Kalandtúra Norvégia legvarázslatosabb vidékein

Via ferrata, gleccsertúra, tengeri kajak...

Norvégia az egyik legbámulatosabb és legfejlettebb ország Európában, jól kiépített infrastruktúrával és csodás környezetével. Kristálytiszta vizeivel, friss levegőjével, gyönyörű hegyeivel, fjordjaival és gleccsereivel, talán nincs is másik ilyen hely a világon.
Túránk során bejárjuk Közép-Norvégia legjelentősebb nemzeti parkjait, megmásszuk Norvégia legmagasabb csúcsát, evezünk az ország legnagyobb fjordján és teljesítünk két gyönyörű kilátással rendelkező via ferratat.
A természeti látnivalók mellett könnyen megeshet, hogy mesebeli alakokkal is találkozunk majd. Norvégia neve ma már együtt cseng a trollokkal és óriásokkal, melyet a költő, Aasmund Olavsson Vinje használt először 1862-ben. Ezek a lények lettek az ország legvadabb turisztikai látványosságai. Persze, soha nem tudhatjuk, mikor látjuk őket éppen, mert alakjukat változtathatják, lehetnek kutyák, rénszarvasok, emberek is, sőt, még mókusként is szaladgálhatnak a nagy fenyőfákon.

 

Részletes információk

A programtervezetet és a benne található célpontokat - mint jelentkezők - bármikor megváltoztathatjátok, valamint kiegészíthetitek. Túravezetőink tapasztalatának köszönhetően igyekszünk elérni, hogy eseményeink a lehető legnagyobb élményt nyújtsák számotokra, és állandó tagjaivá váljatok kalandozásainknak!

 

NAPI PROGRAMTERV:

Kiindulópont: Bergen

1. nap   Érkezés, Bergen
Délutáni órákban megérkezünk Bergenbe, átvesszük a reptéren a bérelt autókat és irány az aznapi szállásunk.

2. nap   
Reggel útnak indulunk Norvégia varázslatos tájain. Az első állomásunk egy mesés erdőben tett túra lesz. Útközben hegyi patakokon kelünk át és vízesésekkel és hegyi tavakkal találkozunk. Ezen az ősi útvonalon vitték a hegyi legelőkre a szarvasmarhákat. A túra nem lesz túl hosszú, de annál nagyobb kihívással nézünk majd szemben. Utunk több helyen erős kaptatón vezet majd. A táv kb. 10 km.

3. nap   Nigardsbreen gleccsertúra
Ezen a napon a Jostedalsbreen Nemzeti Park területére utazunk, ahol tapasztalt helyi vezető segítségével egy izgalmas és lélegzetelállító gleccsertúrán veszünk részt, Norvégia egyik legszebb gleccserén, a Nigardsbreen-en. A felszínről kiemelkedő jeges csúcsok között menetelve láthatjuk a jégmező kisebb-nagyobb repedéseit, morénáit, miközben hallhatjuk a rianások (jégrepedések) hangját. A túra nem hosszú, de garantáltan egy örök élményt nyújt.

4. nap   Loen via ferrata
Az előző napi vízi kalandozásunk után újra meghódítjuk a hegyek birodalmát, egészen a Hoven hegy 900 méteres magasságáig mászunk fel a Loen via ferrataján keresztül. A túra közben végig gyönyörű kilátás tárul elénk a fjordra és a környező hegyekre. Ez szintén egy közepesen nehéz ferrata, amelyet akár kezdők is könnyen teljesíthetnek, viszont az izgalmat kereső kalandvágyóknak is kihívás jelenthet, mivel itt találjuk Észak-Európa leghosszabb kötélhídját, ami 750 méter magasságban 120 méter hosszan fut a fjord felett.  A hegycsúcsról visszafelé lehetőség van a Loen Skylift libegővel lejutni.

5. nap   Geirangerfjord 
Az előző napi fáradalmainkat kipihenve megreggelizünk, majd a Geirangerfjord felé indulunk. Itt vízre szállunk és tengeri kajakok segítségével egészen közel merészkedünk Norvégia egyik leghíresebb vízeséséhez, a Hét Nővér vízeséshez. Ez az ország egyik legszebb zuhataga, 7 különböző ágon bukik alá, a legmagasabb pontja 250 méteren van. Ma már világörökségi védelem alatt áll.

6. nap   Galdhopiggen csúcsmászás
Ezen a napon egy egész napos túrára indulunk a Jotunheimen Nemzeti Parkban, hogy - amennyiben az időjárás is engedi - meghódítsuk Észak-Európa, a Skandináv-hegység és egyben Norvégia legmagasabb csúcsát, a 2469 m magas Galdhopinggen-t. Gyönyörű magashegyi környezetben túrázunk, a havas csúcsok, hosszan lenyúló gleccserek, meredek szakadékok eszméletlen panorámát kínálnak nekünk. Utunk során több helyen találkozunk még hófoltokkal és ha szerencsénk van, akár még rénszarvasokat is látunk. Napi túratáv: 11 km, szint: 1300 méter, menetidő: 9-10 óra.

7. nap   Norvég grand kanyon
Ezen a napom bejárjuk Norvégia egyik csodálatos völgyét, amit szoktak norvég grand kanyonként is emlegetni, a páratlan kilátásért és a túrázók feje fölé magasodó hatalmas sziklafalak miatt. Utunk során találkozhatunk rég elhagyatott ősi farmokkal, meredek sziklás utakkal, szebbnél szebb tavakkal és vízesésekkel. A túra 15-20 km hosszú meredek emelkedőkkel és annál meredekebb ereszkedő szakaszokkal van tarkítva. A nap végén útba vesszük a másnapi úti célunkat a híres Troll nyelvét. A  túra hossza 6-7 óra.

8. nap   Trolltunga
Utolsó túránkkal megkoronázzuk Norvégiában tett kalandtúránkat az ország egyik legnépszerűbb kihívásával. Felmászunk a Trolltunga-hoz egy igen látványos viaferrata útvonalon. E sziklanyelv 700 méter magasan nyúlik a Ringedalsvatnet tó fölé. A ferrátán felérve, egy rövid túra után kimerészkedhetünk a troll nyelvére, majd vissza indulunk a hegyről. Egész napunkat a hegyen töltjük, túránk kb 8-10 órát vesz igénybe.

9. nap   Bergen, hazautazás
A délelőtti órákban megkérkezünk Norvégia második legnagyobb városába, Bergenbe. Teszünk egy sétát a belvárosban a főtéren és a főutcán. Ellátogatunk a bergeni halpiacra a kikötőbe, ahol megkóstolhatjuk, a helyi ízeket és utána megcsodáljak a híres rakpartot a Hanza házait, boltjait.

10. nap   
Reggel összepakolunk, az autókkal elindulunk a reptér felé és elbúcsúzunk Norvégiától.

 

A túratervezetet az időjárás, a jelentkezők erőnléte és/vagy a túravezető javaslata megváltoztathatja.

A túra időpontja:

2021. június 18-27.

Részvételi költség vendégként:

46.000 Ft

Részvételi költség MAKASE tagoknak:

ingyenes, a legalább egy lezárt évvel rendelkező tagoknak

Érdekel a tagság! Hogyan lehetek tag? Katt ide >>

A részvételi költség tartalmazza:

* az egyesületi tagságot, a túravezetés díját képzett túravezetőkkel és a technikai felszerelés bérleti díját

A részvételi költség nem tartalmazza:

* az utazást
   ~ 80.000 Ft / fő, retúr repjegy + poggyász

* ~ 269.000 Ft / fő - Autóbérlés + üzemanyag, 9 éjszaka apartman szállás (4-6 fős szobákban), komp díj, kajaktúra, gleccsertúra

* a parkolás költségei kb. 250 NOK / fő ( ~ 9000 Ft)

* az étkezéseket, az opcionális belépőket (Loen ferrata skylift - leút: 370 NOK) és az extrémsport biztosítást, mely itt megköthető >>

 

Szükséges erőnlét, a túra nehézsége:
KÖZEPESEN NEHÉZ, NEHÉZ - Ha sportos életmódot élsz, nem érhet meglepetés. Lépésbiztonság, magabiztos mozgáskoordináció és a szédüléstől, tériszonytól való mentesség feltétel. 

SZÜKSÉGES FELSZERELÉSEK, SZÁLLÁSOK FAJTÁI (általános tájékoztató):

A legfontosabb a kényelmes túraöltözet, amely szinte minden outdoor programhoz kell. Szükséged lesz többek között bakancsra vagy túracipőre (ha most készülsz vásárolni lábbelit a legideálisabb választás egy technikai talppal ellátott úgynevezett beszálló cipő, amely szinte minden terepen megállja a helyét), túrazokni (+ tartalék), kamáslira, esőkabátra vagy esőponcsóra, közepes hátizsákra, réteges aláöltözetre (a szabályozhatóság miatt), fejlámpára, esetleg túrabotra, amely a hosszabb gyaloglások alkalmával kíméli a térdedet. Kempinges szállás esetén hozz magaddal sátrat (akinek nincsen nem szükséges feltétlenül beruháznia egy újra, mert biztos lesz aki szívesen megosztja veled a szállását, amennyiben ezt előre jelzed), hálózsákot (hegyekben, hegyek közelében ajánlott a legalább +10 fokos komfort fokozattal rendelkező), derékaljat (polifoam), de jól jöhet egy kisméretű kemping főző is. Menedékházakban az agynemű kímélése miatt, a legtöbb esetben előírás a hálózsák használata.

Utazásaink alkalmával kempingekben, apartmanokban, ifjúsági szállókban vagy egyszerű szállodákban szállunk meg. Ez számos eseteben választható, azonban előfordulhat, hogy a túra útvonala nem enged több lehetőséget az éjjeli menedék kijelölésére. Megesik olyan kalandtúra is, ahol a táj szépsége illetve a program nomád mivolta miatt a vadkempingezést választjuk, de valljuk be, ezen opció nélkül számos misztikus helyszín ismeretlen maradhatna számunkra...

Norvégia, a fjordok hazája

Megszámlálhatatlanul sok fjord található ebben a skandináv országban, többek közt a világ második leghosszabb és egyben legmélyebb fjordja a Sognefjord, valamint a világ harmadik leghosszabb fjordja a Hardangerfjord is.

Kalandtúra a trollok földjén - Egy aktív hét a lenyűgöző Norvégiában

Norvég városok

Az ország legnépesebb városainak az utcáin sétálva megelevenedik előttünk a viking múlt. Míg a városok központja modern, pezsgő és élettel teli, a színes faházak alkotta forgalmas kikötőkben mintha megállt volna az idő.

A misztikus trollok nyomában - kaland-és via ferrata túra Norvégiában

Jotunheimen Nemezeti Park

Több mint 60 gleccserével, számtalan vízesésével, völgyeivel, mély tavaival valóban szemet gyönyörködtető látványt nyújt. A csúcsok több mint 2000 m-rel nyúlnak a tengerszint fölé, és legtöbbjüket nyáron is hófoltok tarkítják. A hegységben található Skandinávia és egyben Norvégia legmagasabb csúcsa a Galdhopiggen is.

A misztikus trollok nyomában - kaland-és via ferrata túra Norvégiában 

Jostedalsbreen Nemezeti Park és gleccser

A nemzeti park magába foglalja a legnagyobb gleccsert a kontinentális Európában. A park 1991-ben jött létre. A park területe 1310 km2, ebből a gleccser 800 km2. A Jostedalsbreen gleccser 487 km2-es területen helyezkedik el. Legmagasabb pontja 1957 méteren van és 60 kilométer hosszú. Mintegy 50 ággal rendelkezik, ezek közül a két legfőbb ág a Bøyabreen és a Nigardsbreen, mind a kettő 300 méteres tengerszint feletti magasságon található.

Kalandtúra a trollok földjén - Egy aktív hét a lenyűgöző Norvégiában

A trollok

A trollok arról híresek, hogy mindenütt és mindenben jelen vannak. Csúnyák, slamposak, fényes, fekete gombszemük van és nagy, tömpe orruk. És többnyire gonoszak. Azt tartják róluk, hogy a sötétséget szeretik, mert ha erős napfény éri őket, akkor kősziklává dermednek. Ezért is van olyan sok trollos nevű hely egész Norvégiában: Troll-szikla, Troll-nyelv, Troll-ösvény, Trollok útja.

Kalandtúra a trollok földjén - Egy aktív hét a lenyűgöző Norvégiában

Képek: The Zen of Kayaking, visitnorway.com, pinterest

Miért érdemes tagnak lenned?

Tagdíjaddal támogatva szervezetünket, lehetővé teszed a szabadidősport és a kaland-sport feltételeinek javítását. Számos olyan eseményen vehetsz részt, melyhez egyesületünk biztosítja számodra a szakmai vezetést, illetve a legkorszerűbb felszerelések használatát.
Egy céltudatos csapat tagja lehetsz, részese a közös munkánknak, és megmozdulásainknak, ahol független szervezetként biztosítjuk a legújabb szabadidősport tevékenységek fejlesztését, terjesztését.

A tagjainknak járó szolgáltatásokról bővebben itt olvashatsz >>>
2020-es Eseménynaptár >>>