Szlovákia

Három napos trekking a Magas-Tátrában - Szlovákiai kalandtúra - Csúcsmászás a Magas-Tátra legszebb vidékein

Mit is mondhatnánk északi szomszédunk legmagasabb hegyéről? Egy szóval kifejezve: lenyűgöző. A magas hegycsúcsok, a köztűk megbúvó fenyvesek és erdei tisztások; a kopár sziklák közti tengerszemek és nagyobb tavak mind hozzá járulnak ahhoz, hogy egy kihívásokkal teli, de egyben élményekben gazdag hétvégében lehessen részünk ezen a csodálatos tájon.

{phocagallery view=category|categoryid=37|imageid=0|limitstart=0|limitcount=20|pluginlink=0|imageordering=9|displayname=0}


A Tátra a Kárpátok legmagasabb hegyvonulata és a világ legkisebb magashegysége is egyben. A terület 1949 óta nemzeti park, melynek bizonyos területei a turisták elől teljesen el vannak zárva. A tátrai nemzeti park rendkívül gazdag állat és növényvilággal büszkélkedhet. Mint fentebb már említettem a legjellemzőbb növény az erdőhatárig a fenyő, melynek több fajtája is megtalálható itt. Ettől följebb különböző havasi virágok, mohák és zuzmók élnek. A nemzeti park jelképe és a hegység legjellemzőbb állata a tátrai zerge, de élnek itt mormoták, vidrák, vadmacskák; sőt olyan állatfajok is, melyek Nyugat-Európában szinte, vagy már teljesen kipusztultak. Ilyen a barnamedve, a farkas, vagy a hiúz. Igazi ritkaság -és különösen szerencsésnek érezheti magát az, aki találkozik is egy példánnyal- a kőszáli sas, melyből már csak két-három pár fészkel a területen. Ezek fényében mindenképp érdemes távcsövet is vinni magunkkal a túrára, hátha szerencsénk lesz.

Következzen néhány földtörténeti információ a Tátráról, érdekesség képen. A Kárpátok és így a Tátra is az alsó és felső krétakor határán alakult ki az alpi hegységképződés során, az akkoriban még jelenlévő tengerek üledékes kőzetéből (min az Alpok, Kaukázus vagy az Andok). Ez után a paleocén és az eocén határán ismét egy hevesebb gyűrődés ment végbe a hegységen, majd az oligocén korban a tenger is visszahúzódott a hegység lábától. A Tátra mai arculatára azonban a földtörténeti újkor jégkorszakai voltak a legnagyobb hatással. A hegység fő tömegét adó gránitból ugyanis a visszahúzódó jégtakaró vájta ki a ma is látható hegyeket és völgyeket, valamint hagyta hátra a számos kisebb nagyobb tengerszemet. A gleccser képződés és eltűnés nyomai leginkább a visszamaradt morénák és jellegzetes sziklafelületek képében láthatóak.

 

A programtervezetet és a benne található célpontokat - mint jelentkezők - bármikor megváltoztathatjátok valamint kiegészíthetitek. Túravezetőink tapasztalatának köszönhetően igyekszünk elérni, hogy eseményeink a lehető legnagyobb élményt nyújtsák számotokra, és állandó tagjaivá váljatok kalandozásinknak!

 

RÉSZLETES PROGRAMTERV:

  1. nap: Találkozó Tátralomnicban (Tatranská Lomnica) reggel 9-kor. A parkolóból torony irányt indulunk a Kőpataki-tóhoz (Skalnaté ples), de amint elérjük a felvonót keletnek fordulunk és a Magas-tátra legkeletibb csúcsát vesszük célba, a 2037 méter magas Vel’ká Svištovkát. Elhaladunk a festői szépségű Zöld-tó és partján álló menedékház (Chata pri Zelenom plese, 1551 m) mellett, majd tartunk egy hosszabb pihenőt és a Magisztrálén haladva, a Kőpataki-tavat is érintve leereszkedünk a hangulatos, erdei Zamkovszky-menedékházhoz, ahol első éjszakánkat fogjuk tölteni.
    (Menetidő kb. 8-9 óra, táv: 20 km, szintemelkedés: 1485 m fel, 875 m le)

  2. nap: Egy kiadós reggeli után neki indulunk az erdőnek, hogy a Kis-Tarpatak (Maly Studeny) mentén felmásszunk a 2015 méter magasan található, dr. Téry Ödönről elnevezett Téry-menedékházhoz, ahol gyönyörű kis tavak bújnak meg a fennsíkon. Innen nyugatnak indulunk a Vörös-torony hágón át a Hosszú tavi menedékházhoz (Zbojnícka chata, 1960 m). Ez lesz túránk egyik legizgalmasabb része, egy láncokkal biztosított, de nem túl nehéz mászás a sziklákon. A terv szerint kora délután érkezünk a következő menedékházhoz, ahol megpihenünk és itt töltjük az éjszakát, rákészülve a holnapi napra. (Menetidő: 5-6 óra)

  3. nap: Utolsó napunkon egy kis ereszkedés vár ránk, elhaladunk a híres Nagy-Tarpataki vízesés mellett, majd kb. 4-6 óra gyaloglás után érünk vissza az autókhoz Tátralomnicba. Érkezés Budapestre este 19-20 óra magasságában.

 

SZÜKSÉGES FELSZERELÉSEK, SZÁLLÁSOK FAJTÁI:

A legfontosabb a kényelmes túraöltözet, amely szinte minden outdoor programhoz kell. Szükséged lesz többek között bakancsra vagy túracipőre (ha most készülsz vásárolni lábbelit a legideálisabb választás egy technikai talppal ellátott úgynevezett beszálló cipő, amely szinte minden terepen megállja a helyét), túrazokni (+ tartalék), kamáslira, esőkabátra vagy esőponcsóra, közepes hátizsákra, réteges aláöltözetre (a szabályozhatóság miatt), fejlámpára, esetleg túrabotra, amely a hosszabb gyaloglások alkalmával kíméli a térdedet. Kempinges szállás esetén hozz magaddal sátrat (akinek nincsen nem szükséges feltétlenül beruháznia egy újra, mert biztos lesz aki szívesen megosztja veled a szállását, amennyiben ezt előre jelzed), hálózsákot (hegyekben, hegyek közelében ajánlott a legalább +10 fokos komfort fokozattal rendelkező), derékaljat (polifoam), de jól jöhet egy kisméretű kemping főző is. Menedékházakban az agynemű kímélése miatt, a legtöbb esetben előírás a hálózsák használata.

Utazásaink alkalmával kempingekben, apartmanokban, ifjúsági szállókban vagy egyszerű szállodákban szállunk meg. Ez számos eseteben választható, azonban előfordulhat, hogy a túra útvonala nem enged több lehetőséget az éjjeli menedék kijelölésére. Megesik olyan kalandtúra is, ahol a táj szépsége illetve a program nomád mivolta miatt a vadkempingezést választjuk, de valljuk be, ezen opció nélkül számos misztikus helyszín ismeretlen maradhatna számunkra...

 

{phocagallery view=category|categoryid=37|imageid=0|limitstart=0|limitcount=20|pluginlink=0|imageordering=9|displayname=0}

Schmittinger László