Zemplén

Ott, ahol a csend kezdődik

A Zempléni-hegység és környéke hazánk méltatlanul elfeledett úticéljai közé tartozik, pedig ez a vidék bővelkedik a természeti és kulturális látnivalókban. Aki azonban egyszer elzarándokol Magyarország északkeleti csücskébe, hamar azon kaphatja magát, hogy beleszeretett az itt lévő békés, zsúfoltságtól mentes világba. A lélegzetelállító tájak, melyek magukba foglalják a hegyvidék és a völgyek találkozását, a nagy kiterjedésű, egybefüggő erdőket, és a káprázatos panorámát, egyhamar visszatérésre sarkallják az idelátogatókat.

 

Részletes információk

A programtervezetet és a benne található célpontokat - mint jelentkezők - bármikor megváltoztathatjátok, valamint kiegészíthetitek. Túravezetőink tapasztalatának köszönhetően igyekszünk elérni, hogy eseményeink a lehető legnagyobb élményt nyújtsák számotokra, és állandó tagjaivá váljatok kalandozásainknak!

NAPI PROGRAMTERV:

Utazás menetidő: Budapest - Pusztafalu  3 óra / 265 km

Találkozó: a pusztafalui Öreg Bence Turistaház melletti parkolóban

1. nap   Pusztafalu- Senyánczki rakodók- Csata rét- Kis Milic- Nagy Milic- Bodó rét- Füzér- Pusztafalu

Távolság: 17,7 km - Szintemelkedés: +860 m, -857 m

Az első nap reggelén, miután letettük az autókat a pusztafalui Öreg Bence Turistaháznál, megkezdjük barangolásunkat az országos kék túra útvonalán, hogy meghódítsuk Magyarország 2.legmagasabb csúcsát, a Nagy Milicet.(893m). Számos látnivaló vár a sétálni vágyókra, kezdve az egykori kisvasút Senyánczki rakodójával, valamint a Csataréti vadászházzal. Ezután felkészülünk egy erősebb emelkedő leküzdésére, hogy elérjük a kis Milicen nemrégiben felállított Károlyi kilátó lépcsőfokait. Fentről azután a szemünk elé táruló vadregényes, a felújított Fűzér várának köszönhető középkori hangulatba röptető panoráma feledteti velünk eddigi fáradalmainkat. Innen továbbhaladva néhány száz méterre található a Nagy Milic, ahonnan követve az államhatárt elérjük a Bodó rétet és a fák koronái alatt húzódó ösvényről újra elénk tárul Fűzér vára. Miután bevettük a fellegvárat visszaindulunk. Túránk végeztével elfoglaljuk a Tolcsván lévő szálláshelyünket, majd ezt követően lehetőség nyílik a híres Tokaji Borvidék borainak megkóstolására.

2. nap   Flórika-forrás- Farkasverem- Kerek-kő- Mlaka rét- Sólyom-bérc- Fehér-kúti rét- Flórika-forrás

Távolság: 14,7 km - Szintemelkedés: +516 m, -516 m

A 2. nap reggelén fakultatív programként lehetőség nyílik a napkelte megcsodálására a közeli Kopaszkán. A dombról letekintve a Zemplén kapujának nevezett Tokaji-hegy, az Erdőbényei Meszesek, a Szentvér-dűlő, a Térhegy és a Zemplén vonulatai páratlan látványban részesítik a korán kelőket. A reggeli elfogyasztása, és csomagjaink összepakolása után a kb. 10 perc autóútnyi távolságra lévő Flórika-forráshoz autózunk, ahonnan 9:30-kor indítjuk a 2. napi túránkat. A forrástól a kék négyzet jelzésen indulunk el, utunkat sűrű bükkösök szegélyezik. A Hangyás-völgy óriás vörös fenyveseit elhagyva meg is érkezünk első állomásunkhoz, a Farkasveremhez, ahol valaha a Zemplén legnagyobb farkas populációja élt. A Farkasverm után a Kerek-kői kilátót célozzuk meg, amelyet a Zempléni-hegység egyik legszebb kilátópontjaként tartanak számon. A kb. 20 m magas szikláról a Belső-Zemplént csodálhatjuk meg, de távolabb felbukkannak az Alacsony-Tátra vonulatai is. Utunk ezután a Mlaka-réthez vezet, ahonnan a sárga háromszög jelzésen felkapaszkodunk a vulkanikus eredetű, 564 m magas Sólyom-bércre. Ezen a sziklamászók által is kedvelt helyen egy hosszabb, ebédeléssel egybekötött pihenőt tartunk, közben megcsodáljuk a szemünk elé táruló panorámát, melyet Regéci vára, valamint a Nyugat-Zemplén a Hernád völgyéig lenyúló hegyei szolgáltatnak számunkra. A pihenő után elhagyjuk a Sólyom-bércet, visszatérünk a Mlaka-rétre, majd a sárga háromszög jelzést követve, a Fehér-kúti réten keresztül visszatérünk a Flórika-forráshoz.

A túratervezetet az időjárás, a jelentkezők erőnléte és/vagy a túravezető javaslata megváltoztathatja.

A túra időpontja:

jelenleg nincs meghirdetve

Részvételi költség vendégként:

-

Részvételi költség MAKASE tagoknak:

-

Érdekel a tagság! Hogyan lehetek tag? Katt ide >>

A részvételi költség tartalmazza:

* a túravezetés díját képzett túravezetőkkel, a szervezést

A részvételi költség nem tartalmazza:

* az utazást:
  egyénileg (az autókat segítünk összeszervezni)

* szállást:
   -

* az étkezéseket

 

Szükséges erőnlét, a túra nehézsége:
KÖZEPESEN NEHÉZ - Minden egészséges ember számára teljesíthető, de el lehet fáradni. Ha aktív életmódot élsz, nem érhet meglepetés.

SZÜKSÉGES FELSZERELÉSEK:

Ruházat - Az évszaknak és időjárásnak megfelelő, réteges öltözködés ajánlott. Érdemes esőruházattal készülni, hogy az esetleges csapadékos idő se tudjon kifogni rajtunk.

Élelem - Nagyon fontos, hogy fejenként legalább 2 liter víz legyen mindenkinél! Élelem szempontjából kétszeri étkezéssel kell számolni (szendvicsek), illetve csokoládét, kekszet érdemes hozni a gyors energiapótlás végett.

Felszerelés - Térképpel és iránytűvel készülünk, de aki szeretné jelölni az útvonalat, természetesen hozhat magával papír alapú térképet, vagy GPS-t. Aki szeret fényképezni, az hozza magával az apparátusát, mert lesznek szép, panorámás helyek.

Lépjen velünk kapcsolatba

Lépjen velünk kapcsolatba

Ha további információt szeretnél, töltsd ki ezt az űrlapot. Amint lehet válaszolunk.

 

Zemplén - Ott, ahol a csend kezdődik

Túra az elfeledett Zempléni-hegységben

A Zempléni-hegység térsége századokon át az ország egyik legfontosabb része volt. Anonymus forrásaiból ismeretes, hogy ez volt a honfoglaló magyarság első megtelepedési helye, de kőkori leletek is bizonyítják, hogy már az időszámítás előtt is éltek itt. Zemplén továbbá egyike volt az első királyi vármegyéknek is. Vitathatatlan történelmi jelentőségéről ma a középkorban épült várak tanúskodnak; a Füzéri, a Boldogkői és a Regéci vár a tatárjárás, a török idők és a szabadságharc emlékeit hirdetik.

Zemplén - Ott, ahol a csend kezdődik

A Zempléni-hegység a belső-kárpáti vulkáni övezethez tartozó kiemelkedő szépségű terület, az Eperjes-Tokaji-hegylánc déli szakasza, melyet a Hernád völgye, a Szerencs-patak, a Ronyva, a Bodrog-völgy és a Tisza határolnak. Legmagasabb pontja a határnál emelkedő Nagy Milic (896 m). A tájegység jelentős része a Zempléni Tájvédelmi Körzethez tartozik, amely két - földrajzilag elkülönülő részre tagolódik: északon a Nagy Milic-hegycsoport, délen a Háromhutai-hegycsoport tagjait foglalja magában. Hétvégi kirándulásunk célja, hogy bepillantást nyerjünk mindkét terület természeti szépségeibe. 

Zemplén - Ott, ahol a csend kezdődik

Zemplén - Ott, ahol a csend kezdődik

Zemplén - Ott, ahol a csend kezdődik

Zemplén - Ott, ahol a csend kezdődik

Zemplén - Ott, ahol a csend kezdődik

Zemplén - Ott, ahol a csend kezdődik

Zemplén - Ott, ahol a csend kezdődik

Zemplén - Ott, ahol a csend kezdődik

Zemplén - Ott, ahol a csend kezdődik

Zemplén - Ott, ahol a csend kezdődik

Képek forrása: geocaching.com, panoramio.com, kirandulastervezo.hu, wikipedia.org

Geréb Gábor, Száler Tímea, Váraljai Zsolt

Miért érdemes tagnak lenned?

Tagdíjaddal támogatva szervezetünket, lehetővé teszed a szabadidősport és a kaland-sport feltételeinek javítását. Számos olyan eseményen vehetsz részt, melyhez egyesületünk biztosítja számodra a szakmai vezetést, illetve a legkorszerűbb felszerelések használatát.
Egy céltudatos csapat tagja lehetsz, részese a közös munkánknak, és megmozdulásainknak, ahol független szervezetként biztosítjuk a legújabb szabadidősport tevékenységek fejlesztését, terjesztését.

A tagjainknak járó szolgáltatásokról bővebben itt olvashatsz >>>
2020-es Eseménynaptár >>>