Monte Perdido, az elveszett hegy és az Ordesa völgy, Európa Grand Canyonja

hátizsákos magashegyi gyalogtúra a vadregényes Pireneusokban

Túránk célja nem kevesebb, mint a Pireneusok harmadik legmagasabb csúcsának, a Monte Perdido-nak a megmászása! A neve elveszett hegyet jelent, amit azért kapott, mert a Francia oldalról maga a csúcs nem látszódik, így akik innen indulnak útnak, nem látják hova tartanak. A maga tekintélyt parancsoló 3355 méteres magasságával büszkén emelkedik a hegység fölé, mely természetes határt képez Spanyolország és Franciaország között. A csúcsig felejthetetlen, gyönyörű, ám embert próbáló út vezet, hatalmas sziklatömböket, gleccsereket kell leküzdenünk, tengerszemekkel tele tűzdelt útvonalon.

A Perdido meghódításához vezető út a gyönyörű Ordesa völgyön keresztül – melyet többen Európa Grand Canyonjának hívnak – vezet. A völgy 11 km hosszú, melyet több száz méter magas falak szegélyeznek. A terület híres gazadag élővilágáról és gyönyörű vízeséseiről. A kanyon végéhez érve bevetjük magunkat a magashegyek világába, és innen indítjuk a csúcstámadásunkat a Perdido-ra, majd a híres Roland hágón keresztül leereszkedünk a hegység franciaországi oldalán, ahol megcsodáljuk a Gavarnie cirkuszvölgyet és az ország legmagasabb vízesését a gavernie-i Grande Cascade-t. Túránk végjátékában a gerincen keresztül visszaküzdjük magunkat Spanyolországba, majd elérjük kiinduló pontunkat, a középkori falut Torlát, ahol kipihenjük kalandjainkat.

 

Részletes információk

A programtervezetet és a benne található célpontokat - mint jelentkezők - bármikor megváltoztathatjátok, valamint kiegészíthetitek. Túravezetőink tapasztalatának köszönhetően igyekszünk elérni, hogy eseményeink a lehető legnagyobb élményt nyújtsák számotokra, és állandó tagjaivá váljatok kalandozásainknak!

NAPI PROGRAMTERV:

Kiindulópont: Barcelona - utazás repülővel

1. nap   Barcelona - Torla
Budapestről utazunk közvetlen repülőjárattal Barcelonába, ahonnan bérelt autókkal megközelítjük kalandozásunk kiindulópontját, a festői, középkori hangulatú Torlát. Szállásunk elfoglalása után csavargunk egyet az óváros kőépületei között, ahonnan már jól látszanak a települést körülvevő hatalmas hegyek.

2. nap   Torla – Ordesa-völgy – Góriz menedékház
Reggelit követően rögtön bevetjük magunkat az UNESCO által védett Ordesa Nemzeti Parkba és végig járjuk Európa legszebb kanyonját. Utunk monumentális sziklafalak között vezet, kisebb-nagyobb vízesésekkel, lélegzetelállító látvánnyal tűzdelve. Bepillantást nyerünk az itt élő zergék és mormoták érintetlen világába. A kanyon végén egy meredek, kitett sziklafalon vezet tovább utunk egyre feljebb, majd kiérve a fennsíkra lassan elérjük a 2200 méter magasan fekvő Góriz menedékházat, ahol a mai szállásunk lesz.

Táv: 13 km, szint: 900 m fel, menetidő: 5-6 óra.

3. nap   Góriz menedékház – Monte Perdido – Góriz menedékház
Korán ébredünk, magunkhoz vesszük az energiát, és megkezdjük egész napos csúcsmászásunkat a 3355 méter magas Monte Perdido-ra. A felkelő nap fényében haladunk felfelé a Góriz-gleccserpatak mentén, majd a Chelau-tengerszemnél tartunk egy kis pihenőt, és nekivágunk a kb. 2 órányira lévő csúcsnak. Miután sikeresen leküzdöttük az aprókővel borított emelkedőt, lesz időnk gyönyörködni a lábunk elé terülő lélegzetelállító panorámában. A fotóink elkészítése és csúcscsokink elfogyasztása után visszaereszkedünk a Góriz házhoz, ahol pihenésképpen kényelmesen heverészhetünk a fűben a kellemes délutáni napsütésben.

Táv: 8 km, szint: 1150 m fel, 1150 m le, menetidő: 5-6 óra.

4. nap   Góriz menedékház – Roland-hágó - Gavernie
Reggel ismét a hátunkra vesszük teljes felszerelésünket és átvágunk a 2700 méteren lévő, legendás Roland-hágón, mely a spanyol-francia határt jelzi. Átjutva a hasadékon leereszkedünk a hegység francia oldalára, a Gavarnie cirkuszvölgybe. Az egykori gleccser által kivésett völgy hatalmas, félköríves mészkőfalairól számos vízesés zuhog alá. Itt látható Franciaország legmagasabb vízesése, a 422 m magas Grande Cascade is. A zuhatagokat egy olvadó gleccser táplálja, amely már Spanyolország területére esik. Éjszakánkat egy itteni, helyi kempingben töltjük.

Táv: 15 km, szint: 600 m fel, 1450 m le, menetidő: 7-8 óra.

5. nap   Gavarnie – Boucharo-hágó – Bujaruelo
Kempingünket elhagyva ismét hamar nagy magasságokba küzdjük magunkat, ahol újra elénk tárul a Piereneusok égbetörő hegyeinek csodás látványa. A hosszas emelkedő végére érve a 2270 méter magas Boucharo hágón át visszatérünk Spanyolországba. Sziklás tájon haladó hegyi ösvényen ereszkedünk lefelé, mígnem egy fenyőerdőn keresztül elérjük mai szállásunkat, a Bujaruelo-i kempinget.

Táv: 10 km, szint: 910 m fel, 930 m le, menetidő: 5-6 óra.

6. nap   Bujaruelo - Torla
Kalandunk utolsó napján egy pihentető, levezető túrát teszünk kiinduló pontunkra, Torlába. Miután átkeltünk egy több száz éves kőhídon, utunk végig az erdőben, egy folyócska mentén kanyarog, míg végül megérkezünk a már ismerős, festői szépségű, kis városkánkba. Itt a nap hátra levő részében kipihenjük több napos magashegyi kalandunkat.

Táv: 14 km, szint: 300 m le, menetidő: 3-4 óra.

7. nap   Hazautazás
Reggel autóba szállunk, és visszautazunk Barcelonába, ahol repülőnk indulásának függvényében teszünk egy sétát a központban, majd kiutazunk a reptérre és megkezdjük hazautunkat Budapestre.

A túratervezetet az időjárás, a jelentkezők erőnléte és/vagy a túravezető javaslata megváltoztathatja.

A túra időpontja:

2018.08.19 - 08.25.

Részvételi költség vendégként:

46.000 Ft

Részvételi költség MAKASE tagoknak:

ingyenes, a legalább egy lezárt évvel rendelkező tagoknak

Érdekel a tagság! Hogyan lehetek tag? Katt ide >>

 

A részvételi költség tartalmazza:

* a technikai felszerelés bérleti díját, a túravezetés díját képzett túravezetőkkel

A részvételi költség nem tartalmazza:

* az utazást - a repülőjegyet segítünk lefoglalni
   ~ 50.000 Ft / fő, retúr jegy - repülővel
   ~ 120 euró / fő / hét - autóbérlés (bérlés, biztosítás)

* szállást:
   ~ 45 euró / fő / 4 éjszaka - kemping, saját sátorral
   ~ 35 euró / fő / 2 éjszaka - menedékház

* az étkezéseket (készpénz euróban szükséges, mert a hegyekben a kártyahasználat nem elfogadott), az opcionális belépőket és az extrémsport biztosítást, mely itt megköthető >>

 

Szükséges erőnlét, a túra nehézsége:
NEHÉZ - Jó állóképességet követelő túra, ugyanakkor bárki számára teljesíthető, amennyiben sportos életmódot űz. A napi távok 10-15 km körül alakulnak, amihez társul 1000 méter fel és ugyan ennyi le. Ezt még tovább nehezíti, hogy a csúcsmászáson kívül, minden nap a hátunkon fogjuk cipelni a teljes menetfelszerelésünket. A szédülésmentesség és a magabiztos koordináció mindenképpen szükséges, a tériszony kizáró ok.

SZÜKSÉGES FELSZERELÉSEK, SZÁLLÁSOK FAJTÁI (általános tájékoztató):

A legfontosabb a kényelmes túraöltözet, amely szinte minden outdoor programhoz kell. Szükséged lesz többek között bakancsra vagy túracipőre (ha most készülsz vásárolni lábbelit a legideálisabb választás egy technikai talppal ellátott úgynevezett beszálló cipő, amely szinte minden terepen megállja a helyét), túrazokni (+ tartalék), kamáslira, esőkabátra vagy esőponcsóra, nagy hátizsákra, réteges aláöltözetre (a szabályozhatóság miatt), fejlámpára, esetleg túrabotra, amely a hosszabb gyaloglások alkalmával kíméli a térdedet. Mivel kempingekben szállunk meg, ezért hozz magaddal könnyű sátrat, hálózsákot (hegyekben, hegyek közelében ajánlott a legalább +10 fokos komfort fokozattal rendelkező), derékaljat (polifoam), de jól jöhet egy kisméretű kemping főző is. Menedékházakban az ágynemű kímélése miatt, a legtöbb esetben előírás a hálózsák használata..

Utazásaink alkalmával kempingekben, apartmanokban, ifjúsági szállókban vagy egyszerű szállodákban szállunk meg. Ez számos eseteben választható, azonban előfordulhat, hogy a túra útvonala nem enged több lehetőséget az éjjeli menedék kijelölésére. Megesik olyan kalandtúra is, ahol a táj szépsége illetve a program nomád mivolta miatt a vadkempingezést választjuk, de valljuk be, ezen opció nélkül számos misztikus helyszín ismeretlen maradhatna számunkra...

Lépjen velünk kapcsolatba

Lépjen velünk kapcsolatba

Ha további információt szeretnél, töltsd ki ezt az űrlapot. Amint lehet válaszolunk.

  

Pireneusok

A Pireneusok láncolata egy impozáns, természetes határt képez Franciaország és Spanyolország között. A Földközi-tenger és az Atlanti óceán között 430 km hosszan húzódik. A Pireneusok Franciaország második legnagyobb és legmagasabb hegysége az Alpok után, melynek tája, domborzata és növényzete igen változatos.

Monte Perdido, az elveszett hegy és az Ordesa völgy, Európa Grand Canyonja - hátizsákos magashegyi gyalogtúra a vadregényes Pireneusokban

Pireneusok Nemzeti Park

A Pireneusok Nemzeti Park középső része fantasztikus tájakat rejt magában: völgykatlanok, szirtfalak, szurdokok, hegyi tavak... melyeket szigorú szabályok szerint védenek, a park szívébe nem is engednek be autósokat!  A nemzeti park külső része is tartogat gyönyörű természeti kincseket: völgyei gazdag természeti- és kulturális kincseket rejtenek, itt található pl. a Réserve naturelle d’Ossau természetvédelmi terület, a La Falaise aux vautours sziklaszirt, a Musée d’Arudy régészeti- és geológiai múzeum, a Cirque de Gavarni kerek völgykatlan és a Grande Cascade vízesés.

Monte Perdido, az elveszett hegy és az Ordesa völgy, Európa Grand Canyonja - hátizsákos magashegyi gyalogtúra a vadregényes Pireneusokban

Gavarnie-cirkuszvölgy

A kerek völgykatlan a Cirque de Gavarnie a Pireneusok leghíresebb vidéke, mely összekapcsolja a fenséges spanyol kanyonokat - Ordesa, Aniscle és Pineta - miközben a körülötte lévő mészkőhegyekbe van beékelve. Területe 6 km, szintkülönbsége néhol elérheti az 1500 métert. Az Unesco Világörökség része. Több hegycsúcs veszi körül: Astazou, Marboré, Taillon, Brèche de Roland, Le Vignemale... Ez a hatalmas kerek völgykatlan szürke, okkersárga és rózsaszín mészkőfalakból áll és 3 "lépcsőfokra" tagolódik. Gleccserek es vízesések színesítik a tájat, melyek közül a legmagasabb, a 450 m magas Grande Cascade vízesés.

 Monte Perdido, az elveszett hegy és az Ordesa völgy, Európa Grand Canyonja - hátizsákos magashegyi gyalogtúra a vadregényes Pireneusokban

Roland-hágó

A 2807 méteren fekvő Roland hágó a legenda szerint I. Nagy Károly frank császár unokaöccsének, Rolandnak a műve. Volt egy Durendal nevű, elpusztíthatatlannak vélt kardja, melyet igyekezett elpusztítani, mielőtt másnak a kezére kerül. Így egy nagyot suhintott a sziklára, ám a kard nem csorbult, helyette a sziklafalon egy óriási „lyuk” keletkezett.

Monte Perdido, az elveszett hegy és az Ordesa völgy, Európa Grand Canyonja - hátizsákos magashegyi gyalogtúra a vadregényes Pireneusokban

Képek forrása: walkingadventures.com, iberianadventures.com, explore-share.com, treksnappy.com