Camino Primitivo az „Eredeti Út”, az első Camino mind közül

Kalandtúra a titokzatos Kantábriai-hegységen át

Szent Jakab-út, gyakran spanyol neve (Camino de Santiago) után El Camino, egy középkori eredetű zarándokút, amely reneszánszát éli napjainkban. Róma és Jeruzsálem mellet ez a harmadik, legfontosabb keresztény zarándok út amely Spanyolország Galicia tartományának fővárosába, Santiago de Compostelába vezet. A hagyomány szerint az itteni székesegyházban vannak Idősebb Szent Jakab apostol földi maradványai. Az El Camino sűrű úthálózatának köszönhetően Európa számos pontjából útnak indulhatnak korunk zarándokai. A legismertebb út az ún. „francia út” (Camino Francés), amely a spanyol-francia határ közelében fekvő francia faluból, Saint-Jean-Pied-de-Port-ból indul. Ebből a faluból indul a zarándokok 70%-a. Mivel a zarándokok száma az elmúlt néhány év alatt megtízszereződött a klasszikus út egy kissé túlzsúfolttá is vált. Így kezdtek az utóbbi években egyre népszerűbbé válni az eddig kissé háttérbe szorult de nem kevésbé fontos alternatív utak.

 

Részletes információk

A programtervezetet és a benne található célpontokat - mint jelentkezők - bármikor megváltoztathatjátok, valamint kiegészíthetitek. Túravezetőink tapasztalatának köszönhetően igyekszünk elérni, hogy eseményeink a lehető legnagyobb élményt nyújtsák számotokra, és állandó tagjaivá váljatok kalandozásainknak!

Mire számíts?

  • Jól járható, de köves terepre. A sérülés elkerülése érdekében mindenképpen bokát tartó erősebb bakancsot javasolnánk. Edző cipővel nem biztos, hogy jól jársz
  • Napi jelentős szintemelkedésre, amiért a látvány mindenképpen kárpótolni fog
  • A teljes felszerelésed napi cipelésére 8-tól 88 kilóig – rajtad áll, hogy mennyit pakolsz. A hátizsákod megtöltéséről tapasztalt Camino-s tanácsot kapsz, döntsd el, hogy megfogadod-e.
  • Ne túl melegre! Az Primitivo út nyáron is ’ csak’ kellemesen meleg, nem túl forró, este kissé hűvös. Csapadék előfordulhat, ami nem heves eső, inkább szitálás. A spanyolok csak txirimiri-nek hívják és ügyet sem vetnek rá.
  • Spanyolországban nagyon sok étteremben ehetsz menüt, ami 9-12 €-ba kerül. Ez két főételből, desszertből és sokszor egy egész üveg borból áll ( igen, fejenként) A főételek választhatóak többféléből. Ezenkívül választhatsz az étlapról is, és rendelhetsz hozzá külön inni, ez körülbelül ugyanennyibe kerül. A részletes leírásban napra lebontva megkapjátok a vásárlással, szállással és éttermekkel kapcsolatos információkat.

 

NAPI PROGRAMTERV:

Kiindulópont: Oviedo 

1. nap   Budapestről indulunk 4.45 perckor. Liszaboni átszállás után 15-kor szállunk le az Oviedo ( Asturia) repülőtéren, és a legközelebbi reptéri transzfer busszal utazunk a belvárosba. Elfoglaljuk szállásunkat a belvárosban található Villa Cecilia albergue-ben és egy kis pihenő után nyakunkba vesszük a várost és megnézzük a történelmi belvárost.

Oviedo ( 208 310 lakos) - Asturia tartomány és az almabor fővárosa, a térség egyik legnagyobb városa, a Camino Primitivo kiindulási pontja. Innen indult II, Alfonz elsőként elzarándokolva Santiagoba a IX. században kijelölve az utat százezernyi követőjének egészen napjainkig. Érdekesség, hogy a középkorban Oviedo legalább olyan híres zarándok célpont volt mint Santiago. Zarándokok nagy része bármelyik úton érkezett, kitérőt tett Oviedoba, hogy lerója tiszteletét a Cathedral de San Salvador, a Megváltó katedrálisában. Oviedo ma, modern, nemzetközi jelentőséggel bíró város, gyönyörű történelmi belvárosa, nevezetességei, hangulatos, lejtős utcái turisták tízezreit vonzza egész évben.

2. nap   Másnap reggel időben útnak indulunk, vár ránk a Primitivo első 30 kilómétere. A katedrális mellett elhaladva a földre helyezett bronz irányjelző mutatja nekünk a helyes irányt. A várost elhagyva ízelítőt kapunk a jellegzetes asztúriai táj szépségéből: termékeny völgyek, dombok, hegyek. Az első nap még több kisebb-nagyobb településen vezet át az út, ahol lesz alkalmunk ételt, ital vásárolni. Szükség is lesz rá, mivel mai szállásunk közelében sem étterem, sem pedig bolt nem áll rendelkezésünkre, a vacsoránkról és a reggelinkről útközben kell gondoskodni. Az utolsó nagyobb város, ahol megállunk Grado, innen már csak néhány kilométert kell felfelé mászni aznapi úti célunkig, San Juan de Villapanada-ba. Az itt található zarándok szállás, hegyoldalon elhelyezkedő, egyszerű, eredeti szállás. Előre foglalni nincs lehetőség, ezért, ha későn érkezünk nem biztos, hogy mindenkinek akad fekvőhely és a földön kell az éjszakát töltenünk. Cserébe az alberge előtt ücsörögve vacsora közben ezen a gyönyörű helyen zárjuk a napot. (Napi táv: 30 km)

3. nap   Mai napunk egy kellemes, békés, hegyes-völgyes szakasz lesz, ahol a középkori zarándok hagyományok nyomait követhetjük. Bekukkantunk El Freisnu, a helyiek által is nagy szeretettel látogatott hegyi templomába, útba ejtjük, Asztúria legjelentősebb, gyönyörű klastromát Cornellana-ban és lehetőségünk lesz elidőzni a Salas középkori falujában is.
Mai utunkat La Espina-ban, egy kb. ötszáz lelket számláló kis faluban fejezzük be. Mind két albergue zarándokszállás, foglalásra nincs lehetőség, ezért az előző napra vonatkozó szállás információk ma is érvényesek. A faluban, bolt étterem és gyógyszertár is rendelkezésünkre áll. (Napi táv: 27 km) 

4. nap   Mai napunk szarvasmarha legelők, vízi malmok, vidéki kúriák és kis falusi templomok szegélyezik. Ezután erdős hegyoldalon folytatjuk felfelé az utunkat, amíg megpillantjuk a völgyben Tineo városát.

Tineo (3262 lakos) az egyik legöregebb asztúriai város, eredete a bronzkorra tehető. A kis faluból IX Alfonz alapított várost, hogy a Camino Primitivo egyik jelentős állomásává tegye.A város nevezetességei közé tartozik a XIII. századi ferences kolostor rom, a keresztény művészeti múzeum és a városháza maradványai, amely a középkorban a Primitivo legjelentősebb kórházaként szolgált.

Ha időn engedi, megnézzük Tineo nevezetességeit, mielőtt folytatjuk utunkat mai végállomásunkra, Campielloba. Ott lefoglalt szállás vár ránk Ricardo albergue-jében ahol gyönyörű környezetben, kényelmesen kipihenhetjük a nap fáradalmait és rákészülhetünk a következő, legnagyobb kihívást jelentő napunkra. Campielloban jól felszerelt bolt áll rendelkezésünkre, hogy felkészüljünk a következő napra. Lehetőség van menüt enni a helyi étteremben és helyi pub-ban ( ami meglepő módon Ricardo-é) megkóstolhatjuk az érdekes, kicsit édeskés asztúriai sört. (Napi táv: 24 km)  

5. nap   A mai nap a Camino Primitivo legnehezebb, egyben leglátványosabb szakasza vár ránk. Az úton nem lesz lehetőségünk vásárolni, és vízvételi lehetőségünk is az elején és éppen a vége előtt lesz, ezért jól át kell gondolnunk, hogy mit pakolunk be. Korán reggel indulunk Campielloból amíg elérjük a La Mortera falu utáni útelágazást. Azok a zarándokok akik La Pola felé veszik az irányt, kellemesen lankás, kissé egyhangú tájon jutnak el Berducedoba. Természetesen, mi Los Hospitales felé megyünk felfelé a hegyen. Előbb bámulatos, zöld környezetben, aztán ahogy felfelé haladunk egyre kopárabb, sziklás tájon járunk. Sejtelmes, elhagyott szellemfalukon haladunk át, a csúcson pedig nyargalászó vadlovak között vágunk át míg el nem kezdjük a nem kevésbé kimerítő ereszkedést Berducedoba. Ott foglalt szállás vár ránk ezért bizonyára lesz ágyunk ahol kipihenhetjük a nap fáradalmait. Berducedoban bolt és étterem is lesz feltölteni a kimerült készleteket. (Napi táv: 32 km)

6. nap   A nap első felében inkább az ereszkedés dominál. Berducedot elhagyva egy kisebb emelkedés után gyönyörű panoráma nyílik az alattunk megbújó Navia völgyére és a Salime folyó vízgyűjtő medencéjére. Ezután leereszkedünk a völgybe és átkelünk a folyón mégpedig a XX.században épült, grandiózus duzzasztó gáton, a Salto de Salime-n. Innen utunk felfelé visz, a hegytetőn lévő kilátóról pedig pazar látványban lesz részünk. A következő megállónk az 524 főt számláló Grandas de Salime bájos, középkori faluja lesz, amely már a XIII. században is hivatalos jegyzett megállója volt a Primitivo útnak. A faluban érdemes egy rövid időt eltölteni, megnézzük a San Salvador templomot és a néprajzi múzeumot. Rövid tartózkodás után elindulunk mai szállásunkra, Castroba, ahol szállásunk egy igazán szép, autentikus iskolaépületben lesz. Szép, tiszta szobákba, frissen mosott, ropogós ágyneműben alhatunk, és aki úgy dönt, hogy menüt eszik 9€-ért, az megkóstolhatja a tulajdonos hölgy fantasztikus, házias vacsoráját. (Napi táv: 25 km)

7. nap   Reggeli után az El Acebo csúcsa felé vesszük az irányt, útközben elhagyjuk az utolsó asztúriai falut, Bustelo del Camint, ezután hamarosan átlépjük a képzeletbeli határt és már Galicia-ban folytatjuk a barangolást.
Az utat szélerőművek sora szegélyezi, a csúcs után pedig elkezdjük a nem túl intenzív, folyamatos ereszkedést egészen Fonsagrada-ig. Fonsagrada-ban buszra szállunk, ha időben odaérünk, elérjük a 14.15-ös járatot Lugo-ba. Itt elfoglaljuk a szállásunkat ( 6-10 € attól függ, hol lesz helyünk-) az estét a városban töltjük. (Napi táv: 23 km)

Lugo: 98 000 lakosával a negyedik legnépesebb város Galíciában. A várost – a világon egyedülállóan – teljesen épségben megmaradt, a II. század második felében épült román kori fal veszi körül. A tíz- tizenöt méter magas fal 2117 méter hosszan keríti körbe a történelmi belvárost, a falhoz 71 torony tartozik. Az UNESO a világörökség részévé nyilvánította 2000-ben. A város több román kori nevezetessége mellet érdemes még megtekinteni a XII. században épült katedrálist.

8. nap   Reggel bemegyünk a 8.15-ös busszal Santiagoba. Letesszük a csomagot, megnézzük a várost. Délután a reptéri transzferrel kimegyünk a reptérre és a Iberia 17.40-Es járatával hazarepülünk.

A túratervezetet az időjárás, a jelentkezők erőnléte és/vagy a túravezető javaslata megváltoztathatja.

A túra időpontja:

jelenleg nincs meghirdetve

Részvételi költség vendégként:

-

Részvételi költség MAKASE tagoknak:

-

Érdekel a tagság! Hogyan lehetek tag? Katt ide >>

A részvételi költség tartalmazza:

* a túravezetés díját (képzett túravezetőkkel)

A részvételi költség nem tartalmazza:

* az utazást:
   egyénileg (az autókat segítünk összeszervezni)

* szállást

* az étkezéseket, az opcionális belépőket és az extrémsport biztosítást, mely itt megköthető >>

 

Szükséges erőnlét, a túra nehézsége:
-

SZÜKSÉGES FELSZERELÉSEK, SZÁLLÁSOK FAJTÁI (általános tájékoztató):

 

A legfontosabb a kényelmes túraöltözet, amely szinte minden outdoor programhoz kell. Szükséged lesz többek között bakancsra vagy túracipőre (ha most készülsz vásárolni lábbelit a legideálisabb választás egy technikai talppal ellátott úgynevezett beszálló cipő, amely szinte minden terepen megállja a helyét), túrazokni (+ tartalék), kamáslira, esőkabátra vagy esőponcsóra, közepes hátizsákra, réteges aláöltözetre (a szabályozhatóság miatt), fejlámpára, esetleg túrabotra, amely a hosszabb gyaloglások alkalmával kíméli a térdedet. Kempinges szállás esetén hozz magaddal sátrat (akinek nincsen nem szükséges feltétlenül beruháznia egy újra, mert biztos lesz aki szívesen megosztja veled a szállását, amennyiben ezt előre jelzed), hálózsákot (hegyekben, hegyek közelében ajánlott a legalább +10 fokos komfort fokozattal rendelkező), derékaljat (polifoam), de jól jöhet egy kisméretű kemping főző is. Menedékházakban az agynemű kímélése miatt, a legtöbb esetben előírás a hálózsák használata.

Várható hőmérséklet: 19-28 celsius fok

Utazásaink alkalmával zarándokszállásokon, olcsó motelekben vagy a szabad ég alatt szállunk meg. Ez számos eseteben választható, azonban előfordulhat, hogy a túra útvonala nem enged több lehetőséget az éjjeli menedék kijelölésére. Megesik olykor az is, ahol a táj szépsége illetve a program nomád mivolta miatt a vadkempingezést választjuk, de valljuk be, ezen opció nélkül számos misztikus helyszín ismeretlen maradhatna számunkra... 

Lépjen velünk kapcsolatba

Lépjen velünk kapcsolatba

Ha további információt szeretnél, töltsd ki ezt az űrlapot. Amint lehet válaszolunk.

 
 
Camino Primitivo az „Eredeti Út”, az első Camino mind közül - Kalandtúra a titokzatos Kantábriai-hegységen át 

„Camínózzunk” még egy kicsit, avagy honnan indult az egész

A Camino Primitivo az „Eredeti Út”, az első Camino mind közül. Ezt az utat járta II. Alfonz király a IX. században és az észak Spanyolországból és Európa egyéb tájairól érkező zarándokok többsége is ezt az utat választotta, hogy elzarándokoljon Santiago de Compostella-ba. A Primitivo nyújtja a legnagyobb kihívást az összes Spanyol zarándokút közül, cserébe lélegzetelállító látványban van része az utazóknak. Az út a Kantábriai-hegységen át halad, titokzatos asztúriai és galíciai hegyi falvakat hagy maga után és a nem csekély szintemelkedésekért cserébe lenyűgöző látványt nyújt a hegység legmagasabb csúcsára, a Picos de Europa-ra.
 

 Camino Primitivo az „Eredeti Út”, az első Camino mind közül - Kalandtúra a titokzatos Kantábriai-hegységen át 

A Camino Primitivo két részre osztható: az első rész, a legnagyobb kihívás jelentő rész Oviedo-tól Lugo-ig terjed. A többi zarándok úthoz képest kevésbé „civilizált”, az út békés, vidéki tájakon, zöldellő hegyeken, majd egyre feljebb, kopár hegycsúcsokon át vezet, a kevesebb kényelemért a csend, a nyugalom, a természet közelsége, a látvány kárpótol.

 Camino Primitivo az „Eredeti Út”, az első Camino mind közül - Kalandtúra a titokzatos Kantábriai-hegységen át 

„Világ közepe” a világ végén (Spanyol-Galícia)

Amerika felfedezése előtt Galíciát a „világ végének” nevezték, legnyugatibb pontja a Finisterre nevet viseli. A négy tartományból (Lugo, Pontevedra, Ourense, Coruna) álló terület ma is Európa „végvidéke”, a Kantábriai hegyvonulat nem csupán a kontinens többi népétől, de a spanyol anyaországtól is elzárja a gallegókat. Nekik azonban itt, Európa szélső szögletében van a „világ közepe”.

 Camino Primitivo az „Eredeti Út”, az első Camino mind közül - Kalandtúra a titokzatos Kantábriai-hegységen át 

Ereikben ibér, főníciai, kelta, római, gót és arab vér folyik, és nagy-nagy öntudattal őrzik sokszínű hagyományaikat, történelmüket. Pedig a gallegóknak a legutóbbi időkig nagy nehézségekkel kellett szembenézniük. Földrajzi helyzetüknél fogva lakóhelyükön csakis az óceán és a hegyi legelők nyújtottak számukra megélhetést.

 Camino Primitivo az „Eredeti Út”, az első Camino mind közül - Kalandtúra a titokzatos Kantábriai-hegységen át 

Galícia flórája valóban megkapóan szép. Galícia verde – zöld Galícia: ez a mindenütt olvasható elnevezés találó; elegendő a jól kiépített autóutakon száguldanunk ahhoz, hogy ezt beláthassuk. Ahhoz azonban, hogy megérthessük, mit takar a „zöld” jelző, hogy beszívhassuk azt a csodálatos levegőt, mely szennyezett Európánkban már olyan ritka, ki kell szállnunk járművünkből, és sétálnunk kell a legelőkön vagy az erdei ösvényeken. Galícia másik nagy ajándéka az utazónak: a tenger. Aki a Földközi-tenger langyos vizéhez szokott, Galíciában, lehet, fázni fog a strandokon, noha körülbelül háromszázat talál. Galíciában a tenger a „lélek fürdetésére” szolgál, a jó időben is tomboló, zabolázhatatlan víz arra csábít, hogy partján ülve az ember elmerengjen a sorsán, és ez a galíciai talán az egyik utolsó tengerszakasz földrészünkön, ahol bármikor lehetünk egyedül, mindig akad egy magányos szikla, ahová letelepedhetünk.

 Camino Primitivo az „Eredeti Út”, az első Camino mind közül - Kalandtúra a titokzatos Kantábriai-hegységen át 

A római hódítás alatt

A pun háborúk után a rómaiak nyugodtan be tudták fejezni Hispánia meghódítását. Kr.e. 137-ben a Douro folyó völgyében vívott csata során mért vereséget a Gallaeci törzsre a római konzul, Decimus Junius Brutus, aki ezután felvehette a Gallaicus nevet. A vereség után a rómaiak Gallaecia néven alapítottak provinciát, a galiciaiaknak pedig megengedték, hogy a római hadseregben szolgáljanak.

 Camino Primitivo az „Eredeti Út”, az első Camino mind közül - Kalandtúra a titokzatos Kantábriai-hegységen át 

Las Médulas

Las Médulas történelmi helyszín Spanyolországban, közel Ponferrada városhoz, León tartományban. Egykor a Római Birodalom legfontosabb aranybányája volt, ahol Kr. e. I. századtól kezdve kétszáz éven át folyt a bányászat.

 Camino Primitivo az „Eredeti Út”, az első Camino mind közül - Kalandtúra a titokzatos Kantábriai-hegységen át 

A római hadsereg mérnökei vízvezetékeikkel és magas fejlettségű hidraulikus bányász módszereikkel újraformázták a Las Médulast körülölelő tájat. Az idősebb Plinius által ruina montiumnak (hegyrombolás) minősített bányászati rendszer a víz erejét hasznosította a sziklák és a föld eltávolítására. Utakat, gátakat, csatornákat, zsilipkamrákat és -kapukat készítettek, hogy a vizet az óriási víztározókban tarthassák, illetve csatornákon át elvezessék. A lentebbi zsilipkapuk nyitásával a gravitáció okozta víznyomást használták fel, hogy az ár elsodorja a koszt, a sziklákat és a leülepedett aranyat a lenti aranymosó helyek felé.

 Camino Primitivo az „Eredeti Út”, az első Camino mind közül - Kalandtúra a titokzatos Kantábriai-hegységen át

Camino Primitivo az „Eredeti Út”, az első Camino mind közül - Kalandtúra a titokzatos Kantábriai-hegységen át

Camino Primitivo az „Eredeti Út”, az első Camino mind közül - Kalandtúra a titokzatos Kantábriai-hegységen át

Camino Primitivo az „Eredeti Út”, az első Camino mind közül - Kalandtúra a titokzatos Kantábriai-hegységen át

Camino Primitivo az „Eredeti Út”, az első Camino mind közül - Kalandtúra a titokzatos Kantábriai-hegységen át

Camino Primitivo az „Eredeti Út”, az első Camino mind közül - Kalandtúra a titokzatos Kantábriai-hegységen át

Camino Primitivo az „Eredeti Út”, az első Camino mind közül - Kalandtúra a titokzatos Kantábriai-hegységen át

Camino Primitivo az „Eredeti Út”, az első Camino mind közül - Kalandtúra a titokzatos Kantábriai-hegységen át

Camino Primitivo az „Eredeti Út”, az első Camino mind közül - Kalandtúra a titokzatos Kantábriai-hegységen át

Camino Primitivo az „Eredeti Út”, az első Camino mind közül - Kalandtúra a titokzatos Kantábriai-hegységen át

Camino Primitivo az „Eredeti Út”, az első Camino mind közül - Kalandtúra a titokzatos Kantábriai-hegységen át

Képek forrása: MAKASE, sentinelledelmattino.org, jakobusspiritforme.eu, es.wikiloc.com

 Jenike Kinga - Tasnádi Bálint - Vrazsnyák Attila

Miért érdemes tagnak lenned?

Tagdíjaddal támogatva szervezetünket, lehetővé teszed a szabadidősport és a kaland-sport feltételeinek javítását. Számos olyan eseményen vehetsz részt, melyhez egyesületünk biztosítja számodra a szakmai vezetést, illetve a legkorszerűbb felszerelések használatát.
Egy céltudatos csapat tagja lehetsz, részese a közös munkánknak, és megmozdulásainknak, ahol független szervezetként biztosítjuk a legújabb szabadidősport tevékenységek fejlesztését, terjesztését.

A tagjainknak járó szolgáltatásokról bővebben itt olvashatsz >>>
2020-es Eseménynaptár >>>