Kappadókia - Meseszép tündérország Törökország szívében

Kappadókia - Meseszép tündérország Törökország szívében

Kappadókia bizarr sziklaformációival, tufa kéményeivel, mesékbe és filmekbe illő barlanglakásaival és földpiramisaival elvarázsolja az embert. Itt vették fel a Star Wars buckalakós jeleneteit is. Igazi bakancslistás hely, ami látni kell!
A nagy részt Göreme Nemzeti Park területén található vidék alig 40 km átmérőjű, mégis napokra elegendő látnivalót biztosít. Hajdanán egy vulkán alakította ki ezt az egyedi vidéket, majd a 7. századtól ide települő lakosok, szerzetesek, vájtak a sziklákba megannyi remetelakot, kolostort, kápolnát és templomot. A számos földalatti "városról" nem is beszélve.

 

Részletes információk

A programtervezetet és a benne található célpontokat - mint jelentkezők - bármikor megváltoztathatjátok, valamint kiegészíthetitek. Túravezetőink tapasztalatának köszönhetően igyekszünk elérni, hogy eseményeink a lehető legnagyobb élményt nyújtsák számotokra, és állandó tagjaivá váljatok kalandozásainknak!

Az utazás egyénileg történik. A repülőjegy foglalásban segítünk!

NAPI PROGRAMTERV:

1. nap   Érkezés Antalyaba

Kora délután indulunk Budapestről. Egy Istanbul-i átszállást követően késő este szállunk le a török riviéra fővárosában Antalyaban. Itt töltjük első éjszakánkat.

2. nap   Konya

A szállodában elfogyasztott reggeli után egy hosszabb autóút vár ránk a Szeldzsuk Birodalom egykori fővárosába, Konyába. Meglátogatjuk a híres Mevlana Kolostort, ahol a táncoló dervisek rendjét alapították. Az épület ma az Iszlám Művészet Múzeumaként funkcionál, a török iparművészet kincseinek tárháza. A városban tett kisebb séta után folytatjuk utunkat Kappadókia felé. Ha időnk engedi még útba ejtjük  Obrukhant, a híres szeldzsuk karaván menedéket. Szálláshelyünk Aksaray-ban lesz.

3. nap   Selima kolostor, Ihlara Valley

A kolostor megtekintése után egy 14 km-es út vár ránk Ihlara völgyében. A bájos patakpart mentén mintegy 105 templom található, melyek közül több látogatható. A csak gyalogosan megközelíthető völgyben hol széles úton máskor kecskepásztorok által kitaposott ösvényeken haladunk. Egy a patak fölé épített hamisítatlan török hangulatot árasztó étterem ebédelünk túránk féltávján. Késő délutánra végzünk a túránkkal és indulunk el Göreme-be, Kappadókia "fővárosába". Itt töltjük a következő 3 éjszakát.

4. nap   Göreme

Reggeli után egy 9-10 km-s túrára indulunk. A tufapiramisokkal, kúpokkal és mesebeli sziklaformákból álló tájon vezet végig utunk. Ebédre visszaérünk Göreme-be. Egy kis pihenő után megtekintjük a freskókkal díszített barlangtemplomokat, melyek az UNESCO világörökség részét képezik. Délutánra még egy túra vár ránk. Megnézzük a Galambok völgyét és Uchisar városát. Így a napi táv 18km. 

5. nap   Kappadókia

További túrákat teszünk a csodás vidék homokkő rengetegeiben és beléjük vájt házak,lakások és templomok gyűrűjében. Többek között meglátogatjuk a tündérkémények völgyét és végigjárjuk a Rose Valley-t. Megnézzük az Open Air múzeumot és nap végén Avanos városát.

6. nap   Hőlégballonozás, Sultanhani, Antalya

Aki megszemlélné ezt a csodálatos, mesebeli tájat madártávlatból és részese lenne egy felejthetetlen napfelkeltének, korán kell kelnie. Lehetőség van egy hőlégballonos repülésre mindazoknak akiket ez érdekel. Bő 1 órával napfelkelte előtt felvesznek minket a szállodánál, majd egy könnyű reggeli után irány az égbolt. Kb. egy óra repülés és következhet a landolás, egy oklevél, hogy megjártad Kappadókia egét és egy pohár pezsgő. 9 óra felé már vissza is értek a szállodába.

A többiek mostanra megreggeliztek, így útnak is indulhatunk vissza Antalya-ba. Útközben megállunk Sultanhani-ban. Egy híres szeldzsuk karaván menedéknél. Szállás Antalya-ban a már megismert szállodában. 

7. nap   Antalya

 Teszünk egy sétát a városban. Megtekintjük a főbb nevezetességeket, többek között Yivli Minaretet, a Karpuzkaldiran-vízesést. Illetve mindenkinek lesz lehetősége elverni megmaradt török líráját és bevásárolni emléktárgyakból.

8. nap   Hazautazás

Reggeli elfogyasztása után szállodánkból egyből a repülőtérre vezet utunk. A délelőtti indulásnak és korábbi időzónának köszönhetően délután 2-kor meg is érkezünk Budapestre. 

A túratervezetet az időjárás, a jelentkezők erőnléte és/vagy a túravezető javaslata megváltoztathatja.

A túra időpontja:

 

Részvételi költség vendégként:

 

Részvételi költség MAKASE tagoknak:

ingyenes, a legalább egy lezárt évvel rendelkező tagoknak

Érdekel a tagság! Hogyan lehetek tag? Katt ide >>

A részvételi költség tartalmazza:

* a szervezést, túravezetés díját képzett túravezetőkkel

A részvételi költség nem tartalmazza:

* az utazást - az autókat segítünk összeszervezni
   ~ 60.000 Ft / fő, retúr jegy - Repülő Bp.-ről vagy ~ 50.000 Ft / fő Bécsből
   ~ 58 Euro / fő / 8 nap - Autóbérlés + üzemanyag
   ~ 45.000 Ft / fő - Hőlégballonos repülés - Fakultatív 

* szállást:
   ~ 20 Euro / fő / éjszaka - 2,3 fős hotelszobák (reggelivel)

* belépőket a múzeumokba 
~ 100 török líra

* az étkezéseket és az extrémsport biztosítást, mely itt megköthető >>

 

Szükséges erőnlét, a túra nehézsége:
KÖZEPESEN NEHÉZ, Ha sportos életmódot élsz, nem érhet meglepetés. Lépésbiztonság, magabiztos mozgáskoordináció és a szédüléstől való mentesség feltétel. 

SZÜKSÉGES FELSZERELÉSEK, SZÁLLÁSOK FAJTÁI (általános tájékoztató):

A legfontosabb a kényelmes túraöltözet, amely szinte minden outdoor programhoz kell. Szükséged lesz többek között bakancsra vagy túracipőre (ha most készülsz vásárolni lábbelit a legideálisabb választás egy technikai talppal ellátott úgynevezett beszálló cipő, amely szinte minden terepen megállja a helyét), túrazokni (+ tartalék), kamáslira, esőkabátra vagy esőponcsóra, közepes hátizsákra, réteges aláöltözetre (a szabályozhatóság miatt), fejlámpára, esetleg túrabotra, amely a hosszabb gyaloglások alkalmával kíméli a térdedet. Kempinges szállás esetén hozz magaddal sátrat (akinek nincsen nem szükséges feltétlenül beruháznia egy újra, mert biztos lesz aki szívesen megosztja veled a szállását, amennyiben ezt előre jelzed), hálózsákot (hegyekben, hegyek közelében ajánlott a legalább +10 fokos komfort fokozattal rendelkező), derékaljat (polifoam), de jól jöhet egy kisméretű kemping főző is. Menedékházakban az agynemű kímélése miatt, a legtöbb esetben előírás a hálózsák használata.

Utazásaink alkalmával Bedouin kempingekben, apartmanokban vagy egyszerű szállodákban szállunk meg. Ez számos eseteben választható, azonban előfordulhat, hogy a túra útvonala nem enged több lehetőséget az éjjeli menedék kijelölésére. Megesik olyan kalandtúra is, ahol a táj szépsége illetve a program nomád mivolta miatt a vadkempingezést választjuk, de valljuk be, ezen opció nélkül számos misztikus helyszín ismeretlen maradhatna számunkra...

Lépjen velünk kapcsolatba

Lépjen velünk kapcsolatba

Ha további információt szeretnél, töltsd ki ezt az űrlapot. Amint lehet válaszolunk.

 

Fotók és források: lonelyplanet.com, cocofloss.com, reddit.com, wallpapers4u.net, desktop-backgrounds.org

Miért érdemes tagnak lenned?

Tagdíjaddal támogatva szervezetünket, lehetővé teszed a szabadidősport és a kaland-sport feltételeinek javítását. Számos olyan eseményen vehetsz részt, melyhez egyesületünk biztosítja számodra a szakmai vezetést, illetve a legkorszerűbb felszerelések használatát.
Egy céltudatos csapat tagja lehetsz, részese a közös munkánknak, és megmozdulásainknak, ahol független szervezetként biztosítjuk a legújabb szabadidősport tevékenységek fejlesztését, terjesztését.

A tagjainknak járó szolgáltatásokról bővebben itt olvashatsz >>>
2019-es Eseménynaptár >>>