kelünk, hogy felfedezzünk egy földalatti várost és végigjárjuk Ihlara Valley csodás vidékét. 

5. nap   Sultanhanı Caravanserai, Tuz Gölü

Elindulunk Ankara felé, de nem telik el a nap programok és kalandok nélkül. Első megállónk Sultanhanı Caravanserai lesz. Egy híres szeldzsuk karaván menedék. A térség másik nevezetes természeti képződménye a világ egyik legnagyobb sós tava. A Tuz Gölü nagy kiterjedésű sekély és rendkívül sós. Az aktuális vízszinttől függően helyenként száraz lábbal is át lehet kelni a visszamaradt sómezőkön. Az aktuális alga mennyiségtől függően vize pedig rózsaszín árnyalatban pompázik. Ez az alga adja az itt költő mintegy 20.000 pár flamingó rózsaszín színét is.
A tavat magunk mögött hagyva vár ránk Ankara. 

6. nap   Hazautazás

Élményekkel gazdagon bár kicsit fáradtan kelünk, hogy elérjük hajnali-kora reggeli járatainkat Bp.-re. Kora délután érkezünk ha

 

A túratervezetet az időjárás, a jelentkezők erőnléte és/vagy a túravezető javaslata megváltoztathatja.

A túra időpontja:

2020. április 08-13.

Részvételi költség vendégként:

36 000 Ft

Részvételi költség MAKASE tagoknak:

12.000 Ft

Érdekel a tagság! Hogyan lehetek tag? Katt ide >>

A részvételi költség tartalmazza:

- a túravezetés díját (képzett túravezetőkkel)
- a szervezést
- a túravezetők költségeit

A részvételi költség nem tartalmazza:

* a szállást 3-4* -os szállodákban - reggelivel, 2-3-4-6 ágyas szobákban
* az autóbérlést full cover biztosítással, üzemanyag költséggel vagy létszámtól függően autóbusz bérlést

összesen: 70.000 Ft, amely a túra előtt 2 hónappal fizetendő (illetve a jelentkezés után)

Egyénileg fizetendő további költségek:

* a ki- és visszautazás repülővel (mindenki egyénileg intézi):
  ~ 46-80.000 Ft + poggyász
  Amennyiben ránk bíznád a repjegyvásárlást, jelezd a regisztrációs lapon és kérd aktuális árajánlatunkat

* hőlégballonozás: ~ 45.000 Ft/fő

* az étkezések

* a belépők  ~ 100 líra

* az utas és baleset biztosítás, mely itt megköthető >>

A TÚRA NEHÉZSÉGE:
KÖNNYŰ, KÖZEPESEN NEHÉZ - Minden egészséges ember számára teljesíthető, de el lehet fáradni. Ha aktív életmódot élsz, nem érhet meglepetés. Napi túra időtartama 4-8 óra. Szédülésmentesség, magabiztos mozgáskoordináció előny.
SZÜKSÉGES FELSZERELÉSEK:
A legfontosabb a réteges öltözet az időjárásnak megfelelően. Szükséged lesz többek között egy jó túrabakancsra vagy cipőre, rövid és hosszú nadrágra, egy vékony kabátra, pulcsira, esőponcsóra. Ezen kívül egy közepes hátizsák, amelybe a napi elemózsia, és némi levetett/felvehető ruha belefér, valamint a mindenhova kötelező fejlámpa, naptej, napszemüveg. 
SZÁLLÁSOK FAJTÁI:
Jó minőségű apartmanok és hotelek, helyenként 2 fős szobákkal, máshol 3 esetleg több fős szobákkal vegyesen.
ÉTKEZÉS:
Minden szálláson biztosítanak reggelit. Amikor kell, biztosítunk időt bevásárlásra, ahol beszerezhetitek adott esetben a napi túrákhoz szükséges snackeket. Vacsorára étterembe megyünk.
IDŐJÁRÁS:

Az időjárás tavaszias. Reggel hűvös, pár fokos a levegő, de napközben 15-25° közé melegszik az idő. Csapadékos, felhős napok előfordulhatnak. 

ÚTIOKMÁNYOK, VALUTA:
Törökországba útlevél szükséges a beutazáshoz. Melynek a belépéstől számítva legalább 180 napig érvényesnek kell lennie. Vízum turista célú látogatáshoz nem szükséges. Törökország hivatalos pénzneme a Török líra, mely Magyarországon hivatalosan nem váltható. Így célszerű a célországban beszerezni automatából, bankból vagy pénzváltóból. 
 

 

Kappadókia 

 A Törökország szívében található térség magában foglalja a Göreme Nemzeti Parkot, melynek természeti képződményei és a Kappadókia-i sziklatemplomok együtt alkotják azt a kulturális és természeti örökséget, mely már 1985-ben felkerült az UNESCO Világörökségi listájára. 
A térség egyedi kinézetéért első sorban a 25 millió évvel ezelőtti vulkanikus tevékenység, majd az azóta bekövetkezett erózió a felelős. A különböző keménységű kőzetek eltérő kopása és változatos színezete adja a sziklaformációk mesebeli kinézetét. 
A puha tufakőzetet meg az itt élő népek munkálták meg lakhatási később pedig vallási célból, hogy "barlanglakásokat" és templomokat hozzanak létre. Ezeknek a keletkezése az 5.-től a 13. századig tehető.

Kappadókia - Meseszép tündérország Törökország szívében

Kappadókia - Meseszép tündérország Törökország szívében

Kappadókia - Meseszép tündérország Törökország szívében

Kappadókia - Meseszép tündérország Törökország szívében

Kappadókia - Meseszép tündérország Törökország szívében

Kappadókia - Meseszép tündérország Törökország szívében

Kappadókia - Meseszép tündérország Törökország szívében

Kappadókia - Meseszép tündérország Törökország szívében


Fotók és források: lonelyplanet.com, cocofloss.com, reddit.com, wallpapers4u.net, desktop-backgrounds.org

Miért érdemes tagnak lenned?

Tagdíjaddal támogatva szervezetünket, lehetővé teszed a szabadidősport és a kaland-sport feltételeinek javítását. Számos olyan eseményen vehetsz részt, melyhez egyesületünk biztosítja számodra a szakmai vezetést, illetve a legkorszerűbb felszerelések használatát.
Egy céltudatos csapat tagja lehetsz, részese a közös munkánknak, és megmozdulásainknak, ahol független szervezetként biztosítjuk a legújabb szabadidősport tevékenységek fejlesztését, terjesztését.

A tagjainknak járó szolgáltatásokról bővebben itt olvashatsz >>>
2019-es Eseménynaptár >>>