Téli túra a mesés Dunakanyarban - kétnapos aktív óévbúcsúztatás Magyarország egyik legszebb régiójában

Téli túra a mesés Dunakanyarban-kétnapos aktív óévbúcsúztatás Magyarország egyik legszebb régiójában

December utolsó hétvégéjén egy fantasztikus, aktív hétvégére invitálunk Titeket a festői Dunakanyarba! A Visegrádi-Hegység és a Börzsöny hegyei közé szorított Duna kanyarulata Magyarország egyik legszebb pontja: lélegzetelállító panorámát kínáló hegycsúcsok, szurdokvölgyek, mesés kis tavak - remek alkalmat kínálnak a túrázásra. Kiindulási pontunk és szállásunk csodás fekvésű ősi fővárosunkban, Esztergomban lesz, ahol  napi túra után csobbanhatunk egyet a helyi vagy a közeli Párkány termálfürdőjében. Este pedig a főtéren igazi előszilveszteri hangulat vár ránk: finom ételek, forralt bor, zene..úgyhogy melegíthetünk is a ránk váró óévbúcsúztatóra. Tartsatok velünk!

 

Részletes információk

A programtervezetet és a benne található célpontokat - mint jelentkezők - bármikor megváltoztathatjátok, valamint kiegészíthetitek. Túravezetőink tapasztalatának köszönhetően igyekszünk elérni, hogy eseményeink a lehető legnagyobb élményt nyújtsák számotokra, és állandó tagjaivá váljatok kalandozásainknak!

 

NAPI PROGRAMTERV:

Utazás menetidő: 52 km (kb.1 óra autóval )
Találkozó: 8.30 - Esztergom, Prímás-sziget ingyenes parkoló.
A túrát 9 órakor indítjuk!

 

1. nap

A parkolóból elindulva hamar kiérünk a városból és máris a Vaskapu-hegynek vesszük az irányt. Fentről fantasztikus panoráma tárul elénk: belátni az egész várost, a Garam torkolatát és a Duna kanyart. Kis pihenőt tartunk a menedékházban majd lefelé indulunk a Fári-kút irányába. Célpontunk a festői Búbánat-völgy ahol a tóparton újabb pihenő vár ránk, mielőtt nekifutnánk a meredek csapásnak, ami a parádés panorámát nyújtó kis kiszögellésig, a Hideglelős-keresztig tart. A szép feszület előtti sziklákról lábunk alatt hömpölyög a Duna hatalmas folyama, benne a homokzátonyszerű szigetekkel, köztük a legnagyobb a Helembai-sziget. Ha kigyönyörködtük magunkat, visszaindulunk Esztergomba. A szállás elfoglalása után megmelegszünk egy kicsit a termál fürdő medencéjébe, majd belevetjük magunkat az előszirveszteri forgatagba.

Túra hossza, szintemelkedés: 19 km kb. 6-7 óra szintemelkedés 500 méter 

 

2. nap

EMásnap autóval a közeli Kesztölcre megyünk, onnan indul másnapi túránk. A nemzeti kék túra jelzésén indulva megmásszuk a Fekete-hegyet, majd a látványos panorámát igérő postás ösvényen megyünk a Pilis-nyeregig. Innen Klastrompusztára ereszkedünk, ahol pihenünk egy kicsit és visszaindulunk az autókhoz. 

Túra hossza, szintemelkedés: 15 km kb. 4-5 óra szintemelkedés 500 méter

 

A túratervezetet az időjárás, a jelentkezők erőnléte és/vagy a túravezető javaslata megváltoztathatja.

A túra időpontja:

2019. december 28-29.

Részvételi költség vendégként:

4 500 Ft

Részvételi költség MAKASE tagoknak:

Ingyenes

Érdekel a tagság! Hogyan lehetek tag? Katt ide >>

A részvételi költség tartalmazza:

         - a túravezetés díját (képzett túravezetőkkel)
         - a szervezést
        

A részvételi költség nem tartalmazza:

- az utazást: Budapest-Esztergom kb. 2000 forint/fő; egyénileg - teleautós rendszer (az autókat segítünk összeszervezni)

- a szállást: Duna parti turista szállás  2-3-4 ágyas szobák (a belvárostól és a fürdőtől 10 perc gyalog) 6.800 ft/fő/éj

- a szállást: A Bazilika közvetlen közelében elhelyezkedő hotel,  2 ágyas, saját fürdőszobás szobák (a belvárostól és a fürdőtől 15 perc gyalog) 11.500 ft/fő/éj

- a sport biztosítást (nem kötelező), mely itt megköthető >>   

  

Szükséges erőnlét, a túra nehézsége:

KÖZEPESEN NEHÉZ - Minden egészséges ember számára teljesíthető, de el lehet fáradni. Ha aktív életmódot élsz, nem érhet meglepetés. 

SZÜKSÉGES FELSZERELÉSEK:

A legfontosabb a kényelmes túraöltözet, amely szinte minden outdoor programhoz kell. Szükséged lesz többek között bakancsra vagy túracipőre (ha most készülsz vásárolni lábbelit a legideálisabb választás egy technikai talppal ellátott úgynevezett beszálló cipő, amely szinte minden terepen megállja a helyét), túrazokni (+ tartalék), kamáslira, esőkabátra vagy esőponcsóra, közepes hátizsákra, réteges aláöltözetre (a szabályozhatóság miatt), fejlámpára, esetleg túrabotra, amely a hosszabb gyaloglások alkalmával kíméli a térdedet.

Dunakanyar

A Dunakanyar a Duna Esztergom és Budapest közötti szakasza. A tájegység Pest megye és Komárom-Esztergom megye területén található. A folyó ezen a szakaszon a Börzsöny és a Visegrádi hegység között folyik. Elnevezése onnan ered, hogy a Duna folyásiránya itt változik meg nyugat-keletiről észak-délire. A Dunakanyar Magyarország egyik legfontosabb turisztikai körzete. Kulturális és történelmi emlékekben is az egyik leggazdagabb vidék. Két legjelentősebb települése Esztergom és Visegrád. Magyarország egyik legszebb tájegysége.

Téli túra a mesés Dunakanyarban - kétnapos aktív óévbúcsúztatás Magyarország egyik legszebb régiójában

Esztergom

Esztergom a Dunántúlon a Pilis hegység lábánál, a Visegrádi-hegységtől nyugatra, a Duna jobb partján fekszik, a Közép-Dunántúli régió legészakibb települése.  A Duna félkörben fogja körbe a várost, és két ágra szakadva a Kis-Dunával alkotja a Prímás-szigetet. Az esztergomi várhegyet nyugatról a folyó, keletről pedig a Vaskapu fogja közre, ezért jellemző rá az észak-déli irányú kiterjedés. 2005 óta a Duna–Ipoly Nemzeti Park székhelye.

Téli túra a mesés Dunakanyarban - kétnapos aktív óévbúcsúztatás Magyarország egyik legszebb régiójában

Klastrompuszta

A Kesztölchöz tartozó Klastrompusztán találjuk az egyetlen magyar alapítású szerzetesrend, a pálosok első kolostorát. Az 1250-ben alapított Szent Kereszt kolostor 1304-ig volt a rend központja. Alapítója az esztergomi kanonok, Özséb volt, aki a Pilis barlangjaiban élő remetékkel tartotta a kapcsolatot. Miután lemondott címéről és vagyonáról, ő maga is remetének állt. Később isteni sugallatra és látomásának engedelmeskedve hozta létre a szerzetesrendet és az első monostort hat társával együtt.

Téli túra a mesés Dunakanyarban - kétnapos aktív óévbúcsúztatás Magyarország egyik legszebb régiójában

                                                                                                  Jenike Kinga

 

                                                                                                                                   Források: igom.hu, kirándulástippek.hu, ilovedunakanyar.hu,