Kanyoning a Garda-tónál

Egy igazi frissítő kaland Olaszországban tavasszal, nyáron, ősszel!

A Garda-tó Észak Olaszország legnépszerűbb célpontja, melyet turisták ezrei látogatnak minden évben. Nem mindennapi élményben lehet részük, pálmafák és havas csúcsok látványa fogadja őket, csodálatos mediterrán környezetben. Egyedi klímája és változatos felépítése miatt a kalandsportok Mekkája! Mindenki megtalálja itt a számítását akár a vízi sportokat kedveli, akár a magasság és a mászás élménye vonzza, vagy akár csak kirándulni szeret és a hasát süttetni a parton. De mind ezek mellett Európa leglélegzetelállítóbb kanyoning útvonalai közül is található itt néhány!

Sziklamászás, windsurf, kite, via ferrata, kerékpározás, túrázás, canyoning, szinte nincs is olyan sport aminek ne adhatna otthont a végletek hazája. A havas hegycsúcsok árnyékában megbújó citromfák és pálmafák hihetetlen kontrasztot húznak, s a tó inkább kelti egy tengerpart érzését, mintsem egy szokványos állóvíz egyszerű mivoltát...

 

Részletes információk

A programtervezetet és a benne található célpontokat - mint jelentkezők - bármikor megváltoztathatjátok, valamint kiegészíthetitek. Túravezetőink tapasztalatának köszönhetően igyekszünk elérni, hogy eseményeink a lehető legnagyobb élményt nyújtsák számotokra, és állandó tagjaivá váljatok kalandozásainknak!

NAPI PROGRAMTERV:

Utazás menetidő: Budapest - Arco, 9-10 óra

1. nap   Indulás Magyarországról. Este illetve másnap reggel találkozás Arco központjában megbúvó mediterrán kempingben, mely az egyik legszebb sátorozóhely a Garda-tó mentén. Karnyújtásnyira elterülő monumentális sziklák, pálmafák és citrusfák, valamint egyéb burjánzó növények teszik még hangulatosabbá e helyet...

2. nap   Reggel röviden átbeszéljük a programot, valamint gyakorolunk néhány alapvető technikát még szárazon, aztán a Garda-tó kézzel fogható közelségében ereszkedünk le a Baes vagy a Vione csodálatos napsütötte vízesésein. Vigyázat! Üdít-frissít!. Délután meglátogatjuk Arco ódon belvárosát, ahol a szűk utcákba stílusosan bevarázsolt vásárló negyedek fogadnak minket. Ha mást nem is, két dolgot mindenképpen érdemes itt megkóstolni: a fagylaltot és a pizzát, mely sokfelé kapható Olaszországban, de olyan mint itt, sehol máshol.

3. nap   Harmadik napunk sem lesz kevesebb kalandban mint az előzőek, meghódítjuk a Ferrata Rio Sallagoni-t, mely az indiai dzsungelek rejtelmes és kalandos, vízben gázolós expedíciót idézi. Varázslatos panorámával övezve, lélegzetállító túrában lesz részünk. Este felfedezzük Riva part menti városát, melyet Arcoval együtt a szabadidősportok Mekkájaként tartanak számon.

4. nap   Reggeli után igény szerint két csoportra bontjuk a csapatot. Aki úgy érzi megpróbálkozhat a következő fokozattal, és vezetőinkkel maga alá gyűrheti Olaszország egyik legszebb és leghosszabb kanyonját. Aki esetleg száraz progamra vágyik az a környékbeli via ferrátákon vagy sziklamászó utakon teheti próbára magát. Délutánra-estée ismét együtt a csapat, egy lehetséges festő vacsorához a tóparton az irányt a Limoncello szülővárosa felé vesszük, a festői Limona sul Gardaba.

5. nap   Szabadprogram, illetve utazás Magyarországra.

A túratervezetet az időjárás, a jelentkezők erőnléte és/vagy a túravezető javaslata megváltoztathatja.

A túra időpontja:

2019. június 26. - június 30.  BETELT
2019. augusztus 28. - szeptember 01.

Részvételi költség vendégként:

48.000 Ft

Részvételi költség MAKASE tagoknak:

25.000 Ft

Érdekel a tagság! Hogyan lehetek tag? Katt ide >>

A részvételi költség tartalmazza:

* a kanyoninghoz szükséges felszerelés bérleti díját (beülő, sisak, kötelek, hevederek, karabinerek) , a túravezetés díját képzett túravezetőkkel

A részvételi költség nem tartalmazza:

* az utazást - az autókat segítünk összeszervezni
   ~ 25.000 Ft / fő - üzemanyag, autópálya matricák

* szállást:
   ~ 15 euró / fő / éjszaka - Kemping
   ~ 30 euró / fő / éjszaka - Apartman - egyénileg foglalandó

* a neoprene ruha bérleti díját (egyénileg bérlendő), az étkezéseket, az opcionális belépőket és az extrémsport biztosítást, mely itt megköthető >>

 

 

Szükséges erőnlét, a túra nehézsége:
KÖZEPESEN NEHÉZ - Úszástudás szükséges! Minden egészséges ember számára teljesíthető, de jólesően fárasztó. Ha aktív életmódot élsz, nem érhet meglepetés. Napi túra időtartama 3-5 óra. Szédülésmentesség, magabiztos mozgáskoordináció előny. 

SZÜKSÉGES FELSZERELÉSEK, SZÁLLÁSOK FAJTÁI (általános tájékoztató):

A legfontosabb a kényelmes túraöltözet, amely szinte minden outdoor programhoz kell. Szükséged lesz többek között bakancsra vagy túracipőre (ha most készülsz vásárolni lábbelit a legideálisabb választás egy technikai talppal ellátott úgynevezett beszálló cipő, amely szinte minden terepen megállja a helyét), túrazokni (+ tartalék), kamáslira, esőkabátra vagy esőponcsóra, közepes hátizsákra, réteges aláöltözetre (a szabályozhatóság miatt), fejlámpára, esetleg túrabotra, amely a hosszabb gyaloglások alkalmával kíméli a térdedet. Kempinges szállás esetén hozz magaddal sátrat (akinek nincsen nem szükséges feltétlenül beruháznia egy újra, mert biztos lesz aki szívesen megosztja veled a szállását, amennyiben ezt előre jelzed), hálózsákot (hegyekben, hegyek közelében ajánlott a legalább +10 fokos komfort fokozattal rendelkező), derékaljat (polifoam), de jól jöhet egy kisméretű kemping főző is. Menedékházakban az agynemű kímélése miatt, a legtöbb esetben előírás a hálózsák használata.

Kanyoninghoz az ideális lábbeli egy sport- vagy futó cipő, amit nem sajnálsz ha vizes lesz.

Utazásaink alkalmával kempingekben, apartmanokban, ifjúsági szállókban vagy egyszerű szállodákban szállunk meg. Ez számos eseteben választható, azonban előfordulhat, hogy a túra útvonala nem enged több lehetőséget az éjjeli menedék kijelölésére. Megesik olyan kalandtúra is, ahol a táj szépsége illetve a program nomád mivolta miatt a vadkempingezést választjuk, de valljuk be, ezen opció nélkül számos misztikus helyszín ismeretlen maradhatna számunkra...

  

Egyéb kanyonok a környéken

A Torrente Brentino a belépő szint ezen a tájegységen. Kis ugrások igazán mély vizű medencékbe; valamint könnyű ereszkedések békés vízesések alatt jellemzik. Kivalló hely az első tapasztalatok megszerzésére. A maximális magasságok: 15 méter ereszkedés, 5 méter ugrás és 4 méter csúszda. Nagyjából négy óra alatt teljesíthető.

A Torrente Tuffone az ugrás szerelmeseinek paradicsoma lesz, ugyanis ebből lesz a legtöbb itt 3 és 15 méter közötti magasságokból. A túra egy 30 méteres ereszkedéssel indul egy nagy medencébe majd néhány úszva megközelíthető átjáró után a szűk kanyonban következnek az ugrások, csúszások és ereszkedések. Ez egy négy uszkve öt órás túra, amit akár a jobb kondiban lévő kezdők is teljesíthetnek.

Torrente Albola:  Ez egy kifejezetten akció dús útvonal, ahol nincs igazán idő pihenni a lefelé vezető úton. A szűk kanyonban rengeteg víz van, ami ráadásul nagy sebességgel zúdul le a völgybe; ennél fogva elsősorban tapasztaltabb kanyonosoknak ajánlott, esetleg a kifejezetten jó kondiban lévő és bevállalós kezdőknek. Átlagban öt, hat órás túra maximum 6 méteres ugrásokkal és csúszdákkal, valamint 25 méteres ereszkedésekkel.

A Vione I. és II. együtt tipikus élmény túra, mivel gyors csúszdák, hajmeresztő ugrások és a hosszú, de könnyű ereszkedések mellett ez egy elég nyitott és napos kanyon. Itt igazán frissítően hat a hűvös víz a forró nyári napokon. A leghosszabb ereszkedés 50 méter, míg az ugrások és csúszdák átlagban 10 méteresek.  Szintén teljesíthető hat órán belül.

 A Toscolano felső folyása a természet szerelmeseinek fogja rabul ejteni a szívét. A többi környékbeli kanyonhoz képest könnyebb, de csodálatos szikla képződmények, medencék és zúgók várják az ide látogatót. Ez is egy nagyjából hat órás túra, ahova mindenképp érdemes egy vízálló fényképező gépet hozni; na így persze akár tovább is tarthat.

A Torrente Baes az ereszkedés szerelmeseinek fog igazán tetszeni, de a csodálatos kilátás a Garda tóra mindenkinek megéri végigcsinálni. Az útvonalon, mely a tóban ér véget, tizenhét vízesés található 8-tól egészen 60 méteres magasságig. Négy, öt óra alatt teljesíthető.

Kanyoning a Garda-tónál - Egy igazi frissítő kaland Olaszországban!  

A Vajo dell’Orsa egy egészen más világba enged betekintést. Szélesen indul, hogy aztán folyamatosan szűkülve a 200 méteres sziklafalak között elérje az egy méteres szélességet. Rengeteg mélyvizű medencével és sziklák alatt haladó csúszdával tökéletes hely az igazi canyoning élmény megtapasztalására. Ez a hely egyedülálló Európában! Ugyan sem az ereszkedések, sem pedig az ugrások nem túl nagyok (25 és 10 méter), de a szűk hely és a túra hossza (hét óra) miatt nem kezdőknek való.

A Rio Nero Olaszország leghíresebb kanyonja, mely csak nagyon tapasztalt kanyonosoknak ajánlott a terep nehézsége miatt. Szűk helyek; gyors folyású, akár 40 méteres ereszkedések; helyenként pedig 15 méteres ugrások jellemzik. A túra hossza szintén legalább hét óra.

Végül, de nem utolsó sorban itt is található egy igazán magas hely, a Torrente Aviana. Ez egy már indulásnál is szűk, szinte misztikus hangulatot árasztó kanyon 30 és 100 méter közti ereszkedésekkel és mesébe illő panorámával a környékre. Kihagyhatatlan, de kizárólag nagyon tapasztalt kanyonozóknak!

 

Garda-tó

A Garda-tó vagy Benaco (a Benaco változatot használják a tó és a környező területek megjelölésére) a legnagyobb tó Olaszországban, amelynek területe mintegy 370 km ². Három régió közötti kapcsolatot teremt meg: Lombardia (Brescia tartomány), Veneto (Verona) és Trentino-Alto Adige (Trento). Vele párhuzamosan folyik az Adige, mellyel a Monte Baldo hegység köti össze. Az északi fele olyan, mint egy keskeny csatorna, mely kiszélesedik dél felé, s a kiterjedt részt dombok veszik körül. A Garda-tó egy nagyon kedvelt turisztikai célpont, évente több százezer ember látogatja meg.

 

Etimológiája

A jelenlegi név, a Garda-tó, a középkor óta használatos, míg a Benaco név már a római kor óta ismeretes. Az első név germán eredetű, az utóbbi szinte biztosan kelta. A latin szó, Benacus, jelzi a tó földrajzi adottságait: bennacus, azaz sok köpeny. A tó veronai oldalán fekszik Garda városa, melynek neve a többi kevésbé ismert hellyel együtt (Gardone, Gardola, Gardoncino, Le Garde) tanúsítja a germánok ittlétét és uralmát a VI. és a VII. században, különösen a Lombardokét.

 

Földrajz

A Garda-tó északi részén található völgy az Alpokba kúszik felfelé, míg a déli területe a nagy Pó-síkság felé. Az első keskeny és hosszúkás alakú, a második nagy és félköríves. Vízgyűjtő területe 2290 km ², a tó felszíne 52 km hosszú, a medence 95 km, legnagyobb szélessége 16 km, a medencének 42km (ez a maximális szélességet, és a rá merőleges hosszát jelenti mindkét esetben). A tó 65 m tengerszint feletti magasságban van, és legnagyobb mélysége 365 m. Belül a medencében lévő nagyobb csúcsok a Presanella csúcs (3556 m) és Adamello hegy (3554 m), ezeken kívül azonban a legtöbb terület 65 és 1500 m tengerszint feletti magasság között mozog.

Morfológiailag a Garda-medence is négy részre osztható: a síkság mintegy 200 km ², a tó felszíne 370 négyzetkilométer, a nyugati és a keleti része 500 és 1040 km². A Garda-tó vizében több város fürdőzik, Brescia tartományban (Sirmione, Desenzano del Garda, Lonato, Padenghe sul Garda, Garda-Moniga, Manerba del Garda, San Felice del Benaco, Salò, Gardone Riviera, Toscolano-Maderno, Gargnano, Tignale , Tremosine, Limone sul Garda), Verona megyében (Peschiera del Garda, Castelnuovo del Garda, Lazise, Bardolino, Garda, Torri del Benaco, Brenzone, Malcesine) és Trento tartományban (Riva del Garda, Nago-Torbole).

Kanyoning a Garda-tónál - Egy igazi frissítő kaland Olaszországban!  

Szigetek

A Garda-tóban öt sziget van: a legnagyobb a Isola del Garda , amelyen egy gyönyörű, XVIII-századi velencei stílusú épület áll, és ehhez közel egy másik, San Biagio, más néven a "Nyúl", amely mintegy 200 méterre "úszik" a parttól (száraz időszakban gyalogosan is megközelíthető). Mindkettő San Felice del Benaco és Manerba del Garda parthoz közeli részén található.

Egy másik sziget, amely a harmadik legnagyobb, az Isle of Trimelone, híres arról, hogy az első és a második világháborúban itt gyűjtötték a fel nem robbant lőszereket. A két kisebb pedig, a Dream (ez száraz időszakokban szintén csak rövid sétára van a parttól), s mindössze 20 méterre az Álom félszigettől az Olajfák szigete. Van még sok más kiálló kő, "sziget", a Garda-tóban, főleg a Garda- és San Biagio szigetek között, amelyek az évszaktól függően többé-kevésbé kilátszanak, és veszélyt jelenthetnek a vízi-járműveknek.

 

Moréna Dombok

A Garda-tó déli részén, Verona, Mantova és Brescia között, van egy nagy moréna amfiteátrum, ahol kört és hullámos alakzatokat formáló moréna dombokat alakítottak ki az ősi gleccserek a pleisztocén korban. Ezek a területek az ősidők óta lakottak, melynek természeti szépséget a mediterrán éghajlatra jellemző növények adják (olíva, szőlő, gyümölcs, agave, stb.), köszönhetően a Garda-tó mikroklímája által létrehozott viszonyoknak, mint az enyhe tél (többek között pl. ez biztonságot nyújt számos itt telelő madárfajnak).

Gulya, lovak, sport, és egyéb állatok, idilli hangulatú hegyek, a tavasz folyamán születő vadon élő virágok, mint a kankalin, a nőszirom, az ibolya és a liliomok, s a nyáron virágzó vad orchidea fajták. Továbbá, a védett területeken találkozhatunk vadon élő nyulakkal és kisemlősökkel, vízi- és ragadozó madarakkal. A tavak és árkok tele vannak csukával, ponttyal és angolnával. A tó különösen érdekes madárvilágot rejt, köszönhetően a gém, az éjszakai gém, a bölömbika, a nagy kócsag és számos kacsafaj (pl. a böjti réce és a vadkacsa ) jelenlétének. Sőt, ezek a dombok fontos útkereszteződésében találhatóak számos vonuló fajnak, ahol ők is megtalálnak olyan rovarokat, amik inkább csak tiszta környezetben élnek.

Több természetvédelmi terület található itt, a legfontosabbak a Mincio és Castellaro Lagusello Természetvédelmi Park.

 

Éghajlat

A Garda-tó medencéje mérsékli a félig-kontinentális éghajlat, a Pó, és a felső alpesi völgyek hatásait, így a tél enyhébb, a nyári hőség kevésbé nyomasztó. Figyelembe kell venni azonban a hely adottságait is, minthogy a tóhoz nagyon közel van a legtöbb helyen keskeny és meredek part. A tó enyhítő hatása mindig függ a szélrendszertől, így még egymáshoz közeli területeken is jelentősen eltérő hőmérsékletek lehetnek.

Például a kelet-nyugati part menti övezetek mérséklése teljes mértékben a víznek tulajdonítható. Más területeken, például a tó északi térségeiben, s a Pó völgyében, a Garda-tó hatását valamelyest ellensúlyozza több tényező is, különösen télen. A tó enyhébb területei a nyugati parton fekszenek (Limone sul Garda, Gardone Riviera, Salo), valamint Desenzano del Garda - Sirmione. Az alsó keleti parton (Bardolino - Peschiera del Garda) hűvösebb van. Ez a vidék és a környező síkság jobban ki van téve a hideg légtömegeknek. Északról a magas Garda Trentino befolyásolja a téli hideg levegő beáramlását a medencébe (Riva del Garda - Arch).

 

Növény- és állatvilág

Az egymást követő jégkorszakok és kiolvadás eredetileg hasonló növényzet alkotott, mint az európai kontinensen, de az özönvíz után a hetedik században kezdett kialakulni a Garda-tóra ma is jellemző növénytakaró: a gesztenye, a dió , az olajfa , a szőlő és a gabona, amelyek a tó botanikai szempontjából jelentősek, köszönhetően a mediterrán éghajlatnak a parton, s a környező alpesi hegyeknek (különösen a Mount Baldo-nak). A tó menti növényzet természetes vegetációja vadrózsa bokrokból, citromfákból, leanderekből, mimózabokrokból, akácfákból, és aranyvesszőből áll.

A Garda Veronese partját az "Olajfák Riviérájának" is nevezik, mert rengeteg található itt, köszönhetően a kedvező éghajlatnak. A Brescia oldalon a "Citrom Riviéra" húzódik. Itt a meredek parton kertekben termesztik a növényt, tipikus lépcsőzetes mediterrán falakon és pilléreken. Híresek, de manapság már kevésbé gyakoriak az ún. "citrom házak", amelyek olyan tolóajtós üvegházak, ahol a citrom és a lime biztonságban töltheti a téli időszakot. Ezek az üvegházak nyáron természetesen nyitottak. A citromot a tizenharmadik században telepítették be erre a területre.

2005 halfaj található a Garda-tóban. Endemikus faj a ponty, amit most a kihalás fenyeget. További fontos fajok: az angolna, a tarka menyhal, a domolykó, keszegfélék, a csuka, a süllő, a compó, a pisztráng, valamint élnek itt édesvízi rákok is.

 Kanyoning a Garda-tónál - Egy igazi frissítő kaland Olaszországban!  

Turizmus

Nem csak a csodálatos táj vonzza a turistákat, hanem a "tömeg", a tengerparti életérzés is. Mivel viszonylag sík a terület, alkalmas számos nagy szórakoztató központ felállítására, ami szintén vonzó az ideutazók számára. A környék idegenforgalmi fejlődése a tizenkilencedik század végén kezdődött, ekkor azonban még csak az elit turizmusról szólt, és szinte kizárólag a tó északnyugati területére terjedt ki. Az egyik első turisztikai központ a Gardone Riviera volt, ahol a századfordulón Luigi Wimmer szerelmes lett, s úgy döntött, hogy egy kis hotelt, egy szállodát épít, amely a felesége halála után készült el. Ő volt az első szállodatulajdonos a Garda-tónál. Később az ő szállodájából lett a luxus Grand Hotel Riviera Gardone. A tó keleti partvonalán (Riviera Veronese) csak jóval később, a harmincas években indult fejlődésnek a turizmus, aminek következtében sok, közvetlenül a parton álló házat lebontottak - hogy parti sétányt alakíthassanak ki.

Mivel a második világháború után a turizmus egyfajta átalakuláson ment keresztül, a hosszú távú tartózkodásra "szakosodott" turizmushoz mellett kialakult az "átutazó" turizmus - ez is két csoportra osztható: vannak akik egy hétvégét töltenek el a tónál, valamint akik csak néhány órára állnak meg kirándulni. Az első csoport tipikusan a hosszú hétvégét, több napos ünnepet itt eltöltő emberek, ők vannak többen (számos olasz, német, francia, svájci, holland és más külföldi). Mindkét típusú idegenforgalom jelentős változásokat hozott a hely területi és lakossági viszonyainak alakulásában.

Másik nagy csoportja a turistáknak, akik sporttolási céllal keresik fel ezt a helyet. A vízi sportok hatalmas tárháza áll rendelkezésére az ide látogatóknak. Az időjárás többnyire szeles, ezért mindig több száz szörfös, kite-os lepi el a víz felszínét.
Nagy hagyománya van a sziklamászásnak, szinte minden kisvárosban található több túra- és mászófelszerelés bolt. Van kemping boulder teremmel illetve mászófallal, direkt ennek e réteg kegyeit keresve. Számtalan via ferráta túra útvonalból válogathatunk mindenféle jelleggel és nehézséggel.
Másik nagy csoportja a Garda-tóhoz látogatóknak, a kerékpárosok. Hegyen, völgyön, országúton, mindenhol találkozhatunk velük. Számos hatalmas eseményt rendeznek az ő szórakoztatásukra is.
Felsorolásunkból nem maradhatnak ki a túrázók és a kirándulók sem, mivel nekik is kifogyhatatlan lehetőségeket nyújt ez a hely.

Főszezonban és ünnepnap a forgalom nagyon intenzív, és teljes a telítettség a parti sétányokon, a villák, szállodák, kempingek és számos más turisztikai épület környékén, így ma már megkezdődött az építkezés más területeken is (Monte Baldo, Lessinia, Valpolicella, Brescia dombjai és völgyei körül).

 

Navigáció

A motoros hajó használata megengedett a tavon, de legalább 300 m távolságra a parttól, kivéve a hegyfokon Sirmione-nél, Salo és Manerba öblök és a Garda szigetnél, itt a parttól 150 m-en túl megengedett. A Garda-tó felső részén ezzel szemben tilos a motoros hajók használata, néhány kivételtől eltekintve. A maximális sebességnek kevesebbnek kell lennie, mint 20 csomó nappal, éjszaka 5 csomó, és 3 csomó a kikötőkben és a part menti védett területen. A parttól 500 méterre lehet gyakorolni a vízisízést, amely esetben a legnagyobb sebesség nem haladhatja meg a 25 csomót.

Minden esetben ellenőrizni kell az illetékes hatóságok előírásait, a további kötelezettségek és / vagy korlátozások miatt, valamint tájékozódni a zátonyok, úszók, szörfösök és egyéb kedvtelési célú kishajók jelenléte miatt. A Garda-tó nagyobb várososaiban menetrend szerinti motorcsónakok és kompok szolgálják az utasok és járműveik szállítását, amit a Navigarda társaság üzemeltet.

Képek forrása: MAKASE

Miért érdemes tagnak lenned?

Tagdíjaddal támogatva szervezetünket, lehetővé teszed a szabadidősport és a kaland-sport feltételeinek javítását. Számos olyan eseményen vehetsz részt, melyhez egyesületünk biztosítja számodra a szakmai vezetést, illetve a legkorszerűbb felszerelések használatát.
Egy céltudatos csapat tagja lehetsz, részese a közös munkánknak, és megmozdulásainknak, ahol független szervezetként biztosítjuk a legújabb szabadidősport tevékenységek fejlesztését, terjesztését.

A tagjainknak járó szolgáltatásokról bővebben itt olvashatsz >>>
2019-es Eseménynaptár >>>