Svédország Tutajjal

A kaland amire gyerekkorod óta áhítozol!

Kitaláltuk a tökéletes nyári kalandot a számodra. Egy hét a svéd “vadonban”, amit egyedülálló módon egy saját magunk építette tutajjal. Az út elején profi instrukciók alapján megépítünk egy 6 méter hosszú tutajt, majd a gyönyörű Klarälven folyón hajózunk le 4 napon keresztül. Az utazás alatt sok-sok kalandban lesz részünk, ugyanakkor akár családok is biztonsággal részt vehetnek. Ha gyerekkorodban elvarázsoltak Tom Sawyer kalandjai, vagy szívesen bújtál volna Chris bőrébe az “Út a vadonba” című filmet nézve?? Most itt az alkalom, hogy megtedd ezen a fantasztikus túrán! :)

 

Részletes információk

A programtervezetet és a benne található célpontokat - mint jelentkezők - bármikor megváltoztathatjátok, valamint kiegészíthetitek. Túravezetőink tapasztalatának köszönhetően igyekszünk elérni, hogy eseményeink a lehető legnagyobb élményt nyújtsák számotokra, és állandó tagjaivá váljatok kalandozásainknak!

 

REFLEKTORFÉNYBEN:
  • Tom Sawyer nyomába eredünk!
  • Építs saját kezeddel egy cölöp tutajt, amit a valóságban is tesztelni fogunk!
  • 5 nap nomád kalandtúra a természet lágy ölén
  • Fogjunk halat, amiből a csapat együtt készíti el a vacsorát
  • Szinte biztos, hogy látni fogunk hódot, őzet, sőt még jávorszarvasokat is!

 

UTAZÁS:

Egyénileg repülővel, ajánlott útvonal Budapest - Oslo vagy Budapest - Stockholm

 

NAPI PROGRAMTERV:

Kiindulópont: Gunnerud

1. nap   Indulás

Budapestről reggel indulunk és délelőtt érkezünk Oslo repterére. Alternatív lehetőség, ha valaki szeretne Stockholmba is repülhet. Délután érkezünk a svédországi Gunnerud városába, ahonnan túránk indul. Itt röviden átbeszéljük hogy fog kinézni a következő egy hét programja.

2. nap   Az építkezés napja!!

Reggeli után összepakoljuk az 5 napra szükséges felszerelést és autóba pattanunk. Kb. 1 órás út vár ránk, ahol kezdetét veszi a vízi kaland. A folyóparton már várnak ránk a rönkök és kötelek...ugyanis csak ezekre lesz szükségünk, hogy megépítsük a mintegy 18 m² méretű tutajt. Mindenki kiveszi a részét az építkezésből, de nem kell félned, ha nem vagy hajóács, ugyanis minden segítséget megkapunk a biztonságos vízi alkalmatosság előállításához.

3. nap   Kalandra fel

Minden készen áll, hogy vízre bocsássuk újdonsült otthonunkat. Leplezetlen büszkeséggel ízlelgetjük, hogy ezt most valóban mi alkottuk a saját két kezünkkel! A tutajhoz rendelkezésünkre bocsátanak egy hagyományos kenut is, így a partraszállás és esti táborhely keresés lényegesen leegyszerűsödik.

4. nap   Út a vadonba

Utazásunk alatt szinte korlátlan szabadságunk...mi határozhatjuk meg, hogy mekkora távot akarunk megtenni naponta. Svédországban teljesen legálisan táborozhatunk a folyópart teljes hosszán. Mi döntjük el, hogy igényt tartunk-e a néhány fellelhető part menti kemping szolgáltatására, vagy a természetet választjuk éjszakára! Ha bevállaljuk még sátor sem kell, aludhatunk a tutajon kifeszített vászon alatt is.

5. nap   Tutujgatjuk tutajunkat

A Klarälven folyó izgalmasan kanyarog. Sok esetben kell “megküzdenünk” homokzátonyokkal, néha pedig a folyó áramlatai jelentenek kihívást. A parton végig remek homokos strandok találhatók, ezek tökéletesen alkalmasak fürdőzésre. A folyó teli van élővilággal, a horgászatot semmi sem tiltja, így ha ügyes vagy akár a vacsorádat is biztosíthatod magadnak.

6. nap   Vissza a civilizációba

Elérkezett az utolsó nap. Mostanra már hozzászoktunk, hogy tutajunk hangtalanul suhan a vízen. Ezáltal hatványozottan nő az esélye, hogy a helyi flórával találkozhassunk. Akár még jávorszarvassal is összefuthatunk! Délután érkezünk vissza Gunnerudba, itt szakszerűen szétbontjuk a tutajt és érzékeny búcsút veszünk tőle.

7. nap   Hazaindulás

Repülőnk indulásától függően még eltölthetünk kis időt Oslóban vagy Stockholmban, majd repülünk vissza Budapestre.

 

 

 

A túratervezetet az időjárás, a jelentkezők erőnléte és/vagy a túravezető javaslata megváltoztathatja.

A túra időpontja:

2020. június 16 - 21.

 

Részvételi költség vendégként:

36.000 Ft

Részvételi költség MAKASE tagoknak:

Ingyenes, a legalább egy lezárt évvel rendelkező tagoknak

Érdekel a tagság! Hogyan lehetek tag? Katt ide >>

A részvételi költség tartalmazza:

* az egyesületi tagságot, a szervezést, a túravezetés díját képzett túravezetőkkel és a technikai felszerelés bérleti díját

A részvételi költség nem tartalmazza:

* a repjegyet:
   ~ 35.000 Ft / fő, retúr jegy - Repülő (A repjegy foglalás egyénileg történik, de amennyiben szükséged lenne segítségre, kérd árajánlatunkat!)

* Tutaj építés, anyagköltség, helyszíni szállítás, biztonsági felszerelés, kenu bérleti díj:
   ~ 2400 SEK / fő / túra

* Szállás, közlekedés költsége

* az étkezéseket, és az extrémsport biztosítást, mely itt megköthető >>

 

 

A TÚRA NEHÉZSÉGE:
Könnyű, igazi élmény nyaralás, akár családok részére gyerekekkel is kiváló időtöltés. Úszástudás viszont értelemszerűen szükséges. Ennek ellenére sokszor fizikai aktivitást is igényel a túra, a tutaj megépítése és a folyón való közlekedés kellőképpen fárasztó lehet.
SZÁLLÁSOK FAJTÁI:
Utazásunk első és utolsó éjszakáját a repülő járatoktól függően apartmanban töltjük. Ezeket kivéve a többi éjjelt kempingekben, vagy nomád módon a szabadban töltjük. Mindkét esetben sátorban fogunk aludni. Sátrat, hálózsákot és derékaljat érdemes magaddal hozni, de adott esetben sátrat akár a helyszínen is tudsz bérelni.
ÉTKEZÉS:
A túra alatt mindenki saját magának gondoskodik az étkezésről. A hajózás előtt és után lesz lehetőség éttermekben is enni, 3 napon keresztül pedig magunknak fogunk főzni. Viszont ez alatt is szinte minden nap lesz lehetőségünk bevásárolni. Konyhai felszerelést, gázfőzőt vihetünk itthonról, de ha nem szeretnénk ezzel bajlódni akkor a helyszínen bérelhetünk is minden szükséges eszközt.
IDŐJÁRÁS:
Júniusban már Svédországban is beköszönt a nyár. Mi az ország legdélebbi részén túrázunk, amit nem véletlenül hívnak Värmland-nek, azaz “Meleg Földnek” Túránkon fürdős idő várható, a folyóban is többször megmártózunk, és éjszaka is csak kisebb lehűlésre kell számítani. Ennek ellenére északon mindig változékony az időjárás, esőre és lehűlésre fel kell készülnünk ilyenkor is!
ÚTIOKMÁNYOK, VALUTA:
Svédország EU tagország és a schengeni övezet tagja, így személyi igazolvány elegendő a beutazáshoz. Fejlett a pénzrendszer, így szinte mindenhol fizethetünk bankkártyával. Természetesen azért némi svéd korona jól jöhet bármikor. Ezt könnyedén válthatjuk itthon is, hiszen széles körben elterjedt a pénzváltókban, azonban a helyszínen sem okoz gondot, ha inkább eurót vinnénk magunkkal külföldre.
CSOMAGOLÁS AZ UTAZÁSRA:
Csomagolásnál 3 évszakra kell készülnünk. Érdemes olyan táskába pakolnunk amit nem fogunk félteni az út alatt, és előny ha ellenáll a zord időjárásnak. Egy kisebb vízálló hátizsák is jól jöhet.

Különösebb ruházat nem szükséges, természetesen réteges öltözet és esőálló ruha javasolt. Napközben pedig remélhetőleg bőven elég lesz egy fürdőruha, napszemüveg és napolaj.

Kempingezni fogunk, ezért sátrat, hálózsákot, polifoamot és kemping főző felszerelést vinnünk kell. Ha ezek közül valamit nem szeretnénk itthonról cipelni, akkor lehetőségünk lesz szinte mindent a helyszínen is bérelni!
OLTÁSOK, EGÉSZSÉGÜGY:
Európai Unióról lévén szó kötelező védőoltások nincsenek, a túrára egészségügyi előkészület nem szükséges.

Lépjen velünk kapcsolatba

Lépjen velünk kapcsolatba

Ha további információt szeretnél, töltsd ki ezt az űrlapot. Amint lehet válaszolunk.

 

 

Svédország - Värmland

 

Värmland (Värmlands län) Svédország egyik tartománya az ország nyugati részén. Nyugatról már Norvégia határolja. Carl Philip herceg Värmland hercege.

A terület legnagyobb tava a Vänern. A legtöbb fontos folyam ebbe a tóba ömlik. A festői táj hegyekkel, tavakkal, folyókkal szabdalt, számos költőt és írót is inspirált. A legmagasabb tengerszint feletti magasság az északi részen található, 500–700 méter átlagmagasságban, a legmagasabb csúcs pedig a 701 méter magas Granberg. Värmland keleti része leginkább bányászatáról ismert.

 

Allemansrätten

 

A svéd vidékre általánosságban jellemző, hogy mindenki számára elérhető Ne zavard és ne pusztítsd el - ezek az allemansrätten - a természethez való nyilvános svéd törvényes jogok fő szabályai.

A fenti törvény megengedi néhány napon keresztül sátor állítását minden olyan földterületen, amelyet nem mezőgazdasági célokra használnak, és amely elkerüli a házak környékét.. Ez egy olyan mindenki által élvezett kiváltság itt Svédországban, ami az állatok, a természet és az emberek kölcsönös bizalmán és tiszteletén alapul.

 

Klarälven folyó

 

A Klarälven típikusan egy nagyon régi folyó, amely végtelen hosszan kutatja az utat előszőr sziklákon keresztül, majd dombok és homok falak között, hogy végül elérje a már korábban említett Vänern-tavat. A folyó víztömegében még mindig nagy mennyiségű különféle természetes anyag kerül szállításra - télen a folyón lehaladó uszadék becsült tömege 20-25 tonna minden egyes nap. A tavaszi árvíznél ez a szám akár a körülbelül 5000 (!) tonnát is elérheti napi szinten.

 

A folyó története

A belvízi jég visszavonulása és a nagy Vänern-tó ezt követő kialakulása után a Klarälven folyó lassan kezdte ásni a medrét Värmland erdőin keresztül. Ezekben az ősi időkben Klarälven a Kristinehamn közelében fekvő Vänernbe folyt bele, ám mivel a folyó torkolatát az idő múlásával eltolódott, manapság az eredetitől sok-sok kilométerre nyugatra, Karlstad városánál található. A Göta patakkal közösen Klarälven teszi ki Svédország leghosszabb vízgyűjtőjét, a teljes hosszuk mintegy 720 kilométert tesz ki.. 

 

A zarándokok útja

A folyó mentén találjuk a zarándokok ősi útját, akik Svédországon és Norvégián keresztül vágva magukat végül a mai Trondheimben található Szent Olov sírjához érkeztek. Mintegy 500 éven át ez volt a leggyakrabban használt út Svédországban. A zarándokok által épült ki a Klarälven folyó környéke. Ennek köszönhetően itt egyik napról másikra terjeszkedett az egyház, a templomok így különösen gyakran megtalálhatók itt. Ezek nemcsak vallási célokra szolgáltak, hanem éjszakai menedékként is felhasználták őket, biztonságosan elszigetelve a zarándokokat a vadállatoktól és a rablóktól. A templomok környékén természetesen kis falvak és piacok jelentek meg, melyek zarándoknevei révén a mai napig ezekre az ősi időkre emlékeztetnek minket.

 

 

Fotók: depositphotos.com,