Lükiai Kalandtúra

Hátizsákkal a kalózok, elsüllyedt városok és eltűnt birodalmak féltett kincseinek nyomában

A világ egyik legszebb gyalogos ösvénye és vándorútja, a természeti és történelmi csodák valamint a természetjárás és strandolás tökéletes kombinációja!

 

Részletes információk

A programtervezetet és a benne található célpontokat - mint jelentkezők - bármikor megváltoztathatjátok, valamint kiegészíthetitek. Túravezetőink tapasztalatának köszönhetően igyekszünk elérni, hogy eseményeink a lehető legnagyobb élményt nyújtsák számotokra, és állandó tagjaivá váljatok kalandozásainknak!

Mire számíts? 

  • haladó szintű túrára, előzetes túratapasztalat és jó állóképesség mindenképp szükséges
  • hátizsákod akár 10-15 kg-t is nyomhat, ezt kell cipelned nap, mint nap
  • meredek lejtőkre és kaptatókra
  • durva, köves, kavicsos, vagy épp vizes, csúszós terepre
  • híd nélküli folyókon gyalog kell átgázolnunk, a víz akár egy méter mély is lehet
  • szép idő esetén gyönyörű kilátásra és magas hőmérsékletre, rossz idő esetén felhőszakadás

 

NAPI PROGRAMTERV:

Kiindulópont: Fethiye 

1. nap   Budapet- Istanbul és Istambul-Dalaman repülővel, dolmus Fethiye-be

2. nap   Fethiye – Amyntas sziklasírjának megtekintése majd dolmus Ovacik-ba, Ovacik-Faralya (14 km), Ölüdeniz lagúna panorámája, illetve ereszkedés a Pillangó völgybe és fürdés.

Alternatív: aki nem vállalja az ereszkedést a Pillangó völgybe, szállás Faralya-ban közvetlenül a Pillangó völgyre való rálátással

3. nap   Faralya-Bogazic (15 km), Alinca alatti fantasztikus panorámával,

Alternatív: Sidyma romvárosának a megtekintése (ha belefér az időbe), dolmus Kinik-be

4. nap   Letoon és Xanthos romvárosainak megtekintése, Kinik – Üzümlü (15 km)

5. nap   Üzümlü – Akbel 8 km, dolmus Gelemis-be, Patara romvárosa és fürdés a patarai strandon, dolmus Kalkan-ba

Alternatíva vállalkozó szelleműeknek: Gelemis – Kalkan gyalog Delikemeren át (14 km), a hágón és a tengerparton keresztül (20 km)

6. nap   Kalkan – Gökceören (29 km), Kalkan felett feledhetetlen panoráma, Saribelen után holdbéli táj.

7. nap   Gökceören – Kas (29 km), útközben Phellos romjai, majd Kas felett lélegzetelállító panoráma - Kanyoning Saklikent szurdokában...

Alternatív: aki nem vállalja ezt a 2 gyönyörű, de nehéz napot (2x 29 km), az Kalkanból elutazik dolmus-sal Kas-ba és ott egy rövidebb túrán vehetnek részt, majd 1 éjszakát itt töltenek.

8. nap   Kas – Andriake hajóval, köztes megállók beiktatása: kirándulás Aperlai romvárosához és Simena várának megtekintése, Kekova az elsüllyedt város, átkelés az Andriake hídon, nap végén Andriake után 6 km gyalog Demréig (tele van olcsó és hideg sört árusító út menti bazárokkal:-).

9. nap   Myra romvárosának megtekintése után dolmus Adrasan-ig, fürdés és pihenőnap az út legszebb helyén, az adrasani öbölben

Alternatív: kirándulás a Gelidonia-fokhoz az adrasani hotel buszával, aki akar visszajön a busszal, a bevállalósabb csapat a hágón keresztül tér vissza Adrasanba. Egy 8 km-es csodálatos túrának lehetünk részesei, komoly szintemelkedéssel.

10. nap   Adrasan- Olympos 15 km, Olympos romvárosának megtekintése, fürdés, éjszakázás a kultikus és mesés Kadir’s Yörük Top Tree House faházaiban. Óriási élmény a völgy, ahol nagyon különleges a szállás és finom helyi étel specialitásokkal találkozhatunk.

Alternatív: fürdés helyett Chimaira, az örök tűz birodalma (még utána is marad idő egy kis fürdésre)

11. nap   Dolmus Antalya-ba, Hazautazás repülővel Antalya-Istambul, Istambul - Budapest

A túratervezetet az időjárás, a jelentkezők erőnléte és/vagy a túravezető javaslata megváltoztathatja.

A túra időpontja:

jelenleg nincs meghirdetve

Részvételi költség vendégként:

-

Részvételi költség MAKASE tagoknak:

-

Érdekel a tagság! Hogyan lehetek tag? Katt ide >>

A részvételi költség tartalmazza:

* a túravezetés díját (képzett túravezetőkkel)

A részvételi költség nem tartalmazza:

* az utazást:
   egyénileg (az autókat segítünk összeszervezni)

* a szállást

* az étkezéseket, az opcionális belépőket és az extrémsport biztosítást, mely itt megköthető >>

 

Szükséges erőnlét, a túra nehézsége:
-

A TÚRÁHOZ SZÜKSÉGES FELSZERELÉSEK, SZÁLLÁSOK FAJTÁI:

 

A legfontosabb a kényelmes technikai túraöltözet, több rétegben. Aláöltözet, középső réteg - polár pulóver és softshelldzseki kombinálva - illetve az opcionális vízzáró külső héj, melyet csapadék esetén, valamint a hőtartás miatt használhatunk. Technikai túráknál érdemes külső rétegnek korszerű vízálló dzsekit választani, egyéb esetekben a teljes alakos esővédő poncsó ajánlott. Szükséged lesz többek között egy strapabíró trekking cipőre (vagy beszálló cipőre, ez ideálisabb) - vagy kényelmes bakancsra, túra zoknira (+ tartalék), kamáslira, közepes hátizsákra (35-50l), napszemüvegre, fejlámpára, fényvédő krémre, tartalék élelemre (energia szelet, -zselé), izolációs fóliára, túrabotra, amely a hosszabb gyaloglások alkalmával kíméli a térdedet, esetleg kis méretű kemping főzőre. 

A túrák alkalmával kempingekben vagy helyi apartmanokban éjszakázunk. Bivakzsák, Hálózsák mindkét esetben ajánlott (érdemes legalább egy +10 fokos komfort fokozattal rendelkezőt magunkkal hozni) - évszaktól és magasságtól függően az említett ajánlások változhatnak. 

Szállásunk a legtöbb eseteben választható, azonban előfordulhat, hogy a túra útvonala nem enged több lehetőséget az éjjeli menedék kijelölésére. Megesik olyan kalandtúra is, ahol a táj szépsége illetve a program nomád mivolta miatt a vadkempingezést választjuk, de valljuk be, ezen opció nélkül számos misztikus helyszín ismeretlen maradhatna számunkra...

Lépjen velünk kapcsolatba

Lépjen velünk kapcsolatba

Ha további információt szeretnél, töltsd ki ezt az űrlapot. Amint lehet válaszolunk.

 

Hátizsákkal a kalózok, elsüllyedt városok és eltűnt birodalmak féltett kincseinek nyomában - Lükiai Kalandtúra 

Barangolás virágokkal teli réteken, hófödte hegycsúcsok alatt és kristálytiszta hegyi patakok mellett. Strandolás eldugott és félreeső öblökben, de egy utazás a kultúra szerelmeseinek is, hiszen napról-napra ókori görög, római és perzsa eredetű régészeti lelőhelyek, ezeréves sziklasírok, elsüllyedt városok valamint bizánci templomok hozzák vissza a letűnt korok varázslatos hangulatát.

 Hátizsákkal a kalózok, elsüllyedt városok és eltűnt birodalmak féltett kincseinek nyomában - Lükiai Kalandtúra 

Törökország hátizsákkal – Kalózok, elsüllyedt városok, birodalmak féltett kincse

Lükia (latinul Lycia) ókori földrajzi egység, a mai Fethiye-től Antalya-ig terjedt. Nevét a lukkák népének görög alakjáról kapta. Félszigetszerű hegyvidék Kis-Ázsia délnyugati tengerpartjának sűrű erdővel borított részén, a mai Törökország területén. Független városállamok szoros szövetsége volt, melynek története legalább i. e. 1250-ig nyúlik vissza. Partvidékén az 1970-es évekig csak tengeri szállítási útvonal létezett, ezért szinte háborítatlan valójában találkozhatunk a csodálatos természeti látványosságokkal és a letűnt korok emlékeivel.

Lükia legismertebb korai felfedezője Charles Fellows brit kalandor és utazó volt, neki köszönhető, hogy a vidék felkeltette a Nyugat figyelmét. Fellows egy vagyonos selyemkereskedő és bankár fiaként 1838-ban szervezte első lükiai expedícióját. Ezen és a következő utazásain felfedezte a legismertebb lükiai város, egyben a főváros, Xanthosz és 13 további település maradványait. Sok esetben Fellows volt az első nyugati, aki látta e városokat azóta, hogy lakóik a késői antik korban elhagyták őket.

 Hátizsákkal a kalózok, elsüllyedt városok és eltűnt birodalmak féltett kincseinek nyomában - Lükiai Kalandtúra 

Angliába hazatérve Fellows közzétette beszámolóját a feltárásokról, ami arra ösztönözte a British Museumot, hogy hajót küldjön a lükiai leletek összegyűjtésére és elszállítására, hogy megőrizzék őket. E műtárgyak kiállítása Londonban legalább akkora szenzáció volt, mint a görög Parthenonból származó Elgin-márványoké 40 évvel korábban.

 Hátizsákkal a kalózok, elsüllyedt városok és eltűnt birodalmak féltett kincseinek nyomában - Lükiai Kalandtúra 

A Lycian partvidékre jellemző hegyvonulatok, sziklák és vízmosások csak itt találhatók meg az egész török parton. Ezek a vizek és tagolt, zátonyokkal teli partjaik kevésbé barátságosak, mint a Carian- és Ión-partok, ezért a korábbi tengerészek féltek is errefelé, azonban nem csak e miatt. Az itt élő hajósnépet, a lük kalózokat, a Földközi-tenger keleti medencéjének leghírhedtebb tengerészeiként tartották számon.

 Hátizsákkal a kalózok, elsüllyedt városok és eltűnt birodalmak féltett kincseinek nyomában - Lükiai Kalandtúra 

A századok folyamán a stratégiailag fontos helyen lévő Lükia megszerzése kihívást jelentett Perzsiának, a görögöknek, Nagy Sándor makedón seregének, a Római és a Bizánci, majd végül az Oszmán Birodalomnak. Kekovát - az elsüllyedt várost - a bizánci időkben építették újra, és ismét virágzott, végül lakói a század végén hagyták el a kalóztámadások és az arab rajtaütések miatt. A lükiai partokat egészen a 18-19. századig nem sikerült megtisztítani a kalózoktól...

 

Lyciai földrajza

Kis Ázsiának félszigetszerű tarotmánya, melyet Északon a Taurus választ el Cabaliától és Pisidiától, Északkeleten a Solyma hegység Pamphyliától, Északnyugaton pedig a Daedala hegység és a Glaucus folyó (ma Makri folyó) Cariától. Déli, délkeleti és délnyugati részét a Lyciai tenger mossa.

 Hátizsákkal a kalózok, elsüllyedt városok és eltűnt birodalmak féltett kincseinek nyomában - Lükiai Kalandtúra 

Lycia, hegyes vidék A tartomány belsejében átvonuló, egykor részben vulkanikus hegyek közül Nyugaton a Cragus (Kmago, 3000 m. magas) és Anticragus (1800 m.) a Telmissus és Xanthus (ma Esen) folyók között egészen a tengerig nyúlik.
Az utóbbi és a Limyrus folyó között, a tartomány közepén van a Masicytus (m. Akdagh) hegy. Keleten van az Olympus vagy Phoenicus, a Hierum vagy Chelidonium (ma Khelidonia) fokokkal és a Solyma hegység (2400 m. magas) a Climax szorossal. A tenger Nyugaton a Glaucus öblöt (ma Makr öböl), Keleten a Pomphyliai öblöt (m. Adalia öböl) képezi. Lakóit a görögök thermülainak nevezték, és Krétáról származtatták őket

 

Lycia történelme

A hettita forrásokban lukka néven jelennek meg. I. e. 546-ban, legyőzve a lükiaiak ellenállását, a Perzsa Birodalom foglalta el a területet.
Ezután Lükia számtalanszor gazdát cserélt (Déloszi Szövetség, Kária, Ptolemaioszok, Újperzsa (Szasszanida) Birodalom, Rodosz). A lakosság hevesen ellenállt a rodoszi uralomnak, így a Római Birodalom i. e. 169-ben szabadnak nyilvánította. Ez a szabadság egészen 43-ig tartott, ekkor Claudius Lycia-Papmphylia néven római provinciává szervezte a területet.

 Hátizsákkal a kalózok, elsüllyedt városok és eltűnt birodalmak féltett kincseinek nyomában - Lükiai Kalandtúra 

A lükiaiaknak szokatlan érzékük volt az együttműködésre és a szövetkezésre: már a perzsa uralom idején, amikor minden lükiai várost a saját uralkodója igazgatott, a városok pénzeinek egyformasága valamiféle szövetséget sejtet közöttük. Nem sokkal i. e. 200 előtt hivatalosan is létrejött a lükiai szövetség, amelynem tanácsában és gyűlésében minden egyes város nagyságának és jelentőségének arányában képviseltette magát.

Az i. e. 169-et követő kétszáz évben a szövetség töltötte be egy független állam összes funkcióját, amely a római uralom alatt is fennmaradt, még ha korlátozott hatókörrel is. Az egyes városok nevében a szövetség bocsátott ki egységes -lantot, a lükiaiak védőistenének, Apollónnak jelképét ábrázoló- pénzérméket.

 Hátizsákkal a kalózok, elsüllyedt városok és eltűnt birodalmak féltett kincseinek nyomában - Lükiai Kalandtúra

Hátizsákkal a kalózok, elsüllyedt városok és eltűnt birodalmak féltett kincseinek nyomában - Lükiai Kalandtúra

Hátizsákkal a kalózok, elsüllyedt városok és eltűnt birodalmak féltett kincseinek nyomában - Lükiai Kalandtúra

Hátizsákkal a kalózok, elsüllyedt városok és eltűnt birodalmak féltett kincseinek nyomában - Lükiai Kalandtúra

Hátizsákkal a kalózok, elsüllyedt városok és eltűnt birodalmak féltett kincseinek nyomában - Lükiai Kalandtúra

Hátizsákkal a kalózok, elsüllyedt városok és eltűnt birodalmak féltett kincseinek nyomában - Lükiai Kalandtúra

Hátizsákkal a kalózok, elsüllyedt városok és eltűnt birodalmak féltett kincseinek nyomában - Lükiai Kalandtúra

Hátizsákkal a kalózok, elsüllyedt városok és eltűnt birodalmak féltett kincseinek nyomában - Lükiai Kalandtúra

Hátizsákkal a kalózok, elsüllyedt városok és eltűnt birodalmak féltett kincseinek nyomában - Lükiai Kalandtúra

Hátizsákkal a kalózok, elsüllyedt városok és eltűnt birodalmak féltett kincseinek nyomában - Lükiai Kalandtúra

Hátizsákkal a kalózok, elsüllyedt városok és eltűnt birodalmak féltett kincseinek nyomában - Lükiai Kalandtúra

Hátizsákkal a kalózok, elsüllyedt városok és eltűnt birodalmak féltett kincseinek nyomában - Lükiai Kalandtúra

Hátizsákkal a kalózok, elsüllyedt városok és eltűnt birodalmak féltett kincseinek nyomában - Lükiai Kalandtúra

Hátizsákkal a kalózok, elsüllyedt városok és eltűnt birodalmak féltett kincseinek nyomában - Lükiai Kalandtúra

Képek forrása: MAKASE

Gerhát Ádám

Miért érdemes tagnak lenned?

Tagdíjaddal támogatva szervezetünket, lehetővé teszed a szabadidősport és a kaland-sport feltételeinek javítását. Számos olyan eseményen vehetsz részt, melyhez egyesületünk biztosítja számodra a szakmai vezetést, illetve a legkorszerűbb felszerelések használatát.
Egy céltudatos csapat tagja lehetsz, részese a közös munkánknak, és megmozdulásainknak, ahol független szervezetként biztosítjuk a legújabb szabadidősport tevékenységek fejlesztését, terjesztését.

A tagjainknak járó szolgáltatásokról bővebben itt olvashatsz >>>
2018-es Eseménynaptár >>>