Mangart csúcshódítás és rafting a Soca folyón

Adrenalindús kalandnyaralás a meseszép szlovén paradicsomban

Két ország, csúcsmászás a Júlia-Alpokban, egy rafting, egy azúrkék tavakkal pettyezett szurdokvölgy és egy felejthetetlen vízesés az ami rád vár ezen a három napon. Ha vonz a via ferrátával összekötött csúcshódítás, szereted a vad és érintetlen természetet és pihenésképpen még egy vadvízi evezésen is szívesen részt vennél, akkor ezt a túrát neked találtuk ki. Fürdőruhát csomagolj.

 

Részletes információk

A programtervezetet és a benne található célpontokat - mint jelentkezők - bármikor megváltoztathatjátok, valamint kiegészíthetitek. Túravezetőink tapasztalatának köszönhetően igyekszünk elérni, hogy eseményeink a lehető legnagyobb élményt nyújtsák számotokra, és állandó tagjaivá váljatok kalandozásainknak!


MIRE SZÁMÍTS?
  • 2679 méter magas Mangart meghódítása
  • Raftingolás a Soca folyón
  • kristálytiszta vizű folyók
  • felejthetetlen kilátás
  • egy igazán aktív hétvégére

 

UTAZÁS:

Egyénileg autóval történik. Az autókat a túra előtt segítünk összeszervezni.

 

NAPI PROGRAMTERV:

Utazási menetidő: Budapest - Bovec >> 6 óra / 500 km

1. nap  Találkozó péntek kora délután Bovec városában. Mindjárt így az első nap belecsapunk a lecsóba és nekivágunk egy kalandos rafting túrának a Soca folyón. Természet, kristálytiszta víz, fehér sziklák, habzó hullámok, adrenalin - ezt kínálja mai fél napos rafting túránk. Egy rövid utazással eljutunk a beszállóhelyre, ahol átöltözünk és megismerkedünk felszerelésünkkel. Mielőtt vízre szállunk részletes eligazítást kapunk, hogy minden szükséges technikai és biztonsági tudás birtokában vághassunk neki a vadvízi evezésnek. A hullámok és zúgók között lesz lehetőségünk néha szünetet tartani, úszkálni, ugrálni. Végül pedig partra szállunk, átöltözünk és visszautazunk Bovecbe.

2. nap  Túránk korán reggel kezdődik, megmásszuk Szlovénia negyedik legmagasabb csúcsát, a 2679 m magas Mangartot. A csúcshódítást a Via Italianával, vagyis az Olasz úttal kezdjük, melynek nehézsége C-D, majd kevéssel a csúcs alatt áttérünk a Szlovén A-B nehézségű útra, amely felvisz minket egészen a hegytetőre.

A Via Italiana a Júliai-Alpok egyik legnehezebb és leglátványosabb ferratája. A hágó felső parkolójában hagyva autóinkat felgyalogolunk a peremre és megkeressük a lefelé vezető egyetlen jelzett utat, amely a Bivak Nogarához visz minket, e fölött van a beszállás 1850 méter magasan. Az út legmerészebb részén egy 300 méteres szakadék fölött lépkedünk. Ezen a ponton ér véget az Olasz út és csatlakozunk át a könnyebb Szlovén útra, melyen szinte felszökkenünk a csúcsra. Lefele a Via Italiana felső, túra jellegű szakaszán ereszkedünk vissza a Mangart-hágóba, ahonnét visszatérünk szállásunkra. A leküzdött teljes szintkülönbség 830 m, ebből mászás 600 m mintegy 9 óra alatt.

3. nap  Előző napi fáradalmainkat megkoronázandó, ellátogatunk Európa legmagasabb vízeséséhez, a Boka-vízeséshez. Rövid gyaloglás után megpillanthatjuk, ahogyan a hatalmas víztömeg 144 méteres magasságból zuhan a mélybe, miközben félelmetes dübörgését már messziről hallani. Innen tovább autózunk Zatolmin felé egy vadregényes, valószínűtlenül kék vizű szurdokba, a Trigláv Nemzeti Parkban. A Tolminska Korita a nemzeti park legdélebbi pontja, könnyen megközelíthető, hihetetlenül látványos és vad szurdok. Először az Ördög hídját ejtjük útba - egy alagúton keresztül érjük el a szédítő, 60 méteres szakadékot átívelő hidat. Innen nem messze pedig megpillanthatjuk a Zadlaška barlangot, más néven Dante barlangját. A legenda szerint a költőt a barlang ihlette az Isteni színjáték pokolban játszódó jeleneteire. (A barlang csak speciális felszerelésben, vezetővel látogatható.) Innen lépcsőkön leereszkedünk a vadregényes Zadlaščica szurdokba, ahol a legérdekesebb látnivaló a Medvefej (Glava Medved), amely egy óriási háromszög alakú sziklatömb, beszorulva a szűk kanyon két függőleges sziklafala közé. A mély szurdokba ritkán ér le a napfény és állandóan magas a páratartalom, így a mediterrán klímának köszönhetően elbűvölően dús és egzotikus a vegetáció. Órákon át lehet bolyongani a mesébe illő tájon, a kanyargós ösvényeken, titkos alagutakon, szédítő függőhidakon.

A túratervezetet az időjárás, a jelentkezők erőnléte és/vagy a túravezető javaslata megváltoztathatja.

A túra időpontja:

2019. május 24 - 26.

Részvételi költség vendégként:

20.000 Ft

Részvételi költség MAKASE tagoknak:

ingyenes

Érdekel a tagság! Hogyan lehetek tag? Katt ide >>

Nem áll módunkban raftingolás nélküli jelentkezéseket fogadni. 

A részvételi költség tartalmazza:

* a via ferrata felszerelés használatához szükséges tájékoztatót, a klettersteig-szett (beülő, kantár, karabinerek, fék, sisak, hágóvas) bérleti díját, a túravezetés díját képzett túravezetőkkel

A részvételi költség nem tartalmazza:

Az alábbi csomag 152 EUR/fő, a túra előtt 1 hónappal fizetendő(forintban utalva):
* szervezés
* transzfer Bovecből a Soca folyóhoz és vissza
* raftingolás a folyón
* szállás reggelivel, 2-3-4 személyes szobákban

Egyénileg fizetendő további költségek: 

* útiköltség, az autókat segítünk összeszervezni
* esetleges belépők
* az étkezéseket és az extrémsport biztosítást, mely itt megköthető >>

A TÚRA NEHÉZSÉGE:
KÖZEPESEN NEHÉZ - Amennyiben sportolsz, rendszeresen mozogsz, nem érhet meglepetés. 
SZÜKSÉGES FELSZERELÉSEK:
Szükséged lesz egy strapabíró trekking cipőre vagy bakancsra, papucs, napszemüveg, fejlámpa, fényvédő krém, tartalék élelem (energia szelet, -zselé). Réteges öltözködéshez alkalmas ruházatra. Egy 20-35 literes hátizsákra. Fürdőruhára és törülközőre. A helyszínen kapunk neoprén ruhát, de aki szeretné hozhatja a sajátját. A via ferrata felszerelést mi biztosítjuk. 
SZÁLLÁSOK FAJTÁI:
A túra során 2-3-4 ágyas szobákban fogunk aludni. Svédasztalos reggelit kapunk. Kutyát illetve más háziállatot nem lehet hozni.
ÉTKEZÉS ÉS IVÓVÍZ:
A szállásunknál kapunk reggelit. A napközbeni étkezésről mindenkinek magának kell gondoskodnia (szendvicsek, csokiszeletek, energiaszeletek, stb.) estére pedig nézünk helyszínt közös vacsorához. 
IDŐJÁRÁS:
Május végén a nappali átlaghőmérséklet 25 fok körül alakul, míg az éjszakai 13 fok körül. A víz hőmérséklete 10 fok körül van. Természetesen a hegyen előfordulhat változatos időjárás, illetve a magasság növekedésével egyre hűvösebb lesz.
ÚTIOKMÁNYOK, VALUTA:
Magyar állampolgárok plasztik kártyás személyi igazolvánnyal utazhatnak Szlovéniába. Nincs szükség útlevélre. A hivatalos pénznem az Euró. Kérjük, hogy mindenki készüljön kellő mennyiségű készpénzzel, hogy ha kártyával nem lehetne fizetni, akkor se legyen gondban.
CSOMAGOLÁS AZ UTAZÁSRA:
Hozzatok magatokkal kényelmes túracipőt, de a legjobb egy technikai talppal ellátott beszállócipő. A raftingoláshoz fürdőruhát és törölközőt. Egy kisebb hátizsákot a napi túrákhoz szükséges dolgok cipeléséhez. 
VÉDŐOLTÁSOK, EGÉSZSÉGÜGY:
Kötelező védőoltás nincsen. Szúnyogriasztó spray ajánlott.

Mangart csúcshódítás - Kalandos via ferrata és szurdoktúra a varázslatos Szlovéniában

Mangart csúcshódítás - Kalandos via ferrata és szurdoktúra a varázslatos Szlovéniában

Mangart csúcshódítás - Kalandos via ferrata és szurdoktúra a varázslatos Szlovéniában

Mangart csúcshódítás - Kalandos via ferrata és szurdoktúra a varázslatos Szlovéniában

Mangart csúcshódítás - Kalandos via ferrata és szurdoktúra a varázslatos Szlovéniában

Mangart csúcshódítás - Kalandos via ferrata és szurdoktúra a varázslatos Szlovéniában

 Képek forrása: slovenia-trips.com; vnaravi.si, turistika.cz,explore-share.com

 

 

Miért érdemes tagnak lenned?

Tagdíjaddal támogatva szervezetünket, lehetővé teszed a szabadidősport és a kaland-sport feltételeinek javítását. Számos olyan eseményen vehetsz részt, melyhez egyesületünk biztosítja számodra a szakmai vezetést, illetve a legkorszerűbb felszerelések használatát.
Egy céltudatos csapat tagja lehetsz, részese a közös munkánknak, és megmozdulásainknak, ahol független szervezetként biztosítjuk a legújabb szabadidősport tevékenységek fejlesztését, terjesztését.

A tagjainknak járó szolgáltatásokról bővebben itt olvashatsz >>>
2020-es Eseménynaptár >>>