Hótalppal a Fehér-tenger peremén

Kétnapos kalandtúra a hófödte tátrai csúcsok között

Itthon már olvad a hó és titkon érkezik a tavasz, de Te még élveznéd kicsit a téli világot? Gyere velünk a márciusi hosszú hétvégén a Szlovák Tátrába egy igazi hótalpas kalandra! Itt még csúszkálhatsz a jégen, trappolhatsz a vastag hóban, élvezheted az utolsó téli napokat és meglesheted a Király-hegy tetejéről a Magas-Tátra hópalástba burkolózó csipkés csúcsait.

 

Részletes információk

A programtervezetet és a benne található célpontokat - mint jelentkezők - bármikor megváltoztathatjátok, valamint kiegészíthetitek. Túravezetőink tapasztalatának köszönhetően igyekszünk elérni, hogy eseményeink a lehető legnagyobb élményt nyújtsák számotokra, és állandó tagjaivá váljatok kalandozásainknak!

NAPI PROGRAMTERV:

Utazás menetidő: Budapest - Garamfő, kb. 3,5 óra/240 km

1. nap  Találkozás 9:00 órakor Garamfőn. Rövid ismertetést tartunk a hótalp és a hágóvas használatáról, majd elindulunk felfelé az 1946 méter magas Király-hegy csúcsára. Kezdetben kellemes réteken, majd gyönyörű fenyveseken keresztül vezet utunk. Ahogy haladunk feljebb a növényzet ritkul, a fenyők kezdenek összemenni, míg nem megérkezünk első állomásunkhoz az 1690 méter magas Király-sziklához. Itt pihenünk egy kicsit, gyönyörködünk a páratlan kilátásban, majd továbbindulunk a csúcsra. Tiszta idő esetén pazar panoráma nyílik északi irányba a nagy testvérre, a Magas-Tátra kecses, hófödte hegyeire. A Király-hegy tetejére érve elkészítjük csúcsfotóinkat, elfogyasztjuk jól megérdemelt szendvicseinket, majd egy másik útvonalon, a Zubrovica patak völgyében visszaereszkedünk Garamfő településére.

 Táv: 12 km; szint: 1100 méter; menetidő: 8 óra.

2. nap   Reggel átautózunk a Tátralomnic szomszédságában található Fehér-víz nevű parkolóba, ahonnan elindulunk felfelé a Késmárki-Fehérvíz-völgyben. Fenyvesek, törpefenyők között kanyarogó ösvényen indulunk, majd pár óra gyaloglás után megérkezünk a Magas-Tátra egyik legszebb völgykatlanában álló, a Zöld-tó mellett, 1551 méter magasan található Zöld-tavi menedékházba. A tavat olyan hatalmas csúcsok szegélyezik, mint a Weber-csúcs, amely a Magas-Tátra legmagasabb függőleges sziklafala (900 méter), illetve a tóból szinte kinőni látszó Karbunkulus-torony, vagy a sziklamászók körében rendkívül kedvelt Zerge-csúcs. Itt megebédelünk, majd visszaindulunk autóinkhoz. Budapestre késő este érkezünk.

 Táv: 15 km; szint: 650 méter; menetidő: 7-8 óra.


A túratervezetet az időjárás, a jelentkezők erőnléte és/vagy a túravezető javaslata megváltoztathatja.

A túra időpontja:

2018. március 15-16.

Részvételi költség vendégként:

10.000 Ft

Részvételi költség MAKASE tagoknak:

2.000 Ft

Érdekel a tagság! Hogyan lehetek tag? Katt ide >>

A részvételi költség tartalmazza:

* a túravezetés díját (képzett túravezetőkkel), a hótalp bérleti díját és használatukhoz szükséges oktatását 

A részvételi költség nem tartalmazza:

* az utazást:
  egyénileg - az autókat segítünk összeszervezni
   ~ 6.000 Ft / fő - üzemanyag, autópálya matricák

* szállást:
   ~ 5.000 Ft + IFA / fő - turistaszállás többágyas szobákban

* az étkezéseket és a sportbiztosítást, mely itt megköthető >>

Szükséges erőnlét, a túra nehézsége:
KÖZEPESEN NEHÉZ - - Minden egészséges ember számára teljesíthető, de jólesően fárasztó. Ha aktív életmódot élsz, nem érhet meglepetés.

TÉLI TÚRÁHOZ SZÜKSÉGES FELSZERELÉSEK (ÁLTALÁNOS TÁJÉKOZTATÓ):

A legfontosabb a kényelmes túraöltözet, több rétegben. Aláöltözet, középső réteg - polár pulóver és softshell dzseki kombinálva - illetve az opcionális vízzáró külső héj, melyet csapadék esetén, valamint a hőtartás miatt használhatunk. Technikai túráknál érdemes külső rétegnek korszerű vízálló dzsekit választani, amire rá tudjuk venni a mászó beülőt, illetve belefér a kapucniba a hegymászó sisak - egyéb esetekben a teljes alakos esővédő poncsó ajánlott. Szükséged lesz többek között meleg, vízálló bakancsra (magashegyi trekking, alpin 3 évszakos - Hanwag Alaska GTX, La Sportiva Trango S EVO GTX - a legszélesebb körű a felhasználási területük, illetve alpin 4 évszakos - La Sportiva Nepal Extreme vagy Nepal EVO GTX - 4000 m fellett szükséges a hőszigetelés miatt), túrazokni (+ tartalék), kamáslira, közepes hátizsákra (35-50l), napszemüvegre / síszemüvegre, meleg kesztyű, csősál / símaszk, fejlámpára, fényvédő krémre, termoszra, tartalék élelemre (energia szelet, -zselé), izolációs fóliára, túrabotra, amely a hosszabb gyaloglások alkalmával kíméli a térdedet, esetleg kis méretű kemping főzőre.

Magashegyi túrák alkalmával legtöbb esetben fűtött menedékház vagy személyzet nélküli bivakház lesz a szállásunk. Hálózsák mindkét esetben ajánlott, az ágynemű kímélése miatt legtöbb helyen előírás. Fűtött ház esetén érdemes legalább egy +10 fokos komfort fokozattal rendelkezőt magunkkal hozni, fűtetlen bivak használatához pedig ajánlott a legalább 0 °C komfort fokos - évszaktól és magasságtól függően az említett ajánlások változhatnak.

Az alacsonyabban fekvő területeken kempingekben, apartmanokban, ifjúsági szállókban vagy egyszerű szállodákban szállunk meg. Ez számos eseteben választható, azonban előfordulhat, hogy a túra útvonala nem enged több lehetőséget az éjjeli menedék kijelölésére. Megesik olyan kalandtúra is, ahol a táj szépsége illetve a program nomád mivolta miatt a vadkempingezést választjuk, de valljuk be, ezen opció nélkül számos misztikus helyszín ismeretlen maradhatna számunkra...

Lépjen velünk kapcsolatba

Lépjen velünk kapcsolatba

Ha további információt szeretnél, töltsd ki ezt az űrlapot. Amint lehet válaszolunk.

 

Hótalpas programjaink remek lehetőséget kínálnak a téli túrázás egyre népszerűbb formájának megismerésére. A bakancs talpára rögzíthető, viszonylag nagy felületű talpnak köszönhetően nem süllyedünk bele a hóba, ami különösen a mély, friss porhóban nélkülözhetetlen a haladáshoz. A talpak alján elhelyezkedő tüskék a jegesebb felületeken is megtartanak, s így nem csúszunk vissza. A hótalp használata mindenki által könnyen elsajátítható de szükséges hozzá túra tapasztalat, s elengedhetetlen a jó és kényelmes téli bakancs.

Hótalppal a Fehér-tenger peremén - Kétnapos kalandtúra hófödte tátrai csúcsok között

A Tátra hegység 786 km²-nyi területen fekszik, ebből 550 km² Szlovákiában, a többi Lengyelországban a Lengyel-Tátra. A Tátra keleti részét a magasabb Magas-Tátra és az alacsonyabb Bélai-havasok (Bélai-Tátra, szlovákul Belianské Tatry) alkotják, a Tátra alacsonyabb nyugati része a Liptói-havasok (más néven Nyugati-Tátra, szlovákul Západné Tatry).

Hótalppal a Fehér-tenger peremén - Kétnapos kalandtúra hófödte tátrai csúcsok között

A Magas-Tátra (szlovákul Vysoké Tatry, lengyelül Tatry Wysokie) a Kárpátok legmagasabb hegyvonulata, s egyben a világ legkisebb magashegysége a Tátra keleti részén, Szlovákia és Lengyelország határán. Egész területe a lengyel és szlovák Tátrai Nemzeti Parkok védett övezetében található. A hegység látogatását a nemzeti parkok látogatási rendje szabályozza. Vannak területei, melyek teljes védelem alatt állnak, s a turisták elől teljesen elzártak.

Hótalppal a Fehér-tenger peremén - Kétnapos kalandtúra hófödte tátrai csúcsok között

A Király-hegy (Kralova hola) az Alacsony-Tátra keleti részének legmagasabb, egyik legszebb kilátással rendelkező csúcsa (1946 méter), melyről szemet gyönyörködtető kilátás nyílik minden égtáj felé, elsősorban a Magas-Tátra és a Gömör-Szepesi Érchegység vonulataira. Az Alacsony-Tátra (szlovákul Nízke Tatry) vonulata mintegy 80 km hosszúságban húzódik nyugatról keletre a Vág és a Garam folyók völgyei között. Főgerince három ponton haladja meg a 2000 méteres magasságot. Hatalmas, kiterjedt gyephavas, az Alacsony-Tátra keleti részének legmagasabb orma, a hegység e részének névadója a Király-hegyi-Tátra. Csúcsplatója kelet-nyugat irányban megnyújtott. Északkelet felé az Úplazon és Predna hoľán keresztül a Pópa-hágóra (sedlo Popová) húzódó vonulat összekapcsolja az Alacsony-Tátrát a Szlovák Paradicsommal.

Hótalppal a Fehér-tenger peremén - Kétnapos kalandtúra hófödte tátrai csúcsok között

 Képek forrása: yalessblue.com, panoramio.com, wallpaperstudio, magas-tatra.info, mapio.net, 

Miért érdemes tagnak lenned?

Tagdíjaddal támogatva szervezetünket, lehetővé teszed a szabadidősport és a kaland-sport feltételeinek javítását. Számos olyan eseményen vehetsz részt, melyhez egyesületünk biztosítja számodra a szakmai vezetést, illetve a legkorszerűbb felszerelések használatát.
Egy céltudatos csapat tagja lehetsz, részese a közös munkánknak, és megmozdulásainknak, ahol független szervezetként biztosítjuk a legújabb szabadidősport tevékenységek fejlesztését, terjesztését.

A tagjainknak járó szolgáltatásokról bővebben itt olvashatsz >>>
2020-es Eseménynaptár >>>