Szicíliai kalandtúra a Keresztapa birodalmában

Hat nap tömény kaland, Európa legnagyobb aktív vulkánja, utazás tűzön, vizen, úttalan utakon keresztül

Tarts velünk ezúttal a keresztapa birodalmába! A Földközi-tenger legnagyobb szigetére látogatunk el, ami áprilisban nem csak tökéletes időjárást ígér, de talán legszebb arcát mutatja. S hogy mire számíthatsz? Hat nap tömény kaland, Európa legnagyobb aktív vulkánja, utazás tűzön, vízen, úttalan utakon keresztül, Szicílián kívül 3 másik sziget felfedezése, a Stromboli meghódítása. Izgalmas kanyonokban hűtjük le magunkat, felkutatjuk Dél-Itália gasztronómia csodáit, és nem mellékesen mindezt évezredek kulturális örökségeit felvonultató környezetben tesszük! Kell ennél több egy felejthetetlen nyaraláshoz?

 

Részletes információk

A programtervezetet és a benne található célpontokat - mint jelentkezők - bármikor megváltoztathatjátok, valamint kiegészíthetitek. Túravezetőink tapasztalatának köszönhetően igyekszünk elérni, hogy eseményeink a lehető legnagyobb élményt nyújtsák számotokra, és állandó tagjaivá váljatok kalandozásainknak!

NAPI PROGRAMTERV:

Érkezés helyszíne: Catania

1. nap   Budapestről utazunk, közvetlen repülőjárattal késő este érkezünk Catania repterére. Autót bérlünk, majd elfoglaljuk első esti szállásunkat.

2. nap  Korán kelünk, majd rövid bevásárlást követően máris célba vesszük a hatalmas Etnát. Amennyiben a működő vulkán is úgy akarja, meghódítjuk 3350 méteres monstrumot, hogy aztán a fárasztó – de technikailag nem nagyon nehéz – mászást újra a meleg tengerparton pihenhessük ki egy igazi szicíliai pizza társaságában.

3. nap   A mászás fáradalmait kipihenve ébredünk. Következő célpontunk egy a turisták által sokkal ritkábban látogatott helyszín. Leereszkedünk egy a sziget keleti felén található rendkívül látványos és izgalmas, gyalogos kanyonba. Itt a kanyoning egy különösen izgalmas formáját, a body raftingot próbáljuk ki. A délután már a gyönyörű Savoca kisvárosában ér bennünket, ahol meglátogatjuk a Keresztapa kultikus éttermét.  Este továbbutazunk Taorminába, amely a sziget egyik leglátványosabb desztinációja.

4. nap   Hátrahagyva neoprén ruháinkat, autóval indulunk a sziget bejárására. Útba ejtjük Messinát, a szigetnek az Olasz csizmához legközelebb eső pontját, majd Milazzo városkáját fedezzük fel. Hajóra szállunk, és meg sem állunk Vulcano szigetéig. A sziget leginkább meleg iszapfürdőjéről ismert, de lehetőségünk lehet a vulkán megmászására is. Késő délután tovább szeljük a habokat Lipari szigetére.

5. nap   Délelőtt felfedezzük e kis mesebeli sziget kincseit, majd átkelünk Strombolira. Délután helyi vezetők kíséretében meghódítjuk ezen aktív vulkánt, melynek csúcsára napnyugta után érünk fel. Az éjszakai sötétben lélegzetelállító kép tárul elénk, ahogyan percenként akár többször is a levegőbe röpíti narancssárgán izzó láváját. Leereszkedés után visszaindulunk Liparira, késő éjjel érkezünk.

6. nap   Korán kelünk, hogy szárnyas hajónkkal visszatérjünk autóinkhoz. A sziget Északi partján haladunk tovább. Több izgalmas megállót követően érjük el Palermo városát. Az éjszakát itt töltjük, így lehetőségünk lesz felfedezni e település rejtett kincseit.

7. nap   Pihentető éjszaka után a sziget belseje felé vesszük az irányt. Corleone városkájába utazunk, ahol egy gyönyörű vízeséshez vezet sétánk. Szétnézünk a városban is, mely megérdemli az időnket - aki szeretne, a maffiamúzeumba is be tud menni. Tovább megyünk Agrigento felé, ahol egy izgalmas természeti látványosság, a török lépcső vár minket. Felöltjük fürdőruháinkat is, hogy megmártózzunk a csodás strandon. Utolsó éjszakánkat ezen a hamisítatlan szicíliai kistelepülésen töltjük.

8. nap   Varázslatos utazásunk utolsó napján bezárjuk a szinte teljes szigeten átívelő körünket. Kényelmes tempóban keletnek vesszük az irányt, kisebb megállók közbeiktatásával egészen Szirakúzáig autózunk. Nem is lehetne méltóbb búcsút venni Szicíliától, mint e lélegzetelállító kis városkával. Utoljára kiélvezzük a szikrázó tengert, majd délután érkezünk a cataniai reptérre. Késő este landolunk Budapesten.

A túratervezetet az időjárás, a jelentkezők erőnléte és/vagy a túravezető javaslata megváltoztathatja.

A túra időpontja:

2020. március 28. - április 04.

Részvételi költség vendégként:

46.000 Ft

Részvételi költség MAKASE tagoknak:

ingyenes, a legalább egy lezárt évvel rendelkező tagoknak

Érdekel a tagság! Hogyan lehetek tag? Katt ide >>

A részvételi költség tartalmazza:

* a túravezetés díját képzett túravezetőkkel

A részvételi költség nem tartalmazza:

* az utazást - a repülőjegyeket segítünk lefoglalni
   ~ 40-45.000 Ft / fő, retúr jegy + poggyász - Repülő
   ~ 165 euró / fő / 8 nap - Autóbusz , sofőr, üzemanyag vagy autó
   ~ 170 euró / fő - összes hajóút + Stromboli engedély, vezetés

* szállást:
   ~ 35 euró / fő / éjszaka - Hotel, Apartman (8 éjszaka)

* az opcionális body rafting programot: 55 € (tartalmazza a helyi vezetőket és a felszerelést), az Etna csúcsengedélyt 3000 m felett: ~ 30 euró / fő (opcionális), az étkezéseket, az opcionális belépőket és az extrémsport biztosítást, mely itt megköthető >>

Szükséges erőnlét, a túra nehézsége:
KÖZEPESEN NEHÉZ - Az opcionális kanyoninghoz úszástudás szükséges. A túra minden egészséges ember számára teljesíthető, de fárasztó. Ha aktív életmódot élsz, nem érhet meglepetés. Napi túra időtartama 3-6 óra. Szédülésmentesség, magabiztos mozgáskoordináció előny. 

SZÜKSÉGES FELSZERELÉSEK, SZÁLLÁSOK FAJTÁI (általános tájékoztató):

A legfontosabb a kényelmes túraöltözet, amely szinte minden outdoor programhoz kell. Szükséged lesz többek között bakancsra vagy túracipőre (ha most készülsz vásárolni lábbelit a legideálisabb választás egy technikai talppal ellátott úgynevezett beszálló cipő, amely szinte minden terepen megállja a helyét), túrazokni (+ tartalék), kamáslira, esőkabátra vagy esőponcsóra, közepes hátizsákra, réteges aláöltözetre (a szabályozhatóság miatt), fejlámpára, esetleg túrabotra, amely a hosszabb gyaloglások alkalmával kíméli a térdedet. Kempinges szállás esetén hozz magaddal sátrat (akinek nincsen nem szükséges feltétlenül beruháznia egy újra, mert biztos lesz aki szívesen megosztja veled a szállását, amennyiben ezt előre jelzed), hálózsákot (hegyekben, hegyek közelében ajánlott a legalább +10 fokos komfort fokozattal rendelkező), derékaljat (polifoam), de jól jöhet egy kisméretű kemping főző is. Menedékházakban az agynemű kímélése miatt, a legtöbb esetben előírás a hálózsák használata.

Utazásunk apartmanokban, egyszerű szállodákban szállunk meg. Szállásaink mindegyikén biztosítanak reggelit. A szobák helyenként pótágyazottak.

Szicília

Szicília – a Nap szigete - A Földközi-tenger legnagyobb szigete a maga 25700 négyzetkilométerével, egy apró kontinens Afrikától mindössze 180 km-re aminek életében már az ókori civilizációk is egymást túlszárnyalva hagytak nyomot. Több mint ötmillióan lakják.

Az évezredek során különböző kultúrák, emberek és életformák keveredtek: a pazar eredményt ma is megcsodálhatjuk az épületeken, a nyelvben és a helyi szokásokban. Világörökségi helyszínei többek között: a Val di Noto barokk városai, Agrigento régészeti emlékei, Piazza Armenia : La Villa del casale (római villa), Lipari-szigetek, Szirakúza, Sortino sziklatemető, melyek közül többet mi is felkeresünk.

Már Goethe is megírta a szigetről: "…Szicília nélkül nem lehet igazi képünk Itáliáról: itt van a kulcsa mindennek."

Szicíliai kalandtúra a Keresztapa birodalmában - Kanyoning, éjszakai vulkántúra, egy igazi tavaszi élmény-nyaralás

Etna

Az Etna egy napjainkban is aktív vulkán Szicília északkeleti részén, Catania és Messina között helyezkedik el. A vulkán területe 1200 km², kerülete a hegy lábánál 135 km. Európa legmagasabb működő vulkánja: jelenlegi magassága 3329 méter, ami állandóan változik a kitörések miatt.

Neve valószínűleg a görög aitho (égni) vagy föníciai athana (tűzhely) szavakból ered.A vulkán több szempontból is érdekes:

  • először is azért, mert a Föld valamennyi vulkánja közül az Etna kitöréseit jegyezték fel a leghosszabb ideje és a legrészletesebben;
  • másodsorban, mert működésének körülményei mai napig nem egyértelműek, ezért a vulkanológusok érdeklődésének középpontjában áll, akik a működés magyarázatára több, többé-kevésbé egyenrangú elméletet is kidolgoztak.

Az Etna kitöréseit mintegy 1500 éve jegyzik fel rendszeresen, így ez Földünk legismertebb tűzhányója. 1865 óta a kitörések periódusokban (csoportosan vagy sorozatosan) követik egymást, és általános jellemzőjük, hogy mindig a sorozat utolsó kitörése a legerősebb.

Szicíliai kalandtúra a Keresztapa birodalmában - Kanyoning, éjszakai vulkántúra, egy igazi tavaszi élmény-nyaralás

Az Etna, már az emberiség hajnalán számos kultúrának és civilizációnak meghatározó eleme volt. A Földközi-tengeregyik legtermékenyebb tájának számított, köszönhetően az ásványi anyagokban gazdag vulkáni eredetű termőtalajnak, de egyúttal a legveszélyesebb vidék is volt, hiszen a szinte folyamatos kitörések során számos emberi település, mezőgazdasági terület elpusztult.

2013-ban az UNESCO Világörökség Bizottsága természeti világörökségi helyszínné nyilvánította.

Szicíliai kalandtúra a Keresztapa birodalmában - Kanyoning, éjszakai vulkántúra, egy igazi tavaszi élmény-nyaralás

A Garda Veronese partját az "Olajfák Riviérájának" is nevezik, mert rengeteg található itt, köszönhetően a kedvező éghajlatnak. A Brescia oldalon a "Citrom Riviéra" húzódik. Itt a meredek parton kertekben termesztik a növényt, tipikus lépcsőzetes mediterrán falakon és pilléreken. Híresek, de manapság már kevésbé gyakoriak az ún. "citrom házak", amelyek olyan tolóajtós üvegházak, ahol a citrom és a lime biztonságban töltheti a téli időszakot. Ezek az üvegházak nyáron természetesen nyitottak. A citromot a tizenharmadik században telepítették be erre a területre.

2005 halfaj található a Garda-tóban. Endemikus faj a ponty, amit most a kihalás fenyeget. További fontos fajok: az angolna, a tarka menyhal, a domolykó, keszegfélék, a csuka, a süllő, a compó, a pisztráng, valamint élnek itt édesvízi rákok is.

Stromboli

Stromboli aTirrén-tengerben, Szicíliától északra elhelyezkedő vulkáni eredetű Lipari-szigetek legészakibb tagja. A tipikus rétegvulkán, a Föld egyik legaktívabb, csaknem folyamatosan működő tűzhányója. Stromboli területe mindössze 12,6 km², a csúcs magasságához képest igen kicsi. Két apró településének – Stromboli és Ginostra – összlakossága 400 fő körül van.

A Stromboli történetének egyre pontosabb ismerete alapján feltételezik, hogy a vulkán legalább 2500 esztendeje folyamatosan aktív. Jelenleg három kürtőből dob ki szabálytalan időközönként több-kevesebb törmeléket. A kitörések közötti szünet néhány perc és egy-két óra között változik. A vulkáni anyag egy része visszahullik a kráterbe, a többi a Sciara lejtőjén legördülve a tengerig is eljuthat.

Szicíliai kalandtúra a Keresztapa birodalmában - Kanyoning, éjszakai vulkántúra, egy igazi tavaszi élmény-nyaralás

A legfeljebb néhány órás szünetekkel elválasztott, ciklikusnak is tekinthető kitörések magyarázata, hogy a kürtőben izzó magmából felszabaduló gáz időről időre felszakítja a lávaburkot. A felszínt elérő gázbuborékok szétpattannak, a lávató felszínéről felragadott burkuk szerterepülő anyagának egy része földet érve, más része még a levegőben szilárdul meg. A felszínre jutó gáz megemeli az olvadék szintjét, majd a magmatömeg visszahúzódik, és a folyamat kezdődhet elölről.

Képek forrása: sicily.co.uk, ybphoto.free.fr, homeaway.co.uk 

Miért érdemes tagnak lenned?

Tagdíjaddal támogatva szervezetünket, lehetővé teszed a szabadidősport és a kaland-sport feltételeinek javítását. Számos olyan eseményen vehetsz részt, melyhez egyesületünk biztosítja számodra a szakmai vezetést, illetve a legkorszerűbb felszerelések használatát.
Egy céltudatos csapat tagja lehetsz, részese a közös munkánknak, és megmozdulásainknak, ahol független szervezetként biztosítjuk a legújabb szabadidősport tevékenységek fejlesztését, terjesztését.

A tagjainknak járó szolgáltatásokról bővebben itt olvashatsz >>>
2020-es Eseménynaptár >>>