Hegyivadászok nyomában I.

WWI - Történelmi trekking és via ferrata kalandtúra a Dolomitokban - szakvezetéssel

A Dolomitok az olasz Alpok része, mely mészkőhegyekből áll. A mészkő sajátosságaiból adódóan az évezredes erózió hatalmas meredek tornyokat formált a sziklákból. A sziklák alatt varázslatos törmelék kúpok alakultak ki. A hegység páratlan látványt nyújt.

A Dolomitok területe az első világháborúban hadszíntérré vált, mely gyökeresen átformálta e csodálatos vidék törékeny arculatát. Történelmi szakvezetéssel, izgalmas túrákkal, kirándulásokkal - Indiána Jones bőrébe bújva - nyújtunk hiteles bepillantást őseink küzdelmébe. E túránk a Cortina környéki első világháborús eseményekről ad történelmi áttekintést.

 

Részletes információk

A programtervezetet és a benne található célpontokat - mint jelentkezők - bármikor megváltoztathatjátok, valamint kiegészíthetitek. Túravezetőink tapasztalatának köszönhetően igyekszünk elérni, hogy eseményeink a lehető legnagyobb élményt nyújtsák számotokra, és állandó tagjaivá váljatok kalandozásainknak!

Az esemény hossza: 6 nap / 5 éj

Kiinduló pont: Cortina d’Ampezzo

Rekreációs szint: közepes
Aktív, élvezetes kihívás mindenki számára, közepes fizikai megterheléssel. Előzetes mászótudás nem szükséges.

A túra költsége tartalmazza: 

 • Szakmai vezetés (túravezető, történész)
 • Via ferrata felszerelés bérleti díját
 • Via ferrata felszerelés használatához szükséges oktatás
 • Nyomtatott jegyzet a Cortina környéki első világháborús eseményekről

Az utazás egyénileg történik teleautós rendszerben. Az autókat segítünk összeszervezni!

 

NAPI PROGRAMTERV:

Utazás menetidő: Budapest - Tatabánya - Cortina d'Ampezzo  (8 - 9 óra)

0. nap  Érkezés Cortina d’Ampezzo-ba, Dolomitok
Erkezés Cortina d’Ampezzo-ba (1,224m), ahol elfoglaljuk minden napi kiindulópontunk helyszínét - Olympia Camping (¤¤¤). Cortina d’Ampezzo egy varázslatos alpesi település, mely hatalmas, borotvaéles csúcsok árnyékában fekszik. 1956-ban  a Téli Olimpia helyszíne. Kedvelt célpontja a síelőknek,  nyáron pedig túrázók és hegymászók ezrei veszik birtokba e helyet.

Találkozás a túravezetőkkel, megbeszéljük a programot, valamint mindenki átveszi a felszerelését.

1. nap   Piccolo Lagazuoi, Passo Falzarego
Délelőtt autóinkkal felkeressük Falzarengo-hágóját. Mai programunk a Lagazuoi Hegység kazamata rendszerének feltérképezése, valamit a hegy gyomrán keresztül meghódítjuk legmagasabb csúcsát - Mount Lagazuoi (2,778m). Késő délután érkezünk meg autóinkhoz. 

2. nap   Cinque Torri/5Torri (Passo Falzarego)
Harmadik napi kalandunk célpontja a Dolomitok legszebb teljes körpanorámás kilátása, a második olasz frontvonal egy része, lövészárkokkal valamint tüzelőállásokkal és futóárkokkal. Itt volt a Tüzérségi Parancsnokság főhadiszállása. A terület több pontján vannak múzeumi kiállítások, ahol fegyverek és a katonák mindennapos tárgyai láthatók. Említésre méltó többek között egy 75 mm-es ágyúval felállított tüzérségi állás. A három fő megtekintési útvonal:

 • A hadiállások ösvénye
 • A Tornyok megtekintése
 • A Tó ösvénye

Délután érkezünk vissza a kempingbe. Este közös csatangolás keretében meglátogatjuk Cortina belvárosát, pizzázóit.

3. nap   Forte Tre Sassi (Passo Valparola)
Autóval megközelítjük a Passo Valparola-n lévő átjárót, és a Forte Tre Sassi erődítményt. Az erőd két 80 mm-es hegyiágyúval rendelkezett, melyek dél felé néztek. Két 60 mm-es erődítményi ágyút pedig a Passo Falzarego irányába állítottak be. Egy forgó páncélozott kupola megfigyelési pontként és a harcok során pedig célzó pontként szolgált. Az ablakokon vasrácsok voltak és ezentúl erős acél ablaktáblákkal is be lehetett őket zárni. Több mint 100 katonának tudott helyet adni.
körbejárjuk az itt található Első Világháborús Múzeumot, valamint túrázunk az innen induló vasalt hegyi ösvényen - via ferrata. Délután érkezünk vissza a kempingbe.

4. nap   Tre Cime di Lavaredo
Reggel autóinkkal megközelítjük a Auronzó menedékházat (2,320 m), elhaladunk a Dololomitok védjegyét jelentő egyedi sziklacsúcsok mellett (Tre Cime), valamint ismét egy labirintus szerű kazamatarendszer meghódításával koronázzuk meg túránkat. Az út több részén via ferrata vezet minket. 500-600 m magas sziklacsúcsok között cikázva, elhaladunk a Toblin tornya (2,617 m) mellett. Hazafelé meglátogatjuk a Missurina tavat (1407 m magasan található tengerszem), majd Cortinában elfogyasztjuk a jól megérdemelt vacsoránkat.

5. nap   Hazaút
Utolsó nap reggel elhagyjuk szállásunkat, majd egy csodálatos eldugott szurdokvölgybe látogatunk. Biztosított útvonalon ereszkedünk le a mélyére, miközben többször is átbújunk az egész hasadékot robajlásával betöltő 30 méteres vízesés alatt. 
Dél körül érkezünk vissza autóinkhoz, ahol a felszerelések visszavétele után, elindulunk Magyarország felé.

A túratervezetet az időjárás, a jelentkezők erőnléte és/vagy a túravezető javaslata megváltoztathatja.

A túra időpontja:

jelenleg nincs meghirdetve

Részvételi költség vendégként:

-

Részvételi költség MAKASE tagoknak:

-

Érdekel a tagság! Hogyan lehetek tag? Katt ide >>

A részvételi költség tartalmazza:

* a via ferrata oktatást, a klettersteig-szett (beülő, kantár, karabinerek, fék, sisak, hágóvas) bérleti díját, a túravezetés díját (képzett túravezetőkkel)

A részvételi költség nem tartalmazza:

* az utazást:
   egyénileg (az autókat segítünk összeszervezni)

* szállást:
   ~ 

* az étkezéseket, az opcionális belépőket és az extrémsport biztosítást, mely itt megköthető >>

 

Szükséges erőnlét, a túra nehézsége:
KÖZEPESEN NEHÉZ

SZÜKSÉGES FELSZERELÉSEK, SZÁLLÁSOK FAJTÁI (általános tájékoztató):

 

A legfontosabb a kényelmes túraöltözet, amely szinte minden outdoor programhoz kell. Szükséged lesz többek között bakancsra vagy túracipőre (ha most készülsz vásárolni lábbelit a legideálisabb választás egy technikai talppal ellátott úgynevezett beszálló cipő, amely szinte minden terepen megállja a helyét), túrazokni (+ tartalék), kamáslira, esőkabátra vagy esőponcsóra, közepes hátizsákra, réteges aláöltözetre (a szabályozhatóság miatt), fejlámpára, esetleg túrabotra, amely a hosszabb gyaloglások alkalmával kíméli a térdedet. Kempinges szállás esetén hozz magaddal sátrat (akinek nincsen nem szükséges feltétlenül beruháznia egy újra, mert biztos lesz aki szívesen megosztja veled a szállását, amennyiben ezt előre jelzed), hálózsákot (hegyekben, hegyek közelében ajánlott a legalább +10 fokos komfort fokozattal rendelkező), derékaljat (polifoam), de jól jöhet egy kisméretű kemping főző is. Menedékházakban az agynemű kímélése miatt, a legtöbb esetben előírás a hálózsák használata.

Utazásaink alkalmával kempingekben, apartmanokban, ifjúsági szállókban vagy egyszerű szállodákban szállunk meg. Ez számos eseteben választható, azonban előfordulhat, hogy a túra útvonala nem enged több lehetőséget az éjjeli menedék kijelölésére. Megesik olyan kalandtúra is, ahol a táj szépsége illetve a program nomád mivolta miatt a vadkempingezést választjuk, de valljuk be, ezen opció nélkül számos misztikus helyszín ismeretlen maradhatna számunkra...

Lépjen velünk kapcsolatba

Lépjen velünk kapcsolatba

Ha további információt szeretnél, töltsd ki ezt az űrlapot. Amint lehet válaszolunk.

  

Hegyivadászok nyomában I. - WWI - Történelmi trekking és via ferrata kalandtúra a Dolomitokban - szakvezetéssel 

Történelmi trekking  és via ferrata túra a Dolomitokban - CORTINA D'AMPEZZO

Olaszország 1915-ben hadat üzent az Osztrák-Magyar Monarchiának. Bár eredetileg Olaszország a Monarchia és Németország szövetségesének számított, az antant hatalmak Dél-Tirol odaígérésével mégis rávették, hogy az ő oldalukon szálljon be a háborúba. A hadüzenetre, mivel erői az orosz és szerb frontokon voltak lekötve, Cortina d'Ampezzo-t elhagyta az osztrák hadsereg. Az 1800-as évek végén kiépített erődítményekkel megerősített védelmi vonal mentén vonult vissza. Ennek fő erődítménye a Passo Valparola-nál levő Forte Tre Sassi volt. Az olasz hadsereg május 29-én foglalta el Cortinát.  Val Badia és  Val Pusteria felé törtek előre. Június 15-én a Passo Valparola-nál ütköztek bele az osztrák védelembe. A Forte Tre Sassi-t pár hét alatt lerombolta a Cinque Torri-nál felállított olasz tüzérség. Az osztrák védelmi állások többi részét azonban nem tudta meggyengíteni. Az 1915 egész nyarán át tartó olasz támadás hatástalan volt a védelmi vonal áttörésére. Egy olasz zászlóalj azonban elfoglalt egy ösvényt, melyről fentről tudták támadni az osztrák állásokat a Valparola Hágónál géppuskákkal és kézigránátokkal. Ezt ma a zászlóalj parancsnoka után Cengia Martini (Martini Ösvény)-nek hívják. A szemben álló felek nem bírtak egymással, kialakult itt is az állóháború. Így mindkét hadsereg beásta magát. Ezzel gyakorlatilag átalakították Lagazuoit erőddé. Gyorsan rájöttek, hogy az egyetlen mód az ellenfél megerősített állásainak elfoglalására, ha alagutakat ásnak az ellenséges állások alá, majd felrobbantják őket. Öt ilyen alagút készült és robbant, négy az osztrák a Cengia Martini ellen és egy olasz a Lagazuoi meggyengítésére. A hegyen lévő még ma is látható kráterek és a hegy lábánál lévő két nagy kőhalom ezeknek a robbanásoknak az eredménye. Az alagutak sem vezettek sikerhez, csak átmeneti előnyt jelentettek.

 Hegyivadászok nyomában I. - WWI - Történelmi trekking és via ferrata kalandtúra a Dolomitokban - szakvezetéssel 

1917 októberében megindult az Osztrák – Német offenzíva mely a  caporettói áttörés néven vált ismerté. Az olasz hadsereg a Piave  folyó vonalára volt kénytelen visszavonulni. Emiatt a dolomiti frontot is elhagyták a hadseregek és délnek vonultak.

 

Első Világháborús Múzeum (Piccolo Lagazuoi, Passo Falzarego)

A Lagazuoi Hegységben található 2.100 és 2.800 méter közötti magasságon. Több útvonal teszik lehetővé az olasz és osztrák állások és alagutak megtekintését. Az állások és alagutak mentén számos nyílás található, melyek lőrések, ágyúállások valamint szellőzőnyílások találhatóak. Ezekből páratlan látvány nyílik a dolomiti tájra. A legjelentősebb utakat újjáépítették és biztonságosan látogathatók: a csapatok elszállásolására, fegyverzet tárolására, az energia ellátását biztosító áramfejlesztő gépek elhelyezésére szolgáló barlangüregek tekinthető meg. Több helységet berendeztek múzeumi tárgyakkal és hang rekonstrukciókkal, melyek bemutatják a katonák mindennapi életét. A szabadtéri múzeum több útvonalon is felfedezhető, két klasszikus útvonal:

- A hegyivadászok útvonala, mely a Lagazuoi előhegy csúcsáról az olasz akna galéria mentén halad és, a dolomiti fronton, a Cengia Martini-n jut a felszínre. A teljes útvonal a Passo Falzarego-ig tart és kb. 2 óra alatt tehető meg. Ehhez hegyi túrákhoz megfelelő felszereléssel és az útvonal megvilágításához szükséges lámpával kell felkészülni. Sisak ajánlott, bár nem igényel hegymászó tapasztalatot, azért helyenként veszélyes lehet.

 Hegyivadászok nyomában I. - WWI - Történelmi trekking és via ferrata kalandtúra a Dolomitokban - szakvezetéssel 

- A Kaiserjäger útvonal az osztrákok által megszállt Lagazuoi hegyoldalhoz vezet. A hegycsúcsról  lefelé vezető úton át kell kelni egy függőhídon is, így juthatunk a Vonbank állás lövészárkaihoz. Az útvonal kb. másfél óra alatt megtehető, de itt is szükséges a hegymászó felszerelés és a biztonsági kötél.
A szabdtéri múzeum látogatása ingyenes. Autóval elérhető, nagy parkoló és nyilvános WC. Májustól októberig ajánlott a megtekintése. Elemlámpa és védősisak a helyszínen kölcsönözhető.

 Hegyivadászok nyomában I. - WWI - Történelmi trekking és via ferrata kalandtúra a Dolomitokban - szakvezetéssel 

Cinque Torri/5Torri (Passo Falzarego)

A Cinque Torri egy sziklás hegycsoport. Ezekről a Dolomitok legszebb teljes körpanorámás kilátásában lehet gyönyörködni: elöl, egyik oldalról, a Croda da Lago és Averau hegység a másik oldalról az Első Világháború frontvonala a Sasso di Stria, a Lagazuoi és a Tofane hegységekkel. Távolabb Cortina d'Ampezzo, a Cristallo, a Sorapiss, az Antelao és a Civetta hegyek láthatók.
Az első világháborúban itt volt a második olasz frontvonal egy része. Lövészárkokkal valamint tüzelőállásokkal és futóárkokkal.  Castellettóval együtt  egy kezdeti olasz stratégiai terv szerint, a Cinque Torri-nak kellett volna a fenti támaszpontot képeznie az alatta lévő Val Costeana ellenőrzése céljából. Itt volt a Tüzérségi Parancsnokság főhadiszállása: a sziklás hegytömegek köré állítottak fel különböző a Sass de Stría, Piccolo Lagazuoi és a Castelletto osztrák állásai felé beirányzott ágyúkat. Pontosan a Cinque Torri tarackjai találták el és tették véglegesen harcképtelenné a Passo Valparola-nál lévő Tre Sassi Erődöt. III. Vittorio Emanuele Király többször is meglátogatta ezt a frontszakaszt és az itt harcoló olasz katonákat.
A Cinque Torri szabadtéri Múzeumának területe közvetlenül a 5Torri libegőhegyállomása mellett kezdődik. és gyerekek által is könnyen járható utakon át vezet. Történelmi dokumentumok és rajzok segítenek a tájékozódásban. Meglátogathatóak az olasz parancsnokság barakkjai is.
A terület több pontján vannak múzeumi kiállítások, ahol fegyverek és a katonák mindennapos tárgyai láthatók. Említésre méltó többek között egy 75 mm-es ágyúval és tüzérekkel felállított tüzérségi állás. Az összes útvonal mentén táblák találhatók, melyek történelmi információkkal látják el a turistát olasz, német és angol nyelven. Ezentúl rendelkezésre áll egy három nyelvű hangkalauz is. A szabadtéri múzeumba a belépés ingyenes. A három fő megtekintési útvonal:

- A hadiállások ösvénye. Az útvonal az eredeti futóárkok és lövészárkok mentén kanyarog, mely az újjáépített tüzérségi álláshoz és a tüzérségi parancsnokság barakkjához vezet. 30 perc alatt meg lehet tenni.

- A Tornyok megtekintése. Ez az útvonal az előző folytatása és a Tornyok mögött elhaladva az alsó lövészárokhoz vezet, ahonnan Cortinára nyílik kilátás. Innen lehet elérni a Cinque Torri Menedékházat, mely annak idején a Reggio Dandár parancsnokságának székhelye volt és ahol III. Vittorio Emanuele a frontra látogatásakor tartózkodott.

- A Tó ösvénye. Ez a leghosszabb útvonal, mely tulajdonképpen összeköti az előző kettőt, és az erdőnél köt ki. Végighaladva rajta a Bai de Dones tóig, ahol a 149 mm-es ágyú állások találhatók, majd a libegő völgyállomásához érve fejeződik be az útvonal.

 Hegyivadászok nyomában I. - WWI - Történelmi trekking és via ferrata kalandtúra a Dolomitokban - szakvezetéssel 

Forte Tre Sassi (Passo Valparola)

Az Osztrák-Magyar Monarchia az 1800-as évek végén sok hadi erődítmény épített a Felső Cadore térségében. Az első erődítményeket 1884 és 1892 között építették a Tre Sassi-tól észak-keletre, Sesto, Landro és Prato Piazza területén. Csak később hozták azt a döntést, hogy elzárják a Passo Valparola-n lévő átjárót egy további erődítménnyel, a "Forte Tre Sassi-val". Az erőd két 80 mm-es hegyiágyúval rendelkezett, melyek dél felé néztek. Két 60 mm-es erődítményi ágyút pedig a Passo Falzarego irányába állítottak be. Egy forgó páncélozott kupola megfigyelési pontként és a harcok során pedig célzó pontként szolgált. Az ablakokon vasrácsok voltak és ezentúl erős acél ablaktáblákkal is be lehetett őket zárni. Több mint 100 katonának tudott helyet adni.
1915. július 5-én megkezdődött az erőd olasz tüzérség bombázása, mely a Cinque Torri-nál sorakozott fel, 210 mm-es és annál kisebb méretű mozsárágyúkkal. Rögtön az első napon jelentős károkat szenvedtek, mivel a régi építmény falai nem tudtak a lövedékeknek megfelelően ellenállni. Mintegy 30 lövedék talált célba, melyből három teljesen beszakította a tetőt, ahogy az még ma is látható. A hadsereg nem volt képes további ellenállásra, sok halott és sebesült volt. Az erődöt rögtön el is hagyták.

Az Erőd ma Első Világháborús Múzeum. A front ezen szakaszáról maradt háborús emlékek, valamint a háborúba sodort hegyi népek történelmét elbeszélő fényképek és dokumentumok láthatók a kiállításon. A magyarázatok és a bérelhető hangkalauz olasz, angol és német nyelven áll rendelkezésre. Belépő: 5 euró/felnőtt és 2 euró/gyerek 6-10 év).

Itt is lehetőség nyílik Via Ferrata túrák teljesítéséhez. ( via ferrata (latin) = vas út )

„ A via ferrata, hegyekben vezető kiépített utakat jelent, melyek többször meredek hegyoldalak kitett párkányain, szinte függőleges sziklafalain és éles gerincein haladnak. Alattuk sokszor szédítő mélység, fölöttük sziklafal tornyosul. Az előrejutás mesterséges fogásokkal, létrákkal, hidakkal segítik biztonságukat az utak mellett végighúzódó drótkötelek garantálják. „  ( Pascal Sombardier : Dolomitok nem csak hegymászóknak – előszó-)

 Hegyivadászok nyomában I. - WWI - Történelmi trekking és via ferrata kalandtúra a Dolomitokban - szakvezetéssel 

Cortina d’ Ampezzo környéke:

Auronzó menedékház, innen jól bejárható egy túraút ami a Tre Cime di Lavaredo 5-600 m magas sziklái  körül vezet, és amit kb. 5-6 óra alatt kényelmesen meg lehet tenni. A túra során áthaladva  a 2450 m magas Lavaredo-nyergen gyönyörködhetünk a Lavaredo tornyok szépségében. Elérve a Locatelli menedékházat (2405 m), ahonnan. jól látható a Monte Paterno 2744 méteres csúcsa, és a Toblin 2617 méter magas sziklatornya. Itt könnyen elérhetőek az I. világháborús állások. A Locatelli menedékháztól, egy másik útvonalon, megkerülve a Lavaredo tornyokat  térünk vissza a kiinduló pontunkhoz. (Táv: kb.11 km, szintkülönbség összesen kb. 900 m.)

„Dürensee”  Lago di Missurina 1407 m magasan található kis tótól ( tengerszem) indulva a tavat körülvevő fenyvesen átvágva, az út ( túraösvényünket ) egyre magasabbra vezet. Több száz méteres szintkülönbséget kell legyőzni, és a fenyvest elhagyva már sziklákon kell folytatni az utat. A sziklafalhoz láncok vannak erősítve segítségként. Némi küzdelem után felérünk a Monte Piana 2305 m magas csúcsára. Innen jól láthatóak a Lavaredo tornyok, és a Monte Cristallo hegye. Mivel a Monte Piana lapos hegytetőjén súlyos harcok folytak az I. világháború idején, ezért több bunkert és lövészárkot is meg lehet nézni. Ez a szakasz ismét technikás és kellőképpen izgalmas, mivel szintén láncokba és drótkötelekbe kapaszkodva tudunk csak egyes helyeken előrejutni. (Táv: kb. 12 km, szintkülönbség összesen kb. 2000 m.)

 Hegyivadászok nyomában I. - WWI - Történelmi trekking és via ferrata kalandtúra a Dolomitokban - szakvezetéssel 

Az 1889 m magasan épült Baita hegyi vendégháztól ki indulva elérhetjük el a Cinque Torri tornyok vidékét. A túra itt is fenyőerdőn és sziklás terepen át vezet. 2575 m magasan található a  Nuvolau menedékházat. Tovább haladva egy sziklás terepen keresztül érhető el egy kisebb fennsík. Elérve a Cinque Torri (Öt Torony) alját. Itt kiváló lehetőség adódik sziklamászásra. A függőleges falak szinte kínálják magukat a kihívást keresőknek. ( Táv: kb.10 km, szintkülönbség kb. 1500 m. )

 Hegyivadászok nyomában I. - WWI - Történelmi trekking és via ferrata kalandtúra a Dolomitokban - szakvezetéssel 

Cortina d’Ampezzo központjából elindulva egy felvonó vezet a 3205 méteres magasságú Sorapis hegykbe. A felvonó tetején, a Faloria menedékházhoz érünk ami 2123 m magasan található. ( felvonóval pár perc ) Innen egy kis emelkedő után a hegygerinc mentén túrázhatunk végig, majd a 2767 méteres La Cesta oldalában folytatódik a túra. A sziklák után ismét fenyőerdő következik, amelyen keresztül leereszkedve elérjük a 1809 méteres magasságban található Tre Croci hágót. ( Táv: kb:7 km, szintkülönbség kb. 600 m. )

 Hegyivadászok nyomában I. - WWI - Történelmi trekking és via ferrata kalandtúra a Dolomitokban - szakvezetéssel 

Még egy kis adalék a történelemi múlthoz :

Az Osztrák – Magyar Monarchia hadseregeiben számos Magyar gyalogezred szolgált. Cortina környékén az osztrák 11. hadsereg állomásozott, szemben az olasz 6. és 4. hadsereggel.

Az 1917-es bolsevik forradalom miatt, Oroszország kiszállt a háborúból. Ezzel a felszabaduló magyar ezredeket átvezényelték az olasz frontra. Így kerültek a 11. hadsereg kötelékébe a következő ezredek is.: (K.u.K. vagyis Kaiserlich und Königlich = császári és királyi ezredek)

26. gyalogezred ( Esztergom ) Harcoltak asiagónál, ahol angol gárdaezreddel is szembekerültek.

29. gyalogezred ( Temesvári ) A Laudonok olasz ágyútűzben való elfoglalásával szereztek hírnevet az olasz fronton.

50. gyalogezred ( Gyulafehérvári ) Monte Cimone elleni támadásukkal egy elit olasz alpesi dandárt szorítottak ki állásaikból.

52. gyalogezred ( Pécsi ) Az ezred példás helytállása miatt Pécs városától ezüst kürtöt kapott ajándékba.

60. gyalogezred ( Egri ) 1918 októberétől a 11. hadsereget erősítette, de harci alkalmazásra itt már nem került a fegyverszünet miatt. Korábban Tirolban elfoglalta Piazzát.

67. gyalogezred ( Eperjesi ) Asiagónál harcolt, mire „hazatértek”, városuk már nem tartozott Magyarországhoz.

85. gyalogezred ( Máramarosszigeti ) Asiagónál visszaverik egy angol elit hadosztály áttörését.

Az olaszországi harcok érdekessége, hogy az ide vezényelt katonák közt volt Erwin Rommel fiatal hadnagy egy német alpesi ezredben ( későbbi Africa Korps vezére, a német Wermacht kiemelkedő tábornoka ), a másik oldalon pedig Ernest Hemmingway vöröskeresztes egységben. ( Amerikai író: Búcsú a fegyverektől c. regénye az itt átélteken alapul. )

                                                                                          

Felhasznált Források:

 • www.Bellumaguitarum.it
 • Rudolf Hauleitner: Dolomitok-1. Túrakalauz.
 • Bedécs Gyula: Az I. világháború emlékezete.
 • Földi Pál : A magyar gyalogság története.
 • Magyarország az első világháborúban Lexikon. ( Szijj Jolán szerk. )
 • Galántai József: Az első világháború..
 • Pascal Sombardier : Dolomitok nem csak hegymászóknak

Képek forrása: fotofred.cz, panoramio.com, mountainphotography.com, summitpost.org

Fenekes Zoltán

Miért érdemes tagnak lenned?

Tagdíjaddal támogatva szervezetünket, lehetővé teszed a szabadidősport és a kaland-sport feltételeinek javítását. Számos olyan eseményen vehetsz részt, melyhez egyesületünk biztosítja számodra a szakmai vezetést, illetve a legkorszerűbb felszerelések használatát.
Egy céltudatos csapat tagja lehetsz, részese a közös munkánknak, és megmozdulásainknak, ahol független szervezetként biztosítjuk a legújabb szabadidősport tevékenységek fejlesztését, terjesztését.

A tagjainknak járó szolgáltatásokról bővebben itt olvashatsz >>>
2020-es Eseménynaptár >>>