A Watzmann “család” árnyékában

5 napos HALADÓ gyalog- és via ferrata túra a német Königsee melletti hegyekben

Csatlakozz hozzánk a Berchtesgaden Nemzeti Park csodás vidékén tett túránkhoz! 5 napos barangolásunk során körbejárjuk a vízhangjáról világhíres Königssee tavat és annak kistestvérét, az Obersee-t. Utunk során átkelünk a tavak felett magasodó Watzmann hegyen, mely Németország 3. legmagasabb csúcsa (2713m). Végezetül pedig meglátogatjuk Hitler kedvenc nyaralóhelyét, a Sasfészket.

Figyelem! Ez a túránk csak megfelelő időjárási körülmények között indul. Szeles, esős idő esetén teljes egészében a Kalandozások a Királyok tava körül elnevezésű túrát tesszük meg, az arra jelentkezőkkel együtt.

 

Részletes információk

A programtervezetet és a benne található célpontokat - mint jelentkezők - bármikor megváltoztathatjátok, valamint kiegészíthetitek. Túravezetőink tapasztalatának köszönhetően igyekszünk elérni, hogy eseményeink a lehető legnagyobb élményt nyújtsák számotokra, és állandó tagjaivá váljatok kalandozásainknak!

NAPI PROGRAMTERV:

Utazás menetidő: Budapest - Schönau am Königsee, Németország 6-7 óra / 580 km

1. nap   Érkezés, Watzmannhaus (1930 m)

Érkezést követően egy rövid, ám meredek túrára indulunk a Watzmannhaus-ig, ahol a mai éjszakánkat töltjük. Utunk során többször megállunk szusszanni, miközben gyönyörködünk a tarka tehenekkel és csipkés hegycsúcsokkal tarkított igazi alpesi tájban. Folyamatosan emelkedünk, míg egyszercsak előbukkan fölöttünk egy nagyobb hegycsúcs, a Kleiner Watzmann és egy utolsó kanyar után végre elénk tárul mai célpontunk, a modern, napelemekkel és víztisztítóval ellátott Watzmannhaus.

Táv: 10 km, szint: 1500 m fel, menetidő: 5-6 óra.

2. nap  Átkelés a Watzmann hegygerincen

Reggel korán indulunk, hogy az előttünk álló hosszú, közel 10 órásra becsült túrát teljesíteni tudjuk. A hütténktől először a Hocheckre (2651 m) vezet fel utunk. Kezdetben kanyargós hegyi ösvényen haladunk, mely később sziklássá és egyre meredekebbé válik az út a hegy oldalában. Miután megpihentünk a Hocheck csúcsán lévő aranyszínű bádog-Jézussal díszített feszület tövében, felvesszük via ferrata felszereléseinket, és tovább folytatjuk utunkat a hosszú és nyílt gerincen egészen a Mittelspitze-ig (2713 m). Rövid szusszanás után irány a harmadik csúcs, a Südspitze. A gerincről folyamatos körpanorámában gyönyörködhetünk, láthatjuk a környék összes csúcsát, a Königsee-t és a távoli nagy hegycsoportokat is, mint a Dachstein és a Großglockner. A Südspitze-ről leereszkedünk egy meredek és kőhullásveszélyes ösvényen, ám mindvégig gyönyörködhetünk a varázslatos alpesi tájban. Éjszakánkat egy szélcsendes bivakhelyen töltjük.

Táv: 14 km, szint: 1300 m fel és 1500 m le, menetidő: 12-13 óra.

3. nap   Salet - Gotzenalm (1685 m)

A Watzmann átkelést kipihenve, igazi hősként indulunk tovább, leereszkedünk a Königsee déli partjához. Itt elfogyasztjuk ebédünket, majd a tavat megkerülve felkapaszkodunk a keleti oldalra és eltúrázunk a legelőjéről híres, vidéki Gotzenalmba.

Táv: 10 km, szint: 1200 m fel, 400 m le, menetidő: 5-6 óra.

4. nap   Gotzenalm - Dr. Hugo Beck-Haus (1260 m)

A mai napunkon leginkább lefelé fogunk ereszkedni. Nem sietünk, csak élvezzük a táj szépségét. Utunk több, nyugodt hangulatot árasztó alpesi legelőn is keresztülvezet, melyek mellett fogadók állnak. Az egyik ilyen házikónál mi is megpihenünk, és megkóstoljuk a helyben készített sajtokat, szalonnát és sonkát. Majd továbbvándorolunk, míg végül megérkezünk a Dr. Hugo Beck-Haus nevű hüttébe, ahol utolsó éjszakánkat töltjük.

Táv: 10 km, szint: 300 m fel, 800 m le, menetidő: 4-5 óra.

5. nap   Dr. Hugo Beck-Haus - Schönau am Königsee

Visszatérés a civilizációba. Reggeli után egy könnyed, rövid túra vár még ránk. Leereszkedünk a Königsee partjára, Schönauba, ahol négy nappal ezelőtt autóinkat hagytuk. Ám még mielőtt Magyarországnak vennénk az irányt meglátogatjuk a Kehlstein-hegyen található Sasfészket, mely Adolf Hitler kedvenc tartózkodási helye volt 1938 és 1945 között. Az 1834 méter magasan fekvő épületben ma étterem működik.

Táv: 6 km, szint: 500 m le, menetidő: 2 óra.

Az átkelés az első perctől az utolsóig teljes koncentrációt igényel! A túratervezetet az időjárás, a jelentkezők erőnléte és/vagy a túravezető javaslata megváltoztathatja. A túrán nem tudjuk garantálni, hogy mindig sikerül elérni és/vagy helyet foglalni a menedékházakban és hüttékben. Így bivak felszerelés hozatala kötelező! Viszont sátrazni tilos a park területén, így azt ne hozz. Úgy készülj, hogy korlátozottak lehetnek a készletpótlási lehetőségek, ezért minimum 2 napra elegendő étel és ital legyen nálad. A túra további nehézsége, hogy 4 napi felszerelést végig cipelni kell.

A túra időpontja:

2018. július 25 - 29.

Részvételi költség vendégként:

36.000 Ft

Részvételi költség MAKASE tagoknak:

ingyenes, a legalább egy lezárt félévvel rendelkező tagoknak

Érdekel a tagság! Hogyan lehetek tag? Katt ide >>

A részvételi költség tartalmazza:

* a via ferrata oktatást, a technikai felszerelés (beülő, kantár, karabinerek, fék, sisak) bérleti díját

* a túravezetés díját képzett túravezetőkkel

A részvételi költség nem tartalmazza:

* az utazást - az autókat segítünk összeszervezni
   ~ 10.000 Ft / fő - üzemanyag, autópálya matricák
   ~ 25 euró / autó - parkolás

* szállást:
   ~ 30 euró / fő / éjszaka - menedékház

* az étkezéseket, az opcionális belépőket (buszjegy a Sasfészekhez: 16,6 euró / fő) és az extrémsport biztosítást, mely itt megköthető >>

 

Szükséges erőnlét, a túra nehézsége:
NAGYON NEHÉZ - Jó fizikai és szellemi állapotú ember számára teljesíthető, az út kitett és fárasztó. A túrához sportos életmód és kellő kitartás szükséges. Napi túra időtartama 7-8 óra. Szédülésmentesség, magabiztos mozgáskoordináció feltétel.

 

SZÜKSÉGES FELSZERELÉSEK, SZÁLLÁSOK FAJTÁI (általános tájékoztató):

A legfontosabb a kényelmes túraöltözet, amely szinte minden outdoor programhoz kell. Szükséged lesz többek között bakancsra vagy túracipőre (ha most készülsz vásárolni lábbelit a legideálisabb választás egy technikai talppal ellátott úgynevezett beszálló cipő, amely szinte minden terepen megállja a helyét), túrazokni (+ tartalék), kamáslira, esőkabátra vagy esőponcsóra, közepes hátizsákra, réteges aláöltözetre (a szabályozhatóság miatt), fejlámpára, esetleg túrabotra, amely a hosszabb gyaloglások alkalmával kíméli a térdedet. Menedékházakban az ágynemű kímélése miatt, a legtöbb esetben előírás a hálózsák használata.

Lépjen velünk kapcsolatba

Lépjen velünk kapcsolatba

Ha további információt szeretnél, töltsd ki ezt az űrlapot. Amint lehet válaszolunk.

 

A Watzmann

A hegygerincet a Südspitz és a Hocheck között Watzmanngratnak hívják. A kisebb csúcsokból főleg a Kleiner Watzmann („Kis Watzmann”) ismert, amit gyakran Watzmannfraunak („Watzmann asszonya”) vagy röviden Watzfraunak („Watzmann-né”) is hívnak, valamint a Watzmann „gyermekei” (Watzmann-Kinder). Berchtesgadenből nézve jobbra látszik a Großer Watzmann, balra a Kleiner Watzmann és köztük a Watzmann-Kinder.

 A Watzmann “család” árnyékában - 5 napos HALADÓ gyalog- és via ferrata túra a német Königsee melletti hegyekben

A Watzmann legendája

Az északi irányból készített fényképeken és festményeken jobbról balra egymás mellett sorban állnak a „család” tagjai (kép). Bal oldalon az asszony, jobb oldalon a király és köztük a gyermekeik. A legenda szerint egykor a kegyetlen Waze vagy Wazemann király uralkodott az országon. A feleségével és gyermekeivel együtt félelmet és borzalmat ébresztett az emberekben. Amikor egy parasztcsaládot lovával összetaposott, a parasztasszony elátkozta őt, hogy Isten kővé változtassa a királyt és családját. Ezután a föld megnyílt, tüzet köpött, a király és családja kővé változott. Egyes legendák szerint, a Königssee és az Obersee a királyi család összefolyt véréből keletkezett.

Königsee

A Berchtesgadeni Nemzeti Park közepén terül el a smaragdzöld színű, meredek sziklafalak közé fjordszerűen beékelődő Königssee. A 8 kilométer hosszú tó legszélesebb pontján eléri az 1250 métert és helyenként a 200 méteres mélységet. A tó védelme érdekében, 1909-től a hajók, csak elektromos meghajtásúak lehetnek. A tó vize annyira kristálytiszta és érintetlen, hogy ivóvíz minőségűnek nyilvánították.

Képek forrás: berchtesgaden.de, blog-bertechtesgadener-land.com, berfex.de, konigsee.com