Ismerd meg a Magas-Tátrát! - Túra #3

Lorenz-hágó (2314 m), Elülső Szoliszkó (2093 m) - Bejárjuk a Magas-Tátra szinte teljes szlovák oldalát.

Valószínűleg nincs olyan ember (de legalábbis természetjáró) Magyarországon, aki ne vágyna a Magas-Tátrába, vagy ne látogatta volna meg legalább egyszer. Hogy ezt a különös rajongást a hegység iránt a történelmi múlt, a magashegység közelsége vagy egyszerűen a környéket övező hangulat okozza, nehéz lenne megmondani. Túráink során mindenesetre módszeresen bejárjuk a tájegység turisták által látogatható részeit. Aki még nem járt erre, annak ez egy nagyszerű lehetőség a szlovák oldal megismerésére, aki pedig már jártas a környéken azért tartson velünk, hogy ne maradjon felfedezetlen túraút előtte.

 

Részletes információk

A programtervezetet és a benne található célpontokat - mint jelentkezők - bármikor megváltoztathatjátok, valamint kiegészíthetitek. Túravezetőink tapasztalatának köszönhetően igyekszünk elérni, hogy eseményeink a lehető legnagyobb élményt nyújtsák számotokra, és állandó tagjaivá váljatok kalandozásainknak!

NAPI PROGRAMTERV:

Utazás menetidő: Budapest - Csorba-tó, Szlovákia >> 4 óra / 300 km

1. nap   Túránkat a népszerű Csorba-tó mellől indítjuk korán reggel. A tó sok túra kiindulópontja, a Magas-Tátra egyik jelképes üdülőterülete, jól felszerelt sípályái és hoteljei gondoskodnak az ide látogatók maximális kényelméről. Turisztikai központtá a 19. század végén kezdett válni, ekkor épült meg az első épület, a József-lak névre keresztelt vadászház, valamint a fogaskerekű vasút is.

A sárga jelzést követve haladunk végig a kb. 6 km hosszú Mlinica-völgyön. Útközben megcsodáljuk a Fátyol-vízesést, a Zerge-tavakat, a Szentiványi- és a Döller-tavat. A Lorenz-hágón (Bystré sedlo, 2314 m) vasláncok segítségével kelünk át a Furkota-völgybe, míg végül a jelzett úton továbbhaladva megérkezünk a Szoliszkó-menedékházhoz. Ez a Magas-Tátra legújabb menedékháza, a Szoliszkóra vezető ülőfelvonóval egy időben építették, ennek felső állomása közelében található. Innen egy jó óra járásnyi út vezet fel az Elülső-Szoliszkó-kúpra (2093 m). Ha van erőnk és az idő is engedi, megmásszuk a hegyet, az estét a menedékházban töltjük.

Menetidő: kb. 8 óra15 km, szintemelkedés: 1351 m fel, 876 m le

2. nap   Az igazi keménymag már korán hajnalban felkel, hogy a napfelkeltét a csúcsról csodálhassa meg, majd reggeli után leereszkedünk az erdős régióba. Pár óra túrázással kora délután érünk vissza az autókhoz és indulunk haza Magyarországra. (Ha úgy tartja kedvünk, akár lanovkával is leereszkedhetünk a Csorba-tóhoz.)

Menetidő: kb. 4-5 óra6-11 km305 m fel, 780 m le

A túratervezetet az időjárás, a jelentkezők erőnléte és/vagy a túravezető javaslata megváltoztathatja.

A túra időpontja:

jelenleg nincs meghirdetve

Részvételi költség vendégként:

-

Részvételi költség MAKASE tagoknak:

-

Érdekel a tagság! Hogyan lehetek tag? Katt ide >>

A részvételi költség tartalmazza:

* a túravezetés díját (képzett túravezetőkkel)

A részvételi költség nem tartalmazza:

* az utazást:
   egyénileg (az autókat segítünk összeszervezni)

* a szállást

* az étkezéseket, az opcionális belépőket és az extrémsport biztosítást, mely itt megköthető >>

 

Szükséges erőnlét, a túra nehézsége:
-

MAGASHEGYI TÚRÁHOZ SZÜKSÉGES FELSZERELÉSEK, SZÁLLÁSOK FAJTÁI:

 

A legfontosabb a kényelmes technikai túraöltözet, több rétegben. Aláöltözet, középső réteg - polár pulóver és softshelldzseki kombinálva - illetve az opcionális vízzáró külső héj, melyet csapadék esetén, valamint a hőtartás miatt használhatunk. Technikai túráknál érdemes külső rétegnek korszerű vízálló dzsekit választani, amire rá tudjuk venni a mászó beülőt, illetve befér a kapucni alá a hegymászó sisak - egyéb esetekben a teljes alakos esővédő poncsó ajánlott. Szükséged lesz többek között magashegyi bakancsra (magashegyi trekking, alpin 3 évszakos - Hanwag Alaska GTX, La Sportiva Trango S EVO GTX - a leg szélesebb körű a felhasználási területük, valamint alpin 4 évszakos - La Sportiva Nepal Extreme vagy Nepal EVO GTX - 4000 m felett szükséges a hőszigetelés miatt), túrazokni (+ tartalék), kamáslira, közepes hátizsákra (35-50l), napszemüvegre / síszemüvegre, fejlámpára, fényvédő krémre, termoszra, tartalék élelemre (energia szelet, -zselé), izolációs fóliára, túrabotra, amely a hosszabb gyaloglások alkalmával kíméli a térdedet, esetleg kis méretű kemping főzőre. 

Magashegyi túrák alkalmával legtöbb esetben fűtött vagy személyzet nélküli bivakház lesz a szállásunk. Hálózsák mindkét esetben ajánlott, az agynemű kímélése miatt legtöbb helyen előírás. Fűtött ház esetén érdemes legalább egy +10 fokos komfort fokozattal rendelkezőt magunkkal hozni, fűtetlen bivak használatához pedig ajánlott a legalább 0 fokos komfort fokozattal rendelkező - évszaktól és magasságtól függően az említett ajánlások változhatnak. 

Az alacsonyabban fekvő területeken kempingekben, apartmanokban, ifjúsági szállókban vagy egyszerű szállodákban szállunk meg. Ez számos eseteben választható, azonban előfordulhat, hogy a túra útvonala nem enged több lehetőséget az éjjeli menedék kijelölésére. Megesik olyan kalandtúra is, ahol a táj szépsége illetve a program nomád mivolta miatt a vadkempingezést választjuk, de valljuk be, ezen opció nélkül számos misztikus helyszín ismeretlen maradhatna számunkra...

Lépjen velünk kapcsolatba

Lépjen velünk kapcsolatba

Ha további információt szeretnél, töltsd ki ezt az űrlapot. Amint lehet válaszolunk.

 

A Magas-Tátra túrasorozat állomásai:

 Ismerd meg a Magas-Tátrát! - Túra #3 - Lorenz-hágó (2314 m), Elülső Szoliszkó (2093 m) 

6 alkalmas túrasorozatunkat úgy állítottuk össze, hogy (kellő elszántság mellett) az is teljesíteni tudja, aki még sohasem volt magashegységben: a túrák fokozatosan nehezednek, a kezdeti könnyebb, egynapos kalandokat a sorozat végére 2-3 napos magashegyi trekkingek váltják fel. Az első alkalmak kiváló bemelegítési lehetőséget kínálnak a kevésbé tapasztalt túrázóknak, hogy a későbbi durvább terepen is könnyedén helytálljanak.

Hogy mi vár rád?

  • A Magas-Tátra 9 csúcsának meghódítása
  • Átkelés 8 hágón és nyergen
  • Sok-sok vízesés és tengerszem
  • Gyönyörű panorámák
  • A Magas-Tátra szlovák oldalának szinte teljes bejárása
  • Felejthetetlen élmények

 Ismerd meg a Magas-Tátrát! - Túra #3 - Lorenz-hágó (2314 m), Elülső Szoliszkó (2093 m)

Ismerd meg a Magas-Tátrát! - Túra #3 - Lorenz-hágó (2314 m), Elülső Szoliszkó (2093 m) 

Lorenz-hágó (2314 m), Elülső-Szoliszkó (2093 m)

Sorozatunk harmadik állomásán egy igazi magashegyi hétvégére invitálunk! Egy izgalmas túra során átkelünk egy impozáns hágón, ahol a meredek, sziklás terepen rögzített láncok segítik a haladást, második napunkon pedig egy könnyen elérhető kétezres csúcsról élvezhetjük a remek kilátást.

 Ismerd meg a Magas-Tátrát! - Túra #3 - Lorenz-hágó (2314 m), Elülső Szoliszkó (2093 m)

Ismerd meg a Magas-Tátrát! - Túra #3 - Lorenz-hágó (2314 m), Elülső Szoliszkó (2093 m)

Ismerd meg a Magas-Tátrát! - Túra #3 - Lorenz-hágó (2314 m), Elülső Szoliszkó (2093 m)

Ismerd meg a Magas-Tátrát! - Túra #3 - Lorenz-hágó (2314 m), Elülső Szoliszkó (2093 m) 

A Magas-Tátra a Kárpátok legmagasabb hegysége és a világ legkisebb magashegysége, főgerince mindössze 26 km-en húzódik, teljes területe 371 km2. 1949 óta nemzeti park, melynek bizonyos területei a turisták elől teljesen el vannak zárva. A Tátrai Nemzeti Park rendkívül gazdag állat és növényvilággal büszkélkedhet. A legjellemzőbb növény az erdőhatárig a fenyő, melynek több fajtája is megtalálható itt, bár a 2014. májusi vihar kegyetlenül megtépázta az erdőket. A magasabb régiókban különböző havasi virágok, mohák és zuzmók élnek. A nemzeti park jelképe és a hegység legjellemzőbb állata a tátrai zerge, de élnek itt mormoták, vidrák, vadmacskák, sőt olyan állatfajok is, melyek Nyugat-Európában szinte már teljesen kipusztultak. Ilyen a barnamedve, a farkas, vagy a hiúz. Igazi ritkaság - különösen szerencsésnek érezheti magát az, aki találkozik is egy példánnyal - a kőszáli sas, melyből már csak két-három pár fészkel a területen.

 Ismerd meg a Magas-Tátrát! - Túra #3 - Lorenz-hágó (2314 m), Elülső Szoliszkó (2093 m) 

A Kárpátok és így a Tátra is az alsó és felső krétakor határán alakult ki az alpi hegységképződés során, az akkoriban még jelenlévő tengerek üledékes kőzetéből (mint az Alpok, Kaukázus vagy az Andok). Ezután a paleocén és az eocén határán ismét egy hevesebb gyűrődés ment végbe a hegységen, majd az oligocén korban a tenger is visszahúzódott a hegység lábától. A Tátra mai arculatára azonban a földtörténeti újkor jégkorszakai voltak a legnagyobb hatással. A hegység fő tömegét adó gránitból ugyanis a visszahúzódó jégtakaró vájta ki a ma is látható hegyeket és völgyeket, valamint hagyta hátra a számos kisebb-nagyobb tengerszemet. A gleccserképződés és eltűnés nyomai leginkább a visszamaradt morénák és jellegzetes sziklafelületek képében láthatóak.

 Ismerd meg a Magas-Tátrát! - Túra #3 - Lorenz-hágó (2314 m), Elülső Szoliszkó (2093 m) 

A Magas-Tátra felfedezése a 17. század első felére tehető, ekkortájt jelentek meg az első írásos beszámolók a hegységről, az 1600-as évek végén már rendszeressé váltak a szervezett kirándulások, hegymászások. Az elkövetkező évtizedekben egyre nagyobb népszerűségnek örvendett a hegység, több külföldi utazó is beszámolt magyarországi útleírásában róla. Az igazi fellendülést a 19. század hozta, ekkor épült meg az első, Rainer János György építette menedékház a Tarpataki-völgyben (a később róla elnevezett Rainer kunyhó ma is áll), majd sorra épültek a hegyi házak. 1879-ben megalakult a Magyarországi Kárpát Egyesület, az országban az első, a világon a hatodik ilyen turistaegyesület. A szervezet tagjai és vezetői közt olyan nevek foglaltak helyet, mint báró Eötvös Loránd, id. Lóczy Lajos, Thirring Gusztáv vagy Téry Ödön, akiknek munkássága megteremtette a hazai (és a mára külföldivé lett) turizmus alapjait.

 Ismerd meg a Magas-Tátrát! - Túra #3 - Lorenz-hágó (2314 m), Elülső Szoliszkó (2093 m)

Ismerd meg a Magas-Tátrát! - Túra #3 - Lorenz-hágó (2314 m), Elülső Szoliszkó (2093 m)

Ismerd meg a Magas-Tátrát! - Túra #3 - Lorenz-hágó (2314 m), Elülső Szoliszkó (2093 m)

Ismerd meg a Magas-Tátrát! - Túra #3 - Lorenz-hágó (2314 m), Elülső Szoliszkó (2093 m)

Képek forrása: MAKASE, flickr.com

Miért érdemes tagnak lenned?

Tagdíjaddal támogatva szervezetünket, lehetővé teszed a szabadidősport és a kaland-sport feltételeinek javítását. Számos olyan eseményen vehetsz részt, melyhez egyesületünk biztosítja számodra a szakmai vezetést, illetve a legkorszerűbb felszerelések használatát.
Egy céltudatos csapat tagja lehetsz, részese a közös munkánknak, és megmozdulásainknak, ahol független szervezetként biztosítjuk a legújabb szabadidősport tevékenységek fejlesztését, terjesztését.

A tagjainknak járó szolgáltatásokról bővebben itt olvashatsz >>>
2020-es Eseménynaptár >>>