Kalandnyaralás az Örök Tavasz szigetén

Canyoning és magashegyi túra a varázslatos Madeirán

Előássuk a hátizsákot, bakancsot csomagolunk és az ősz közepében az örök tavasz szigetére invitálunk egy fantasztikus kalandra! Ha kíváncsi vagy milyen burjánzó növények között, kanyonokban és levadák titkos ösvényein kúszuni-mászni, az óceán fölött közel két kilométerrel túrázni, a legegzotikusabb gyümölcsök ízét kóstolni, fekete lávamedencékben fürdeni, akkor tarts velünk! 

 

Részletes információk

A programtervezetet és a benne található célpontokat - mint jelentkezők - bármikor megváltoztathatjátok, valamint kiegészíthetitek. Túravezetőink tapasztalatának köszönhetően igyekszünk elérni, hogy eseményeink a lehető legnagyobb élményt nyújtsák számotokra, és állandó tagjaivá váljatok kalandozásainknak!

Az esemény hossza 7 nap, amely során 2 alkalommal kanyoningozunk. A kanyoning túráink opcionálisan kihagyhatóak. Madeira csucsainak bejárása közben magashegyi körülményekre számíthatunk, akár erős szél, esős, hűvösebb, párás időjárás is előfordulhat.

Az utazás egyénileg történik. Amennyiben ránk bíznád a repjegyvásárlást, jelezd a regisztrációs lapon és kérd aktuális árajánlatunkat!

NAPI PROGRAMTERV:

Kiindulópont: Aeroporto da Madeira

1-2. nap   Érkezés
Repülőgépünkkel valamivel éjfél előtt érkezünk az Édeskömény-öböl partján fekvő főváros, Funchal melletti repülőtérre. Kb. egy óra alatt szállásunkra érünk, ahol az utazást varázslatos környezetben pihenjük ki.
Reggel nekivágunk a hegyeknek! Az első levadánk mellett haladva jócskán belekóstolunk a mediterrán magashegyi természet világába. 11 kilométer hosszan kanyargunk a párás erdőkben, 25 vízesést járunk végig. Délután érünk a szomszédos Ponta do Sol-hoz, ahol a tengerben fürdőzve lazítjuk ki fáradt izmainkat. Végül a déli tengerpart kilátóján levő étteremben kóstoljuk meg a helyi tengeri specialitásokat.

3. nap   Felhők felett
E napon is magasra tesszük a mércénket, és megmásszuk a sziget legmagasabb csúcsait. Jól kiépített ösvényen haladva a Pico Areeiro-ról indulva túrázunk fel a Pico Ruivo csúcsra (1862 m), a sziget legmagasabb pontjára. Ez alkalommal 1172m-t mászunk föl és ugyanannyit le, míg visszaérünk 10 kilométeres túránk kiindulópontjához. A szigeten a mediterrán klíma dominál, azonban a magashegységekre jellemző erős szelek, hirtelen időjárás változások gyakorta jellemzőek a magasabb csúcsokra. Az út nehézségeiért kárpótlásul lélegzetelállító panoráma kísér túránkon...

4. nap   Kultúrális pihenő
Könnyű napnak nézünk elébe a hegymászás után. A főváros mellett elhelyezkedő skywalk kilátónál kezdjük a napot, ahonnan pazar kilátás nyílik a sziget déli részére és az azt körülvevő tengerre. A Funchal északi részén levő botanikus kertben sétálva megismerhetjük a térség különleges növényvilágát. A 70 ezer négyzetméteren elterülő park szinte végtelennek tűnő fajgazdagságában gyönyörködve sétálgatunk a tavakon ringatózó fekete hattyúk mellett. A múzeum szobor-, és drágakő gyűjteményét is felfedezzük. Kora délután a  főváros művésznegyedében sétálgatunk, majd a nap végén egy kis fürdőzésre invitálunk mindenkit az Atlanti - óceán partjára.

5. nap   Levada az őserdőben
A sziget talán legszebb levadája mentén indulunk a sűrű vadonba. Az 5 órás út közben döbbenetes kilátást élvezhetünk a sokkal mélyebben futó völgyek felé. Utunk végén  hatalmas vízesés partján pihenünk meg. Délután helyi étteremben válogathatunk a sziget halspecialitásaiból. Az espada nevű sötét színű hal helyi sült banánnal igazi tradicionális ínyencség, de a tonhal - steak, vagy akár a tenger gyümölcseiből készített válogatás helyi borokkal kísérve szintén felejthetetlen ízorgiát biztosít.

6. nap   Szent Lőrinc félsziget
Olyan helyen kezdjük napunkat, ahová igazán a reggeli órákban érdemes betérni. A híres "munkások piaca" olyan színes, ízes utazásban részesít minket, ahonnan üres kézzel lehetetlen távozni.
Tovább haladva a sziget legkeletibb végét keressük fel. A Szent Lőrinc - félsziget Madeira egyik semmihez sem fogható pontja. A kopár terület szigorúan védett, közel teljes hosszában csak a kiépített ösvényen járható. A sziget keleti csücskében néhány méterre a félszigettől elkülönült sziget található. Az úton végig sétálva a látvány magával ragadó, rálátást kínál a sziget magasabb csúcsaira és a Desertas - szigetre.

7. nap   Babérlombú erdők és vízesések levadája
Reggel időben kell indulnunk, hogy a sziget északnyugati csücskéből hosszú sétánkat megkezdjük. 23 km-es túránkon a térség vadonjában nagy magasságokból lélegzetelállító látvány kísér minket vízesésekkel váltva. A végponton ebédelünk, majd visszatérünk autóinkhoz. A 7-8 órás út végén kellemesen elfáradva érünk be  szomszédos Porto Monizba, ahol az óceánban levő lávamedencékben lazítunk, majd a városka kiváló éttermében vacsorázunk.

8. nap Búcsú
Az esti órákban összecsomagolt felszerelésünket hamar bepakoljuk, mert reggel már intenzív élményekkel teli utunk emlékeitől kísérve repülőgépünkről búcsúzunk az ébredező Madeirától...

 

A túratervezetet az időjárás, a jelentkezők erőnléte és/vagy a túravezető javaslata megváltoztathatja.

A túra időpontja:

2020. szeptember 21 - 28.

Részvételi költség vendégként:

46.000 Ft

Részvételi költség MAKASE tagoknak:

ingyenes, a legalább egy lezárt évvel rendelkező tagoknak

Érdekel a tagság! Hogyan lehetek tag? Katt ide >>

A részvételi költség tartalmazza:

* a szervezést
* a túravezetés díját képzett túravezetőkkel

A részvételi költség nem tartalmazza:

* szállást tengerre néző villákban (7 éjszaka)
* a helyszíni utazást: autóbérlés + üzemanyag (8 nap)
* a reptéri transzfert

összesen: 390 Euro / fő - a túra előtt 2 hónappal fizetendő


Egyénileg fizetendő további költségek:

* az utazás egyénileg repülővel:
   ~ 100.000 Ft / fő, retúr jegy | Amennyiben ránk bíznád a repjegyvásárlást, jelezd a regisztrációs lapon és kérd aktuális árajánlatunkat!
* fél napos kanyoning program (tartalmazza a túravezetést, neoprene ruha, cipő bérleti díját, valamint a tranzit költségét): 95 € / fő
* az étkezések
* az opcionális belépők (botanikus kert: 12.5 € / fő)
* és az extrémsport biztosítás, mely itt megköthető >>

 

Szükséges erőnlét, a túra nehézsége:
KÖZEPESEN NEHÉZ, NEHÉZ - Ha sportos életmódot élsz, nem érhet meglepetés. Lépésbiztonság, magabiztos mozgáskoordináció és a szédüléstől, tériszonytól való mentesség feltétel. A két kanyon kivételével minden program szinte bárki által teljesíthető, és jólesően fárasztó. A kanyonos programok feltétele az úszni tudás.

SZÜKSÉGES FELSZERELÉSEK, SZÁLLÁSOK FAJTÁI (általános tájékoztató):

A legfontosabb a kényelmes túraöltözet, amely szinte minden outdoor programhoz kell. Szükséged lesz többek között bakancsra vagy túracipőre (ha most készülsz vásárolni lábbelit a legideálisabb választás egy technikai talppal ellátott úgynevezett beszálló cipő, amely szinte minden terepen megállja a helyét), túrazokni (+ tartalék), kamáslira, esőkabátra vagy esőponcsóra, közepes hátizsákra, réteges aláöltözetre (a szabályozhatóság miatt), fejlámpára, esetleg túrabotra, amely a hosszabb gyaloglások alkalmával kíméli a térdedet. Kempinges szállás esetén hozz magaddal sátrat (akinek nincsen nem szükséges feltétlenül beruháznia egy újra, mert biztos lesz aki szívesen megosztja veled a szállását, amennyiben ezt előre jelzed), hálózsákot (hegyekben, hegyek közelében ajánlott a legalább +10 fokos komfort fokozattal rendelkező), derékaljat (polifoam), de jól jöhet egy kisméretű kemping főző is. Menedékházakban az agynemű kímélése miatt, a legtöbb esetben előírás a hálózsák használata.

Utazásaink alkalmával kempingekben, apartmanokban, ifjúsági szállókban vagy egyszerű szállodákban szállunk meg. Ez számos eseteben választható, azonban előfordulhat, hogy a túra útvonala nem enged több lehetőséget az éjjeli menedék kijelölésére. Megesik olyan kalandtúra is, ahol a táj szépsége illetve a program nomád mivolta miatt a vadkempingezést választjuk, de valljuk be, ezen opció nélkül számos misztikus helyszín ismeretlen maradhatna számunkra...

Lépjen velünk kapcsolatba

Lépjen velünk kapcsolatba

Ha további információt szeretnél, töltsd ki ezt az űrlapot. Amint lehet válaszolunk.

  

Levadák

Tudtad, hogy a Madeira szigetén termesztett kitűnő banán és cukornád öntözéséhez szükséges rengeteg vizet úgynevezett levadákon, vízelvezető járatokon juttatják az ültetvényekhez? Ezek a vezetékek az egész szigetet behálózzák mintegy 1400 km hosszan, ebből 85 km alagutakban halad. A turisták részére kézenfekvő volt ezek mentén ösvényeket kialakítani, így a sziget olyan részeit is bejárhatjuk, ahová másképp nagy nehézségekkel juthatnánk csak el.

Kalandnyaralás az Örök Tavasz szigetén - Canyoning és magashegyi túra a varázslatos Madeirán

A sziget

A Madeira - szigetek két nagyobb és számos kisebb szigetből álló szigetcsoport, melyek az afrikai kőzetlemezen zajlott vulkanikus tevékenység eredményei. Marokkótól mintegy 600 km-re fekszenek az Atlanti - óceánban. 25 ezer éve semmilyen vulkanikus tevékenység jelei nem mutatkoznak itt.

Kalandnyaralás az Örök Tavasz szigetén - Canyoning és magashegyi túra a varázslatos Madeirán

A szigetek első portugál telepesei megkezdték a növényzet kiirtását, melynek következtében a Kopár - szigeten, a Szent Lőrinc- félszigeten és Madeira déli részén az eredeti növényzet szinte teljesen kiveszett. A megmaradt babérerdők a Unesco védelmét élvezik. 5 világrész különleges növényeit telepítették be később, melynek következtében olyan vegetációs társulás jött létre itt, mint sehol máshol a világon.

Kalandnyaralás az Örök Tavasz szigetén - Canyoning és magashegyi túra a varázslatos Madeirán  

Az állatvilág legnagyobb vadon élő képviselője mindössze néhány apróbb rágcsáló, madár, rovar. Szúnyogok a szigeten gyakorlatilag nincsenek. A legnagyobb szigeten a középkor óta termesztenek cukornádat, banánt és szőlőt. A tradicionális konyha ezen növényeket, illetve a tengeri halakat használja előszeretettel. A szigetek 1976 óta autonóm területnek számítanak. Az itt élők rendkívül büszkék lakhelyükre, ezért is lett nemzeti mottójuk: "Minden sziget közül a legszebb és legszabadabb"...

Kalandnyaralás az Örök Tavasz szigetén - Canyoning és magashegyi túra a varázslatos Madeirán

Kalandnyaralás az Örök Tavasz szigetén - Canyoning és magashegyi túra a varázslatos Madeirán

Kalandnyaralás az Örök Tavasz szigetén - Canyoning és magashegyi túra a varázslatos Madeirán

Kalandnyaralás az Örök Tavasz szigetén - Canyoning és magashegyi túra a varázslatos Madeirán

Kalandnyaralás az Örök Tavasz szigetén - Canyoning és magashegyi túra a varázslatos Madeirán

Képek: visitazores.com, pixabay.com

Miért érdemes tagnak lenned?

Tagdíjaddal támogatva szervezetünket, lehetővé teszed a szabadidősport és a kaland-sport feltételeinek javítását. Számos olyan eseményen vehetsz részt, melyhez egyesületünk biztosítja számodra a szakmai vezetést, illetve a legkorszerűbb felszerelések használatát.
Egy céltudatos csapat tagja lehetsz, részese a közös munkánknak, és megmozdulásainknak, ahol független szervezetként biztosítjuk a legújabb szabadidősport tevékenységek fejlesztését, terjesztését.

A tagjainknak járó szolgáltatásokról bővebben itt olvashatsz >>>
2020-es Eseménynaptár >>>