Átkelés a Watzmann gerincen

Kalandos magashegyi túra / via ferrata a Bajor-alpokban

Túránkkal Németország harmadik legmagasabb hegycsúcsát (2713m) is magába foglaló Watzmann meghódítására invitálunk benneteket. A Berchtesgadeni Nemzeti Park része e varázslatos vidék, mely nem fukarkodik történelmi és természeti nevezetességekben. Többek között itt található  a Sasfészek (Kehlsteinhaus) és a visszhangjáról híres Königssee is.

 

Részletes információk

A programtervezetet és a benne található célpontokat - mint jelentkezők - bármikor megváltoztathatjátok, valamint kiegészíthetitek. Túravezetőink tapasztalatának köszönhetően igyekszünk elérni, hogy eseményeink a lehető legnagyobb élményt nyújtsák számotokra, és állandó tagjaivá váljatok kalandozásainknak!

NAPI PROGRAMTERV:

Utazás menetidő: Budapest - Wimbachbrücke, Németország >> 6-7 óra / 580 km

1. nap   Kiutazás, túra a Watzmannhause-ig - Az első napra, a kiutazás mellett (az út kb 600 km Berchtesgaden-ig Salzburg-on keresztül, kisebb szünetekkel 6-7 óra, indulás reggel 6-kor) egy rövid túra jut a Watzmannhaus-ig, ahol az éjszakát töltjük. Találkozó a Wimbachbrücke parkolójában (634 m, Lat: 47.602796° | Long: 12.923677°), kb 3 óra alatt érjük el a szállásunkat (1930 m, 22 euro/éj).

2. nap   Átkelés a Watzmann hegygerincen (Watzmann Überschreitung) - Hogy az előttünk álló 10 órásra becsült túrát teljesíteni tudjunk, reggel 5-kor kelünk útra. A hüttétől először a Hocheckre (2651 m, 1.5-2 óra) vezet fel utunk - egy kezdetben kanyargós hegyi ösvényen haladunk -, mely sziklássá és egyre meredekebbé válik a hegy oldalában. Miután megpihentünk a Hocheck csúcsán lévő aranyszínű bádog-Jézussal díszített feszület tövében, felvesszük klettersteig / via ferrata felszereléseinket, és tovább folytatjuk utunkat a hosszú és nyílt gerincen égészen a Mittelspitze-ig (2713 m, 1 óra). Rövid szusszanás után irány a harmadik csúcs (Südspitze) és a gerinc vége, amit egy két órás túrával érünk el (2712 m, 2 óra). A Südspitze-től, leereszkedünk egy meredek és kőhullásveszélyes ösvényen, varázslatos alpesi tájakon keresztül. Kb. 4-5 óra alatt érjünk el a Wimbachbrücke parkolóját. Kalandunkat a Jugendherberge Berchtesgaden-ben fogjuk kipihenni (25 euro/éj).

3. nap   Grünstein klettersteig és hazaút - Mielőtt hazafelé vennénk az irányt, meglátogatjuk a Watzmann egyik legkisebb hegycsúcsát (1304 m), amelyről csodálatos panoráma tárul elénk a berchtesgadeni völgykatlanra. A Grüsteinnél, 4 db eltérő nehézségű klettersteig (C és E közötti) található. Mi elsősorban a D-s utat célozzuk meg, egy kisebb áthajlásokkal fűszerezett utat,  több függőleges szakasszal és egy függőhíddal (igény esetén megbontjuk a csapatot, hogy mindenki az erőnlétének megfelelő via ferrata utat választhasson). A túra 8 km hosszú (a beszállásig 3 km, a mászás 0,8 km, lefelé 4 km) és 6 órát (a beszállásig kb. 1 óra, a mászás kb. 3 óra, lefelé kb. 2 óra) vesz igénybe.

Erőnléttől függően, alternatív programként lehetőség van a Königssee-n csónakázni illetve, látogatást tehetünk a közelben található Sasfészekhez (Kehlsteinhaus), amely Adolf Hitler kedvenc tartózkodási helye volt 1938 és 1945 között.

A túratervezetet az időjárás, a jelentkezők erőnléte és/vagy a túravezető javaslata megváltoztathatja.

A túra időpontja:

jelenleg nincs meghirdetve

Részvételi költség vendégként:

-

Részvételi költség MAKASE tagoknak:

-

Érdekel a tagság! Hogyan lehetek tag? Katt ide >>

A részvételi költség tartalmazza:

* a via ferrata oktatást, a klettersteig-szett (beülő, kantár, karabinerek, fék, sisak, hágóvas) bérleti díját, a túravezetés díját (képzett túravezetőkkel)

A részvételi költség nem tartalmazza:

* az utazást:
   egyénileg (az autókat segítünk összeszervezni)

* szállást:
   ~ 

* az étkezéseket, az opcionális belépőket és az extrémsport biztosítást, mely itt megköthető >>

 

Szükséges erőnlét, a túra nehézsége:
-

SZÜKSÉGES FELSZERELÉSEK, SZÁLLÁSOK FAJTÁI (általános tájékoztató):

 

A legfontosabb a kényelmes túraöltözet, amely szinte minden outdoor programhoz kell. Szükséged lesz többek között bakancsra vagy túracipőre (ha most készülsz vásárolni lábbelit a legideálisabb választás egy technikai talppal ellátott úgynevezett beszálló cipő, amely szinte minden terepen megállja a helyét), túrazokni (+ tartalék), kamáslira, esőkabátra vagy esőponcsóra, közepes hátizsákra, réteges aláöltözetre (a szabályozhatóság miatt), fejlámpára, esetleg túrabotra, amely a hosszabb gyaloglások alkalmával kíméli a térdedet. Kempinges szállás esetén hozz magaddal sátrat (akinek nincsen nem szükséges feltétlenül beruháznia egy újra, mert biztos lesz aki szívesen megosztja veled a szállását, amennyiben ezt előre jelzed), hálózsákot (hegyekben, hegyek közelében ajánlott a legalább +10 fokos komfort fokozattal rendelkező), derékaljat (polifoam), de jól jöhet egy kisméretű kemping főző is. Menedékházakban az ágynemű kímélése miatt, a legtöbb esetben előírás a hálózsák használata.

Utazásaink alkalmával kempingekben, apartmanokban, ifjúsági szállókban vagy egyszerű szállodákban szállunk meg. Ez számos esetben választható, azonban előfordulhat, hogy a túra útvonala nem enged több lehetőséget az éjjeli menedék kijelölésére. Megesik olyan kalandtúra is, ahol a táj szépsége illetve a program nomád mivolta miatt a vadkempingezést választjuk, de valljuk be, ezen opció nélkül számos misztikus helyszín ismeretlen maradhatna számunkra... 

Lépjen velünk kapcsolatba

Lépjen velünk kapcsolatba

Ha további információt szeretnél, töltsd ki ezt az űrlapot. Amint lehet válaszolunk.

  

 

A hegygerincből három főcsúcs emelkedik ki, amit a túránk során érinteni fogunk:

  • a Hocheck 2651 m,
  • a Mittelspitze 2713 m (Großer Watzmann),
  • a Südspitze 2712 m


A közeli kisebb csúcsokból főleg a Kleiner Watzmann (más néven Watzmannfrau, 2307 m) valamint a Watzmann „gyermekei” (Watzmann-Kinder, 5, 2200 m körüli csúcs) ismert. Berchtesgadenből nézve, az északi oldalon jobbra látszik a Großer Watzmann (Mittelspize), balra a Kleiner Watzmann és köztük a Watzmann-Kinder. Ezen a híres látványon alapul a Watzmann legendája: egykor a kegyetlen Waze vagy Wazemann király uralkodott az országon. Amikor egy parasztcsaládot lovával összetaposott, a parasztasszony elátkozta őt, hogy Isten kővé változtassa a királyt és családját. Ezután a föld megnyílt, tüzet köpött, a király és családja kővé változott.

 

A három csúcsot könnyű klettersteig (A-B) betétekkel tűzdelt, de sok helyen biztosítatlan, kitett gerinc köti össze. Keleti irányba a hírhedt Watzmann Ostwand 1800m-es mélysége, nyugati irányban a néha kissé lankásabb falú, de hasonlóan mélyen fekvő Wimbach völgy terült el. A gerinc viszonylag sok ereszkedést és mászást rejt, így a néhány kilométeres túra (kb 3 km) viszonylag hosszú időt (10 óra) vesz igénybe és elsősorban olyanoknak ajánlott akik nem félnek a magasságtól.

Képek forrása: MAKASE, wochenblatt.de, fotocommunity.de, watzwandern.de

Miért érdemes tagnak lenned?

Tagdíjaddal támogatva szervezetünket, lehetővé teszed a szabadidősport és a kaland-sport feltételeinek javítását. Számos olyan eseményen vehetsz részt, melyhez egyesületünk biztosítja számodra a szakmai vezetést, illetve a legkorszerűbb felszerelések használatát.
Egy céltudatos csapat tagja lehetsz, részese a közös munkánknak, és megmozdulásainknak, ahol független szervezetként biztosítjuk a legújabb szabadidősport tevékenységek fejlesztését, terjesztését.

A tagjainknak járó szolgáltatásokról bővebben itt olvashatsz >>>
2020-es Eseménynaptár >>>