Aktív kikapcsolódás Szardínián

Kalandozások a szárdok és a levágott fejű mórok szigetén

Szardínia a Mediterrán térség második legnagyobb szigete, melynek története az ősidőkig nyúlik vissza, mint azt a Kr.e. 150 000 évvel ezelőttről származó leletek bizonyítják. Ősi kultikus helyek, zord sziklák, azúrkék tenger, kanyonok, máig élő vérbosszú-hagyomány, büszke hagyományőrző népek teszik különösen felejthetetlenné ezt a helyet,  melyet sportos túránk során megpróbálunk minél jobban megismerni testközelből: mászással, kajakozással, túrázással, canyoninggal és persze a meseszép öblökben való kikapcsolódással, kulturális és kulináris élményekkel fűszerezve.

Részletes információk

A programtervezetet és a benne található célpontokat - mint jelentkezők - bármikor megváltoztathatjátok, valamint kiegészíthetitek. Túravezetőink tapasztalatának köszönhetően igyekszünk elérni, hogy eseményeink a lehető legnagyobb élményt nyújtsák számotokra, és állandó tagjaivá váljatok kalandozásainknak!

 

UTAZÁS:

Egyénileg repülővel, ajánlott útvonal: Budapest - Cagliari (CAG)

 
MIRE SZÁMÍTS?
  • gyönyörű, változatos tájra
  • egy hétre, ami alatt szinte minden nap másfajta kalandba csöppenhetsz
  • megtapasztalhatod a mediterrán vendéglátást
  • remek időjárásra, így lehetőségünk lesz csobbanni a Földközi-tengerben
  • olyan via-ferratákat járhatsz be, ahová magyarok csak kevesen jutottak el eddig
  • megtapasztalod velünk a messze földön híres Szárd gasztronómiát
  • együtt fedezzük fel a hosszú élet titkát!

NAPI PROGRAMTERV:

1. nap  Isten hozott Szardínián

Cagliari repülőterén landolunk napközben. Átvesszük bérelt autóinkat és a kellemes mediterrán tájon átkocsikázva elfoglaljuk szállásunkat. Strandolással pihenjük ki az utazás fáradalmait és hangolódunk az elkövetkező napokra.

2. nap  Via ferráta és barlang látogatás

Ezen a reggelen Via ferrata della Regina-t vesszük célba ahol izgalmas ferrata vár ránk. Amennyiben időnkbe belefér, délután fakultatív ellátogatunk a misztikus Neptun barlanghoz, ahová 600 lépcsőn jutunk le. Esténket hangulatunktól függően Alghero óvárosában zárhatjuk, avagy szállásunkon kerítünk tengerparti barbeque hangulatot.

3. nap  Kanyon túra

Harmadik napunkon újabb minden izmot átmozgató, száraz kanyoning túrán veszünk részt a mélykarszt Codula Fuili rejtelmes kanyonjában, mely túra végén egy csodás strandon megmerítkezhetünk az azúrkék vízben.

4. nap  Tengeri kajakozás

Ezt a napot tengeri kajakozással töltjük La Maddalena környékén, festői környezetben. Körbekajakozzuk Santo Stafano szigetét, kiszállunk megtekinteni La Maddalena óvárosát, ahol belekóstolhatunk helyi finomságokba.

5. nap  Via ferráta és csobbanás

Ezen a napon a kalandos via ferrata Badde Pentumast vesszük célba, ahonnan Pazar kilátás nyílik Lanaitto völgyére. Mászás után autóinkba pattanunk, s Cala Luna csodaszép strandján lazítunk, majd hazafelé megtekinthetjük a különös formájú Medve sziklát.

6. nap  Kanyoning és falu maradványok

Európa legmagasabb falú kanyonja vár ránk, a sziklák több száz méterre magasodnak fölénk. Izgalmakban aznap sem lesz hiány. Amennyiben marad erőnk és kedvünk, hazafelé a vaskori Serra Orrios falumaradványokat tekintjük meg.

7. nap  Hazautazás

 

A túratervezetet az időjárás, a jelentkezők erőnléte és/vagy a túravezető javaslata megváltoztathatja.

A túra időpontja:

2020. október 3-10.

Részvételi költség vendégként:

36.000 Ft

Részvételi költség MAKASE tagoknak:

ingyenes, a legalább egy lezárt évvel rendelkező tagoknak

Érdekel a tagság! Hogyan lehetek tag? Katt ide >>

A részvételi költség tartalmazza:

* a túravezetés díját (képzett túravezetőkkel), a túravezetők költségeit, via ferrata felszerelés bérleti díját

A részvételi költség nem tartalmazza:

* szervezés
* szállás mobilházakban kemping területén, 2 fős szobákban egységenként 4 fővel
* Autó bérlés
* Kajak bérlés
>  Ősszesen 395 EUR/fő, mely a túra kezdete előtt 1 hónappal fizetendő. (Utalás forintban.)

Egyénileg fizetendő további költségek:

* Repjegy I Amennyiben ránk bíznád a repjegyvásárlást, jelezd a regisztrációs lapon és kérd aktuális árajánlatunkat:
    ~ Budapest - Cagliari: 30.000 HUF-tól
- retúr - Egyéni foglalás esetén. 
* Belépők és fakultatív programok költségei.
* Tankolás költségei
* Az étkezések és a biztosítás, mely itt megköthető >>


Együttműködő partnerünk a gondtalan utazásokért:  K2OUTDOOR Kft. l
Engedélyszám:   U-001822 l Felelősségbiztosítás:  Európai Utazási Biztosító Zrt.

A TÚRA NEHÉZSÉGE:
Közepesen nehéz - Az utazásunk alatt több egymást követő nap is sportolni fogunk. A túrák, via ferraták, kajakozás ugyan egyenként nem igényelnek nagy állóképességet, de a terhelés a több nap alatt egymásra fog rakódni. Ajánlott a sportosabb életmód a túra kényelmes elvégzése érdekében.
SZÜKSÉGES FELSZERELÉSEK:
Kalandunkhoz különleges felszerelések nem fognak kelleni, alább egy rövid lista ami segítheti a készülést:
- 30-40l-es zsák amibe a felszereléseink vannak
- Igény esetén egy kisebb zsák amivel a napi túráinkat bejárjuk
- Vízálló ruházat
- Széldzseki
- Napszemüveg
- Naptej
- Kényelmes túracipő vagy bakancs
- Via ferrata felszerelés, melyet mi biztosítunk
SZÁLLÁSOK FAJTÁI:
A túra során végig egy helyen leszünk és mobilházakban szállunk meg. Ezek egy kemping területén találhatóak. 4 fősek 1 franciaágy és egy 2 külön ágyas szobát tartalmaznak. Külön zuhanyzós fürdőszobával és konyhasarokkal.
ÉTKEZÉS ÉS IVÓVÍZ:
Külön étellel és itallal nem kell készülni. Minden túra előtt lesz alkalmunk a helyi bevásárlási lehetőségeknél feltölteni a batyunkat.
IDŐJÁRÁS:
Szardínia átlagos májusi időjárása: Max. hőmérséklet 27 C°, min. hőmérséklet 17 C°, csapadékos napok száma a hónapban 4, tenger 22 C°. A sziget viszonylag szeles.
ÚTIOKMÁNYOK, VALUTA:
Szardínia Olaszország részét képezi, így a beutazáshoz csak egy érvényes személyigazolványra van szükségünk. Az ország pénzneme az euró. Ajánlott készülni kellő mennyiségű készpénzzel, hogy amennyiben nincs automata/bankkártyás fizetési lehetőség akkor se maradjunk hoppon.
CSOMAGOLÁS AZ UTAZÁSRA:
Mivel a via ferrata felszerelést nem tudjuk egységesen elszállítani így mindenki úgy készüljön, hogy a reptéren megkapja a sisakot, kantárt és beülőt, amit neki kell elraknia és csak hazaérkezés után vesszük vissza. Azok, akik nem tapasztaltak a reptéri csomagfeladásban a járatnak megfelelő légitársaság honlapján tudnak tájékozódni.
VÉDŐOLTÁSOK, EGÉSZSÉGÜGY:
Speciális védőoltásokra nincs szükség.

Szardíniáról dióhéjban:

Szardínia Európa nyolcadik legnagyobb szigete. Ógörög elnevezése Hyknusa, melynek jelentése Hükszoszok szigete, akik Egyiptomból elüldözött nép voltak. A Szardínia a szardanák népe (tengeri emberek) elnevezésből ered. A sziget Olaszországhoz tartozik, de annak különleges autonómiával ellátott régiója. A szigeten élő nép a szárd, újlatin eredetű nyelvük némileg eltér az olasztól. Eme nép büszkélkedhet az elszigetelt genetikai állománynak köszönhetően a kiemelkedően hosszú élettartammal. A lakosság zöme a tengerpartokon él, a hegyes, dombos vidékek ritkábban lakottak, ezért a sziget remek lehetőséget nyújt a háborítatlan természet szerelmeseinek.

Aktív kikapcsolódás Szardínián - Kalandozások a szárdok és a levágott fejű mórok szigetén

Régészeti leletek bizonyítják, hogy Szardínia már a paleotikum idején (Kr.e. 150 000) lakott volt. Számos ősi megalitikus építmény található a szigeten, templomok, sírkamrák, kultikus helyek melyek közül számosnak nem tisztázott a rendeltetése. Annyi bizonyos, hogy körülbelül 8000 kötőanyag nélküli építmény található az egész szigeten (átlagban 3 négyzetkilométerenként egy). Ezek ez egyedülálló építmények Európa legrégebbi és legépebb megalitikus épületei.

Aktív kikapcsolódás Szardínián - Kalandozások a szárdok és a levágott fejű mórok szigetén

Olaszország és a Szárd independentizmus:

Szardíniát végelegesen 1847-ben olvasztották egybe a Savoyai-ház birtokaival. Az egységes állam 1861-ben az Olasz Királyságban teljesedett ki és azóta is Olaszország része, habár az olasz alkotmány biztosítja Szardíniának a közigazgatási és kulturális autonómiát. Hozzá kell tenni, hogy a szárd mint önálló nyelv is régiótól függően nem egységes, illetve beszélnek még a szigeten két korzikai eredetű nyelvet is, a Sassari nyelvet, a gallurai nyelvet, de katalánt és ligur nyelvjárást is. Ez máris éket ver a függetlenedést pártolók közé, mert nem tudnak ebben a kardinális kérdésben sem megegyezni. Mindamellett számos szervezet tűzte ki célul az Olaszországtól való teljes függetlenedést.
Sajátos lépésre szánta el magát 2008-ban egy önjelölt szárd szeparatista, Salvatore Meloni, aki egy apró kopár szigeten saját köztársaságot kiáltott ki (Mal di Ventre-i Köztársaság).
A függetlenedési törekvések új erőre kaptak a 2014-ben Velence tartományban nem hivatalos referendum eredményei hatására amelyhez a olasz gazdaság lendületvesztettsége is nagyban hozzájárult.

Aktív kikapcsolódás Szardínián - Kalandozások a szárdok és a levágott fejű mórok szigetén

Érdekességek:

Szardínia szigetének egyik legismertebb gasztronómiai kuriózuma a Casu Marzu, azaz a nyüves (vagy légylárvás) sajt. Ez a kedves kis étel méltán érdemelte ki, hogy felkerülhetett a világ 10 leggusztustalanabb ételének rangos listájára (https://sites.google.com/a/recipeworld.in/recipeworld/top-10-most-disgusting-food-in-the-world ). Egy igazi Casu Marzu sajtguriga tényleg tele van nyüvekkel. A jókora kerek juhsajtot kirakják valami meleg, nedves helyre, s várják, hogy a legyek szépen belepetézzenek. A légylárvák jól belakják a sajtot – egy 2-3 kilós gurigában akár ezer-kétezer is lehet -, s közben valami fehér emésztőnedvet eregetnek maguktól, amitől a sajt egész állaga lággyá, szivacsossá válik, s fehér nedvtől valami édeskés beütést kap az egyébként erőteljes ízű juhsajt. Egy igazi szardíniai soha nem eszik olyan casu marzu-t, amiben már megdöglöttek a lárvák, csakis úgy rágcsálja, hogy azok izegnek-mozognak benne. Ezért ha az ember rátesz egy kenyérre egy szelet casu marzu-t, a tenyerét a szendvics fölé kell tartani , mivel a kukacok fel-fel pattognak a sajtból, s az mégse jó, ha az ember reggelije a szemébe ugrik.

Aktív kikapcsolódás Szardínián - Kalandozások a szárdok és a levágott fejű mórok szigetén

Szardínia zászlajára tekintve feltűnő a négy sarokban a négy afro-fej. A legenda szerint amikor a keresztények legyőzték a mórokat (arab hódítók) ajándékba a legyőzötteknek négy levágott fejet küldtek. További érdekesség, hogy a régebbi zászlókon a kendo takarja a kivégzettek szemét, az újabbakon a kendo a homlokukra csúszott.

Aktív kikapcsolódás Szardínián - Kalandozások a szárdok és a levágott fejű mórok szigetén

Egész Európában a férfiak Szardínia szigetén élnek a legtovább (csak nem a Casu Marzu?). Egy közelmúltban végzett tanulmány a százévesek szigetének hívta, mivel itt a legmagasabb a száz éven túliak aránya az egész kontinensen. Ennek titkát még kutatják, de a legújabb vizsgálatok szerint a hosszú életnek köze van a testmagassághoz is, ezen belül ahhoz a tényhez, hogy a szárd férfiak átlagban alacsonyabbak a többi európai férfinál. Valami belga kutatás azt hozta ki, hogy az alacsonyabbaknak 10%-kal nagyobb esélyük van a hosszú életre, mint a magasabbaknak... Ja, és még egy érdekesség, Szardínián belül is a 700 méternél magasabban fekvő településeken élnek leginkább sokáig a férfiak...

Aktív kikapcsolódás Szardínián - Kalandozások a szárdok és a levágott fejű mórok szigetén

A szárd gasztronómia egyébként mindenféleképpen külön felfedezést igényel, a sziget egyik legkellemesebb meglepetése, itt el is felejthetjük ha olasz konyhára készülünk, ez itt valami egészen más. Az egyik legizgalmasabb darab az ún. „pane frattau”, a szárd pizza. A klasszikus szárd kenyér, a törhető, ostyaszerű „carasau” van felhalmozva egy tálra, nyakon van löttyintve egy bazsalikomos-paradicsomos mártással, és rá van ütve pár tojás, illetve pár szelet pecorino-sajt. Aztán az egész ki van sütve sütőben. Lehet, hogy ez így nem hangzik túl bonyolultnak, de az íze egyszerűen csodás. Nuoro környékén dívik még az ősi roston sütési módszer, mikor a sütnivaló állatokat a nagyobbtól a kisebb felé haladva egymásba helyezik. A borjúba egy kecskét, a kecskébe egy kismalacot, malacba egy kacsát, stb., aztán az egészet egyszerre sütik meg. A szigeten őshonos cannonau bor egy testes vörösbor, ami egyes elméletek szerint minden létező európai bornak az őse.

Aktív kikapcsolódás Szardínián - Kalandozások a szárdok és a levágott fejű mórok szigetén

Aktív kikapcsolódás Szardínián - Kalandozások a szárdok és a levágott fejű mórok szigetén

Aktív kikapcsolódás Szardínián - Kalandozások a szárdok és a levágott fejű mórok szigetén

 Képek forrása: depositphotos.com 

 

Miért érdemes tagnak lenned?

Tagdíjaddal támogatva szervezetünket, lehetővé teszed a szabadidősport és a kaland-sport feltételeinek javítását. Számos olyan eseményen vehetsz részt, melyhez egyesületünk biztosítja számodra a szakmai vezetést, illetve a legkorszerűbb felszerelések használatát.
Egy céltudatos csapat tagja lehetsz, részese a közös munkánknak, és megmozdulásainknak, ahol független szervezetként biztosítjuk a legújabb szabadidősport tevékenységek fejlesztését, terjesztését.

A tagjainknak járó szolgáltatásokról bővebben itt olvashatsz >>>
2020-es Eseménynaptár >>>