Az epikus Fjällräven vándortúra útvonalán

Királyként a svéd lappföldön, Kungsleden

A svédországi Fjällräven Classic vándortúra ennek a túrasorozatnak az eredeti és leghosszabb túrája, mely elvarázsol a tájak tiszta csodájával, megtapasztalhatod a teljes szabadságot, és időnként még rénszarvasokkal is összefuthatsz. A Kungsleden, azaz a Királyok Útja, “Skandinávia kéktúrája” ennek az ikonikus túrának egy szakasza, az északi sarkkör felett helyezkedik el, és a világ egyik legszebb túraútvonalaként tartják számon, ami nem hiába található világszerte sok ezer ember bakancslistáján. Több napos túránkon ezen az amúgy szerteágazó útvonal mintegy 110km-es szakaszát teljesítjük. Teljes hosszában csaknem civilizáció mentes területen, változatos tájakon haladunk keresztül, nyírfaligeteken át vezet utunk egészen a hol mocsaras, hol teljesen kopár vidékig. A napsütéses órák magas számának köszönhetően lesz időnk a túrát teljesíteni, sőt jó idő esetén Svédország legmagasabb hegycsúcsát, a Kebnekaisét [2104m] is láthatjuk.

Ha kíváncsi vagy milyen ott fenn északon úgy felébredni a sátradban, hogy melletted egy rénszarvas legel, tarts velünk!

 

Részletes információk

A programtervezetet és a benne található célpontokat - mint jelentkezők - bármikor megváltoztathatjátok, valamint kiegészíthetitek. Túravezetőink tapasztalatának köszönhetően igyekszünk elérni, hogy eseményeink a lehető legnagyobb élményt nyújtsák számotokra, és állandó tagjaivá váljatok kalandozásainknak!

Mire számíts?

  • haladó szintű túrára, előzetes túratapasztalat és jó állóképesség mindenképp szükséges
  • hátizsákod akár 20 kg-t is nyomhat (benne minden felszerelésed, ami az egész túra során kellhet), ezt kell cipelned nap, mint nap
  • sátorban alvás és önellátó étkezés
  • meredek lejtőkre és kaptatókra
  • köves, kavicsos, vagy épp vizes, csúszós terepre
  • híd nélküli folyókon gyalog kell átgázolnunk
  • minimum egy nap esőre és akár nagyon erős szélre
  • szép idő esetén gyönyörű kilátásra és magas hőmérsékletre, rossz idő esetén vízszintes esőre és alacsony hőmérsékletre
  • a magashegy megmászásához megfelelő kondícióval rendelkezz(csak megfelelő időjárási körülmények esetén)
  • ha mindez nem riaszt el, akkor jó kondícióval viszonylag könnyen teljesíthető túrára


NAPI PROGRAMTERV:

Utazás menetidő: Kiruna (4-5 óra), egyénileg repülővel (stockholmi átszállással), vissza ugyanez

1. nap  Kiruna - Nikkaluokta

A repülőjáratok foglalásától függően várhatóan délután érkezünk meg túránk első állomásához, Kirunába. A helyi kempingben sátorverés, vacsora után még egy szaunáz, majd korán nyugovóra térünk, mert másnap időben kelünk, hogy elérjük a korai buszunkat, ami elvisz a túránk kezdőpontjába, Nikkaluokta-ba.

Menetidő: 1 óra busszal

2. nap  Nikkaluokta–Kebnekaise (Mountain Lodge)

Kora délelőtt érkezünk a Nikkaluokta-i kempingbe, ami három völgy találkozásánál fekszik és a Kebnekasie hegyvonulat kapujaként tekinthető, egy rövid frissítőt veszünk, majd nekivágunk a túránk első etapjának teljesítésére. Ez a szakasz jellegzetessége, hogy törpe nyíres, lápos területen megyünk szinte egész a hegyvonulatig, ahol időnként a haladást fapallók, kis hidak könnyítik. Már az utunk során gyönyörködhetünk a Kebnekaise hegyvonulat szépségében, és a körülöttünk elterülő kis kristálytiszta vizű tavakban. Kora délutáni érkezésünket követően felverjük sátrainkat és elfogyasztjuk vacsoránkat.

Táv: 19 km
Szintemelkedés: 230 m felfelé 
Menetidő: 4-5 óra

3. nap  Kebnekaise(Mountain Lodge) – Sälka

Kora reggeli étkezést és sátorbontást követően elindulunk a túránk második szakaszán, ami hosszabb lesz, mint az előző napi etap. A táj már lassan kezd változni cserjés-bokros vidékké, majd a nap végére majdnem teljesen kopárrá válik, de még mindig gyönyörű zöld környezeten vezet át. Ebédünket a Singi völgyében tervezzük eltölteni. A völgyben haladva akár lehetőségünk is lesz már rénszarvasokat is megfigyelni a távolban. Este a kisebb folyókkal szabdalt területen felállítjuk sátrainkat és felhasználva a kristálytiszta vizet, vacsorát készítünk. Világosság ide vagy oda, a fáradtságtól mindenki könnyen el fog tudni aludni. 

Táv: 27,5 km
Szintemelkedés: 140 m felfelé 
Menetidő: 9-10 óra

4. nap  Sälka – Alesjaure

A szokásos reggeli készülődés után indulunk tovább, majd pár óra enyhe kaptató megtétele után elérjük a túránk legmagasabb pontját (1140m). Innen egy ideig lefele haladunk a következő táborhelyig, amíg el nem érjük az Alesjaure kempinget, ahol forró szauna és jéghideg tóvíz vár minket, hogy kipihenjük a napi szakasz fáradalmait.Ezen a helyen már számíthatunk a naplemente után megjelenő szúnyogok támadására! A szauna mellet itt van újra lehetőségünk a tisztálkodásra is a saját magunk által fűtött kályhában melegvíz segítségével.

Táv: 26,5 km
Szintemelkedés: 300 m felfelé, 360 m lefelé 
Menetidő: 9-10 óra

5. nap  Alesjaure – Abiskojaure (kemping)

A reggeli indulás után az utunkat kísérő tórendszer lehetőséget ad egy frissítőfürdőre, majd ezek után ismét a hegyek alá érve megcsodálhatunk egy hagyományos számi rénszarvas karámot, ahol számi pásztorok összegyűjtik az állatokat, majd egy különleges módszerrel újra kiválogatják őket. Utána a Kartinvare hegy lábánál ereszkedünk lefele az Abiskojaure tó partján elhelyezkedő kempingig,ami már a célunkig vezető Abisko nemzeti park része. Itt már újra találkozunk az elején megismert törpe nyíres erdőkkel.A táborhelyen lehetőség nyílik egy kiadós frissítő fürdőzésre a tó vizében és akár készleteink pótlására is.

Táv: 21 km
Szintemelkedés: 400 m lefelé 
Menetidő: 7-8 óra

6. nap  Abiskojaure (kemping) – Abisko (kemping)

A túránk végső szakasza relatív könnyű,egyenes és kímélőutat biztosít gyönyörű kanyonok és vízesések mentén egész a végső célunkig. Lehetőség szerint még aznap visszautazás Kirunába, ahol a hazautazás időpontjának függvényében akár még az ismert helyi kempingben egy szaunázáskíséretében zárjuk az északi sarkkör feletti kalandot.

Táv: 14 km
Szintemelkedés: 400 m lefelé 
Menetidő: 5-6 óra

7. nap  Esőnap / Városnézés

A túránk tartalmaz egy tartalék napot arra az esetre, ha az időjárás valamelyik napon kedvezőtlenül alakulna. Ha viszont végig szerencsénk lesz, ekkor lehetőségünk adódik  délelőtt felfedezni Abikót, délután pedig szétnézni Kirunában.

8. nap  Kiruna – Budapest

4-5 óra repülővel (stockholmi átszállással).

A túratervezetet az időjárás, a jelentkezők erőnléte és/vagy a túravezető javaslata megváltoztathatja.

A túra időpontja:

2020. július 26 - augusztus 02.

Részvételi költség vendégként:

36.000 Ft

Részvételi költség MAKASE tagoknak:

ingyenes, a legalább egy lezárt évvel rendelkező tagoknak

Érdekel a tagság! Hogyan lehetek tag? Katt ide >>

A részvételi költség tartalmazza:

* a szervezés és a túravezetés díját (képzett túravezetőkkel)

A részvételi költség nem tartalmazza:

* az utazást:
   ~ 90-130.000 Ft / fő - tájékoztató retúr repjegyár (foglalás egyénileg)

* szállást:
   ~ 8.000 Ft / fő / éj - Kiruna kemping
   ~ 30.000 Ft / fő / túra - Kempingek a gyalogtúra alatt (beleértve a végső állomáson található kempinget is)

* helyi közlekedést:
   ~ 14.000 Ft / fő – Kiruna-Nikkaluokta és Abisko-Kiruna útvonalon

* az étkezéseket, a belépőket és az extrémsport biztosítást, mely itt megköthető >>

 

Szükséges erőnlét, a túra nehézsége:
MÉRSÉKELTEN NEHÉZ - Az igazi kihívást a nehéz hátizsák és az időjárás szeszélyessége jelenti. Ha nem okoz gondot az extrém időjárás változás, az olykor erős szél, illetve, hogy hat napon keresztül minden felszerelést és élelmet a hátadon kell cipelned, nem érhet meglepetés. A napi túrák időtartama 6-9 óra, sportos életmóddal és kellő kitartással könnyen teljesíthető. Túrázási tapasztalat, szédülésmentesség, magabiztos mozgáskoordináció feltétel. Továbbá fel kell készülni, főleg a nagy kiterjedésű vizes területek mentén a napnyugtakor megjelenő szúnyogok rajzására.

MAGASHEGYI TÚRÁHOZ SZÜKSÉGES FELSZERELÉSEK, SZÁLLÁSOK FAJTÁI:

A legfontosabb a kényelmes technikai túraöltözet, több rétegben. Aláöltözet, középső réteg - polár pulóver és softshell dzseki kombinálva - illetve az opcionális vízzáró külső héj, melyet csapadék esetén, valamint a hőtartás miatt használhatunk. Technikai túráknál érdemes külső rétegnek korszerű vízálló dzsekit választani, amire rá tudjuk venni a mászó beülőt, illetve befér a kapucni alá a hegymászó sisak - egyéb esetekben a teljes alakos esővédő poncsó ajánlott. Szükséged lesz többek között magashegyi bakancsra (magashegyi trekking, alpin 3 évszakos - Hanwag Alaska GTX, La Sportiva Trango S EVO GTX - a leg szélesebb körű a felhasználási területük, valamint alpin 4 évszakos - La Sportiva Nepal Extreme vagy Nepal EVO GTX - 4000 m felett szükséges a hőszigetelés miatt), túrazokni (+ tartalék), kamáslira, közepes hátizsákra (35-50l), napszemüvegre / síszemüvegre, fejlámpára, fényvédő krémre, termoszra, tartalék élelemre (energia szelet, -zselé), izolációs fóliára, túrabotra, amely a hosszabb gyaloglások alkalmával kíméli a térdedet, esetleg kis méretű kemping főzőre.

Magashegyi túrák alkalmával legtöbb esetben fűtött vagy személyzet nélküli bivakház lesz a szállásunk. Hálózsák mindkét esetben ajánlott, az agynemű kímélése miatt legtöbb helyen előírás. Fűtött ház esetén érdemes legalább egy +10 fokos komfort fokozattal rendelkezőt magunkkal hozni, fűtetlen bivak használatához pedig ajánlott a legalább 0 fokos komfort fokozattal rendelkező - évszaktól és magasságtól függően az említett ajánlások változhatnak.

Az alacsonyabban fekvő területeken kempingekben, apartmanokban, ifjúsági szállókban vagy egyszerű szállodákban szállunk meg. Ez számos eseteben választható, azonban előfordulhat, hogy a túra útvonala nem enged több lehetőséget az éjjeli menedék kijelölésére. Megesik olyan kalandtúra is, ahol a táj szépsége illetve a program nomád mivolta miatt a vadkempingezést választjuk, de valljuk be, ezen opció nélkül számos misztikus helyszín ismeretlen maradhatna számunkra...

Lépjen velünk kapcsolatba

Lépjen velünk kapcsolatba

Ha további információt szeretnél, töltsd ki ezt az űrlapot. Amint lehet válaszolunk.

   

Lappföld (Sápmi) egy földrajzi értelemben vett régió, ami Skandinávia északi részén terül el, s jelenleg négy ország területrészeit fedi le: egész Észak-Norvégiát, kb. Trondheimtól északra; Észak-Svédország nagy részét, kb. Közép-Svédországtól; Finnország északi, Lappföld nevű régióját és az Oroszországban található Kola-félsziget északi sávját, ami Lappföld keleti határa.

Lappföld és Észak-Európa őslakói a számi (lapp) nép, akik ma is úgy tartják, hogy ők voltak Lappföld legelső lakói. A számi nép sosem hozott létre önálló államalakulatot, megmaradtak a tradicionális halászó, vadászó és pásztorkodó életmódnál. A rénszarvasvadászat központi eleme volt életüknek, s akik ezt a tevékenységet űzték azok egész életstílusa e köré épült, mivel követték a rénszarvascsordák vonulását. A rénszarvas-nomádság is kialakult, mivel sokaknak sikerült a szarvasokat megszelídíteni, tartani és tenyészteni.

A VIII-X. századokban a régióban történő viking terjeszkedés és agresszió miatt a számik egyre északabbra húzódtak, ami a vikingek közé történő asszimilációjukból is adódott. A vikingekkel ugyanakkor kereskedelmi kapcsolatba is kerültek. A későbbi norvég törzsfőnökök kiterjesztették befolyásukat a számikra is és adóztatták őket, ami a lappok számára inkább pozitív volt, mivel védelmül szolgált a keletről közeledő finnugor törzsek ellen. A XI. században létrejött Norvég Királyság észak felé kezdett hódítani, de a lapokkal mégis békés viszonyt alakítottak ki, alkalmi kereskedelmi kapcsolatokkal...

További érdekes információk Lappföld történelméből: http://vlaston.webnode.hu/news/lappfold-sapmi-tortenete/

 Képek forrása: codyduncan.com, MAKASE, foreignpixel.com, she-explores.com, wanderlust.co.uk

Miért érdemes tagnak lenned?

Tagdíjaddal támogatva szervezetünket, lehetővé teszed a szabadidősport és a kaland-sport feltételeinek javítását. Számos olyan eseményen vehetsz részt, melyhez egyesületünk biztosítja számodra a szakmai vezetést, illetve a legkorszerűbb felszerelések használatát.
Egy céltudatos csapat tagja lehetsz, részese a közös munkánknak, és megmozdulásainknak, ahol független szervezetként biztosítjuk a legújabb szabadidősport tevékenységek fejlesztését, terjesztését.

A tagjainknak járó szolgáltatásokról bővebben itt olvashatsz >>>
2020-es Eseménynaptár >>>