Sziklamászó tábor a Paradicsomban

Garda-tó, Arco

  • 50 helyszín

  • 63 szikla

  • 2130 egyköteles sportmászó út

  • több, mint 70 nagyfalas (akár 300m-es) út

  • 125 boulder probléma

Egy vérbeli sziklamászónak ennyi éppen elég lenne, hogy felkeltse az érdeklődését ez a hely, de ha Te még csak most kezded az ismerkedést a vertikális világgal, kénytelen leszel elhinni nekünk, keresve sem találnál csodálatosabb helyet a Garda-tó vidékénél az alapok elsajátítására.

 

Részletes információk

A programtervezetet és a benne található célpontokat - mint jelentkezők - bármikor megváltoztathatjátok, valamint kiegészíthetitek. Túravezetőink tapasztalatának köszönhetően igyekszünk elérni, hogy eseményeink a lehető legnagyobb élményt nyújtsák számotokra, és állandó tagjaivá váljatok kalandozásainknak!

NAPI PROGRAMTERV:

Utazás menetidő: Budapest - Arco, Olaszország >> 8-9 óra / 900 km

Nehézségi fokozatok táblázata:

http://www.arcowall.com/tabellagradi.asp

 

Hasznos linkek Arco-ról:

http://www.friendsofarco.it/eng/Arco/page_7_29.html

http://www.arcowall.com/ferrate.asp - via ferrata-k a környéken

http://www.arcowall.com/shopping.asp - mászó- és sportboltok

http://www.asso99.hu/Garda-t%F3%20szelei.html - Garda-tó szelein keresztül meghódítani a Dachstein 2995 méter magas csúcsát. A csúcstámadást követően a gerincen folytatjuk utunkat a Südwandbahnhoz, ahonnan felvonóval érkezünk vissza autóinkhoz.

A túratervezetet az időjárás, a jelentkezők erőnléte és/vagy a túravezető javaslata megváltoztathatja.

A túra időpontja:

jelenleg nincs meghirdetve

Részvételi költség vendégként:

-

Részvételi költség MAKASE tagoknak:

-

Érdekel a tagság! Hogyan lehetek tag? Katt ide >>

A részvételi költség tartalmazza:

* -

A részvételi költség nem tartalmazza:

* az utazást:
   egyénileg (az autókat segítünk összeszervezni)

* szállást:
   ~ 

* az étkezéseket, az opcionális belépőket és az extrémsport biztosítást, mely itt megköthető >>

 

Szükséges erőnlét, a túra nehézsége:
-

SZÜKSÉGES FELSZERELÉSEK, SZÁLLÁSOK FAJTÁI (általános tájékoztató):

 

A legfontosabb a kényelmes túraöltözet, amely szinte minden outdoor programhoz kell. Szükséged lesz többek között bakancsra vagy túracipőre (ha most készülsz vásárolni lábbelit a legideálisabb választás egy technikai talppal ellátott úgynevezett beszálló cipő, amely szinte minden terepen megállja a helyét), kamáslira, esőkabátra vagy esőponcsóra, közepes hátizsákra, réteges aláöltözetre (a szabályozhatóság miatt), fejlámpára, esetleg túrabotra, amely a hosszabb gyaloglások alkalmával kíméli a térdedet. Kempinges szállás esetén hozz magaddal sátrat (akinek nincsen nem szükséges feltétlenül beruháznia egy újra, mert biztos lesz aki szívesen megosztja veled a szállását, amennyiben ezt előre jelzed), hálózsákot (hegyekben, hegyek közelében ajánlott a legalább +10 fokos komfort fokozattal rendelkező), derékaljat (polifoam), de jól jöhet egy kisméretű kemping főző is. Menedékházakban az agynemű kímélése miatt, a legtöbb esetben előírás a hálózsák használata.

Utazásaink alkalmával kempingekben, apartmanokban, ifjúsági szállókban vagy egyszerű szállodákban szállunk meg. Ez számos eseteben választható, azonban előfordulhat, hogy a túra útvonala nem enged több lehetőséget az éjjeli menedék kijelölésére. Megesik olyan kalandtúra is, ahol a táj szépsége illetve a program nomád mivolta miatt a vadkempingezést választjuk, de valljuk be, ezen opció nélkül számos misztikus helyszín ismeretlen maradhatna számunkra... 

Lépjen velünk kapcsolatba

Lépjen velünk kapcsolatba

Ha további információt szeretnél, töltsd ki ezt az űrlapot. Amint lehet válaszolunk.

 

Kellemes klímájának köszönhetően Arco-ban egész évben lehetőség van sziklát mászni. Igaz, a nyári hőségben a D-i fekvésű falakon tojást lehetne sütni (vagy esetleg pizzát :-), emiatt a mászásra leginkább ajánlott időszak a tavasz és az ősz.

Igazi mászóparadicsom ez a hely, 1986 óta nemzetközi mászóversenyeket is rendeznek itt. Ennek következtében a népszerűbb falaknál (pl. Massone, San Siro, Nago, Passo S. Giovanni) elég nagy a tömeg, ám mivel számtalan út áll rendelkezésre, mindenkinek jut elég hely.

Sőt, a kemping mellett boulder terem is található – esőnapokra… (http://www.arcoclimbing.it/)

 

A teljesség igénye nélkül nézzünk néhány helyszínt részletesebben is:

Massone:

150-nél is több (egészen pontosan 163) út található itt – a könnyűtől egészen az extrém áthajlásokig. Ez a mászóhely 3 részre tagolható:

1. „Massone Basso”: függőleges és tördelt falak, 5a – 7a nehézségű utak

2. „la Valletta”: állóképességet és ujjerőt igénylő 35m magas, enyhén visszahajló 7a – 8a-s utakkal

3. „il Pueblo”: durva áthajlások – 7c-től felfelé

 

Nago:

A fal Nago falucska fölött, a Mount Baldo lábánál található. Ez a legszebb és legérdekesebb mászóhely a környéken. 113 útja van 4c-től 7c nehézségig (döntő többsége 6a és 6c között), valamennyi hosszú, és „technikás”. A falak D-i fekvésűek, „panorámakilátással” a tóra. Mindezen tulajdonságai miatt rendkívüli népszerűségnek örvend – néha már túlságosan is. Ilyenkor a távolabbi falakkal érdemes próbálkozni, azok kevésbé látogatottak.

A hely sajátossága, hogy az úgynevezett Ora szél nyáron délutánonként, télen pedig reggelente ostromolja a sziklákat, aminek köszönhetően eső után ez a terep szárad meg a leggyorsabban.

 

Bassilandia:

47 út, 6b+ - 8c, 30m magas

A fal a romantikus Toblino-tó mellett fekszik, és meglepő módon nem jellemző rá a tömeg! K-i fekvésének köszönhetően a nyári melegben is kellemesen mászható. A sziklafal aljánál csak egy keskeny párkány húzódik, amin közlekedni (és biztosítani) lehet, ezért kisgyermekes családoknak nem ajánlott.

Képek forrása: MAKASE