Sas-út túra

A Magas-Tátra legizgalmasabb hegyi útvonala

Egyenetlen sziklafelszín, óriás gránittömbök, durva törmelékek jellemzik e gerincvonulaton végigvezető egyedülálló és lélegzetelállító turista útvonalat. A legtöbben csak úgy ismerik a Sas út (Orla Perć), mely legendásan a legnehezebb gerinctúrának számít a Magas-Tátrában...

Túránk célja e híres, hírhedt Sastúra teljesítése. Azonban a megszokottaktól eltérően kis csapatunk ezúttal nem Zakopane felől, a “normál úton” közelíti meg, hanem egyenesen Szlovákiából a Magas-Tátra főgerincén átkelve egy egyedülálló 4 napos kalandozást biztosítva.

 

Részletes információk

A programtervezetet és a benne található célpontokat - mint jelentkezők - bármikor megváltoztathatjátok valamint kiegészíthetitek. Túravezetőink tapasztalatának köszönhetően igyekszünk elérni, hogy eseményeink a lehető legnagyobb élményt nyújtsák számotokra, és állandó tagjaivá váljatok kalandozásinknak!

Nehézségi szint: Nehéz, nagyon nehéz, ha sportos életmódot élsz, nem érhet meglepetés. Lépésbiztonság, magabiztos mozgáskoordináció és a szédüléstől, tériszonytól való teljes mentesség feltétel. 

Az utazás egyénileg történik teleautós rendszerben. Az autókat segítünk összeszervezni!

NAPI PROGRAMTERV:

Utazás menetidő: Budapest - Csorba-tó (Szlovákia) autóval, 290 km; 2,5 óra

1. nap   Utazás, Csorba-tó
Reggeli találkozó pontunk a Csorba-tó parkolója, innen rövid tájékoztató után 4 napi túrafelszerelésünket magunkra véve célba vesszük Lengyerországot. A Poprádi-tó mellett elhaladva a gyönyörű kilátásáról nevezetes Tengerszem-csúcson keresztül érkezünk meg Legyelországba – amely nem mellesleg az ország legmagasabb pontja is egyben! Az éjszakát a Halastavi menedékházban töltjük..

2. nap   A fenséges tátrai tengerszem, a Sas út kezdete
A fenséges tátrai tengerszem árnyékában ébredünk és korán tovább is indulunk a mai napi szállásunk, a Lengyel-Öt-tavi menedékház felé. A menedékháztól rövid pihenő és a szükségtelen felszerelésektől megszabadulva folytatjuk utunkat a Zavrat-hágó felé. Itt kezdődik hivatalosan a Sastúra, melyből a mai napon a Zerge-hegyig (Kozi Wierch) tartó részt teljesítjük. Innen visszaereszkedünk a menedékházhoz.

3. nap   Sas túra
Reggeli után ott folytatjuk a Tátra legnehezebb túra útvonalát, ahol előző nap abbahagytuk. Visszakapaszkodva a gerincre észak felé vesszük az irányt, innen jó idő esetén csodálatos kilátásban lehet részünk, akár Zakopáné városáig elláthatunk. A Kereszt-nyeregben (Krzyzne), mely a hivatalos sastúra végállomása csúcscsokinkat végre elővehetjük. Visszatérve a menedékházhoz megpihenünk, összeszedjük hátrahagyott hátizsákjainkat és elindulunk visszafelé a Halastavi menedékházhoz.

4. nap   A végső út
Hosszú út vár ránk hazafelé, többek közt a Tengerszem-csúcs megmászása Lengyelország felől mely önmagában is szép kis kihívás. Késő délután érkezünk vissza a hátrahagyott kocsijainkhoz.


A túratervezetet az időjárás, a jelentkezők erőnléte és/vagy a túravezető javaslata megváltoztathatja.

A túra időpontja:

2019. július 11 - július 14.

Részvételi költség vendégként:

22.000 Ft

Részvételi költség MAKASE tagoknak:

ingyenes

Érdekel a tagság! Hogyan lehetek tag? Katt ide >>

A részvételi költség tartalmazza:

* a via ferrata felszerelés használatához szükséges tájékoztatót, a klettersteig-szett (beülő, kantár, karabinerek, fék, sisak, hágóvas) bérleti díját, a túravezetés díját képzett túravezetőkkel

A részvételi költség nem tartalmazza:

* az utazást - az autókat segítünk összeszervezni
   ~ 7.000 Ft / fő - üzemanyag, autópálya matricák

* szállást:
   ~ 15.000 Ft / fő / 3 éjszaka - Menedékházban

* az étkezéseket, az opcionális belépőket és az extrémsport biztosítást, mely itt megköthető >>

 

 

Szükséges erőnlét, a túra nehézsége:
NEHÉZ - Csak jó fizikai és szellemi állapotú ember számára teljesíthető, mert az út kitett és fárasztó. Ehhez a túrához sportos életmód és kellő kitartás szükséges. Napi túra időtartama 7-8 óra. Szédülésmentesség, magabiztos mozgáskoordináció feltétel.

SZÜKSÉGES FELSZERELÉSEK, SZÁLLÁSOK FAJTÁI (általános tájékoztató):

A legfontosabb a kényelmes túraöltözet, amely szinte minden outdoor programhoz kell. Szükséged lesz többek között bakancsra vagy túracipőre (ha most készülsz vásárolni lábbelit a legideálisabb választás egy technikai talppal ellátott úgynevezett beszálló cipő, amely szinte minden terepen megállja a helyét), túrazokni (+ tartalék), kamáslira, esőkabátra vagy esőponcsóra, közepes hátizsákra, réteges aláöltözetre (a szabályozhatóság miatt), fejlámpára, esetleg túrabotra, amely a hosszabb gyaloglások alkalmával kíméli a térdedet. Kempinges szállás esetén hozz magaddal sátrat (akinek nincsen nem szükséges feltétlenül beruháznia egy újra, mert biztos lesz aki szívesen megosztja veled a szállását, amennyiben ezt előre jelzed), hálózsákot (hegyekben, hegyek közelében ajánlott a legalább +10 fokos komfort fokozattal rendelkező), derékaljat (polifoam), de jól jöhet egy kisméretű kemping főző is. Menedékházakban az agynemű kímélése miatt, a legtöbb esetben előírás a hálózsák használata.

Utazásaink alkalmával kempingekben, apartmanokban, ifjúsági szállókban vagy egyszerű szállodákban szállunk meg. Ez számos eseteben választható, azonban előfordulhat, hogy a túra útvonala nem enged több lehetőséget az éjjeli menedék kijelölésére. Megesik olyan kalandtúra is, ahol a táj szépsége illetve a program nomád mivolta miatt a vadkempingezést választjuk, de valljuk be, ezen opció nélkül számos misztikus helyszín ismeretlen maradhatna számunkra...

Lépjen velünk kapcsolatba

Lépjen velünk kapcsolatba

Ha további információt szeretnél, töltsd ki ezt az űrlapot. Amint lehet válaszolunk.

   

Sas-út a Magas-Tátra legizgalmasabb turista útvonala

Az útvonal a Magas-Tátra közepén található. legmagasabb pontja a Zerge-hegy (Kozi Wierch) tszf 2291 m. Az ösvény a Zawrat-hágónál (2159 m tszf.) kezdődik és a Kereszt-nyeregben (Krzyżne) (2112 m tszf.) ér véget, keresztülvezetve számos csúcson és több hágón leginkább a hegyek gerincén halad végig érintve – többek között – a Zerge-hegy (Kozi Wierch) és Gránát-csúcs (Granaty) nevű csúcsokat. A túrázók számára számos kiépített segítség (lánc, létra, kapaszkodó) áll rendelkezésre a legtöbb kitett, meredek vagy függőleges szakaszon.

Sas-út túra - A Magas-Tátra legizgalmasabb hegyi útvonala


Az útvonal létrehozásának ötlete 1901-ben fogant Franciszek Henryk Nowicki lengyel költő és hegyi vezető agyszüleményeként. A nyomvonal kiépítését és a jelzések felfestését a Polskim Towarzystwem Tatrzańskim végezte Walenty Gadowski tarnowi plébános vezetésével 1903 és 1906 között, de az egyéb kisegítő és kapcsolódó útvonalak jelzései csak 1911-re készültek el. Az útvonal 1951 óta nem vezet át Wielka Buczynowa Turnia (2182 m) csúcsán... - Forrás: hu.wikipedia.org


Sas-út túra - A Magas-Tátra legizgalmasabb hegyi útvonala

Fotó: MAKASE, pixabay.com, Albin Marciniak / Onet, podroze.onet.pl

 Peringer Tamás

Miért érdemes tagnak lenned?

Tagdíjaddal támogatva szervezetünket, lehetővé teszed a szabadidősport és a kaland-sport feltételeinek javítását. Számos olyan eseményen vehetsz részt, melyhez egyesületünk biztosítja számodra a szakmai vezetést, illetve a legkorszerűbb felszerelések használatát.
Egy céltudatos csapat tagja lehetsz, részese a közös munkánknak, és megmozdulásainknak, ahol független szervezetként biztosítjuk a legújabb szabadidősport tevékenységek fejlesztését, terjesztését.

A tagjainknak járó szolgáltatásokról bővebben itt olvashatsz >>>
2018-es Eseménynaptár >>>