Hótalpas túra az Alacsony-Tátra főgerincén

Téli kalandtúra Szlovákiában

Hótalpas programjaink remek lehetőséget kínálnak a téli túrázás egyre népszerűbb formájának megismerésére. A bakancs talpára rögzíthető, viszonylag nagy felületű talpnak köszönhetően nem süllyedünk bele a hóba, ami különösen a mély, friss porhóban nélkülözhetetlen a haladáshoz. A talpak alján elhelyezkedő tüskék a jegesebb felületeken is megtartanak, s így nem csúszunk vissza. A hótalp használata mindenki által könnyen elsajátítható de szükséges hozzá túra tapasztalat, s elengedhetetlen a jó és kényelmes téli bakancs.

 

Részletes információk

A programtervezetet és a benne található célpontokat - mint jelentkezők - bármikor megváltoztathatjátok, valamint kiegészíthetitek. Túravezetőink tapasztalatának köszönhetően igyekszünk elérni, hogy eseményeink a lehető legnagyobb élményt nyújtsák számotokra, és állandó tagjaivá váljatok kalandozásainknak!

Az esemény hossza: 3 nap / 2 éj

Kiinduló pont: Jasenie (Jecenye)

 

A túra költsége tartalmazza: 

  • Szakmai vezetés (túravezető)
  • Felszerelés bérleti díját
  • A felszerelés használatához szükséges oktatás

Az utazás egyénileg történik teleautós rendszerben. Az autókat segítünk összeszervezni!

 

NAPI PROGRAMTERV:

Utazás menetidő: Tatabánya - Budapest - Jasenie (Jecenye)  (6 - 7 óra)

1. nap   Az utazás telekocsi rendszerben történik, találkozó délelőtt 10-kor Jasenie (Jecenye) község központjában, majd innen indulunk a Lomnista patak völgyén felfelé a Ďurková menedékházhoz (1620 m). Miután lepakoltuk hátizsákjainkat, szusszanunk egyet és teszünk egy rövid kirándulást a közeli Ďurková csúcsra (1750 m). Megcsodáljuk az elénk táruló panorámát, majd a kötelező csúcsfotók elkészítése után visszaindulunk a menedékházba. Vacsora és egy hatalmas kártyacsata után korán nyugovóra térünk, hogy kipihenten vágjunk neki a jócskán nehezebb másnapi etapnak.

Menetidő: 4-5 óra, kb. 11 km, szintemelkedés: 1030 m

2. nap   Indulás reggel 7:30-kor, a jelölt turistaúton felkaptatunk az Alacsony-Tátra főgerincére, majd kelet felé, a Chabenec (1955 m) irányába fordulunk. Innentől végig a gerincen vezet az utunk egészen az aznapi célunkig, a Štefanika menedékházig. Útközben meghódítjuk a Chopokot (2024 m), az időjárás és erőnlétünk függvényében pedig akár a Gyömbér csúcsát (2046 m) is.

Menetidő: 8-9 óra, kb. 20 km, szintkülönbség: felfelé 1151 m, lefelé 1041 m

3. nap   Utolsó napunkon folytatjuk utunkat az Ördöglakodalma-hágóig (Čertovica), ahonnan az első napon ide parkolt autóval térünk vissza Jecenyére, majd Magyarországra.

Menetidő: 3-4 óra, kb. 8 km, szintkülönbség: felfelé 230 m, lefelé 722 m

Korábbi túránkról készült beszámolónkat itt olvashatod.

A túratervezetet az időjárás, a jelentkezők erőnléte és/vagy a túravezető javaslata megváltoztathatja.

A túra időpontja:

jelenleg nincs meghirdetve

Részvételi költség vendégként:

-

Részvételi költség MAKASE tagoknak:

-

Érdekel a tagság! Hogyan lehetek tag? Katt ide >>

A részvételi költség tartalmazza:

* a túravezetés díját (képzett túravezetőkkel)

A részvételi költség nem tartalmazza:

* az utazást:
   egyénileg (az autókat segítünk összeszervezni)

* szállást

* az étkezéseket, az opcionális belépőket és az extrémsport biztosítást, mely itt megköthető >>

 

Szükséges erőnlét, a túra nehézsége:
-

TÉLI TÚRÁHOZ SZÜKSÉGES FELSZERELÉSEK, SZÁLLÁSOK FAJTÁI (általános tájékoztató):

 

A legfontosabb a kényelmes túraöltözet, több rétegben. Aláöltözet, középső réteg - polár pulóver és softshell dzseki kombinálva - illetve az opcionális vízzáró külső héj, melyet csapadék esetén, valamint a hőtartás miatt használhatunk. Technikai túráknál érdemes külső rétegnek korszerű vízálló dzsekit választani, amire rá tudjuk venni a mászó beülőt, illetve belefér a kapucniba a hegymászó sisak - egyéb esetekben a teljes alakos esővédő poncsó ajánlott. Szükséged lesz többek között meleg, vízálló bakancsra (magashegyi trekking, alpin 3 évszakos - Hanwag Alaska GTX, La Sportiva Trango S EVO GTX - a leg szélesebb körű a felhasználási területük, illetve alpin 4 évszakos - La Sportiva Nepal Extreme vagy Nepal EVO GTX - 4000 m fellett szükséges a hőszigetelés miatt), túrazokni (+ tartalék), kamáslira, közepes hátizsákra (35-50l), napszemüvegre / síszemüvegre, meleg kesztyű, csősál / símaszk, fejlámpára, fényvédő krémre, termoszra, tartalék élelemre (energia szelet, -zselé), izolációs fóliára, túrabotra, amely a hosszabb gyaloglások alkalmával kíméli a térdedet, esetleg kis méretű kemping főzőre. 

Magashegyi túrák alkalmával legtöbb esetben fűtött menedékház vagy személyzet nélküli bivakház lesz a szállásunk. Hálózsák mindkét esetben ajánlott, az agynemű kímélése miatt legtöbb helyen előírás. Fűtött ház esetén érdemes legalább egy +10 fokos komfort fokozattal rendelkezőt magunkkal hozni, fűtetlen bivak használatához pedig ajánlott a legalább 0 °C komfort fokos - évszaktól és magasságtól függően az említett ajánlások változhatnak. 

Az alacsonyabban fekvő területeken kempingekben, apartmanokban, ifjúsági szállókban vagy egyszerű szállodákban szállunk meg. Ez számos eseteben választható, azonban előfordulhat, hogy a túra útvonala nem enged több lehetőséget az éjjeli menedék kijelölésére. Megesik olyan kalandtúra is, ahol a táj szépsége illetve a program nomád mivolta miatt a vadkempingezést választjuk, de valljuk be, ezen opció nélkül számos misztikus helyszín ismeretlen maradhatna számunkra...
 

Lépjen velünk kapcsolatba

Lépjen velünk kapcsolatba

Ha további információt szeretnél, töltsd ki ezt az űrlapot. Amint lehet válaszolunk.

 

Hótalpas túra az Alacsony-Tátra főgerincén - Téli kalandtúra Szlovákiában 

Téli túra a Szlovák Paradicsomban - Hótalppal az Alacsony-Tátra főgerincén

Az Alacsony-Tátra (szlovákul Nízke Tatry) vonulata mintegy 80 km hosszúságban húzódik nyugatról keletre a Vág és a Garam folyók völgyei között. Főgerince három ponton haladja meg a 2000 méteres magasságot. Hatalmas, kiterjedt gyephavas, a keleti részének legmagasabb orma, a hegység e részének névadója a Király-hegyi-Tátra. Csúcsplatója kelet-nyugat irányban megnyújtott. Észak felé Záturňa nevű rövid szárnyvonulatot bocsátja ki, amely meredeken szakad le a Fekete-Vág völgyébe a Teplicska-katlanban. Északkelet felé Úplazon és Predna hoľán keresztül a Pópa-hágóra (sedlo Popová) egy másik vonulat húzódik, amely összekapcsolja az Alacsony-Tátrát a Szlovák Paradicsommal. Délkeletre pedig egy harmadik, rövid gerinc indul a Király-hegyre és Garamfő felé. A csúcs kilátása kiterjedt és megkapó.

 Hótalpas túra az Alacsony-Tátra főgerincén - Téli kalandtúra Szlovákiában

Hótalpas túra az Alacsony-Tátra főgerincén - Téli kalandtúra Szlovákiában 

A Kriván mellett a Király-hegy szerepel leggyakrabban dalokban, mondákban, legendákban. A Király-hegy Szlovákia fontos háromszögelési pontja, alatta erednek Szlovákia legnagyobb folyói: Fekete-Vág, Garam, Gölnic, Hernád.

Az adótoronytól nyugatra lévő ormot egy háromszögelési betonoszlop jelzi. A második világháború során a csúcs alatt a Jánosík partizánegység menedékkunyhói és raktárai voltak, a csúcson keresztül vezetett 1944-1945 őszén és telén több partizánegység útja. A II. világháborúban történtekre az emlékoszlopon lévő dombormű emlékeztet. 1960-ban építették fel a televízió-adót - átjátszó állomást, amelyhez Királyhegyaljáról (Šumiac) a nagyközönség számára lezárt aszfaltút vezet fel. A televízió-adó épületében a Hegyi Mentőszolgálat állomása is megtalálható.

 Hótalpas túra az Alacsony-Tátra főgerincén - Téli kalandtúra Szlovákiában 

A Magas-Tátra után az Alacsony-Tátra Szlovákia második leglátogatottabb hegysége. Az utóbbi években több új szálloda, autóskemping, ülőfelvonó és turistaközpont épült, létesült. Ennek ellenére a hegység keleti részén, különösen az Ördöglakodalma-hágó (Čertovica) és a Király-hegy között valódi őserdő található, sok vaddal, közöttük medvével is. A csaknem érintetlen őserdőben több érdekes túrát végezhetünk. A turistákat nagyon vonzza a főgerinc Chopok - Ördöglakodalma-hágó szakasza, mivel e gerincszakaszról gyönyörű kilátás nyílik az Alacsony-Tátra északi és déli völgyeibe.

1987-ben 81 095 hektár területen az Alacsony-Tátrát nemzeti parkká nyilvánították, szlovák rövidítése: NAPANT.

 Hótalpas túra az Alacsony-Tátra főgerincén - Téli kalandtúra Szlovákiában  

Az Alacsony-Tátra legmagasabb csúcsai

  • Gyömbér (Ďumbier) (2043 m)
  • Chopok (2024 m)
  • Déres (Dereše) (2004 m)
  • Chabenyec (Chabenec) (1955 m)
  • Király-hegy (Kráľova hoľa) (1948 m)

További információk az Alacsony-Tátráról:

 Hótalpas túra az Alacsony-Tátra főgerincén - Téli kalandtúra Szlovákiában

Hótalpas túra az Alacsony-Tátra főgerincén - Téli kalandtúra Szlovákiában

Hótalpas túra az Alacsony-Tátra főgerincén - Téli kalandtúra Szlovákiában

Képek forrása: sk.wikipedia.org, panoramio.com, indafoto.hu

Schmittinger László - Németh Gábor

Miért érdemes tagnak lenned?

Tagdíjaddal támogatva szervezetünket, lehetővé teszed a szabadidősport és a kaland-sport feltételeinek javítását. Számos olyan eseményen vehetsz részt, melyhez egyesületünk biztosítja számodra a szakmai vezetést, illetve a legkorszerűbb felszerelések használatát.
Egy céltudatos csapat tagja lehetsz, részese a közös munkánknak, és megmozdulásainknak, ahol független szervezetként biztosítjuk a legújabb szabadidősport tevékenységek fejlesztését, terjesztését.

A tagjainknak járó szolgáltatásokról bővebben itt olvashatsz >>>
2020-es Eseménynaptár >>>