Las Médulas, a Római Birodalom legfontosabb aranybányája

Kalandtrekking Portugália és Spanyolország titokzatos vidékein

Las Médulas egy távoli hegyi falu Északnyugat-Spanyolország El Bierzo tartományában, drámai fekvésű, narancsos-vöröses meredélyek, alagutak és csúcsok gyűrűjében, melyekben mintegy 2000 évvel ezelőtt római rabszolgák kutattak arany után. Az ősi iparnak és bányászatnak ezek a faragványai egy kör alakú castro, azaz falu körül csoportosulnak, melyet az őslakos asztúrok építettek ki a bronzkorban. A szenvedélyes, függetlenségre törekvő törzs tagjai (a szomszédos Cántabros lakóival egyetemben) az lbériai-félsziget utolsó lakói közé tartoztak, akiket a rómaiak le tudtak igázni i. e. 25-ben. Több mint két és fél évszázadon át ez a hely lett a Római Birodalom legnagyobb aranybányája, a messze szétágazó Hispania Ulterior provincia területén.

 

Részletes információk

A programtervezetet és a benne található célpontokat - mint jelentkezők - bármikor megváltoztathatjátok, valamint kiegészíthetitek. Túravezetőink tapasztalatának köszönhetően igyekszünk elérni, hogy eseményeink a lehető legnagyobb élményt nyújtsák számotokra, és állandó tagjaivá váljatok kalandozásainknak!

NAPI PROGRAMTERV:

Kiindulópont: Porto, Portugália

1. nap   Kalandtúránkat Porto-ból, Portugália második legnagyobb városából indítjuk. Érkezés repülővel, autóbérlés a reptéren, majd szállásunk elfoglalása. Városnézés Porto-ban, vacsora, borozgatás.

2. nap   Egy vadregényes gyalogtúra vár ránk Rio Pavia völgyében, majd miután kellemesen elfáradtunk, továbbutazunk aznapi szállásunknak helyet adó hangulatos városka felé (Bragança).

3. nap   Trekking túra a LIC Pena Trevinca nemzeti parkban, ahonnan szép idő esetén csodálatos panoráma tárul elénk. A nap második részében a Római Birodalom egykoron legfontosabb aranybányájának izgalmas túraösvényeit hódítjuk meg, egy narancssárgán vakító varázslatos környezetben (Las Médulas). 

4. nap   Utunkat észak felé folytatjuk, ahol Coruna városa mellet elterülő Fragas do Eume természetvédelmi terület eldugott, misztikus és legendákkal teli kelta ösvényeit gyűjtjük tarsolyunkba.

5. nap   Santiago de Compostela - Spanyolország, Galicia autonóm közösségének fővárosa, mely az egyi leghíresebb katolikus zarándokhelyként ismert, itt ér véget a Szent Jakab-út. A legenda szerint Compostela Idősebb Szent Jakab (spanyolul Santiago) apostol temetkezési helye. Felfedezzük a várost, majd meg sem állunk a Atlanti-óceán partjáig, ahol az éjszakát töltjük.

6. nap   Utazás Portugáliába, búcsút veszünk Porto városától, majd repülővel hazaindulunk Budapestre.

A túratervezetet az időjárás, a jelentkezők erőnléte és/vagy a túravezető javaslata megváltoztathatja.

A túra időpontja:

jelenleg nincs meghirdetve

Részvételi költség vendégként:

46.000 Ft

Részvételi költség MAKASE tagoknak:

ingyenes, a legalább egy lezárt félévvel rendelkező tagoknak

Érdekel a tagság! Hogyan lehetek tag? Katt ide >>

A részvételi költség tartalmazza:

* a túravezetés díját képzett túravezetőkkel

A részvételi költség nem tartalmazza:

* az utazást - segítünk leszervezni:
   ~ 40.000 Ft / fő, retúr jegy - Repülővel
   ~ 18.000 Ft / fő/ túra, bérautó költségei

* szállást:
   ~ 10-15 euró / fő / éjszaka - Kemping
   ~ 25-30 euró / fő / éjszaka - Apartman - egyénileg foglalandó

* az étkezéseket, az opcionális belépőket és az extrémsport biztosítást, mely itt megköthető >>

 

 

Szükséges erőnlét, a túra nehézsége:
KÖZEPESEN NEHÉZ - Minden egészséges ember számára teljesíthető, de jólesően fárasztó. Ha aktív életmódot élsz, nem érhet meglepetés. Napi túra időtartama 4-5 óra. Szédülésmentesség, magabiztos mozgáskoordináció előny.

SZÜKSÉGES FELSZERELÉSEK, SZÁLLÁSOK FAJTÁI (általános tájékoztató):

A legfontosabb a kényelmes túraöltözet, amely szinte minden outdoor programhoz kell. Szükséged lesz többek között bakancsra vagy túracipőre (ha most készülsz vásárolni lábbelit a legideálisabb választás egy technikai talppal ellátott úgynevezett beszálló cipő, amely szinte minden terepen megállja a helyét), túrazokni (+ tartalék), kamáslira, esőkabátra vagy esőponcsóra, közepes hátizsákra, réteges aláöltözetre (a szabályozhatóság miatt), fejlámpára, esetleg túrabotra, amely a hosszabb gyaloglások alkalmával kíméli a térdedet. Kempinges szállás esetén hozz magaddal sátrat (akinek nincsen nem szükséges feltétlenül beruháznia egy újra, mert biztos lesz aki szívesen megosztja veled a szállását, amennyiben ezt előre jelzed), hálózsákot (hegyekben, hegyek közelében ajánlott a legalább +10 fokos komfort fokozattal rendelkező), derékaljat (polifoam), de jól jöhet egy kisméretű kemping főző is. Menedékházakban az agynemű kímélése miatt, a legtöbb esetben előírás a hálózsák használata.

Várható hőmérséklet: 16-20 celsius fok

Utazásaink alkalmával kempingekben vagy egyszerű apartmanokban szállunk meg. Ez számos eseteben választható, azonban előfordulhat, hogy a túra útvonala nem enged több lehetőséget az éjjeli menedék kijelölésére. Megesik olyan kalandtúra is, ahol a táj szépsége illetve a program nomád mivolta miatt a vadkempingezést választjuk, de valljuk be, ezen opció nélkül számos misztikus helyszín ismeretlen maradhatna számunkra...

Lépjen velünk kapcsolatba

Lépjen velünk kapcsolatba

Ha további információt szeretnél, töltsd ki ezt az űrlapot. Amint lehet válaszolunk.

 

Kalandtúra Portugália és Spanyolország titokzatos ösvényein

Az i. sz. 3. századra a rómaiak máig ismeretlen okokból elhagyták az aranybányákat. A bizarr holdbeli táj, a rozsdaszínű sziklák és ormok nagyrészt változatlanul fennmaradtak az azóta eltelt kétezer év során. A legteljesebb kilátás a tájra Orellán falu_kjlátóponjáról (Mjrador de Orellán) nyílik, ahová egy meredek, 800 méteres út vezet fel, gesztenyefák között.

Forrás: National Geographic

Las Médulas, a Római Birodalom legfontosabb aranybányája - Kalandtrekking Portugália és Spanyolország titokzatos vidékein

Las Médulas, a Római Birodalom legfontosabb aranybányája - Kalandtrekking Portugália és Spanyolország titokzatos vidékein 

„Világ közepe” a világ végén (Spanyol-Galícia)

Amerika felfedezése előtt Galíciát a „világ végének” nevezték, legnyugatibb pontja a Finisterre nevet viseli. A négy tartományból (Lugo, Pontevedra, Ourense, Coruna) álló terület ma is Európa „végvidéke”, a Kantábriai hegyvonulat nem csupán a kontinens többi népétől, de a spanyol anyaországtól is elzárja a gallegókat. Nekik azonban itt, Európa szélső szögletében van a „világ közepe”.

 Las Médulas, a Római Birodalom legfontosabb aranybányája - Kalandtrekking Portugália és Spanyolország titokzatos vidékein 
Ereikben ibér, főníciai, kelta, római, gót és arab vér folyik, és nagy-nagy öntudattal őrzik sokszínű hagyományaikat, történelmüket. Pedig a gallegóknak a legutóbbi időkig nagy nehézségekkel kellett szembenézniük. Földrajzi helyzetüknél fogva lakóhelyükön csakis az óceán és a hegyi legelők nyújtottak számukra megélhetést.

 Las Médulas, a Római Birodalom legfontosabb aranybányája - Kalandtrekking Portugália és Spanyolország titokzatos vidékein 

Galícia flórája valóban megkapóan szép. Galícia verde – zöld Galícia: ez a mindenütt olvasható elnevezés találó; elegendő a jól kiépített autóutakon száguldanunk ahhoz, hogy ezt beláthassuk. Ahhoz azonban, hogy megérthessük, mit takar a „zöld” jelző, hogy beszívhassuk azt a csodálatos levegőt, mely szennyezett Európánkban már olyan ritka, ki kell szállnunk járművünkből, és sétálnunk kell a legelőkön vagy az erdei ösvényeken. Galícia másik nagy ajándéka az utazónak: a tenger. Aki a Földközi-tenger langyos vizéhez szokott, Galíciában, lehet, fázni fog a strandokon, noha körülbelül háromszázat talál. Galíciában a tenger a „lélek fürdetésére” szolgál, a jó időben is tomboló, zabolázhatatlan víz arra csábít, hogy partján ülve az ember elmerengjen a sorsán, és ez a galíciai talán az egyik utolsó tengerszakasz földrészünkön, ahol bármikor lehetünk egyedül, mindig akad egy magányos szikla, ahová letelepedhetünk.

 Las Médulas, a Római Birodalom legfontosabb aranybányája - Kalandtrekking Portugália és Spanyolország titokzatos vidékein 

A római hódítás alatt

A pun háborúk után a rómaiak nyugodtan be tudták fejezni Hispánia meghódítását. Kr.e. 137-ben a Douro folyó völgyében vívott csata során mért vereséget a Gallaeci törzsre a római konzul, Decimus Junius Brutus, aki ezután felvehette a Gallaicus nevet. A vereség után a rómaiak Gallaecia néven alapítottak provinciát, a galiciaiaknak pedig megengedték, hogy a római hadseregben szolgáljanak.

 Las Médulas, a Római Birodalom legfontosabb aranybányája - Kalandtrekking Portugália és Spanyolország titokzatos vidékein 

Las Médulas

Las Médulas történelmi helyszín Spanyolországban, közel Ponferrada városhoz, León tartományban. Egykor a Római Birodalom legfontosabb aranybányája volt, ahol Kr. e. I. századtól kezdve kétszáz éven át folyt a bányászat.

 Las Médulas, a Római Birodalom legfontosabb aranybányája - Kalandtrekking Portugália és Spanyolország titokzatos vidékein 

A római hadsereg mérnökei vízvezetékeikkel és magas fejlettségű hidraulikus bányász módszereikkel újraformázták a Las Médulast körülölelő tájat. Az idősebb Plinius által ruina montiumnak (hegyrombolás) minősített bányászati rendszer a víz erejét hasznosította a sziklák és a föld eltávolítására. Utakat, gátakat, csatornákat, zsilipkamrákat és -kapukat készítettek, hogy a vizet az óriási víztározókban tarthassák, illetve csatornákon át elvezessék. A lentebbi zsilipkapuk nyitásával a gravitáció okozta víznyomást használták fel, hogy az ár elsodorja a koszt, a sziklákat és a leülepedett aranyat a lenti aranymosó helyek felé.

  

Portugália, Porto

A város történeti múltja a 4. századig és a római időkig nyúlik vissza, mindazonáltal kelta és elő-kelta ősi erődítmények maradványait is megtalálták a város mostani központjában. Portugália megalakulása előtt a város neve Portus Cale volt.
Portót a hidak városának (portugálul Cidade das Pontes) is nevezik, jelenleg öt híd köti össze a folyó déli partján fekvő, pincéiről híres Vila Nova de Gaia-val. Ennek a folyóhoz közeli pincéiben (portugálul caves) évszázadokkal ezelőtt kezdték készíteni a Douro felsőbb folyása mentén termelt szőlőkből bárkákon ideszállított mustból, töményebb szőlőpárlat hozzáadásával a hosszú tengeri utakon minőségét megőrző, magasabb alkoholtartalmú, nevezetes portói bort.

 Las Médulas, a Római Birodalom legfontosabb aranybányája - Kalandtrekking Portugália és Spanyolország titokzatos vidékein

Las Médulas, a Római Birodalom legfontosabb aranybányája - Kalandtrekking Portugália és Spanyolország titokzatos vidékein

Las Médulas, a Római Birodalom legfontosabb aranybányája - Kalandtrekking Portugália és Spanyolország titokzatos vidékein

Las Médulas, a Római Birodalom legfontosabb aranybányája - Kalandtrekking Portugália és Spanyolország titokzatos vidékein

Las Médulas, a Római Birodalom legfontosabb aranybányája - Kalandtrekking Portugália és Spanyolország titokzatos vidékein

Las Médulas, a Római Birodalom legfontosabb aranybányája - Kalandtrekking Portugália és Spanyolország titokzatos vidékein

Las Médulas, a Római Birodalom legfontosabb aranybányája - Kalandtrekking Portugália és Spanyolország titokzatos vidékein

Las Médulas, a Római Birodalom legfontosabb aranybányája - Kalandtrekking Portugália és Spanyolország titokzatos vidékein

Las Médulas, a Római Birodalom legfontosabb aranybányája - Kalandtrekking Portugália és Spanyolország titokzatos vidékein

Las Médulas, a Római Birodalom legfontosabb aranybányája - Kalandtrekking Portugália és Spanyolország titokzatos vidékein

Las Médulas, a Római Birodalom legfontosabb aranybányája - Kalandtrekking Portugália és Spanyolország titokzatos vidékein

Las Médulas, a Római Birodalom legfontosabb aranybányája - Kalandtrekking Portugália és Spanyolország titokzatos vidékein

Las Médulas, a Római Birodalom legfontosabb aranybányája - Kalandtrekking Portugália és Spanyolország titokzatos vidékein

Las Médulas, a Római Birodalom legfontosabb aranybányája - Kalandtrekking Portugália és Spanyolország titokzatos vidékein

Las Médulas, a Római Birodalom legfontosabb aranybányája - Kalandtrekking Portugália és Spanyolország titokzatos vidékein

Las Médulas, a Római Birodalom legfontosabb aranybányája - Kalandtrekking Portugália és Spanyolország titokzatos vidékein

Las Médulas, a Római Birodalom legfontosabb aranybányája - Kalandtrekking Portugália és Spanyolország titokzatos vidékein

Las Médulas, a Római Birodalom legfontosabb aranybányája - Kalandtrekking Portugália és Spanyolország titokzatos vidékein

Las Médulas, a Római Birodalom legfontosabb aranybányája - Kalandtrekking Portugália és Spanyolország titokzatos vidékein

Las Médulas, a Római Birodalom legfontosabb aranybányája - Kalandtrekking Portugália és Spanyolország titokzatos vidékein

 

Miért érdemes tagnak lenned?

Tagdíjaddal támogatva szervezetünket, lehetővé teszed a szabadidősport és a kaland-sport feltételeinek javítását. Számos olyan eseményen vehetsz részt, melyhez egyesületünk biztosítja számodra a szakmai vezetést, illetve a legkorszerűbb felszerelések használatát.
Egy céltudatos csapat tagja lehetsz, részese a közös munkánknak, és megmozdulásainknak, ahol független szervezetként biztosítjuk a legújabb szabadidősport tevékenységek fejlesztését, terjesztését.

A tagjainknak járó szolgáltatásokról bővebben itt olvashatsz >>>
2020-es Eseménynaptár >>>