Túra az Atlanti-óceán csúcsára (3718m)

Nomád kalandozások a Kanári-szigetek vulkánjain és esőerdejében

Kalandnyaralás ősszel? Igen! Dobd el a nagykabátot és tarts velünk melegebb éghajlatra! A gyönyörű Kanári-szigetek eldugott kincseit fedezzük fel egy izgalmas nomád túra során. Most két legyet ütünk egy csapásra, Tenerifét és Gran Canáriát is bejárjuk! Túránk csúcspontja a 3718 méter magas Teide vulkán megmászása.

 

Részletes információk

A programtervezetet és a benne található célpontokat - mint jelentkezők - bármikor megváltoztathatjátok, valamint kiegészíthetitek. Túravezetőink tapasztalatának köszönhetően igyekszünk elérni, hogy eseményeink a lehető legnagyobb élményt nyújtsák számotokra, és állandó tagjaivá váljatok kalandozásainknak!

NAPI PROGRAMTERV:

Kiindulópont: Tenerife, Spanyolország

1. nap   Délutáni órákban szállunk le Tenerifén. Az egyórányi időeltérés és a rohamokban feltörő honvágy leküzdése után kis bevásárlást és a szigettel való ismerkedést követően elfoglaljuk aznapi szállásunkat.

2. nap   Tenerife egyik legszebb települését Mascat fedezzük fel, s innen indítjuk aznapi túránkat. A varázslatos szurdok torkolatánál fekete homokos tengerparton ugrunk a habok közé! A napi túrát Tenerife egyik legszebb tengerparti szakaszának - Los Gigantes - végighajózásával koronázzuk meg.

3. nap   Nem lacafacázunk, hanem a tengerpartról indulva hódítjuk meg a Teide vulkánt ezen a napon. Éjszakánkat a csúcs alatti menedékházban töltjük.

4. nap   A napfelkeltét már a Teide csúcsán köszöntjük, ahol a forró kövek közül feltörő kénes füst és a lélegzetelállító panoráma fogad minket. Szépen lassan, egy kősivatagon keresztül leereszkedünk a csúcsról és kétnapi fárasztó túrázást a tengerben való megmártózással ünnepeljük...

5. nap   A mai nap ismét egy teljesen egyedi környezet vár minket. A sziget északi részét fedezzük fel, s bebarangoljuk az itt található – Spanyolországban egyedülálló – mesés esőerdőt. Délután beérünk Santa Cruz városába, ahonnan kis városnézést követően kihajózik kompunk.

6. nap   Az éjszakát a kompon töltöttük, a hajnal már Las Palmas városában ér bennünket. Az előző napok fáradalmai után autóval indulunk felfedezni a Kanári-szigeteknek nevet adó Gran Canáriát. Délelőtt meglátogatjuk a helyi őslakosok barlangjait, majd Maspalomas homokdűnéi között, igazi sivatagi élményben lehet részünk, ahogy megközelítjük a sziget legvarázslatosabb tengerpartját. Strandolás!

7. nap   Miután könnyes búcsút vettünk az “Örök tavasz szigetétől” korán reggel utazunk haza Gran Canária repteréről.

A túratervezetet az időjárás, a jelentkezők erőnléte és/vagy a túravezető javaslata megváltoztathatja.

A túra időpontja:

2019. március 18. - 24.

Részvételi költség vendégként:

36.000 Ft

Részvételi költség MAKASE tagoknak:

ingyenes, a legalább egy lezárt félévvel rendelkező tagoknak

Érdekel a tagság! Hogyan lehetek tag? Katt ide >>

Jelentkezési határidő:

2018. december 01. illetve amíg a max. létszám be nem telik

A részvételi költség tartalmazza:

* az egyesületi tagságot, a túravezetés díját képzett túravezetőkkel, túrabot bérleti díját

A részvételi költség nem tartalmazza:

* az utazást:
   ~ 70.000 Ft / fő, retúr jegy - Repülő
   ~ 36 euró / fő - Komp - hálófülke (1 éjszaka)
   ~ 60 euró / fő - Autóbérlés
   ~ 10 euró / fő - Vízitaxi

* szállást:
   ~ 25 euró / fő / éjszaka - Apartman (4 éjszaka)
   ~ 25 euró / fő / éjszaka - Menedékház (1 éjszaka)

* az étkezéseket, a belépőket és az extrémsport biztosítást, mely itt megköthető >>

Szükséges erőnlét, a túra nehézsége:
NEHÉZ - Jó állóképességet követelő túra, ugyanakkor bárki számára teljesíthető. A túra nehézségét főként két dolog adja. Először is a Teide vulkán mérete, ami komoly, majdnem 4000 méteres magasságával valódi kihívás. Másrészt gyalogosan, teljes felszerelésünkkel a hátunkon barangoljuk be mind a két szigetet...

SZÜKSÉGES FELSZERELÉSEK, SZÁLLÁSOK FAJTÁI (általános tájékoztató):

A legfontosabb a kényelmes túraöltözet, amely szinte minden outdoor programhoz kell. Szükséged lesz többek között bakancsra vagy túracipőre (ha most készülsz vásárolni lábbelit a legideálisabb választás egy technikai talppal ellátott úgynevezett beszálló cipő, amely szinte minden terepen megállja a helyét), túrazokni (+ tartalék), kamáslira, esőkabátra vagy esőponcsóra, közepes hátizsákra, réteges aláöltözetre (a szabályozhatóság miatt), fejlámpára, esetleg túrabotra, amely a hosszabb gyaloglások alkalmával kíméli a térdedet. Kempinges szállás esetén hozz magaddal sátrat (akinek nincsen nem szükséges feltétlenül beruháznia egy újra, mert biztos lesz aki szívesen megosztja veled a szállását, amennyiben ezt előre jelzed), hálózsákot (hegyekben, hegyek közelében ajánlott a legalább +10 fokos komfort fokozattal rendelkező), derékaljat (polifoam), de jól jöhet egy kisméretű kemping főző is. Menedékházakban az agynemű kímélése miatt, a legtöbb esetben előírás a hálózsák használata.

Utazásaink alkalmával kempingekben, apartmanokban, ifjúsági szállókban vagy egyszerű szállodákban szállunk meg. Ez számos eseteben választható, azonban előfordulhat, hogy a túra útvonala nem enged több lehetőséget az éjjeli menedék kijelölésére. Megesik olyan kalandtúra is, ahol a táj szépsége illetve a program nomád mivolta miatt a vadkempingezést választjuk, de valljuk be, ezen opció nélkül számos misztikus helyszín ismeretlen maradhatna számunkra...

Lépjen velünk kapcsolatba

Lépjen velünk kapcsolatba

Ha további információt szeretnél, töltsd ki ezt az űrlapot. Amint lehet válaszolunk.

 

E fenséges monolit nem csak Spanyolország és az Atlanti-óceán legmagasabb csúcsa, de a tengerfenéktől számított 7500 méteres magasságával egyben a világ 3. legnagyobb vulkánja is. A Teide nemzeti park egy elhagyott marsbéli tájra emlékeztet, így nem véletlen, hogy több film forgatási helyszíneként is szolgált, mint például a Titánok harca, Csillagok háborúja - Birodalom visszavág és a Majmok bolygója. Nomád gyalogtúránk során felfedezzük a két sziget legvarázslatosabb természeti látnivalóit.

 Túra az Atlanti-óceán csúcsára (3718m) – Nomád kalandozások a Kanári-szigetek vulkánjain és esőerdejében 

Kalózok szigete

500 évvel ezelőtt Tenerife és a Kanári-szigetek még a legkülönfélébb kalózok vadászterületének számított. Természetesen azokban az időkben nem volt könnyű megmondani ki számít és ki nem kalóznak. Sir Walter Raleigh, Sir Francis Drake és Robert Blake a brit haditengerészet hősei voltak. Azonban a spanyolok számára ők egyszerű kalózok, megtalálod őket a kalóz múzeumban, Lanzarote szigetén!

Blake 1657-ben megtámadta Santa Cruz városát, amiről a szigetlakók büszkén mesélik hogyan is álltak ellen. A valóságban azonban 16 spanyol hajót süllyesztett el, anélkül, hogy ő egyet is veszített volna. A 16. Század közepén Francis Drakeneka mai Costa Adaje városában volt a központja, ami bázisként szolgált az Afrikában zsákmányolt rabszolgák Nyugat-Indiába szállításánál, ill. gyakran indította innen portyázásait és a többi sziget megtámadását.
Az elrejtett kincseket magad is megpróbálhatod felkutatni, amikor ellátogatunk Masca településre, ami hírnevét onnan szerezte, hogy megközelíthetetlensége révén tökéletes rejtekhelyéül szolgált a kalózok zsákmányának.

A Kanári-szigetek

A Kanári-szigetek Spanyolország legdélebbi autonóm közössége. Hét nagyobb és több kisebb sziget csoportját Marokkó partjaitól 125–200 km-re, az ész. 27–30 és a nyh. 13–18 foka között találjuk azAtlanti-óceánban. A szigetek összterülete 7500 km2. A turisztikai paradicsom két provinciára, tartományra oszlik.Las Palmas tartományhoz tartozik Lanzarote, Gran Canaria és Fuerteventura szigete, Santa Cruz de Tenerife tartományt Tenerife, La Palma, Gomera és Hierro alkotja. A szigetek egy úgynevezett forrópont (köpenyoszlop) felett keletkeztek, ezért kizárólag vulkanikus kőzetekből állnak, mindegyikük közepén egy-egy vulkánnal.

Tenerife

Tenerife 2 058 km²-es területével a Kanári-szigetek legnagyobbika.A szigetet két hegység is megosztja: északon az Anaga-hegység, Nyugaton a Teno-hegység csipkés láncai törnek a magasba. Központi részén emelkedik a 3718 méter magas Teidetűzhányó, amely utoljára 1909-ben tört ki. A 20. század második felében fellendült itt a turizmus: Európában hamar elterjedt az a közkedvelt elnevezés, hogy Tenerife az örök tavasz hazája. A távoli utazókat valóban lenyűgözi a sziget kettőssége: a hatalmas, sötét és az aljukban virágzó, homokos strandok – a homokot Nyugat-Afrikából hozták ide nagy hajókon, mivel a hullámverés rendszeresen elhordja a strandokról, alkalmanként hasonló módszerrel pótolják.

Santa Cruz de Tenerife a sziget ÉK-i részén fekszik, és régen ez volt az ide látogatók fő célpontja – mostanára azonban a sziget déli részén kiterjedt üdülőfalvakat építettek rengeteg szállodával. A sziget fővárosába nemcsak a vámmentes boltok csábítják az idegeneket, hanem a neoklasszicista és a gyarmati építészeti stílust elegyítő városközpontja is. A sziget második legnagyobb városa, Puerto de la Cruz gyógyfürdőként már régóta ismeretes: hamarabb vonzotta a turistákat, gyógyulni vágyókat, mint a strandok. A sziget őslakói a guancsok voltak.A turistacsalogató güimari piramis építésének célja és az építmény eredetisége erősen kétséges, de kiválóan alkalmas arra, hogy találgatásokat indítson el arról, a guancsok a kedvező Kanári-áramlatot kihasználva nem juthattak-e el egészen Amerikáig, mint ezt később maga Kolumbusz Kristóf tette.

 Túra az Atlanti-óceán csúcsára (3718m) – Nomád kalandozások a Kanári-szigetek vulkánjain és esőerdejében 

Gran Canaria

A Gran Canaria, vagyis „Nagy Kanári-sziget”a Kanári-szigetek névadó tagja. A csaknem kör alakú sziget 1532 km²-en terül el az Atlanti-óceánban; közepén az 1949 méteres Pico de las Nieves vulkán magasodik, a Tejeda-hegység legmagasabb tagjaként.
A hegység hágói, völgyei és sziklái vadregényes tájakkal választják ketté Gran Canaria déli és északi részét. Az éghajlat kettőssége, eltérő flórája és faunája miatt a szigetet kis kontinensnek is nevezik. Ez az elválás nem csupán égtáj szerint értendő: amíg a sziget északi részén csapadékos éghajlatot találunk buja növényzettel és ültetvényekkel, közepe kopár „holdbéli táj”, déli partja pedig száraz, szinte sivatagos. Így aztán északon fejlett a mezőgazdaság: a vulkánok lankáin nem ritkák aszőlő-, banán- vagy dohányültetvények. Itt vannak a fontosabb városok; többek között Las Palmas, a sziget legnagyobb városa, a Keleti Kanári-szigetek fővárosa. A spanyol hódítók több sikertelen kísérlet után 1478-ban, Juan Rejón vezetésével vetették meg a lábukat rajta.

Néhány tény amit talán eddig nem tudtál a Kanári-szigetekről:

  • A név ellenére a szigetek nem a kanári madarakról kapta nevét. A Gran Canaria nevet a rómaiak adták a szigetnek, és az rajta maradt annak ellenére, hogy római valószínűleg sosem tette rá a lábát. Ez vélhetőleg a kutya latin nevéből (Canis) származik, mert II. Juba Észak-afrikai uralkodó beszámolója alapján a névadó idősebb Plinius úgy gondolta, hogy a szigeteken sok kutya él. Más források szerint nem is kutyákat találtak a szigeteken, hanem sok-sok fókát, amit a rómaiak “tengeri kutyának” neveztek.
  • La Palma szigetén található a világ legtöbb teleszkópját tartalmazó gyűjtemény. Többek közt a világ legnagyobb csillagászati távcsöve, a Gran Telescopio Canarias is itt található. A teleszkópokat természetesen nem véletlenül telepítették ide – az itteni körülmények a megfigyelésekhez az egyik legideálisabbak az északi féltekén.
  • Innen indult ki a spanyol polgárháború. 1936-ban Francisco Franco a Kanári-szigetek főparancsnoka volt, a központja pedig Las Palmasban volt. Ő és emberei itt dolgozták ki stratégiájukat anélkül, hogy feltűnést keltettek volna Spanyolországban, mielőtt a kontinesre utaztak.
  • Akár vulkán felett is sütögethetsz itt. J Mint tudjuk a szigetek mind vulkanikus eredetűek. Természetesen jelenleg nincs vulkáni tevékenység egyik szigeten sem. Lanzarotén ugyan 1824-ben történt az utolsó vulkán kitörés, mégis jelentős hőmennyiség található azóta is közvetlenül a felszín alatt. A Timfaya nemzeti parkban meglátogathatjuk a “Restaurante Diablot” vagyis az ördög éttermét. Itt egy 9 méter mély árkot ástak, aminek a tetejét grillként használják. A grill folyamatosan közel 400 celsius fokos…
  • Az európaiak csak a tengeren túli útjaik során mutattak érdeklődést a szigetek iránt. Kolombusz Kristóf La Gomera szigetét használta bázisnak első Amerikába tartó útjai során.A szigeten található idősebb épületek jelentős része ezért a gyarmatosítás stílusjegyeit hordozza.
  • La Goméra szigetén maradva ez a sziget arról is nevezetes, hogy saját nyelvet fejlesztettek ki az itt lakók. A Silbo Gomero füttynyelvet arra használták, hogy völgyeken keresztül, nagy távolságokra is tudjanak kommunikálni. A nyelv a 20. században majdnem kihalt, azonban mostanában már újra oktatják az iskolákban, így újra elterjedőben van a szigeten.

Fotók forrása: tenerifevakantie.net, keywordsking.com, fotonatura.org, fromthegrapevine.com, aluz.com, efetur.com, Roger Narbonne, walkingwomad.com, blog.clearbluetenerife.com, Michael Kirste Photography

Miért érdemes tagnak lenned?

Tagdíjaddal támogatva szervezetünket, lehetővé teszed a szabadidősport és a kaland-sport feltételeinek javítását. Számos olyan eseményen vehetsz részt, melyhez egyesületünk biztosítja számodra a szakmai vezetést, illetve a legkorszerűbb felszerelések használatát.
Egy céltudatos csapat tagja lehetsz, részese a közös munkánknak, és megmozdulásainknak, ahol független szervezetként biztosítjuk a legújabb szabadidősport tevékenységek fejlesztését, terjesztését.

A tagjainknak járó szolgáltatásokról bővebben itt olvashatsz >>>
2018-es Eseménynaptár >>>