Egynapos téli gyalogtúra a Pilis Kevélyei között

A teve púpjai és a majdNem-Egri vár

Tarts velünk február 8-án, egy kellemes téli barangolásra, ahol majdnem meglátogatunk egy híres várat - de nem! Először gyalogmeghódítjuk a Kevélyeket, útba ejtjük a híres Teve-sziklát aztán irány az Egri Csillagok c. film forgatási helyszíne, ahol mindenképpen kipróbálunk egy várostromot. Mindezt  Pilisborosjenő közvetlen szomszédságában, remélhetőleg friss hótakaró leple alatt tesszük. Van kedved csatlakozni?

 

Részletes információk

A programtervezetet és a benne található célpontokat - mint jelentkezők - bármikor megváltoztathatjátok, valamint kiegészíthetitek. Túravezetőink tapasztalatának köszönhetően igyekszünk elérni, hogy eseményeink a lehető legnagyobb élményt nyújtsák számotokra, és állandó tagjaivá váljatok kalandozásainknak!

 

NAPI PROGRAMTERV:

Utazás menetidő autóval: volánbusszal az Árpád-híd autóbusz-állomástól 08:35-kor induló járattal, ami 09:05-re érkezik Pilisborosjenőre, vagy autóval Budapest - Pilisborosjenő 15 km, kb. 25 perc (utazás telekocsis rendszerben, az autókat segítünk összeszervezni)

Találkozó: 9:00 Pilisborosjenő, Jenői Faló Büfé mellett

A túrát 9:30-kor indítjuk!A túránk Pilisborosjenőről indul a Szent Vendel emlékmű mellől. A  Kálvária felé vesszük utunkat, amit a 278 méter magas Vendel-hegy csúcsán nézhetünk meg. A Kálvária volt Jézus jeruzsálemi kereszthalálának pontos helyszíne. Magyarországon is nagyon sok kálváriadombot láthatunk, ezek fontos részei a stációk - azaz a keresztút egyes jeleneteit ábrázoló képek, szobrok, keresztek vagy emlékművek.

A Vendel- hegy megmászása után a látványos Teve-szikla felé vesszük az irányt, ami valóban találóan lett elnevezve. Következő látnivalónk pedig az Egri vár díszlete, amit az Egri Csillagok filmforgatásához építettek az 1960-as években.

Ezután kezdjük el valójában a Kevélyek meghódítását, először a Kevély-nyerget vesszük célba. A tisztáson ma fedett pihenőhelyet találunk, de egykor barátságos turistaház várta itt a kirándulókat.

Innen tovább vándorlunk a Kis-Kevélyre, ahonnan a Pilis vonulatára, a Visegrádi-hegység peremére és a Pilisvörösvári-medencére nyílik gyönyörű kilátás. Kis ereszkedés után elérjük a Mackó-barlangot, ami után a Nagy-Kevély felé vezet tovább utunk, ismét átvágunk a Kevély-Nyereg tisztásán.

Az 534 m magas Nagy-Kevélyen tárul elénk túránk legszebb panorámája: a Gellért-hegytől a Gerecséig a Budai-hegység szinte összes jellegzetes csúcsa beazonosítható a Hármashatárhegytől a János-hegyen keresztül a Nagy Szénásig és a  Nagy-Kopaszig. Innen ismét lefelé ereszkedve haladunk tovább az Ezüst-Kevély és az Ezüst-hegyi kőbánya felé.

Túránk végéhez közeledve visszatérünk Pilisborosjenőre, a helyi büfében pótolhatjuk a ledolgozott kalóriákat.


Túratáv: 12 km, szintemelkedés: 550 m, menetidő: 5-6 óra.


A túratervezetet az időjárás, a jelentkezők erőnléte és/vagy a túravezető javaslata megváltoztathatja.

A túra időpontja:

2020. február 8. 

Részvételi költség vendégként:

Ingyenes

Részvételi költség MAKASE tagoknak:

Ingyenes

Érdekel a tagság! Hogyan lehetek tag? Katt ide >>

A részvételi költség tartalmazza:

  • a túravezetés díját (képzett túravezetőkkel)
  • a szervezést

A részvételi költség nem tartalmazza:

- Az utazást: egyénileg - volánbusz vagy teleautós rendszer (az autókat segítünk összeszervezni).

- Az étkezéseket

- Az extrémsport biztosítást, mely itt megköthető >>

  

Szükséges erőnlét, a túra nehézsége:
KÖZEPESEN NEHÉZ - Minden egészséges ember számára teljesíthető, de jólesően fárasztó. Ha aktív életmódot élsz, nem érhet meglepetés. Napi túra időtartama 6-7 óra. Szédülésmentesség, magabiztos mozgáskoordináció előny.

SZÜKSÉGES FELSZERELÉSEK:

Februárban számítani kell havas, hűvös időre, ezért megfelelő esőkabát, vízálló túracipő, bakancs, kamásli, réteges meleg ruházat mindenképpen szükséges! Fontos, hogy az időjárás befolyásolhatja a túránkat. Vihar közeledtével a túra programját a túravezetők az időjárási körülményektől függően megváltoztathatják. A változtatás minden résztvevőre - saját és társai védelmében - kiterjed! Információ a helyről:

 

Teve-szikla

A környezetéből merészen kiálló, kettős ágú szirt, a Teve-szikla közvetlen közelében látványos földtani képződményeket tár elénk egy kőfejtő fala, amelynek tetejéről kilátást is élvezhetünk. A sziklafalat közelebbről megvizsgálva érdekes földtani megfigyeléseket tehetünk. A megfelelő szögből nézve, némi fantáziát is mozgósítva a Teve-szikla legmagasabb, kettős ágú szirtje a névadó állatra emlékeztet. A dolomitból álló tömböket korábban hévizes oldatok járták át, és kalcittal különösen ellenállóvá cementálták. A kemény kőzet ezért gyorsabban pusztuló környezetéből lassacskán kiemelkedett. Emellett - ahogy az egyből szembetűnik a helyszínen -, a kőbányászat is rásegített a kimagasodásra: a porló dolomitot murvának fejtették, így persze a sziklafalban látható üregek is mind mesterséges eredetűek. A helyenként vöröses bemosódások vastartalmú oldatokról árulkodnak.

 

Egri vár

Az egri vár másolata a Pilisben, a Nagy-Kevély délnyugati lejtőjén, Pilisborosjenő határában fekszik, közel a Teve-sziklához és az Országos Kéktúra útvonalához. A várat az Egri csillagok című film forgatásához építették az 1960-as években. Várkonyi Zoltán filmrendező a látványos, több ezer statisztát felvonultató csatajelenetekhez választotta a Pilisborosjenő és Csobánka között húzódó völgyet a film egyik helyszínéül. A forgatások alatt a nagyrészt fából készült vár egy része leégett, de rögtön újjá is építették. A film elkészülte óta magára hagyatva pusztul. A forgatás 40. évfordulójára 2008 nyarán a vár környékét a Pilisborosjenői Önkormányzat rendbe hozatta.

A várat az Egri Csillagok forgatása után még számos magyar filmhez használták forgatási helyszínül, pl.: Mennyei seregek, Gyula vitéz télen-nyáron, Sztrogoff Mihály, Rab ember fiai, Angyalbőrben, Magyar vándor, stb.

 

Nagy-Kevély

A Nagy-Kevély egy 534 méter magas sasbérc a Pilis-hegységben. A hegy a Kevélyek hegycsoportjának központi tömbje. Közvetlen szomszédságában található déli irányban Pilisborosjenő, északnyugati irányban Csobánka, míg kissé távolabb, északkeleti irányban Pomáz, keletre Budakalász és Budapest III. kerülete, délkeletre Üröm. A Nagy-Kevély tövében található a zöld jelzésen, délkeleti irányban az Egri Csillagok filmváltozatának forgatási helyszínéül felépített vár, a kék jelzés mentén délre pedig a Teve-sziklák.Pilis07

 

Pilis06

 

Pilis09

Pilis08

 

Pilis04

 

Miért érdemes tagnak lenned?

Tagdíjaddal támogatva szervezetünket, lehetővé teszed a szabadidősport és a kaland-sport feltételeinek javítását. Számos olyan eseményen vehetsz részt, melyhez egyesületünk biztosítja számodra a szakmai vezetést, illetve a legkorszerűbb felszerelések használatát.
Egy céltudatos csapat tagja lehetsz, részese a közös munkánknak, és megmozdulásainknak, ahol független szervezetként biztosítjuk a legújabb szabadidősport tevékenységek fejlesztését, terjesztését.

A tagjainknak járó szolgáltatásokról bővebben itt olvashatsz >>>
2020-es Eseménynaptár >>>