A varázslatos Kyseľ-szurdok via ferrátája

Kalandtúra a Szlovák Paradicsomban

Már sokat hallottál a Szlovák Paradicsom kalandos útjairól és szívesen bejárnád Te magad is egy lelkes csapat tagjaként? Tarts velünk és fedezzük fel együtt a barlangokban és szurdokvölgyekben gazdag csodálatos vadregényes tájat!

A túra közepesen nehéz, szédülésmentességet igényel.

 

Részletes információk

A programtervezetet és a benne található célpontokat - mint jelentkezők - bármikor megváltoztathatjátok, valamint kiegészíthetitek. Túravezetőink tapasztalatának köszönhetően igyekszünk elérni, hogy eseményeink a lehető legnagyobb élményt nyújtsák számotokra, és állandó tagjaivá váljatok kalandozásainknak!

NAPI PROGRAMTERV:

Utazás menetidő: Budapest - Podlesok autóval, 4-5 óra

1. nap   Utazás, érkezés Podlesokba, Kyseľ-szurdok, Kyseľ-via ferrata, Podlesok

Találkozó 10:00-kor Podlesokban, ahol autóinkat a parkolóban hagyva indítjuk napi túránkat az egyedi szépségű Kyseľ-szurdokba. Túra a via ferrata beszállásáig, ismerkedés a felszereléssel, majd irány a Szlovák Paradicsom Ferata HZS útvonala (via ferrata). Felfedezzük a Vörös-kolostort, majd utunk végeztével elfoglaljuk szállásunkat. Este hatalmas szalonnasütő parti :-D

2. nap   Suchá Belá szurdok, Menedékkő fennsík, Erdőalja

A mai napon reggeli után szállásunkról indulva a térség leglátogatottabb szurdokvölgyét keressük fel. Izgalmas utunkat a mai napon is vaslétrák, láncok, doronglétra hidak fogják megkönnyíteni. A szurdok kevésbé megerőltető alsó része után érkezünk a sziklafalak közé. A Tálak vízesések után egy szűkületen áthaladva érkezünk a következő vízesésekhez (sorban Ablakos, Teknős, Oldalsó, Lépcsős) majd a szurdokból kiérve egy erdei tisztásra érkezünk. Egy kis kerülőt téve megtekintjük a Menedékkő fennsíkon találhatón Karthauzi kolostorromot, ezután visszasétálunk Erdőaljára és elbúcsúzunk, majd ezt követően elindulunk hazafelé.

A túratervezetet az időjárás, a jelentkezők erőnléte és/vagy a túravezető javaslata megváltoztathatja.

A túra időpontja:

2018. szeptember 22-23.

Részvételi költség vendégként:

15.000 Ft

Részvételi költség MAKASE tagoknak:

ingyenes

Érdekel a tagság! Hogyan lehetek tag? Katt ide >>

A részvételi költség tartalmazza:

* a via ferrata oktatást, a klettersteig-szett (beülő, kantár, karabinerek, fék, sisak, hágóvas) bérleti díját, a túravezetés díját képzett túravezetőkkel

A részvételi költség nem tartalmazza:

* az utazást - az autókat segítünk összeszervezni
   ~ 8.000 Ft / fő - üzemanyag, autópálya matricák

* szállást:
   ~ 24 euró / fő / éjszaka 

* belépőket

* az étkezéseket, az opcionális belépőket és az extrémsport biztosítást, mely itt megköthető >>

 

Szükséges erőnlét, a túra nehézsége:
KÖZEPESEN NEHÉZ - Minden egészséges ember számára teljesíthető, de jólesően fárasztó. Ha aktív életmódot élsz, nem érhet meglepetés. Napi túra időtartama 3-5 óra. Előzetes mászótudás nem, de szédülésmentesség, magabiztos mozgáskoordináció szükséges.

SZÜKSÉGES FELSZERELÉSEK, SZÁLLÁSOK FAJTÁI (általános tájékoztató):

A legfontosabb a kényelmes túraöltözet, amely szinte minden outdoor programhoz kell. Szükséged lesz többek között bakancsra vagy túracipőre (ha most készülsz vásárolni lábbelit a legideálisabb választás egy technikai talppal ellátott úgynevezett beszálló cipő, amely szinte minden terepen megállja a helyét), túrazokni (+ tartalék), kamáslira, esőkabátra vagy esőponcsóra, közepes hátizsákra, réteges aláöltözetre (a szabályozhatóság miatt), fejlámpára, esetleg túrabotra, amely a hosszabb gyaloglások alkalmával kíméli a térdedet. Kempinges szállás esetén hozz magaddal sátrat (akinek nincsen nem szükséges feltétlenül beruháznia egy újra, mert biztos lesz aki szívesen megosztja veled a szállását, amennyiben ezt előre jelzed), hálózsákot (hegyekben, hegyek közelében ajánlott a legalább +10 fokos komfort fokozattal rendelkező), derékaljat (polifoam), de jól jöhet egy kisméretű kemping főző is. Menedékházakban az agynemű kímélése miatt, a legtöbb esetben előírás a hálózsák használata.

Utazásaink alkalmával kempingekben, apartmanokban, ifjúsági szállókban vagy egyszerű szállodákban szállunk meg. Ez számos eseteben választható, azonban előfordulhat, hogy a túra útvonala nem enged több lehetőséget az éjjeli menedék kijelölésére. Megesik olyan kalandtúra is, ahol a táj szépsége illetve a program nomád mivolta miatt a vadkempingezést választjuk, de valljuk be, ezen opció nélkül számos misztikus helyszín ismeretlen maradhatna számunkra...

Lépjen velünk kapcsolatba

Lépjen velünk kapcsolatba

Ha további információt szeretnél, töltsd ki ezt az űrlapot. Amint lehet válaszolunk.

 

A Szlovák Paradicsom (szlovákul Slovenský raj) szűkebb értelemben a Káposztafalvi-karszt (más néven Káposztafalvi-mészkőhegység) mai szlovákiai elnevezése. A Gömör-Szepesi érchegységhez tartozó 19 763 ha kiterjedésű területet 1988-ban nyilvánították nemzeti parkká. Nyugatról az Alacsony-Tátra, északról a Hernád medence, keletről a Hernád völgye határolja. 

A varázslatos Kyseľ-szurdok via ferrátája - Kalandtúra a Szlovák Paradicsomban

A hegységet mintegy 300km hosszú jelzett turistaúton járhatjuk be, melyből mintegy 100km hegyvidéki, szakadékos területeken halad keresztül. A Paradicsom ösvényein 356m vaslétra, 1047m doronglétra, 335lépcső, 687m vaslánc, 114m sziklajárda, 84m vashíd és sok-sok sziklatálca található.

  A varázslatos Kyseľ-szurdok via ferrátája - Kalandtúra a Szlovák Paradicsomban

Kyseľ-szurdok és via ferrátája

"Az egyedi szépségű szurdokot 40 évvel ezelőtt egy hatalmas, valószínűleg felelőtlen turisták által okozott tűzvész miatt kellett lezárni. A pusztító tűzvészt követő, idáig eltelt években a szurdokban emberi beavatkozás nélkül lassan helyreálltak a természetes állapotok, így lehetővé vált a völgy e részének újbóli megnyitása a turisták előtt. A Kyseľ-szurdok 2016 átadott, június 15-től október 31-ig használható alsó részének „C” kategóriás via ferratája egyirányú, csak alulról felfelé járható.

Az ösvényen a Szlovák Paradicsom Nemzeti Parkban máshol megszokottól eltérő módon tapasztalhatjuk meg a szurdokvölgyek természetes szépségét és vadságát. A szurdok újonnan megnyitott része a nemzeti park fennsíkjának keleti szélén található, hossza kb. 1500 méter, szintkülönbsége 180 méter. A szakadékon történő átjutás nem könnyű, az alsó részt acél drótkötelekkel és sziklahágcsókkal biztosított via ferrata útvonalként építették ki."

 A varázslatos Kyseľ-szurdok via ferrátája - Kalandtúra a Szlovák Paradicsomban

A varázslatos Kyseľ-szurdok via ferrátája - Kalandtúra a Szlovák Paradicsomban

Őszi kalandtúra a Szlovák Paradicsomban

Amint azt túráink során tapasztalni fogjuk, a szurdokok mindegyikében patakokat, kisebb-nagyobb vízeséseket, zúgókat találunk. A hegység legmagasabb csúcsa az Elülső-havas (1545m), mely a Szlovák Paradicsom és az Alacsony-Tátra határán található, ám jelzett turistaút nem vezet fel a tetejére.

Hidrológiai szempontból a Hernád vízgyűjtő területéhez tartozik a vidék. Geológiai felépítéséből adódóan a karsztos terület arányaiban gazdag forrásokban. Túráink során több forrás mellet is el fogunk haladni. A kis területű hegység változatos természeti adottságai, párás éghajlata, tagolt domborzata és az ásványi vegyületek gazdagsága együttesen biztosítják a növénytakaró sokszínűségét. A domboldalakat sűrű erdőség borítja, az összefüggő tűlevelű és lombos erdőket kisebb-nagyobb tisztások szakítják meg. A Szlovák paradicsom területén számtalan állatfaj található. Élnek itt gerinctelen állatok, lepkék, bogarak, puhatestűek, madarak. Némely állatfaj védett, mint pl.: az apolló lepke. Az itt előforduló mintegy 200 gerinces állat közül 130 védett.  A Szlovák paradicsom a táj elzártsága és megfelelő feltételei miatt kedvező életfeltételeket biztosított a ragadozó madarak számára, melyek közül napjainkban az egerészölyv és a sólyom található meg itt. Értékesebb fajok közé tartozik a szirti sas, a kis békázó sas és a karvaly. A térség nehezen megközelíthető részein él a medve, farkas, hiúz, vadmacska, barlangokban pedig a denevérek különböző fajai.

Bővebb információ: http://szlovakparadicsom.lap.hu/

Őszi kalandtúra a Szlovák Paradicsomban

Őszi kalandtúra a Szlovák Paradicsomban

Őszi kalandtúra a Szlovák ParadicsombanForrás és fotó: http://www.npslovenskyraj.sk, MAKASE, atom.hu, ittvoltam.hu

Miért érdemes tagnak lenned?

Tagdíjaddal támogatva szervezetünket, lehetővé teszed a szabadidősport és a kaland-sport feltételeinek javítását. Számos olyan eseményen vehetsz részt, melyhez egyesületünk biztosítja számodra a szakmai vezetést, illetve a legkorszerűbb felszerelések használatát.
Egy céltudatos csapat tagja lehetsz, részese a közös munkánknak, és megmozdulásainknak, ahol független szervezetként biztosítjuk a legújabb szabadidősport tevékenységek fejlesztését, terjesztését.

A tagjainknak járó szolgáltatásokról bővebben itt olvashatsz >>>
2020-es Eseménynaptár >>>