Szezonnyitó kerékpártúra a Dunakanyarban

Kanyargós ösvényeken Esztergomtól Zebegényig

Végre itt a tavasz! És végre itt az idő elővenni a bicikliket! Tarts velünk az év első kerékpáros túrájára a gyönyörű Dunakanyarba és a Börzsöny egyik gyöngyszemébe, Zebegénybe! Szezonnyitó túránkba minden belefér, amit egy lelkes kerékpáros kívánhat: kényelmes bicikliút a Duna mentén, kacskaringós erdei út a Börzsöny szívébe, hosszú gurulás aszfalton, tekerés földúton, töltésen, vasúti hídon. Utunkat keresztezi a Garam, az Ipoly és a Duna folyó is és az országhatárt is átszeljük, nem is egyszer! Nyisd velünk a bringás szezont márciusban!

 

Részletes információk

A programtervezetet és a benne található célpontokat - mint jelentkezők - bármikor megváltoztathatjátok, valamint kiegészíthetitek. Túravezetőink tapasztalatának köszönhetően igyekszünk elérni, hogy eseményeink a lehető legnagyobb élményt nyújtsák számotokra, és állandó tagjaivá váljatok kalandozásainknak!

 

NAPI PROGRAMTERV:

Utazás menetidő autóval: Budapest - Esztergom kb. 1 óra / vonattal: Budapest Nyugati pu. - Esztergom kb. 1 óra 15 perc

Találkozó: 8.30-kor Esztergomban a Prímás sziget ingyenes parkolójában

A túrát 9-kor indítjuk!Túránkat Esztergomban kezdjük, és rövidesen el is hagyjuk a várost, majd az országot is, áttekerünk a Mária-Valéria hídon a Duna szlovák oldalára, Párkányba. Innen lehet készíteni a legszebb fotókat az Esztergomi Bazilikáról. Kis forgalmú közúton haladunk tovább, át a Garam folyó felett Helembáig, ahol tartunk egy kis pihenőt. A helyi vendéglátóipari egységben beszélnek is magyarul, és a forintot is elfogadják, ha esetleg megfeledkeztünk volna eurót hozni magunkkal. Rövid pihenő után a falu végén elhagyjuk az aszfaltutat, és földúton, a töltésen tekerünk tovább egészen vissza a magyar határig. A határt itt az Ipoly képviseli, egy vasúti hídon jutunk át felette. Visszatérve az országba gyorsan megkeressük a kiépített bicikliutat, és Szobtól csak legurulunk rajta egészen Zebegényig, ahol tartunk egy nagyobb pihenőt, mielőtt nekiindulunk a Börzsöny kacskaringós lankáinak. Márianosztra a következő megállónk, ahol kifújjuk magunkat, és innen gurulunk vissza a Duna mellé. A határt Letkés településnél lépjük újra át, ahonnan apró szlovák falvakon keresztül jutunk vissza Párkányig, és végül Esztergomba.


Túratáv: 75 km, szintemelkedés: 300 m.


A túratervezetet az időjárás, a jelentkezők erőnléte és/vagy a túravezető javaslata megváltoztathatja.

A túra időpontja:

2020. július 4.
2020. július 5.

Részvételi költség vendégként:

1.500 ft

Részvételi költség MAKASE tagoknak:

Ingyenes

Érdekel a tagság! Hogyan lehetek tag? Katt ide >>

A részvételi költség tartalmazza:

  • a túravezetés díját (képzett túravezetőkkel)
  • a szervezést

A részvételi költség nem tartalmazza:

- Az utazást: egyénileg - teleautós rendszer (az autókat segítünk összeszervezni) és a vonat érkezését bevárjuk.

- Az extrémsport biztosítást, mely itt megköthető >>

  

Szükséges erőnlét, a túra nehézsége:
KÖZEPESEN NEHÉZ - Minden egészséges ember számára teljesíthető, de jólesően fárasztó. Ha aktív életmódot élsz, nem érhet meglepetés. Napi túra időtartama 6-7 óra. Szédülésmentesség, magabiztos mozgáskoordináció előny.

SZÜKSÉGES FELSZERELÉSEK (általános tájékoztató):

A legfontosabb a kényelmes túraöltözet, amely szinte minden outdoor programhoz kell. Szükséged lesz többek között bakancsra vagy túracipőre (ha most készülsz vásárolni lábbelit a legideálisabb választás egy technikai talppal ellátott úgynevezett beszálló cipő, amely szinte minden terepen megállja a helyét), túrazokni (+ tartalék), kamáslira, esőkabátra vagy esőponcsóra, közepes hátizsákra, réteges aláöltözetre (a szabályozhatóság miatt), fejlámpára, esetleg túrabotra, amely a hosszabb gyaloglások alkalmával kíméli a térdedet. Információ a helyről:

Zebegény Pest megye északi részén, a Dunakanyarban található. Könnyű megközelíthetősége és gyönyörű fekvése miatt népszerű kirándulóhely. Számos turistaút indul innen, és keresztülszeli az eurovelo kerékpárút is. Határában a Medres-patak folyik, tőle észak-keletre a vulkanikus Börzsöny terül el.

Márianosztra a Börzsöny délnyugati részén fekszik, nevének jelentése: a Mi Máriánk. A környék Nagy Lajos király kedvenc vadászterülete volt. A király a 14. század közepén területet és építőanyagot adott kolostor létesítésére. A kolostor mellé emelték később a Magyarok Nagyasszonya kegytemplomot. Ebben a kolostorban működött az egyetlen, magyarok által alapított férfi szerzetesrend, a pálosoké.

Esztergom a Dunakanyar legfelső városa, a Pilis-hegység lábánál, Komárom-Esztergom megye északkeleti részén fekszik. 1997-től a Duna-Ipoly Nemzeti Park székhelye. A város az esztergomi érsek székvárosaként a római katolikus egyház magyarországi központja. Esztergomban a Duna 18 km hosszan terül el. A várossal szemben torkollik a Dunába a Garam, tőle nem messze pedig az Ipoly, 

A város kedvelt idegenforgalmi célpont. Főszékesegyháza Európa egyik legnagyobb bazilikája. Itt található az ország leggazdagabb egyházi kincstára.

A városban alakult meg 1881-ben a Magyar Vöröskereszt is.

zebegény 2

 

zebegeny 3

 

zebegeny 4

 

Miért érdemes tagnak lenned?

Tagdíjaddal támogatva szervezetünket, lehetővé teszed a szabadidősport és a kaland-sport feltételeinek javítását. Számos olyan eseményen vehetsz részt, melyhez egyesületünk biztosítja számodra a szakmai vezetést, illetve a legkorszerűbb felszerelések használatát.
Egy céltudatos csapat tagja lehetsz, részese a közös munkánknak, és megmozdulásainknak, ahol független szervezetként biztosítjuk a legújabb szabadidősport tevékenységek fejlesztését, terjesztését.

A tagjainknak járó szolgáltatásokról bővebben itt olvashatsz >>>
2020-es Eseménynaptár >>>