Világok találkozása, Marokkó

Túra az Atlasz hegység csúcsára, Jbel Toubkal (4167m)

Európát magunk mögött hagyva egy olyan világba csöppenünk, ahol varázslatos egyvelegét találjuk az afrikai, arab és európai kultúrának. Történelme számos titkot, felfedezésre váró mesét rejt magában, színes, kavargó, ámulatba ejtő. Marokkó, a világok találkozása!
Már a repülőről megpillantani az Atlasz-hegységet. Több, mint 2000 km hosszan terül el, az Alpi-himalájai hegységrendszer legnyugatibb részét alkotva, mely kettészeli Marokkót egy tengerparti, mediterrán jellegű, valamint egy sivatagi tájjá. Kalandtúránk célpontja e masszívum legmagasabb pontjának a Jbel Toubkal-nak megmászása.

 

Részletes információk

A programtervezetet és a benne található célpontokat - mint jelentkezők - bármikor megváltoztathatjátok, valamint kiegészíthetitek. Túravezetőink tapasztalatának köszönhetően igyekszünk elérni, hogy eseményeink a lehető legnagyobb élményt nyújtsák számotokra, és állandó tagjaivá váljatok kalandozásainknak!

NAPI PROGRAMTERV:

Kiindulási pont: Marrakesh

1. nap   Érkezés Marrakesh-be...
Elfoglaljuk a szállásunkat, majd elsétálunk a „vörös város” örökké hemzsegő főterére a Jemaa El Fnaa-ra. Folyamatos a nyüzsgés és a látnivaló; kígyóbűvölők, akrobaták, mágusok, gyógyfűárusok, mesemondók, és egyéb látványosság varázsolja el az oda látogatót.

2. nap   Refuge du Toubkal...
Kora hajnalban útnak indulunk Imlil-be, ahonnan túránk kezdetét veszi a Jbel Toubkal csúcs felé, amely 4167 m-es magasságával az Atlasz és egyben Marokkó legmagasabb pontja. Különösebb technikai tudásra nincs szükségünk a megmászásához, azonban erős felkészültséget igényel az út, mind fizikailag, mind mentálisan. Előző nap Marrakesh-ben élvezhettük a forróságot és a napsütést, itt felfelé haladva erősen csökken a hőmérséklet és a levegő oxigéntartalma, ami kihívás elé állít minket. Nagyjából 8 órára (16 km, szint fel 1467 m) van szükségünk esti pihenőhelyünk eléréshez a Refuge du Toubkal menedékházba (3207 m).

3. nap   Jbel Toubkal...
Korai indulás a menedékházból 5-6 órás út vezet meredek emelkedőn a csúcsig, ahonnan pazar a kilátás. Az Atlasz-hegylánc környező csúcsai és völgyei vesznek körbe, sőt tiszta időben akár a Szaharáig is ellátunk. Visszaindulunk a menedékházba, ahol kipihenjük a napi fáradalmakat.

4. nap   Marrakesh...
Visszaindulunk Imlil-be, ahonnan Marrakesh-be utazunk, hogy másnap feltöltődve újabb csodákat fedezzünk fel.

5. nap   Ait Ben Haddou...
Marrakesh-ből autóval Ait Ben Haddou felé vesszük az irányt az Atlasz-hegységen átkelve. Ait Ben Haddou egy földből, kőből, agyagból épített erődített falu (kasbah) melyet tornyos épületegyüttesek tarkítanak. Valaha egy ellenőrzési pont volt a Szahara és Marrakesh között. Mára azonban kezd elnéptelenedni, a világörökség részévé vált, és olyan látványt nyújt, hogy számos film jelenetét vették itt fel (A múmia, Gladiátor, Trónok harca).

6. nap   Marrakesh...
 Reggelinket elfogyasztva még egy pillantást veszünk a napfelkeltében fürdő kasbah-ról, majd visszaindulunk Marrakesh-be. Szabadidőnkben lehetőségünk lesz jobban felfedezni a várost; a Medina-ban alkudozhatunk az árusokkal, vagy egyszerűen csak „hagyjuk magunkat eltévedni”.

Amennyiben csendesebb helyre vágyunk, ellátogathatunk a Menara vagy a Majorelle kertbe, esetleg felkereshetjük a Koutoubia mecsetet, amely 70 méter magas tornyával a város tájékozódási pontja.

A túratervezetet az időjárás, a jelentkezők erőnléte és/vagy a túravezető javaslata megváltoztathatja.

A túra időpontja:

2018. november 12. - 19.

Részvételi költség vendégként:

46.000 Ft

Részvételi költség MAKASE tagoknak:

ingyenes, a legalább egy lezárt évvel rendelkező tagoknak

Érdekel a tagság! Hogyan lehetek tag? Katt ide >>

Jelentkezési határidő:

* 2018. szeptember 01., illetve a max. létszám elérése

A részvételi költség tartalmazza:

* a túravezetés díját képzett túravezetőkkel, a felszerelés bérleti díját (hágóvas, jégcsákány, hegymászó sisak, beülő), valamint a felszerelés használatához szükséges tájékoztatót

A részvételi költség nem tartalmazza:

* az utazást - a repülőjegyeket segítünk lefoglalni
   ~ 38.000 Ft / fő, retúr jegy - Repülő
   ~ 60 euró / fő - Autóbérlés

* szállást:
   ~ 80 euró / fő / 4 éjszaka - Apartman
   ~ 30 euró / fő / 2 éjszaka - Menedékház

* az étkezéseket, az opcionális belépőket és az extrémsport biztosítást, mely itt megköthető >>

 Szükséges erőnlét, a túra nehézsége:
NEHÉZ, NAGYON NEHÉZ - Jó állóképességet követelő túra, ugyanakkor bárki számára teljesíthető. A túra nehézségét főként Jbel Toubkal mászása adja, ami komoly 4167 méteres magasságával valódi kihívás. Szédülésmentesség, magabiztos mozgáskoordináció feltétel.

SZÜKSÉGES FELSZERELÉSEK, SZÁLLÁSOK FAJTÁI (általános tájékoztató):

A legfontosabb a kényelmes túraöltözet, amely szinte minden outdoor programhoz kell. Szükséged lesz többek között bakancsra vagy túracipőre (ha most készülsz vásárolni lábbelit a legideálisabb választás egy technikai talppal ellátott úgynevezett beszálló cipő, amely szinte minden terepen megállja a helyét), túrazokni (+ tartalék), kamáslira, esőkabátra vagy esőponcsóra, közepes hátizsákra, réteges aláöltözetre (a szabályozhatóság miatt), fejlámpára, esetleg túrabotra, amely a hosszabb gyaloglások alkalmával kíméli a térdedet. Kempinges szállás esetén hozz magaddal sátrat (akinek nincsen nem szükséges feltétlenül beruháznia egy újra, mert biztos lesz aki szívesen megosztja veled a szállását, amennyiben ezt előre jelzed), hálózsákot (hegyekben, hegyek közelében ajánlott a legalább +10 fokos komfort fokozattal rendelkező), derékaljat (polifoam), de jól jöhet egy kisméretű kemping főző is. Menedékházakban az agynemű kímélése miatt, a legtöbb esetben előírás a hálózsák használata.

Utazásaink alkalmával kempingekben, apartmanokban, ifjúsági szállókban vagy egyszerű szállodákban szállunk meg. Ez számos eseteben választható, azonban előfordulhat, hogy a túra útvonala nem enged több lehetőséget az éjjeli menedék kijelölésére. Megesik olyan kalandtúra is, ahol a táj szépsége illetve a program nomád mivolta miatt a vadkempingezést választjuk, de valljuk be, ezen opció nélkül számos misztikus helyszín ismeretlen maradhatna számunkra...

Lépjen velünk kapcsolatba

Lépjen velünk kapcsolatba

Ha további információt szeretnél, töltsd ki ezt az űrlapot. Amint lehet válaszolunk.

 

Marokkói kalandtúra - magashegyi mászás az Atlasz hegységben

Marokkó történelme a berber népek érkezésével  indult, majd a főniciai és a római uralom után a 7. sz-tól az iszlám hódítások részévé vált.  A 15. századtól spanyol, portugál majd később francia terjeszkedés befolyása alá került. Az ország teljes függetlenségét végül 1956-ban harcolta ki, jelenlegi államformája alkotmányos monarchia. Lakosságát főként berberek valamint arabok alkotják.

Világok találkozása, Marokkó - Túra az Atlasz hegység csúcsára, Jbel Toubkal (4167m)  
Utazásunk során a hegyvidéken főként az őslakos berberekkel találkozunk. Nevüket a rómaiaktól kapták (a latin „barbari” (=barbár), amit az ókori rómaiak az Észak-Afrika partjain élő, latinul nem beszélő népekre és magára a területre is vonatkoztattak). A berberek magukat amazighnak nevezik, már tízezer évvel ezelőtt sziklákba vésték gondolataikat, életmódjukra utaló rajzaikat, amelyek a mai napig fennmaradtak. További különlegesség, hogy Afrika kontinens a nevét valójában egy berber törzsről, az Afriról kapta. Ezzel a törzzsel találkoztak először a római hódítók Észak-Afrikában.

Világok találkozása, Marokkó - Túra az Atlasz hegység csúcsára, Jbel Toubkal (4167m)

Képek forrása: Kiss Péter, bedandbreakfastmarrakech.com, intrigue.ie, travelfoot.com