Dolomitok via ferrata túra II.

Extrém (haladó) via ferrata túra Cortina d'Ampezzo környékén

Ha ezt az extrém túrakiírást böngészed, reméljük már bezsebeltél pár skalpot az egyszerűbb ferrata utak táborából. Eseményünket azoknak a kalandoroknak ajánljuk, akik részt vettek valamely közepesen nehéz (C) - nagyon nehéz (D) via ferrata túrán és a következő fokozatra lépnének, valamint kellő fizikális erőnléttel rendelkeznek ahhoz, hogy technikásabb útvonalakat is teljesítsenek. Programunk a Dolomitok legszebb és legnehezebb via ferrata útvonalait tartalmazza, melyeket sorról-sorra egy szűkebb hét alatt fogunk meghódítani!

 

Részletes információk

A programtervezetet és a benne található célpontokat - mint jelentkezők - bármikor megváltoztathatjátok, valamint kiegészíthetitek. Túravezetőink tapasztalatának köszönhetően igyekszünk elérni, hogy eseményeink a lehető legnagyobb élményt nyújtsák számotokra, és állandó tagjaivá váljatok kalandozásainknak!

NAPI PROGRAMTERV:

Utazás menetidő: Budapest - Cortina d' Ampezzo, 6-8 óra

1. nap   Indulás Budapestről, kora délután érkezük az olaszországi Dolomitok varázslatos hegycsúcsai közé. Szállásunk Cortina d' Ampezzo egyik legszebb kempingjében lesz.

2. nap   "Bemelegítő" túránkat egy viszonylag fiatal, de annál nehezebb mászóúton, a Ferrata Sci Club 18-on kezdjük. A meredek sziklafalon határozottan felfelé haladó pálya, változatos és technikás részeivel, csodálatos panorámájával kápráztatja el hódítóit. Mászás közben megcsodálhatjuk a lábunk alatt elterülő Cortina d' Ampezzo alpesi városát, melynek mint hatalmas kirakósnak, minden egyes részletét élesen láthatjuk. 2123m magasan érjük el a Faloria menedékházat.

3. nap   Egész napos kihívásra indulunk. A Via Ferrata Giuseppe di Olivieri és a Gianni Aglio via ferrata úton keresztül meghódíjuk Cortina di Ampezzo körüli sziklacsoportok legmagasabb csúcsát - Tofana di Mezzo (3244m.)

4. nap   A Falzarego-hágóhoz utazunk, hogy a Lagazuoi (2756 m) menedékház alatti hágót gyalogosan megközelítve, elérjük beszállásunkat. Szikrázó marsbéli katlan tárul szemünk elé. Célunk a a hírhedt Nagy Öreg - Via Ferrata Cesco Tomaselli - meghódítása, mely kacsázva halad a Fanisspitze (2980m) koronájának peremén. Kitett, látványos szakaszok, majd pazar panoráma lesz a jutalmunk a közel 3000m-es magasságban.

5. nap   Városnézés illetve hazautazás Magyarországra.

A túratervezetet az időjárás, a jelentkezők erőnléte és/vagy a túravezető javaslata megváltoztathatja.

A túra időpontja:

2020. július 01 - 05.

Részvételi költség vendégként:

46.000 Ft

Részvételi költség MAKASE tagoknak:

ingyenes

Érdekel a tagság! Hogyan lehetek tag? Katt ide >>

A részvételi költség tartalmazza:

* a via ferrata felszerelés használatához szükséges útmutatót, a klettersteig-szett (beülő, kantár, karabinerek, fék, sisak, hágóvas) bérleti díját, a túravezetés díját képzett túravezetőkkel

A részvételi költség nem tartalmazza:

* az utazást - az autókat segítünk összeszervezni
   ~ 15.000 Ft / fő - üzemanyag, autópálya matricák

* szállást:
   ~ 15 euró / fő / éjszaka - Kemping
   ~ 30 euró / fő / éjszaka - Apartman - egyénileg foglalandó

* az étkezéseket, az opcionális belépőket és az extrémsport biztosítást, mely itt megköthető >>

 

Szükséges erőnlét, a túra nehézsége:

NAGYON NEHÉZ - Csak jó fizikai és szellemi állapotú ember számára teljesíthető, mert az út kitett és fárasztó. Ehhez a túrához sportos életmód és kellő kitartás szükséges. Napi túra időtartama 8-14 óra. Szédülésmentesség, magabiztos mozgáskoordináció feltétel.

Teszteld tudásod: próbáld ki magad a Dolomitok I., Rax vagy a Hohe Wand via ferrata túránkon, hogy megbizonyosodj a fizikai kondíciódról és állóképességedről.

SZÜKSÉGES FELSZERELÉSEK, SZÁLLÁSOK FAJTÁI (általános tájékoztató):

A legfontosabb a kényelmes túraöltözet, amely szinte minden outdoor programhoz kell. Szükséged lesz többek között bakancsra vagy túracipőre (ha most készülsz vásárolni lábbelit a legideálisabb választás egy technikai talppal ellátott úgynevezett beszálló cipő, amely szinte minden terepen megállja a helyét), túrazokni (+ tartalék), kamáslira, esőkabátra vagy esőponcsóra, közepes hátizsákra, réteges aláöltözetre (a szabályozhatóság miatt), fejlámpára, esetleg túrabotra, amely a hosszabb gyaloglások alkalmával kíméli a térdedet. Kempinges szállás esetén hozz magaddal sátrat (akinek nincsen nem szükséges feltétlenül beruháznia egy újra, mert biztos lesz aki szívesen megosztja veled a szállását, amennyiben ezt előre jelzed), hálózsákot (hegyekben, hegyek közelében ajánlott a legalább +10 fokos komfort fokozattal rendelkező), derékaljat (polifoam), de jól jöhet egy kisméretű kemping főző is. Menedékházakban az agynemű kímélése miatt, a legtöbb esetben előírás a hálózsák használata.

Utazásaink alkalmával kempingekben, apartmanokban, ifjúsági szállókban vagy egyszerű szállodákban szállunk meg. Ez számos eseteben választható, azonban előfordulhat, hogy a túra útvonala nem enged több lehetőséget az éjjeli menedék kijelölésére. Megesik olyan kalandtúra is, ahol a táj szépsége illetve a program nomád mivolta miatt a vadkempingezést választjuk, de valljuk be, ezen opció nélkül számos misztikus helyszín ismeretlen maradhatna számunkra...

 

A Dolomitok legnehezebb via ferrata útjai haladóknak

Az utak csak jó fizikai és szellemi állapotú ember számára teljesíthetőek, mert hosszú, kitett és fárasztó via ferratákat hódítunk meg magashegyi körülmények között. A túrához sportos életmód és kellő kitartás szükséges. Napi túra időtartama 8-12 óra. Szédülésmentesség, magabiztos mozgáskoordináció feltétel.
Teszteld tudásod: próbáld ki magad a Dolomitok I., Rax vagy a Hohe Wand via ferrata túránkon, hogy megbizonyosodj a fizikai kondíciódról és állóképességedről!

 Dolomitok via ferrata túra II. - Extrém (haladó) via ferrata túra Cortina d'Ampezzo környékén 

Dolomitok

A Dolomitok a nevét a francia geológus, Déodat Gratet de Dolomieu-ról kapta, aki az 1700-as évek végén vizsgálta az Déli-Mészkőalpok ezen részén található kőzetek anyagát, és megállapította, hogy kis mértékben magnéziumot is tartalmaznak. Felfedezésének emlékére ezt a mészkőfajtát és az Alpok ezen szegletét azóta így nevezik.

 A mai Dolomitok helyén egykoron tenger volt, a hajdani sekély tengerben található korallzátonyok voltak a mai hegyek ősei. Az Alpok többi részével együtt körülbelül 65 millió éve (a triászban) kerültek a szárazföldre. A kiemelkedett Dolomitok vidéke eredetileg hatalmas fennsík lehetett, erre vall a csúcsainak megközelítően azonos, 3000 m körüli magassága is, amelybe a jégkorszakok során keletkezett gleccserek, majd a folyók mély völgyeket hasítottak. A hőmérséklet, a jég és a szél környezetformáló tevékenységének eredményeként alakult ki a hegység mai formája

 

A Dolomitok királynője: Cortina d' Ampezzo

Cortina d'Ampezzo Olaszország leghíresebb és legismertebb outdoor központja, gyönyörű fekvésű, patinás üdülőhely, a Best of the Alps szövetség tagja. Az 1956-os téli olimpia helyszíne volt, tehát jégstadionnal, bobpályával is rendelkezik. A 19. század közepén igen kedvelt kiránduló- és üdülőhely volt, néhány évtizeddel később pedig már a Dolomitok királynőjeként emlegették, amelyet páratlanul szép fekvésének is köszönhetett.

 Dolomitok via ferrata túra II. - Extrém (haladó) via ferrata túra Cortina d'Ampezzo környékén 

A középkorban Ampezzo az Aquileiai Patriárchátusnak (a Német-római Birodalom hűbéres államának) volt alárendelve. 1420-ban a falucskát a Velencei Köztársaság hódította meg. 1508-tól az itáliai háborúkban a Habsburgok több hadjáratban próbálták fennhatóságuk alá vonni. 1511-ben, Peutelstein erődjének eleste után az ampezzóiak meghódoltak I. Miksa császárnak, aki a hűségesküért cserébe számos kiváltságot biztosított az „Nagytekintélyű Ampezzói Elöljáróságnak” (Magnifica Comunità d'Ampezzo). Noha a vidék (Tirol részeként) 1919-ig osztrák fennhatóság alatt maradt, lakosai nem németesedtek el, megőrizve eredeti nyelvüket a ladint.

Az első világháború idején (Olaszország 1915-ös hadba lépésétől 1917 végéig, a caporettói áttörést követő olasz összeomlásig) heves összecsapások zajlottak e vidéken az olasz és az osztrák-magyar hegyi csapatok között – ezeknek állít tanulságos emléket a környékbeli szabadtéri múzeum. A világháborút lezáró saint-germaini békeszerződés hatályba lépése (1920) után a település Dél-Tirollal együtt az Olasz Királysághoz (Trentino tartományhoz) került.

 

A Dolomitok geológiai jellegzetességei

A völgyekben gyors sodrású hegyi patakok folynak, helyenként kiszélesedve tavakat alakítva ki. A különleges szirtalakulatok, fűrészfogak, gigászi pillérek, groteszk alakokat formáló sziklák, mély szakadékok változatos képe mellett a Dolomitok egyik fő varázsa a színek játéka, köszönhetően a kőzetanyag magnézium-tartalmának, amely a különböző fényhatásokra különbözőképpen válaszol, így a hegység hol vöröses-barna, hol fehéres-szürke, hol kékes-lila színben tündököl. Napkeltekor és napnyugtakor élénk rózsaszínbe vagy bíboros lilába burkolóznak a hegycsúcsok. Ez a jelenség az Alpenglüh, a sziklacsúcsok izzása.

 Dolomitok via ferrata túra II. - Extrém (haladó) via ferrata túra Cortina d'Ampezzo környékén 

Élővilág

A kiterjedt platókat havasi legelők borítják. A délebbre fekvő völgyekben gesztenyések, mandula és olajfák, szőlők és gyümölcsösök, cédrusok és agavék flórája virul. A magasabban fekvő vidékeken tűlevelűek élnek (vörösfenyő, közönséges jegenyefenyő, erdeifenyő).

A Dolomitok területén több természetvédelmi terület létezik:

  • Bellunói Dolomitok Nemzeti Park
  • Ampezzói Dolomitok Természetvédelmi Park
  • Fanes - Sennes e Braies Természetvédelmi Park
  • Paneveggio - Pale di San Martino Természetvédelmi Park
  • Sciliari Természetvédelmi Park
  • Sestói Dolomitok Természetvédelmi Park
  • Puez Odle Természetvédelmi Park
  • Adamello-Brenta Regionális Természetvédelmi Park
  • Friuli-Dolomitok Természetvédelmi Park

 

Néprajz

Néprajzilag is különleges vidék. Az ősi hegylakók, a svájci (graubündeni) rétoromán törzsekkel rokon ladinok élnek itt, akik a régi latin nyelv egy egyedi változatát beszélik, amely sokban eltér az olasz nyelvtől. Több helyen, így a Pusteria völgyben, Bolzano és Merano környékén, németajkú lakosság él, amely tirolinak vallja magát. A második világháború óta e régió (Trentino-Alto Adige) széles körű autonómiát nyert, amellyel azonban a német nacionalista elemek elégedetlenek, Ausztriához való csatolásuk mellett tüntetnek. A kérdés megoldása azért bonyolult, mert a nemzetiségi válaszvonal nem a természetes határként adódó hegygerinceken húzódik, a nyelv területek erősen egymásba nyúlnak.

 Dolomitok via ferrata túra II. - Extrém (haladó) via ferrata túra Cortina d'Ampezzo környékén 

Történelem

A vidék történelmét az határozta meg, hogy a Brenner-hágón, az Adige és Isarco (Issar) völgyén át bonyolódik le ősidők óta az Észak- és Dél-Európa közötti forgalom zöme. Ennek köszönhetik fejlődésüket Bolzano, Trento és a völgyek kisebb városai. A középkorban Trento (Trident) és Bressanone (Brixen) püspökei gyakoroltak fejedelmi hűbérhatalmat a Dolomitok keleti, illetve déli határáig, ahol Velence területe kezdődött. Az Adige felső völgye a tiroli grófok hűbére volt, akik a Merano (Meran) melletti Tirol várában székeltek. (E családból származott a „Bánk bán” c. mű királynője, Gertrúd.) A férfiág kihaltával, a 14. században, a Habsburgok örökölték Tirolt. Trento az ellenreformációt megindító, itt tartott tridenti zsinat (1545-1563) miatt került a világtörténelembe. Napóleon hatalmi törekvései Tirolban találták először szemben magukat a népfelkeléssel. A turistáknak annyi örömet okozó pompás hegyi utak, amelyek a Dolomitokat megnyitották az idegenforgalom előtt, az első világháború évekig tartó borzalmas állóharcai (Piave-front) során épültek ki, a csapatok utánpótlása érdekében. Ennek az időszaknak maradványai az utast lépten-nyomon megrendítő nagy katonatemetők és a szédítő meredélyeken kiépített bonyolult katonai állásrendszerek.

 

Turizmus

A turistaforgalom két időszakban éri el tetőfokát. A téli sportidény decemberben kezdődik és március végén zárul. A fennsíkok, havasi rétek széles, hullámos lejtőikkel eszményi síterepek, ezért a Dolomitok a téli sportok egyik központja. A júliustól szeptember 15-ig tartó nyári szezon még ennél is keresettebb, ilyenkor a legnehezebb szállást kapni. Ezekben a hónapokban a sziklamászók lepik el a Dolomitokat, mert a meredek szirtek, hegyormok a legváltozatosabb túrákra nyújtanak lehetőséget. Sok orom függőlegesen meredek fala alig mászható meg, vagy a felhatolás nyaktörően veszélyes. Vannak viszont vad sziklabércek, melyek más oldalukról elég könnyen megközelíthetők, és hála a jó turistautaknak — néhol még a járatlanabbak is vezető segítsége nélkül juthatnak fel. Nagyon sok jól biztosított via ferrata túra útvonal található a szerte a Dolomitokban, így bárhol szállunk meg, szinte utaznunk sem kell a első via ferrata útvonalig, annyira sűrűn hálózzák be az egész környéket.

Képek forrása: MAKASE

Miért érdemes tagnak lenned?

Tagdíjaddal támogatva szervezetünket, lehetővé teszed a szabadidősport és a kaland-sport feltételeinek javítását. Számos olyan eseményen vehetsz részt, melyhez egyesületünk biztosítja számodra a szakmai vezetést, illetve a legkorszerűbb felszerelések használatát.
Egy céltudatos csapat tagja lehetsz, részese a közös munkánknak, és megmozdulásainknak, ahol független szervezetként biztosítjuk a legújabb szabadidősport tevékenységek fejlesztését, terjesztését.

A tagjainknak járó szolgáltatásokról bővebben itt olvashatsz >>>
2020-es Eseménynaptár >>>