Magashegyi trekking a Dolomitok legszebb panoráma útjain

6 napos látogatás az Alpok Királynőjének Birodalmába

Olaszország északi részen található a világörökség részét képező Dolomitok, az Alpok egyik különleges szépségű hegycsoportja, ahová utunk vezet. A táj egyedi jellegét a vadregényes fenyvesekkel borított völgyek, élénk zöld rétek és türkizkék színben pompázó tengerszemek fölé magasodó csipkés hegycsúcsok és különleges sziklaalakzatok adják. Túránk során a havasi legelők és sziklák birodalmába teszünk egy felejthetetlen látogatást. Bakancsot húzunk, és bejárjuk a környék leglátványosabb túraútvonalait. Ha vonz a magashegyi túrázás, a természet végtelen szépsége, szeretnél néhány napot aktív kikapcsolódással jó társaságban tölteni, és nem riaszt vissza az akár egész napos gyaloglás néhol meredek köves terepen, akkor itt a helyed.REFLEKTORFÉNYBEN:

  • A Dolomitok legszebb túraútvonalai
  • Kristálytiszta hegyi tavak és csipkés sziklacsúcsok
  • Európa legnagyobb alpesi legelője
  • Látvány, amivel nem lehet betelni

 

Részletes információk

A programtervezetet és a benne található célpontokat - mint jelentkezők - bármikor megváltoztathatjátok, valamint kiegészíthetitek. Túravezetőink tapasztalatának köszönhetően igyekszünk elérni, hogy eseményeink a lehető legnagyobb élményt nyújtsák számotokra, és állandó tagjaivá váljatok kalandozásainknak!

NAPI PROGRAMTERV:

Utazás menetidő: Budapest-Cortina d’Ampezzo, 700 km, 8-9 óra

1. nap 
Mindenki egyénileg utazik a helyszínre, és délután találkozunk a Cortina d’Ampezzo közelében lévő kempingben, ahol a következő két éjszakát töltjük. Egy közös vacsora során megismerkedünk, és átbeszéljük a másnapi programot.

2. nap 
A mai napon a Sexteni Dolomitokat vesszük célba, és a Tre Cime-t (a gyakran német nevén emlegetett Drei Zinnent), avagy Három Nővért, a Dolomitok egyik leghíresebb sziklacsoportját járjuk körbe. Hogy minden irányból kellőképpen megcsodálhassuk, egy körtúrát teszünk az Auronzo menedékház melletti parkolóból indulva, a Lavaredo, majd a Tre Cime menedékházat útbaejtve. Itt megpihenünk egy kicsit, és akinek van kedve bemerészkedhet a Monte Paterno alatti első világháborús katonai alagutakba, vagy lesétálhat a menedékház alatti Piani-tavakhoz. A Három Nővér északi oldalán, néhány tengerszem mellett elhaladva, és a Col di Mezzo-hágón átkelve érünk vissza autóinkhoz. Az estét igény szerint egy kis városnézéssel és közös vacsival töltjük Cortinában.

3. nap 
Másnapi túránk célpontja a különleges színéről ismert, magas hegykoszorúval körülvett tengerszem, a Sorapiss-tó. Felsétálunk a tóig, amelynek színe napsütéses időben mindenkit ámulatba ejt. Különösen szép a látkép a tó fölé magasodó Dito di Dioval (Isten Ujja). A merészebbek akár meg is mártózhatnak a türkizkék, kristálytiszta vízben. Kora délután érünk vissza autóinkhoz, és folytatjuk utunkat a Cinque Torri (avagy “öt torony”) szikláihoz. Eltöltünk néhány órát a sziklatornyok és az itt található világháborús szabadtéri múzeum körbejárásával, majd tovább autózunk Canazeibe, ahol a következő három éjszakát töltjük.

4. nap 
Egész napos túrára indulunk a Val Gardena fölött magasodó Puez-Odle masszívumára. Libegővel néhány perc alatt felemelkedünk 2300 méterre. Innen gyönyörű panorámával veszi kezdetét a túránk a Jimmy menedékházig. Onnantól kezdődik csak az igazi felfelé menetelés, szinte már mesébe illő kilátással a zöld legelőkre, fenyvesekre és sziklás, havas hegycsúcsokra. Egészen a Puez menedékházig kapaszkodunk fel, közben útba ejtjük a Crespeina-tavat, amelyben a helyi legenda szerint réges régen egy sárkány élt. A menedékháznál kis pihenőt tartunk, majd elindulunk lefelé, és a sziklák birodalmából kiérve a Vallunga-völgyben ereszkedünk vissza a városba.

5. nap 
Reggel felautózunk a Sella-hágóba, ahonnan gyalog folytatjuk utunkat. A Sassolungo és Sasso Piatto égbetörő sziklacsúcsai körül vezető túrautat járjuk végig. Ahogy haladunk körbe, a folyamatosan változó látkép egy percre sem hagyja, hogy unatkozzunk. Először a Catinaccio, majd a Sciliar masszívumban gyönyörködhetünk, majd ahogy haladunk tovább, feltűnnek a Puez Odle és a Sella csoport sziklái is a háttérben. Útközben átkelünk Európa legnagyobb alpesi legelőjén, a Seiser Almon, és több menedékház mellett is elhaladunk, ahol lehetőség lesz egy kis pihenőre.

6. nap 
Utolsó nap levezetésként a Pordoi-hágóból elindulva egy rövid gerinctúrát teszünk, melynek különlegessége, hogy a gerinc pontosan a Marmolada és a Piz Boè 3000-es vonulatai között  húzódik, és egyszerre lehet mind a kettő sajátos látképében gyönyörködni, miközben mi magunk is szédítő magasságokban járunk.

Kora délután érünk vissza a hágóba, és miután búcsút vettünk egymástól és a hegyektől, haza indulunk.


A túratervezetet az időjárás, a jelentkezők erőnléte és/vagy a túravezető javaslata megváltoztathatja.

A túra időpontja:

2020. augusztus 20 - 25.

Részvételi költség vendégként:

45.000 Ft

Részvételi költség MAKASE tagoknak:

ingyenes

Érdekel a tagság! Hogyan lehetek tag? Katt ide >>

A részvételi költség tartalmazza:

a túravezetés díját (képzett túravezetőkkel)

A részvételi költség nem tartalmazza:

* az utazást teleautós rendszerben (az autókat segítünk összeszervezni)
* a szállást kempingben: 20-25 EUR/fő/éj
* a szállást apartmanban: 58 EUR/fő/éj 3+ személyes szoba /  94 EUR/fő/éj 2 személyes szoba - (2 éjszaka: 3 csillagos szálloda reggelivel, 2-3-4 fős szobák - 3 éjszaka: apartmanok konyhával, reggeli nélkül, 2-4-5 fős szobák - Ágyneműt (hálózsákot) és törölközőt sajátot kell vinni, vagy fejenként 10 EUR-ért lehet kérni)
* az étkezéseket, az opcionális belépőket és az extrémsport biztosítást, mely itt megköthető >>

Szükséges erőnlét, a túra nehézsége:

KÖZEPESEN NEHÉZ — A programban egész napos, félnapos gyalogtúrák szerepelnek, melyek teljesítéséhez sportos életmód, szédülésmentesség és jó mozgáskoordináció szükséges.

A TÚRA NEHÉZSÉGE:
KÖZEPESEN NEHÉZ — A programban egész napos, félnapos gyalogtúrák szerepelnek, melyek teljesítéséhez sportos életmód, szédülésmentesség és jó mozgáskoordináció szükséges.
SZÜKSÉGES FELSZERELÉSEK:
Szükség lesz egy kényelmes túrabakancsra vagy trekking cipőre és kényelmes túraruházatra. Rossz idő esetére esőkabáttal, esőnadrággal és melegebb aláöltözettel, dzsekivel is készüljetek. Hátizsáknak megfelel egy kisebb, 30-35 l-es túrahátizsák, ami alkalmas egy napi felszerelés, étel, ital tárolására. A napi túrákhoz szükséges 2-3 l víz tárolásához hozzatok ivópalackot vagy ivózsákot. Ezen kívül a fejlámpát, napkrémet, napszemüveget se hagyjátok otthon.
SZÁLLÁSOK FAJTÁI:
Az éjszakákat jól felszerelt kempingekben töltjük. A kempingezéshez szükség lesz kempingfelszerelésre: sátor, polifoam, derékalj, hálószák.
ÉTKEZÉS ÉS IVÓVÍZ:
A túra során az étkezésekről mindenki magának gondoskodik. Cortinában és Canazeiben szupermarketekben tudunk élelmiszert vásárolni, esténként pedig lehetőség lesz étteremben étkezni. A napi túrákhoz érdemes könnyű, de energiadús ételekkel (energiaszelet, müzliszelet, magvak, szárított gyümölcsök, szendvicsek) készülni. Ivóvíz minden szálláshelyen elérhető.
IDŐJÁRÁS:
Az időjárás a  hegyvidéki éghajlatnak megfelelően változékony. Az átlagos napközbeni hőmérséklet 20-25 °C, de nyáron is előfordulhat lehűlés, nagyobb mennyiségű csapadék. Fontos az UV-sugárzás elleni védelem, ami a nagyobb tengerszint feletti magasságokban erősebb a megszokottnál. Extrém időjárási körülmények esetén a túra programja változhat.
ÚTIOKMÁNYOK, VALUTA:
Olaszország az EU tagállama, a beutazáshoz magyar állampolgároknak érvényes személyigazolvány vagy útlevél szükséges. Az ország hivatalos pénzneme az Euró. Érdemes némi készpénzzel készülni, de a legtöbb helyen lehetőség van kártyás fizetésre.
CSOMAGOLÁS AZ UTAZÁSRA:
Minden nap elegendő az aznapra szükséges dolgokat magunkkal vinni a túrákra, ehhez egy kisebb (30-35 literes) hátizsák elegendő.
OLTÁSOK, EGÉSZSÉGÜGY:
WHO ajánlás.

 

A Dolomitok

A Dolomitok az Alpok Észak-Olaszországban található hegycsoportja, amelynek hagyományos nyugati és keleti határai az Adiage és a Piave folyók, azonban nyugaton a Brenta-csoport nyúlik túl az Adiage völgyén, keleten pedig a Dolomiti d’Oltrepiave (Piaven túli Dolomitok) a Piave völgyén. A vidék 2009. óta része az UNESCO Világörökségnek. Nevének eredete Déodat Gratet de Dolomieu, francia geológushoz köthető, aki az itt található kőzetet vizsgálta az 1700-as években. Felfedezte, hogy a hegységet felépítő mészkő kis mértékben magnéziumot is tartalmaz, és szintén róla kapta ez a kőzetfajta a dolomit nevet. A kőzetanyag magnézium tartalmának köszönhetően napkeltekor és napnyugtakor élénk rózsaszínbe vagy bíboros lilába burkolóznak a hegycsúcsok. Ez a jelenség az Alpenglühen (olaszul enrosadira), a sziklacsúcsok izzása.
A területet egykor sekély tenger borította, amelyben kialakult a hegységet felépítő üledékes kőzet, és körülbelül 65 millió éve került felszínre. A táj mai látképe ebből az üledékes kőzetből álló, körülbelül 3000 m magas fennsíkból alakult ki a jégkorszaki gleccserek és az időjárás felszínformáló munkájának következtében. Az erózió hatására mély völgyek keletkeztek, és kialakultak a most látható sziklaképződmények, melyeknek a lábánál lévő törmelékkúpok és -lejtők jelzik, hogy a folyamat ma is zajlik.
A hegységnek számos 3000 m feletti csúcsa van. 3344 méterével a legmagasabb a Punta Penia (Marmolada). Itt található a Dolomitok egyetlen nagyobb méretű, összefüggő gleccsere.

 

A terület néprajza és történelme

Néprajzilag is különleges vidék. Az ősi hegylakók, a svájci rétoromán törzsekkel rokon ladinok élnek itt, akik a régi latin nyelv egy egyedi változatát beszélik, amely sokban eltér az olasz nyelvtől. A mai Trentino-Alto Adige régió területe 1919-ben került az Osztrák Császárságtól az Olasz Királysághoz. Dél-Tirolban a mai Bozen megye területén, így pl. az Adige völgyében, a Puster-völgyben, Bolzano és Merano környékén, le egészen a Salurni-szorosig németajkú lakosság él, amely ma is tirolinak vallja magát. A két világháború között a római kormány betelepítéseket és erőszakos olaszosítást hajtott végre az újonnan szerzett területeken. A második világháború után megkötött kétoldalú osztrák–olasz megállapodás alapján a régió széles körű autonómiát nyert, bár ennek mértékével a német nacionalista elemek sokáig elégedetlenek voltak, Ausztriához való visszacsatolásuk mellett tüntettek. Az 1950-es években terrorakciókra is sor került. Az Európai Gazdasági Közösség létrejötte valamelyest enyhített a helyzeten. 1964-ben Bruno Kreisky az ENSZ elé vitte a kérdést, 1969-ben, majd 1971-ben a két ország megállapodott az úgynevezett Dél-Tirol-csomag elfogadásáról. A németajkúak jogait Ausztria mint védőhatalom garantálja. A két ország kormánya azóta is többször tárgyalt helyzetükről. Ausztria csatlakozása az Európai Unióhoz megoldani látszik a dél-tiroli kérdést. A közigazgatás hivatalosan kétnyelvű, a ladin völgyekben a helységnevek három nyelven vannak feltüntetve. A helyi politikának azonban a 21. században is küzdenie kell a római kormány meg-megújuló központosító törekvéseivel szemben. Kielégítő megoldást találni azért is bonyolult, mert a nemzetiségi válaszvonal nem a természetes határként adódó hegygerinceken húzódik, a nyelvi területek erősen egymásba nyúlnak.

A vidék történelmét meghatározta, hogy a Brenner-hágón, az Adige és az Issar völgyén át bonyolódik le ősidők óta az Észak- és Dél-Európa közötti forgalom zöme. Ennek köszönhetik fejlődésüket Bolzano, Trento és a völgyek kisebb városai. A középkorban Trento (Trident) és Bressanone (Brixen) püspökei gyakoroltak fejedelmi hűbérhatalmat a Dolomitok keleti, illetve déli határáig, ahol Velence területe kezdődött. Az Adige felső völgye a tiroli grófok hűbérese volt, akik a Merano melletti Tirol várában székeltek. A férfiág kihaltával, a 14. században a Habsburgok örökölték Tirolt. Trento az ellenreformációt megindító, itt tartott tridenti zsinat (1545-1563) miatt került a világtörténelembe. Napóleon hatalmi törekvései is Tirolban találták először szemben magukat a népfelkeléssel. A turistáknak annyi örömet okozó pompás hegyi utak, amelyek a Dolomitokat megnyitották az idegenforgalom előtt, az első világháború évekig tartó borzalmas állóharcai (Piave-front) során épültek ki a csapatok utánpótlása érdekében. Ennek az időszaknak maradványai az utazót lépten-nyomon megrendítő nagy katonatemetők és a szédítő meredélyeken kiépített bonyolult katonai állásrendszerek.

Magashegyi trekking a Dolomitok legszebb panoráma útjain

Magashegyi trekking a Dolomitok legszebb panoráma útjain

Források:
http://vivalditravel.hu/user_images/utak_2105__dolomitok.jpg
https://juhaszbalazs.com/wp-content/uploads/2018/02/dolomitok_02-1030x579.jpg
https://pixabay.com/images/search/wallpaper/
https://unsplash.com/s/photos/dolomiti
http://www.mastriforti.it/fotografia/wp-content/uploads/2014/03/MG_8898.jpg
http://altafassadolomiti.it/wp-content/uploads/2016/02/panorama-sella-pordoi-altafassadolomiti.jpg
https://live.staticflickr.com/1811/42900657345_f6efb738f9_b.jpg
https://speakzeasy.files.wordpress.com/2015/05/sorapiss.jpg
https://live.staticflickr.com/4316/35196331994_96ae3a5bd8_b.jpg
https://hu.wikipedia.org/wiki/Dolomitok

Miért érdemes tagnak lenned?

Tagdíjaddal támogatva szervezetünket, lehetővé teszed a szabadidősport és a kaland-sport feltételeinek javítását. Számos olyan eseményen vehetsz részt, melyhez egyesületünk biztosítja számodra a szakmai vezetést, illetve a legkorszerűbb felszerelések használatát.
Egy céltudatos csapat tagja lehetsz, részese a közös munkánknak, és megmozdulásainknak, ahol független szervezetként biztosítjuk a legújabb szabadidősport tevékenységek fejlesztését, terjesztését.

A tagjainknak járó szolgáltatásokról bővebben itt olvashatsz >>>
2020-es Eseménynaptár >>>