Végtelen kalandtúra Erdélyben - Földön, vízen, levegőben

Kalandnyaralás "az erdőn túl" - Transylvania OVERLAND

Kész vagy a nyár legnagyobb KALANDJÁRA? Egy hét az utazás, a felfedezés és a csobbanás jegyében! Erdély legizgalmasabb kincseit kutatjuk fel, miközben lélegzetelállító csúcsokat mászunk, nyakig merülünk hűs szurdokok vízébe és bevesszük Drakula várát! Csak egy dologra számíthatsz biztosan, nem úszod meg szárazon!

 

Részletes információk

A programtervezetet és a benne található célpontokat - mint jelentkezők - bármikor megváltoztathatjátok, valamint kiegészíthetitek. Túravezetőink tapasztalatának köszönhetően igyekszünk elérni, hogy eseményeink a lehető legnagyobb élményt nyújtsák számotokra, és állandó tagjaivá váljatok kalandozásainknak!

NAPI PROGRAMTERV:

Utazás menetidő: Budapest - Szászavinc, 6 óra 40 perc / 530 km

1. nap    12 órakor találkozunk Szászavinc/Geamăna falu határában, ahol egy rövid tájékoztatót tartunk majd elindulunk első varázslatos túránkra. Célpontunk egy híres fotósok által is kedvelt turisztikai célpont Szászvinc, az elsüllyedt falu...
Szállásunk Torockón lesz, mely Erdély legnyugatibb székely végvára, és talán egyik legszebb települése.

Szászavinc románul Geamăna, egy Romániában, Erdélyben, Fehér megyében, az Erdélyi-középhegységben található falu, melyet a rézbánya hordaléka árasztott el. Egyike azoknak a faluknak, amik Nicolae Ceausescu falurombolási tervei között szerepelt. A bányának kezdetben a helyiek is örültek, mivel jól fizető munkahelyeket reméltek tőle. Azonban a rézbánya nyitása miatt a Szászavincen élő 400 családból 300-nak kellett elhagynia az otthonát, mert házaikat bányahordalék lepte el. Az egykori település helyén most egy mérgező tó található. A bányahordalék áradása 1986-ban kezdődött, ekkor még több mint 1000-en laktak a településen. A zavaros hordalék ellepte Szászavinc nagy részét. Már csak a templomtorony látszódik, amely egykoron egy dombon állt a falu fölé magasodva...

Túra hossza: 10 km szintemelkedés: 100 m

2. nap  Reggeli után autóval elutazunk Remete községbe, ahol a kolostor parkolójában letesszük autóinkat, és elindítjuk napi túránkat, amely a Remetei sziklaszorosba, a hegység egyik legvadregényesebb szurdokába vezet. A Remete patak völgyét követve hamarosan elérkezünk a szoros bejáratához, melyet a kb. 20m magas sziklakapu jelez. Helyenként sodronykötelek és fémből készült létrafokok teszik könnyebbe az előre haladásunkat, magasabb vízállás esetén csak a vízben gázolva tudunk bizonyos részeken áthaladni, ezért erősebb vízálló szandál, vagy nem sajnált futócipő használata javasolt! Este visszatérünk Torockóra és a nap maradék részét a helyi látnivalóknak szenteljük.

A Torockói-medencében fekvő falu központja, Torockó főtere, nemrég EuropaNostra díjban részesült. Nem mindennapi látvány a fehérre festett kis házaival és a drámaian fölé magasodó Székelykővel.

Túra hossza: 12 km szintemelkedés: 300 m.

3. nap   Korai reggel folytatjuk utunkat, hogy elérjünk harmadik napi izgalmas és kihívást jelentő túránk helyszínére, Balánbányára. A Keleti-Kárpátok részét képező Hagymás-hegyég mészkőszirtjei közül kétség kívül az Egyeskő a legszebb, leglátványosabb.

Székelyföld messze földön is ismertebb hegyvidéki látványosságai között talán a legszebbek az Egyeskő dacosan, ellentmondást nem tűrő módon égbe magasodó tornyai. A monumentális kőkatedrális tövében épült menedékház fontos turisztikai csomópont, szép kilátással a Csíki-medencére és az azt övező hegyvonulatokra. A házhoz több irányból is vezetnek jelzett turistautak, ide bármely hegyjáráshoz szokott láb felviszi gazdáját. Nem úgy a szikla tetejére, ami bár nem lehetetlen, azért néhány fokkal veszélyesebb mutatvány. Fontolja meg jól mindenki, mielőtt nekivág a meredek kalandnak! Aki mégis felmerészkedik az 1608 m magas, kereszttel megjelölt toronyra, annak bátorságát és ügyességét lehengerlő panoráma jutalmazza.

Túra hossza: 11 km szintemelkedés: 720 m

4. nap   Gyilkos-tó és Békás-szoros az Erdélybe látogató turisták szinte kötelező programpontja.

A Gyilkos-tó az 1837-es év nagy esőzéseit követően létrejött hegycsuszamlás következtében elgátolt patak vizének felduzzadásával alakult ki. A vízzel elborított erdő fáinak megkövesedett csonkjai ma is kiállnak a tóból.

Mi a szokványos turista programnál egy kicsit izgalmasabb napot terveztünk mára. Hátra hagyjuk az autókat, majd kb 30 perc alatt érjük el a nemrégiben a Kis Cohárd falába kiépített via ferrata beszállóját. A tetején két szikla között kifeszített kötélhídról gyönyörködhetünk a lélegzetelállító panorámába. Utána visszatérünk a tópartra egy kis pihenésre és ebédszünetre, hiszen a napnak még nincs vége. Délután néhány órás túrát teszünk a Gyilkos tó és a Békás szoros környékén.

A Kis-Békás-szoros, bár a turisták körében nem annyira ismert mint a Békás-szoros, látványosság szempontjából semmivel sem marad alul nagyobb “testvérével” szemben.A Gyilkos-tó település központjából indulva a jelzés a Vereskő-nyergen keresztül a Kis-Békás völgyébe vezet. A patakon való átkelés után az út egy darabig a Szurdok útjaként ismert erdei útvonalat követi, majd a Kis-Szurdok-követ félkörívbe megkerülve a Fehér-patak völgyébe kanyarodik. A Fehér-patak egy csodálatos kétlépcsős vízesés formájában ömlik a Kis-Békás-patakába. A lefele vezető ösvényről nagyon szép rálátás nyílik a patakra, és az ebben található látványos vízesésekre és kőüstökre, amelyek a víz és mészkő kölcsönhatásának eredményei. Az útvonal hamarosan eléri a patakot, amelyen egy nemrégen épült fából készült palló vezet át a túlsó partra. A patak másik oldalán haladva hamarosan eléri a Békás-szorost és a Magyarok-hídját.

Túra hossza: 11 km szintemelkedés: 720 m

5. nap   Reggel elindulunk Brassó irányába, ahol utolsó két napi szállásunk lesz. Útközben megállunk Prázsmáron ahol a környék legnagyobb erődtemploma igazán érdekes élményt nyújt.

A legnagyobb és legkülönlegesebb szász erődtemplom Prázsmáron, Brassótól 18 km-re északkeletre található. A Világörökség részét képező, szinte bevehetetlennek épített vártemplom a történelem viharos századaiban a környék lakosainak védelméül szolgált, napjainkban teljesen helyreállítva, nyitott kapuval várja a látogatók hadát.

Délután innen folytatjuk utunkat Brassóba. Késő délután, aki még bírja szusszal, felsétálhat velünk a Brassó közepén elhelyezkedő jellegzetes hegytömbre, a Cenk-re (aki már elfáradt , a felvonót is választhatja) Az útvonal”érdekessége” hogy a Cenk-en rengeteg a medve, melyek sok esetben még Brassóba is bemerészkednek – így az esti medveetetés már-már turista programmá vált.

Túra hossza: 5 km szintemelkedés: 300 m

6. nap  Reggel nem kell messzire mennünk, hogy újabb izgalmas programot találjunk. Úticélunk a Brassótól kb 4 kilométerre délre található Létrás Szurdok amit „Hétlétra”- nak is neveznek és felmászunk a Medve szakadék tetején levő kilátóig.

A Kárpát-kanyarban, Brassótól néhány km-re, délre fekvő Nagykő-havas leglátványosabb része a Hétlétrának nevezett szurdok. A Sipoly-patak vize 58 m-es szintkülönséget győz le a 160 m hosszúságú, meredek falú völgyben. Nevét onnan kapta, hogy a 7 nagyobb vízesés mellett létrákat építettek ki a turisták közlekedését könnyítendő. A vízesések magassága 2,5 m és 15 m között mozog

Visszatérve kocsiba szállunk, ahonnan csupán harminc percre található Törcsvár ahol Vlad Tepes, vagy ahogy mindenki ismeri, Drakula Gróf kastéya található. A délutánt egy kellemesen borzongató vár és falu látogatással zárjuk, majd visszatérünk a szállásunkra.

Túra hossza: 10 km szintemelkedés: 550 m

7. nap  Reggel opcionális túraként megtekinthetjük Déva várát, majd hazaindulunk Budapest felé... - (450 km 4.5 óra)


A túravezetők a túra útvonalát az időjárási körülményektől függően módosíthatják.

Források: MTI, itthon.ma, adevarul.ro, nlcafe.hu, Szilágyi Palkó Pál: Erdély legszebb túraútvonalai, kirandulastippek.hu, erdelyikepek.hu

A túra időpontja:

2019.08. 05-11.

Részvételi költség vendégként:

38.000 Ft

Részvételi költség MAKASE tagoknak:

ingyenes

Érdekel a tagság! Hogyan lehetek tag? Katt ide >>

A részvételi költség tartalmazza:

* a túravezetés díját (képzett túravezetőkkel), a felszerelés (beülő, kantár, sisak) bérleti díját

A részvételi költség nem tartalmazza:

* az utazást - az autókat segítünk összeszervezni 

   ~ kb. 20.000 - 25.000 Ft / fő - üzemanyag, autópálya matricák

* szállást:
   ~ 25 euró / fő / éjszaka - Apartman, panzió

   ~ 45 euró / fő / éjszaka - Apartman, félpanziós ellátással (bőséges reggeli és vacsora)

* az étkezéseket, az opcionális belépőket és az extrémsport biztosítást, mely itt megköthető >>

 

Szükséges erőnlét, a túra nehézsége:
KÖZEPESEN NEHÉZ - Minden egészséges ember számára teljesíthető, de el lehet fáradni. Ha aktív életmódot élsz, nem érhet meglepetés. Napi túra időtartama 6-7 óra. Szédülésmentesség, magabiztos mozgáskoordináció feltétel.

SZÜKSÉGES FELSZERELÉSEK, SZÁLLÁSOK FAJTÁI (általános tájékoztató):

A legfontosabb a kényelmes túraöltözet, amely szinte minden outdoor programhoz kell. Szükséged lesz többek között bakancsra vagy túracipőre (ha most készülsz vásárolni lábbelit a legideálisabb választás egy technikai talppal ellátott úgynevezett beszálló cipő, amely szinte minden terepen megállja a helyét), túrazokni (+ tartalék), kamáslira, esőkabátra vagy esőponcsóra, közepes hátizsákra, réteges aláöltözetre (a szabályozhatóság miatt), fejlámpára, esetleg túrabotra, amely a hosszabb gyaloglások alkalmával kíméli a térdedet. Kempinges szállás esetén hozz magaddal sátrat (akinek nincsen nem szükséges feltétlenül beruháznia egy újra, mert biztos lesz aki szívesen megosztja veled a szállását, amennyiben ezt előre jelzed), hálózsákot (hegyekben, hegyek közelében ajánlott a legalább +10 fokos komfort fokozattal rendelkező), derékaljat (polifoam), de jól jöhet egy kisméretű kemping főző is. Menedékházakban az agynemű kímélése miatt, a legtöbb esetben előírás a hálózsák használata.

Utazásaink alkalmával kempingekben, apartmanokban, ifjúsági szállókban vagy egyszerű szállodákban szállunk meg. Ez számos eseteben választható, azonban előfordulhat, hogy a túra útvonala nem enged több lehetőséget az éjjeli menedék kijelölésére. Megesik olyan kalandtúra is, ahol a táj szépsége illetve a program nomád mivolta miatt a vadkempingezést választjuk, de valljuk be, ezen opció nélkül számos misztikus helyszín ismeretlen maradhatna számunkra...

Lépjen velünk kapcsolatba

Lépjen velünk kapcsolatba

Ha további információt szeretnél, töltsd ki ezt az űrlapot. Amint lehet válaszolunk.

 

Fotó: babunk.com

Végtelen kalandtúra Erdélyben - Földön, vízen, levegőben - Transylvania OVERLAND

Kalandnyaralás Erdélyben, "az erdőn túl" - Transylvania OVERLAND

Transylvania - az első dokumentum, amely a területre hivatkozik Géza által, 1075-ben kibocsátott adománylevélből származik, ami „terra ultra silvam”-ként, vagyis „az erdőn túl” formában nevezi meg Erdély területét. Ugyanezen században kezdtek a területre „Partes Transsylvana” (vagy mai írásmóddal „Transsilvanae") módon hivatkozni (Legenda Sancti Gerhardi, 12. század első felében), ami „az erdőn túli részeket” jelenti, és ezt a kifejezést használták a Magyar Királyságon belül is. A latin helyett a köznyelvben az „Erdőelve” kifejezést is elterjedten használták. Ennek első dokumentálása Anonymus 12. századi Krónikája (Gesta Hungarorum), amely „Erdőelvként” említi. A magyar elnevezést németre is lefordították: az „Überwald” (über Walt) kifejezés számos 13. és 14. századi dokumentumban olvasható. Később a németek saját elnevezéssel „Siebenbürgennnek” („hét vár(os)”) nevezték a területet. A hét város: Nagyszeben, Brassó, Beszterce, Segesvár, Szászsebes, Szászváros és Kolozsvár... - Forrás: wikipedia.org

Fotó: trover.com

Végtelen kalandtúra Erdélyben - Földön, vízen, levegőben - Transylvania OVERLAND

 

 JENIKE KINGA

Miért érdemes tagnak lenned?

Tagdíjaddal támogatva szervezetünket, lehetővé teszed a szabadidősport és a kaland-sport feltételeinek javítását. Számos olyan eseményen vehetsz részt, melyhez egyesületünk biztosítja számodra a szakmai vezetést, illetve a legkorszerűbb felszerelések használatát.
Egy céltudatos csapat tagja lehetsz, részese a közös munkánknak, és megmozdulásainknak, ahol független szervezetként biztosítjuk a legújabb szabadidősport tevékenységek fejlesztését, terjesztését.

A tagjainknak járó szolgáltatásokról bővebben itt olvashatsz >>>
2019-es Eseménynaptár >>>