Dolce Vita kétkeréken

Nyári élménygurulás a Brenner-hágótól a Garda-tóig

Európa egyik legnépszerűbb idegenforgalmi régiójába, a mesés Dél-Tirolba kalauzolunk Titeket idén nyáron. Olaszország egyik legkedveltebb régiója észak és dél határán, a germán és a latin kultúra választóvonalán fekszik, egyszerre német és olasz, pedáns és laza, wurst és pizza. Égbe nyúló háromezres hegycsúcsok, buja mediterrán növényzet, idilli alpesi hegyi legelők, középkori városok, a gazdag völgyeket szemmel tartó várak, szőlővel borított dombok, óriási gyümölcsültetvények. Ebbe a csodálatos környezetbe invitálunk Titeket egy kellemesen aktív, laza, fagyizós, strandolós, sátrazós bringás nyaralásra. Tartsatok velünk!

 

Részletes információk

A programtervezetet és a benne található célpontokat - mint jelentkezők - bármikor megváltoztathatjátok, valamint kiegészíthetitek. Túravezetőink tapasztalatának köszönhetően igyekszünk elérni, hogy eseményeink a lehető legnagyobb élményt nyújtsák számotokra, és állandó tagjaivá váljatok kalandozásainknak!

NAPI PROGRAMTERV:

Utazás menetidő: Budapest - Arco ( 900 km-kb 10 óra)

1. nap    Arco

Találkozunk Arco melletti báziskempingünkben, ahol az első és utolsó éjszakát töltjük, valamint az autókat tudjuk hagyni a következő napokra. Délután felkerekedünk és elkerekezünk Arco-ba, sütkérezünk a napon, pizzázunk, fagyizunk...és átadjuk magunkat az olasz életérzésnek.

2. nap  Arco-Vipiteno ( 65 km)

Sátrat bontunk és szépen otthagyjuk a kísérőautóba: a következő napokban Dél - Tirol mesés , alpesi tájain tóparti kempingekben fogunk megszállni. Útba ejtve Arco-t kerékpárral Trento-ba megyünk, ahol felszállunk a vonatra és az út felfelé vezető részét kényelmesen nézelődve töltjük.

3. nap  Brennero-Vahrner-See ( 55 km )

Ma egy kis emelkedővel kezdjük a napot, de cserébe egy fantasztikus gurulásban lesz részünk: a Brenner-hágóból kiváló minőségű kerékpárúton ereszkedünk le a napfényes Itáliába. Az Isarco folyó völgyét követve hamisítatlan dél-tiroli táj bontakozik ki előttünk. Lenyűgöző tájakon tekerünk: két oldalt az Alpok hegyei határolják útvonalunkat, miközben sorra hagyjuk magunk mögött a kilométereket és túránk során alaposan kiélvezhetjük a több száz méteres szintkülönbség előnyeit.

4. nap  Vahrner-See - Gretl am See ( 72 km )

Ma folytatjuk utunkat a még minding inkább alpesi tájon. Mai napunkba egy kis város nézést is beiktatunk, hoszen útba ejtjük Bolzano-t, Dél-Tirol fővárosát. Az estét ismételten egy bájos tóparti kempingben töltjük.

5. nap  Gretl am See- Riva del Garda ( 75 km)

A mai nap búcsút mondunk a Tiroli tájnak és visszatérünk a hamisítatlan, mediterrán környezetbe, hogy zárásként újra a Garda-tóban úszkálva lazítsuk el a megfáradt izmokat. Visszatekerünk Rivába és a tó partján töltjük az estét.

6. nap  A mai nap a pihenésé, fürdésé és lazulásé - már alig maradt hátra kilométer. Délelőtt strandolunk, aztán kényelmesen, kerékpárral járjuk be Riva-t, Arco-t, majd visszatérünk kiindulási pontunkhoz. (35 km)

7. nap  Hazautazás

A túratervezetet az időjárás, a jelentkezők erőnléte és/vagy a túravezető javaslata megváltoztathatja.

A túra időpontja:

2020. július 20-26.

Részvételi költség vendégként:

28.000 Ft

Részvételi költség MAKASE tagoknak:

ingyenes

Érdekel a tagság! Hogyan lehetek tag? Katt ide >>

A részvételi költség tartalmazza:

* a túravezetés, szervezés költségét képzett túravezetőkkel

A részvételi költség nem tartalmazza:

* az utazást - az autókat segítünk összeszervezni
   ~ kb. 35.000 Ft / fő - üzemanyag, autópálya matricák, kerékpár szállítás

* szállást:
   ~65.000 Ft/ fő  ami tartalmazza:

  •    szállást 1 éjszakára hotelben reggelivel (Brennero)
  •    szállást 5 éjszakára kempingben (saját sátor)
  •    kísérőautó díját, ami a túra során a csomagokat szállítja
  •    autók parkolási díját zárt parkolóban a túra alatt

 

* a vonat jegyet, az étkezéseket, az opcionális belépőket és a sport biztosítást, mely itt megköthető >>

Szükséges erőnlét, a túra nehézsége:
KÖZEPESEN NEHÉZ - Minden egészséges ember számára teljesíthető, de el lehet fáradni. Ha aktív életmódot élsz, nem érhet meglepetés. Napi túra időtartama 6-7 óra.

A programot kifejezetten olyan kerékpárosoknak ajánljuk, akik rendszeresen  kerékpároznak és van megfelelő erőnlétük az egész napos tekeréshez, gyerekeknek nem ajánlott! A túra a sorozatterhelés miatt nehezebb! Az utak mindenütt jól járhatóak, általában aszfaltozottak, de van néhány erdős szakasz, ahol jó minőségű döngölt földúton kell haladnunk. Javasolt kerékpártípus: elsősorban túrakérékpár, trekking, mountainbike.

SZÜKSÉGES FELSZERELÉSEK, SZÁLLÁSOK FAJTÁI (általános tájékoztató):

A legfontosabb a kényelmes kerékpáros öltözet az időjárásnak megfelelően. Szükséged lesz többek között esőkabátra, egy közepes hátizsákra vagy kerékpárra szerelhető táskára, fejlámpára, és a kresz által kötelezően előírt kerékpáros tartozékokra. Kempinges szállás esetén hozz magaddal sátrat (akinek nincsen nem szükséges feltétlenül beruháznia egy újra, mert biztos lesz aki szívesen megosztja veled a szállását, amennyiben ezt előre jelzed), hálózsákot (hegyekben, hegyek közelében ajánlott a legalább +10 fokos komfort fokozattal rendelkező), derékaljat (polifoam)

Utazásaink alkalmával kempingben, és fogadóban/szállodában  szállunk meg.

 

 

A Brenner-hágó  Ausztria Tirol tartománya és Olaszország Dél-Tirol régiója közötti jelentős közlekedési útvonal, 1374 m tengerszint feletti magasságban fekvő hegyvidéki átkelőhely a Keleti-Alpok részét képező Ötz-völgyi-Alpokban. A környék már a rézkorban is lakott volt. A Brenner-hágótól 50 km-re nyugatra találták meg az Ötzi-nek elnevezett, i. e. 3300 körül élt vadász mumifikálódott, jégbe fagyott holttestét. Augustus légiói az Etsch völgyéből indultak északnak, s keltek át a hágón i. e. 15-ben. A Római Birodalom jelentős összekötő útvonala Raetia tartománnyal. Lucius Septimius Severus császár a 2. század végén elrendelte megerősítését. A 16. században a császári postaforgalom ellátásával megbízott bergamói de Tassis család (később Thurn und Taxis) az út karbantartását is felügyelte. Mária Terézia utasítására 1777-ben felújították. Goethe szintén ezen az útvonalon utazott 1786-ban Itáliába. Vasútvonalát 1867-ben építették. Az 1919-es saint-germaini békeszerződésben kijelölt határvonal Ausztria és Olaszország között Brenner településen halad át. Az útvonal ausztriai részét, a növekvő személygépkocsi-forgalom miatt 1926-ban leaszfaltozták. 1957-ben, az Europabrücke (magyarul Európa-híd) építésével kezdetét vette a Brenner-autópálya építése, melyet 1963. november 17-én adtak át.

Az egészen 1918-ig Ausztriához tartozó tartomány lakossága ma is német többségű, a népesség több mint háromnegyedének német az anyanyelve, a legtöbb olasz, a fővárosban, Bolzanóban és környékén él. Bolzano, Dél-Tirol fővárosa és egyben legnagyobb, legforgalmasabb települése, igazi nagyvárosi nyüzsgéssel, számtalan látnivalóval, középkori jellegű óvárossal. A három legjelentősebb dél-tiroli völgy találkozásánál kiépült, északról a hegyek által védett, napos város legnépszerűbb látnivalója Ötzi, a jégember, a több mint 5000 éves, tökéletes épségben megmaradt, jégbe fagyott múmia. A legolaszabb dél-tiroli város Ötzin kívül is számos látnivalóval dicsekedhet, gótikus templomok, érdekes múzeumok, zeg-zugos, szűk óvárosi utcácskák tele élettel, autentikus kocsmák, remek éttermek, fagyizók és a régió legjobb üzletei, mind-mind nagy számban vonzzák a turistákat.

A Garda-tó az Alpok egyik legszebb fekvésű tava. A havas hegycsúcsok és pálmafák mesebeli tájai garantáltan felejthetetlen látnivalókkal kápráztatják el a látogatókat. Olaszország legnagyobb tava , 52km hosszú és 18 km széles. Egyrésze Venetó tartományához tartozik, Lombardiához és Trentinohoz kisebb részei kapcsolódnak. Keleti partja az olajfák riviérája néven is ismert. Zöldellő dombok, gazdag szőlőskertek  citromfák, olívabokrok, és cédrusok keretezik Itália festői tavát.

Az aranyhajú szirén bűvöletében – Németországi bringatúra a Rajna völgyében

 

 Forrás:kirandulastippek.hu, szelvesz.hu

 

Miért érdemes tagnak lenned?

Tagdíjaddal támogatva szervezetünket, lehetővé teszed a szabadidősport és a kaland-sport feltételeinek javítását. Számos olyan eseményen vehetsz részt, melyhez egyesületünk biztosítja számodra a szakmai vezetést, illetve a legkorszerűbb felszerelések használatát.
Egy céltudatos csapat tagja lehetsz, részese a közös munkánknak, és megmozdulásainknak, ahol független szervezetként biztosítjuk a legújabb szabadidősport tevékenységek fejlesztését, terjesztését.

A tagjainknak járó szolgáltatásokról bővebben itt olvashatsz >>>
2020-es Eseménynaptár >>>