Kappadókia

Egy csodavilág Törökország szívében

Kappadókia bizarr sziklaformációival, tufa kéményeivel, mesékbe és filmekbe illő barlanglakásaival és földpiramisaival elvarázsolja az embert. Itt vették fel a Star Wars buckalakós jeleneteit is. Igazi bakancslistás hely, ami látni kell!
A nagy részt Göreme Nemzeti Park területén található vidék alig 40 km átmérőjű, mégis napokra elegendő látnivalót biztosít. Hajdanán egy vulkán alakította ki ezt az egyedi tájat, majd a 7. századtól idetelepülő lakosok, szerzetesek vájtak a sziklákba megannyi remetelakot, kolostort, kápolnát és templomot. A számos földalatti "városról" nem is beszélve.

 

Részletes információk

A programtervezetet és a benne található célpontokat - mint jelentkezők - bármikor megváltoztathatjátok, valamint kiegészíthetitek. Túravezetőink tapasztalatának köszönhetően igyekszünk elérni, hogy eseményeink a lehető legnagyobb élményt nyújtsák számotokra, és állandó tagjaivá váljatok kalandozásainknak!

Az utazás egyénileg történik. A repülőjegy foglalásban segítünk!

NAPI PROGRAMTERV:

1. nap   Érkezés Ankarába

Kora délután indulunk Budapestről. Ankarában töltjük az éjszakát.

2. nap   Göreme

A szállodában elfogyasztott reggeli után egy hosszabb autóút vár ránk Kappadókia fővárosába, Göremébe. A tufapiramisokkal, kúpokkal és mesebeli sziklaformációkkal szegélyezte városban stílusosan, "barlanglakásokban" szállunk meg. Innen kilépve egyből belevetjük magunkat a felfedezés izgalmas világába. A környéket körbejárva egy 14 km-es túra keretén belül meglátogatjuk a Szerelem-völgyét és a Galambok-völgyét is. Mire visszaérünk, remélhetőleg már mindenkit átjár majd a hely szellemisége.

3. nap   Kappadókia

További túrákat teszünk ezen a vulkánok által alkotott csodás vidéken, az évezredek során itt élt emberek sziklába vájt házainak, lakásainak és templomainak gyűrűjében. Többek között meglátogatjuk a tündérkémények völgyét és végigjárjuk a Rose Valley-t. Megnézzük az Open Air múzeumot, és nap végén, ha még időnk engedi Avanos városát.

4. nap   Hőlégballonozás, Ihlara Valley

Aki megszemlélné ezt a csodálatos, mesebeli tájat madártávlatból, és részese lenne egy felejthetetlen napfelkeltének, korán kell kelnie. Lehetőség van egy hőlégballonos repülésre mindazoknak, akiket ez érdekel. Bő 1 órával napfelkelte előtt felvesznek minket a szállodánál, majd egy könnyű reggeli után irány az égbolt. Kb. egy óra repülés, és következhet a landolás, egy oklevél, hogy megjártad Kappadókia egét, és egy pohár pezsgő. 9 óra felé már vissza is értek a szállodába. Amint a csapat ismét együtt lesz. Útra kelünk, hogy felfedezzünk egy földalatti várost, és végigjárjuk Ihlara Valley csodás vidékét. 

5. nap   Sultanhanı Caravanserai, Tuz Gölü

Elindulunk Ankara felé, de nem telik el a nap programok és kalandok nélkül. Első megállónk Sultanhani Caravanserai lesz, egy híres, szeldzsuk karavánmenedék. A térség másik nevezetes természeti képződménye a világ egyik legnagyobb sós tava. A Tuz Gölü nagy kiterjedésű, sekély és rendkívül sós. Az aktuális vízszinttől függően helyenként száraz lábbal is át lehet kelni a visszamaradt sómezőkön. Az aktuális algamennyiségtől függően vize pedig rózsaszín árnyalatban pompázik. Ez az alga adja az itt költő mintegy 20.000 pár flamingó tollazatának rózsaszínjét is. A tavat magunk mögött hagyva vár ránk Ankara. 

6. nap   Hazautazás

Élményekkel gazdagon, bár kicsit fáradtan kelünk, hogy elérjük hajnali-kora reggeli járatainkat Budapestre. Kora délután érkezünk haza.

 

A túratervezetet az időjárás, a jelentkezők erőnléte és/vagy a túravezető javaslata megváltoztathatja.

A túra időpontja:

2021. május  20 - 25.

Részvételi költség vendégként:

36.000 Ft

Részvételi költség MAKASE tagoknak:

12.000 Ft

Érdekel a tagság! Hogyan lehetek tag? Katt ide >>

A részvételi költség tartalmazza:

- a túravezetés díját (képzett túravezetőkkel)
- a szervezést
- a túravezetők költségeit

A részvételi költség nem tartalmazza:

* a szállást 3-4*-os szállodákban reggelivel (3-6 ágyas szobák)
* az autóbérlést full cover biztosítással, üzemanyag költséggel vagy létszámtól függően autóbuszbérlést

>> összesen: 80.000 Ft, amely a túra előtt 2 hónappal fizetendő (illetve a jelentkezés után)
Egyénileg fizetendő további költségek:

* utazás a helyszínre repülővel (egyénileg foglalandó)
  ~ 50-80.000 Ft + poggyász
  Amennyiben ránk bíznád a repjegy vásárlást, jelezd a regisztrációs lapon és kérd aktuális árajánlatunkat!

* panoráma repülés hőlégballonnal: ~ 45.000 Ft/fő
* az étkezések
* a belépők:  ~ 5000 Ft
* az utas- és balesetbiztosítás, mely itt megköthető >>

A TÚRA NEHÉZSÉGE:
KÖNNYŰ, KÖZEPESEN NEHÉZ - Minden egészséges ember számára teljesíthető, de el lehet fáradni. Ha aktív életmódot élsz, nem érhet meglepetés. Napi túra időtartama 4-8 óra. Szédülésmentesség, magabiztos mozgáskoordináció előny.
SZÜKSÉGES FELSZERELÉSEK:
A legfontosabb a réteges öltözet az időjárásnak megfelelően. Szükséged lesz többek között egy jó túrabakancsra vagy cipőre, rövid és hosszú nadrágra, egy vékony kabátra, pulcsira, esőponcsóra. Ezen kívül egy közepes hátizsák, amelybe a napi elemózsia, és némi levetett/felvehető ruha belefér, valamint a mindenhova kötelező fejlámpa, naptej, napszemüveg. 
SZÁLLÁSOK FAJTÁI:
Jó minőségű apartmanok és hotelek, helyenként 2 fős szobákkal, máshol 3 esetleg több fős szobákkal vegyesen.
ÉTKEZÉS:
Minden szálláson biztosítanak reggelit. Amikor kell, biztosítunk időt bevásárlásra, ahol beszerezhetitek adott esetben a napi túrákhoz szükséges snackeket. Vacsorára étterembe megyünk.
IDŐJÁRÁS:

Az időjárás tavaszias. Reggel hűvös, pár fokos a levegő, de napközben 18-25°C közé melegszik az idő. Csapadékos, felhős napok előfordulhatnak. 

ÚTIOKMÁNYOK, VALUTA:
Törökországba útlevél szükséges a beutazáshoz, melynek a belépéstől számítva legalább 180 napig érvényesnek kell lennie. Vízum turistacélú látogatáshoz nem szükséges. Törökország hivatalos pénzneme a török líra, mely Magyarországon hivatalosan nem váltható. Így célszerű a célországban beszerezni automatából, bankból vagy pénzváltóból (utóbbihoz eurót vagy dollárt használjatok).
 

 

Kappadókia 

A Törökország szívében található térség magában foglalja a Göreme Nemzeti Parkot, melynek természeti képződményei és a kappadókiai sziklatemplomok együtt alkotják azt a kulturális és természeti örökséget, mely már 1985-ben felkerült az UNESCO Világörökségi listájára. 
A térség egyedi kinézetéért elsősorban a 25 millió évvel ezelőtti vulkanikus tevékenység, majd az azóta bekövetkezett erózió a felelős. A különböző keménységű kőzetek eltérő kopása és változatos színezete adja a sziklaformációk mesebeli kinézetét. 
A puha tufakőzetet az itt élő népek munkálták meg lakhatási, később pedig vallási célból, hogy "barlanglakásokat" és templomokat hozzanak létre. Ezeknek a keletkezése az 5.-től a 13. századig tehető.

Kappadókia - Meseszép tündérország Törökország szívében

Kappadókia - Meseszép tündérország Törökország szívében

Kappadókia - Meseszép tündérország Törökország szívében

Kappadókia - Meseszép tündérország Törökország szívében

Kappadókia - Meseszép tündérország Törökország szívében

Kappadókia - Meseszép tündérország Törökország szívében

Kappadókia - Meseszép tündérország Törökország szívében

Kappadókia - Meseszép tündérország Törökország szívében


Fotók és források: lonelyplanet.com, cocofloss.com, reddit.com, wallpapers4u.net, desktop-backgrounds.org

Miért érdemes tagnak lenned?

Tagdíjaddal támogatva szervezetünket, lehetővé teszed a szabadidősport és a kaland-sport feltételeinek javítását. Számos olyan eseményen vehetsz részt, melyhez egyesületünk biztosítja számodra a szakmai vezetést, illetve a legkorszerűbb felszerelések használatát.
Egy céltudatos csapat tagja lehetsz, részese a közös munkánknak, és megmozdulásainknak, ahol független szervezetként biztosítjuk a legújabb szabadidősport tevékenységek fejlesztését, terjesztését.

A tagjainknak járó szolgáltatásokról bővebben itt olvashatsz >>>
2020-es Eseménynaptár >>>