Ismerd meg a Magas-Tátrát! - Túra #6

Vörös-torony hágó (2341 m), Lengyel-nyereg (2150 m), Kis-Viszóka-csúcs (2428 m) - Bejárjuk a Magas-Tátra szinte teljes szlovák oldalát.

Valószínűleg nincs olyan ember (de legalábbis természetjáró) Magyarországon, aki ne vágyna a Magas-Tátrába, vagy ne látogatta volna meg legalább egyszer. Hogy ezt a különös rajongást a hegység iránt a történelmi múlt, a magashegység közelsége vagy egyszerűen a környéket övező hangulat okozza, nehéz lenne megmondani. Túráink során mindenesetre módszeresen bejárjuk a tájegység turisták által látogatható részeit. Aki még nem járt erre, annak ez egy nagyszerű lehetőség a szlovák oldal megismerésére, aki pedig már jártas a környéken azért tartson velünk, hogy ne maradjon felfedezetlen túraút előtte.

 

Részletes információk

A programtervezetet és a benne található célpontokat - mint jelentkezők - bármikor megváltoztathatjátok, valamint kiegészíthetitek. Túravezetőink tapasztalatának köszönhetően igyekszünk elérni, hogy eseményeink a lehető legnagyobb élményt nyújtsák számotokra, és állandó tagjaivá váljatok kalandozásainknak!

NAPI PROGRAMTERV:

Utazás menetidő: Budapest - Ótátrafüred, Szlovákia >> 4 óra / 300 km

1. nap   Háromnapos Magas-Tátra- béli túránkat Ótátrafüredről indítjuk, itt hagyjuk az autókat és elindulunk a hegynek. Az első nap egy könnyedebb bemelegítés, néhány órás túrával elérjük a Tarajkát, majd innen a Zamkovsky-menedékházat, ahol az éjszakát töltjük. Útközben érintjük az autentikus Rainer-kunyhót is, ami az első menedékház a hegységben, ugyanis az eredeti ház 1863-ban épült. Jelenleg büfé és egy korabeli hegymászókellékeket, a tátrai hegymászás történetét bemutató kisebb kiállítás található benne. Igény szerint a szállásra érés előtt még megtekinthetjük a híres Nagy-Tarpataki vízeséseket is.

Menetidő: 3-4 óra6 km, szintemelkedés: 565 m fel, 100 m le

2. nap   Másnap reggel már izgalmasabb terepre érünk, a Kis-tarpataki völgy mentén haladva érünk fel a Téry-menedékházhoz, 2015 méteres tengerszint feletti magasságba. A ház 1899-ben épült, nevét a magyarországi turistamozgalom egyik híres alapítójáról, Téry Ödönről kapta. Közvetlen közelében tengerszemek, a Szepesi Öt-tó fekszenek, tiszta idő esetén remek kilátás nyílik idevezető utunkra, az egész völgyre. Innentől igazi magashegyi túra vár ránk, a Vörös-torony hágó egy hatalmas törmelékkúpból (Öt-tavi katlan) teszi lehetővé az átjárást a Nagy-Tarpataki völgy felé. Kitett terepen, láncokkal biztosított úton mászunk fel a hágón, majd a kőtengeren folytatva a túrát, elérjük következő szálláshelyünket, a Hosszú-tavi menedékházat, más néven a Rabló menedékházat (1960 m). A nap hátralévő részében felfedezhetjük a környék tavacskáit és pihenéssel készülünk a következő napra.

Menetidő: 6-7 óra9 km, szintemelkedés: 1020 m fel, 520, m le

3. nap   Utolsó napunk az előzőhöz hasonlatosan folytatjuk, Nyugat felé tartva a sziklás hegyvidéken túrázunk tovább, mígnem leereszkedünk a Lengyel-nyergen, ahol ismét láncok segítik majd a haladást. Választható célpont a Kis-Viszóka csúcs meghódítása, a remek kilátás miatt mindenképpen érdemes megbirkózni a több mint 200 méteres szinttel. (Érdekesség: a Lengyel-nyereg elnevezés abból az időből származik, amikor a lengyel csempészek ezen az úton vitték az árut, még a szarvasmarhákat is Lengyelországból Magyarországra.) Utunkat a Felkai–völgyön haladva folytatjuk, a Virágoskert völgykatlanán át, az Örökös-eső sziklacsoportja alatt, míg a Felkai-tóhoz, végül a Szilézia-menedékházhoz érünk. Ez terület botanikailag igen értékes, gazdag növényvilággal rendelkezik, valamint innen indulnak a mászó utak a Magas-Tátra legmagasabb csúcsára, a Gerlachfalvi-csúcsra (2654 m) is. Kis pihenő után tovább folytatjuk az ereszkedést Ótátrafüredre, majd délután indulunk haza, Magyarországra.

Menetidő: 7-8 óra14 km, szintemelkedés: 664 m fel, 1629, m le

A túratervezetet az időjárás, a jelentkezők erőnléte és/vagy a túravezető javaslata megváltoztathatja.

A túra időpontja:

jelenleg nincs meghirdetve

Részvételi költség vendégként:

-

Részvételi költség MAKASE tagoknak:

-

Érdekel a tagság! Hogyan lehetek tag? Katt ide >>

A részvételi költség tartalmazza:

* a túravezetés díját (képzett túravezetőkkel)

A részvételi költség nem tartalmazza:

* az utazást:
   egyénileg (az autókat segítünk összeszervezni)

* a szállást

* az étkezéseket, az opcionális belépőket és az extrémsport biztosítást, mely itt megköthető >>

 

Szükséges erőnlét, a túra nehézsége:
-

MAGASHEGYI TÚRÁHOZ SZÜKSÉGES FELSZERELÉSEK, SZÁLLÁSOK FAJTÁI:

 

A legfontosabb a kényelmes technikai túraöltözet, több rétegben. Aláöltözet, középső réteg - polár pulóver és softshelldzseki kombinálva - illetve az opcionális vízzáró külső héj, melyet csapadék esetén, valamint a hőtartás miatt használhatunk. Technikai túráknál érdemes külső rétegnek korszerű vízálló dzsekit választani, amire rá tudjuk venni a mászó beülőt, illetve befér a kapucni alá a hegymászó sisak - egyéb esetekben a teljes alakos esővédő poncsó ajánlott. Szükséged lesz többek között magashegyi bakancsra (magashegyi trekking, alpin 3 évszakos - Hanwag Alaska GTX, La Sportiva Trango S EVO GTX - a leg szélesebb körű a felhasználási területük, valamint alpin 4 évszakos - La Sportiva Nepal Extreme vagy Nepal EVO GTX - 4000 m felett szükséges a hőszigetelés miatt), túrazokni (+ tartalék), kamáslira, közepes hátizsákra (35-50l), napszemüvegre / síszemüvegre, fejlámpára, fényvédő krémre, termoszra, tartalék élelemre (energia szelet, -zselé), izolációs fóliára, túrabotra, amely a hosszabb gyaloglások alkalmával kíméli a térdedet, esetleg kis méretű kemping főzőre. 

Magashegyi túrák alkalmával legtöbb esetben fűtött vagy személyzet nélküli bivakház lesz a szállásunk. Hálózsák mindkét esetben ajánlott, az agynemű kímélése miatt legtöbb helyen előírás. Fűtött ház esetén érdemes legalább egy +10 fokos komfort fokozattal rendelkezőt magunkkal hozni, fűtetlen bivak használatához pedig ajánlott a legalább 0 fokos komfort fokozattal rendelkező - évszaktól és magasságtól függően az említett ajánlások változhatnak. 

Az alacsonyabban fekvő területeken kempingekben, apartmanokban, ifjúsági szállókban vagy egyszerű szállodákban szállunk meg. Ez számos eseteben választható, azonban előfordulhat, hogy a túra útvonala nem enged több lehetőséget az éjjeli menedék kijelölésére. Megesik olyan kalandtúra is, ahol a táj szépsége illetve a program nomád mivolta miatt a vadkempingezést választjuk, de valljuk be, ezen opció nélkül számos misztikus helyszín ismeretlen maradhatna számunkra...

Lépjen velünk kapcsolatba

Lépjen velünk kapcsolatba

Ha további információt szeretnél, töltsd ki ezt az űrlapot. Amint lehet válaszolunk.

 

A Magas-Tátra túrasorozat állomásai:

 Ismerd meg a Magas-Tátrát! - Túra #6 - Vörös-torony hágó (2341 m), Lengyel-nyereg (2150 m), Kis-Viszóka-csúcs (2428 m) 

6 alkalmas túrasorozatunkat úgy állítottuk össze, hogy (kellő elszántság mellett) az is teljesíteni tudja, aki még sohasem volt magashegységben: a túrák fokozatosan nehezednek, a kezdeti könnyebb, egynapos kalandokat a sorozat végére 2-3 napos magashegyi trekkingek váltják fel. Az első alkalmak kiváló bemelegítési lehetőséget kínálnak a kevésbé tapasztalt túrázóknak, hogy a későbbi durvább terepen is könnyedén helytálljanak.

Hogy mi vár rád?

  • A Magas-Tátra 9 csúcsának meghódítása
  • Átkelés 8 hágón és nyergen
  • Sok-sok vízesés és tengerszem
  • Gyönyörű panorámák
  • A Magas-Tátra szlovák oldalának szinte teljes bejárása
  • Felejthetetlen élmények

 Ismerd meg a Magas-Tátrát! - Túra #6 - Vörös-torony hágó (2341 m), Lengyel-nyereg (2150 m), Kis-Viszóka-csúcs (2428 m)

Ismerd meg a Magas-Tátrát! - Túra #6 - Vörös-torony hágó (2341 m), Lengyel-nyereg (2150 m), Kis-Viszóka-csúcs (2428 m) 

Vörös-torony hágó (2341 m), Lengyel-nyereg (2150 m), Kis-Viszóka-csúcs (2428 m)

Sorozatunk befejező epizódjaként a Magas-Tátra esszenciáját tartogatjuk nektek: egy három napos trekking a magashegység szívében, láncos utakon haladva hágókon kelünk át, a hegyen töltünk két éjszakát és még egy látványos csúcsot is kipipálhatunk.

 Ismerd meg a Magas-Tátrát! - Túra #6 - Vörös-torony hágó (2341 m), Lengyel-nyereg (2150 m), Kis-Viszóka-csúcs (2428 m)

Ismerd meg a Magas-Tátrát! - Túra #6 - Vörös-torony hágó (2341 m), Lengyel-nyereg (2150 m), Kis-Viszóka-csúcs (2428 m)

Ismerd meg a Magas-Tátrát! - Túra #6 - Vörös-torony hágó (2341 m), Lengyel-nyereg (2150 m), Kis-Viszóka-csúcs (2428 m)

Ismerd meg a Magas-Tátrát! - Túra #6 - Vörös-torony hágó (2341 m), Lengyel-nyereg (2150 m), Kis-Viszóka-csúcs (2428 m) 

A Magas-Tátra a Kárpátok legmagasabb hegysége és a világ legkisebb magashegysége, főgerince mindössze 26 km-en húzódik, teljes területe 371 km2. 1949 óta nemzeti park, melynek bizonyos területei a turisták elől teljesen el vannak zárva. A Tátrai Nemzeti Park rendkívül gazdag állat és növényvilággal büszkélkedhet. A legjellemzőbb növény az erdőhatárig a fenyő, melynek több fajtája is megtalálható itt, bár a 2014. májusi vihar kegyetlenül megtépázta az erdőket. A magasabb régiókban különböző havasi virágok, mohák és zuzmók élnek. A nemzeti park jelképe és a hegység legjellemzőbb állata a tátrai zerge, de élnek itt mormoták, vidrák, vadmacskák, sőt olyan állatfajok is, melyek Nyugat-Európában szinte már teljesen kipusztultak. Ilyen a barnamedve, a farkas, vagy a hiúz. Igazi ritkaság - különösen szerencsésnek érezheti magát az, aki találkozik is egy példánnyal - a kőszáli sas, melyből már csak két-három pár fészkel a területen.

 Ismerd meg a Magas-Tátrát! - Túra #6 - Vörös-torony hágó (2341 m), Lengyel-nyereg (2150 m), Kis-Viszóka-csúcs (2428 m) 

A Kárpátok és így a Tátra is az alsó és felső krétakor határán alakult ki az alpi hegységképződés során, az akkoriban még jelenlévő tengerek üledékes kőzetéből (mint az Alpok, Kaukázus vagy az Andok). Ezután a paleocén és az eocén határán ismét egy hevesebb gyűrődés ment végbe a hegységen, majd az oligocén korban a tenger is visszahúzódott a hegység lábától. A Tátra mai arculatára azonban a földtörténeti újkor jégkorszakai voltak a legnagyobb hatással. A hegység fő tömegét adó gránitból ugyanis a visszahúzódó jégtakaró vájta ki a ma is látható hegyeket és völgyeket, valamint hagyta hátra a számos kisebb-nagyobb tengerszemet. A gleccserképződés és eltűnés nyomai leginkább a visszamaradt morénák és jellegzetes sziklafelületek képében láthatóak.

 Ismerd meg a Magas-Tátrát! - Túra #6 - Vörös-torony hágó (2341 m), Lengyel-nyereg (2150 m), Kis-Viszóka-csúcs (2428 m) 

A Magas-Tátra felfedezése a 17. század első felére tehető, ekkortájt jelentek meg az első írásos beszámolók a hegységről, az 1600-as évek végén már rendszeressé váltak a szervezett kirándulások, hegymászások. Az elkövetkező évtizedekben egyre nagyobb népszerűségnek örvendett a hegység, több külföldi utazó is beszámolt magyarországi útleírásában róla. Az igazi fellendülést a 19. század hozta, ekkor épült meg az első, Rainer János György építette menedékház a Tarpataki-völgyben (a később róla elnevezett Rainer kunyhó ma is áll), majd sorra épültek a hegyi házak. 1879-ben megalakult a Magyarországi Kárpát Egyesület, az országban az első, a világon a hatodik ilyen turistaegyesület. A szervezet tagjai és vezetői közt olyan nevek foglaltak helyet, mint báró Eötvös Loránd, id. Lóczy Lajos, Thirring Gusztáv vagy Téry Ödön, akiknek munkássága megteremtette a hazai (és a mára külföldivé lett) turizmus alapjait.

 Ismerd meg a Magas-Tátrát! - Túra #6 - Vörös-torony hágó (2341 m), Lengyel-nyereg (2150 m), Kis-Viszóka-csúcs (2428 m)

Ismerd meg a Magas-Tátrát! - Túra #6 - Vörös-torony hágó (2341 m), Lengyel-nyereg (2150 m), Kis-Viszóka-csúcs (2428 m)

Ismerd meg a Magas-Tátrát! - Túra #6 - Vörös-torony hágó (2341 m), Lengyel-nyereg (2150 m), Kis-Viszóka-csúcs (2428 m)

Ismerd meg a Magas-Tátrát! - Túra #6 - Vörös-torony hágó (2341 m), Lengyel-nyereg (2150 m), Kis-Viszóka-csúcs (2428 m)

 Képek forrása: MAKASE, flickr.com

Miért érdemes tagnak lenned?

Tagdíjaddal támogatva szervezetünket, lehetővé teszed a szabadidősport és a kaland-sport feltételeinek javítását. Számos olyan eseményen vehetsz részt, melyhez egyesületünk biztosítja számodra a szakmai vezetést, illetve a legkorszerűbb felszerelések használatát.
Egy céltudatos csapat tagja lehetsz, részese a közös munkánknak, és megmozdulásainknak, ahol független szervezetként biztosítjuk a legújabb szabadidősport tevékenységek fejlesztését, terjesztését.

A tagjainknak járó szolgáltatásokról bővebben itt olvashatsz >>>
2020-es Eseménynaptár >>>