Spartacus, a rettenthetetlen gladiátor útján

egynapos gyalogtúra a Visegrádi-hegység leglátványosabb ösvényén

A Visegrádi-hegység egyik legszebb, de kétség kívül legkultikusabb turistaútja az eredetileg vadászoknak kialakított merész vonalvezetésű Spartacus-ösvény, melyet 2015 szeptemberének végén végérvényesen átadnak a kirándulóknak. Egynapos gyalogtúránk csúcspontja ez a magyarországi viszonylatban nehéznek számító, meredeken kanyargó, néhol csúszós erdei ösvény, ahonnan megcsodálhatjuk a környék lélegzetelállító panorámáját.

 

Részletes információk

A programtervezetet és a benne található célpontokat - mint jelentkezők - bármikor megváltoztathatjátok, valamint kiegészíthetitek. Túravezetőink tapasztalatának köszönhetően igyekszünk elérni, hogy eseményeink a lehető legnagyobb élményt nyújtsák számotokra, és állandó tagjaivá váljatok kalandozásainknak!

NAPI PROGRAMTERV:

Utazás menetidő: Budapest - Visegrád, Ördögmalom étterem 50 perc / 45 km

1. nap  Találkozó fél tízkor a Visegrád felett lévő Ördögmalom étterem parkolójában. Túránk első állomása a kiindulópontunktól nem messze lévő Ördögmalom–vízesés, mely egyfajta időutazásra kalauzol bennünket: ahogyan a sebesen futó Apátkúti-patak a legömbölyített andezitdarabokon, az „ördög malomkövein” folyva formálja a kemény kőzetet, úgy hozta létre a Duna is sok millió év alatt a Dunakanyart. Jól látható, hogy az évezredek során a patak hogyan vájt magának kővályút az andezittufa-lépcsőben, a sziklapad alatt pedig egy öblösebb medencét. Miután kigyönyörködtük magunkat, továbbindulunk, és mivel a túrázók egyik kedvenc ételének számító pisztráng úgy igazi, ha megküzdünk érte, végighaladunk a patakvölgyön. Többször keresztezve a patakot pisztrángok után kutatunk, megismerjük, hol él ez a csodálatos halfajunk, amit aztán majd később meg is kóstolhatunk. Pilisszentlászlóra érve jobbra kanyarodunk, majd rátérünk túránk legizgalmasabb szakaszára, a zöld jelzéssel ellátott Spartacus-ösvényre, melyen csak libasorban tudunk haladni. Nem sietünk, többször meg is állunk, hogy rácsodálkozhassunk a gyönyörű tájrészletekre és az érdekes sziklaképződményekre. Végighaladva az ösvényen visszajutunk az Apátkúti-völgybe, ahol még egy kb. negyedórás séta vár ránk, és elérjük a kiindulópontunkat. A túra végén az Ördögmalom étteremben pihenhetünk meg, ahol a 2010-ben megújult halgazdaság kiváló pisztrángjaiból falatozhatunk.

Túratáv: 15 km, szintemelkedés: 500 m, menetidő: 6-7 óra.

A túratervezetet az időjárás, a jelentkezők erőnléte és/vagy a túravezető javaslata megváltoztathatja.

A túra időpontja:

2020. június 13.
 

Részvételi költség vendégként:

ingyenes 

Részvételi költség MAKASE tagoknak:

ingyenes

Érdekel a tagság! Hogyan lehetek tag? Katt ide >>

A részvételi költség tartalmazza:

* a szervezést és a túravezetést képzett túravezetőkkel

A részvételi költség nem tartalmazza:

* az utazást:
  egyénileg - teleautós rendszer (az autókat segítünk összeszervezni)

* étkezést és a sportbiztosítást, mely itt megköthető >> 

Szükséges erőnlét, a túra nehézsége:
KÖZEPESEN NEHÉZ - Minden egészséges ember számára teljesíthető, de jólesően fárasztó. Ha aktív életmódot élsz, nem érhet meglepetés. Szédülésmentesség, magabiztos mozgáskoordináció előny.

SZÜKSÉGES FELSZERELÉSEK, SZÁLLÁSOK FAJTÁI (általános tájékoztató):

A legfontosabb a kényelmes túraöltözet, amely szinte minden outdoor programhoz kell. Szükséged lesz többek között bakancsra vagy túracipőre (ha most készülsz vásárolni lábbelit a legideálisabb választás egy technikai talppal ellátott úgynevezett beszálló cipő, amely szinte minden terepen megállja a helyét), túrazokni (+ tartalék), kamáslira, esőkabátra vagy esőponcsóra, közepes hátizsákra, réteges aláöltözetre (a szabályozhatóság miatt), fejlámpára, esetleg túrabotra, amely a hosszabb gyaloglások alkalmával kíméli a térdedet. Kempinges szállás esetén hozz magaddal sátrat (akinek nincsen nem szükséges feltétlenül beruháznia egy újra, mert biztos lesz aki szívesen megosztja veled a szállását, amennyiben ezt előre jelzed), hálózsákot (hegyekben, hegyek közelében ajánlott a legalább +10 fokos komfort fokozattal rendelkező), derékaljat (polifoam), de jól jöhet egy kisméretű kemping főző is. Menedékházakban az agynemű kímélése miatt, a legtöbb esetben előírás a hálózsák használata.

Utazásaink alkalmával kempingekben, apartmanokban, ifjúsági szállókban vagy egyszerű szállodákban szállunk meg. Ez számos eseteben választható, azonban előfordulhat, hogy a túra útvonala nem enged több lehetőséget az éjjeli menedék kijelölésére. Megesik olyan kalandtúra is, ahol a táj szépsége illetve a program nomád mivolta miatt a vadkempingezést választjuk, de valljuk be, ezen opció nélkül számos misztikus helyszín ismeretlen maradhatna számunkra...

Lépjen velünk kapcsolatba

Lépjen velünk kapcsolatba

Ha további információt szeretnél, töltsd ki ezt az űrlapot. Amint lehet válaszolunk.

 

Apátkúti-völgy

Az Apátkúti-völgy az egyik legeslegszebb szurdokvölgy Magyarországon. Pilisszentlászló és Visegrád között helyezkedik el. Hossza körülbelül tíz kilométer. A völgy alsó szakaszán található az Ördögmalom-vízesés és a közkedvelt piknikező hely, az eszményi fekvésű Telgárthy-rét. A rét feletti hegyoldalban bejárhatjuk a minden évszakban látogatható Bertényi Miklós Füvészkertet, mely nevével ellentétben inkább egy klasszikus, parkerdei környezetben kialakított arborétum.

Fotó: Thaler Tamás

Spartacus-ösvény

Hírlik, hogy volt idő, amikor seperték is az ösvényt a vadásztársaságok munkatársai, hogy a soron következő vadászaton egy ágacska se reccsenjen a bakancsok alatt. Nevét vélhetően a hatvanas években kapta, mert a Helyi Ipari Szövetkezetek Spartacus Turista Egyesülete szerette volna, ha ebből a cserkesz ösvényből is jelölt turistaút válik, de a vadászok ehhez nem járultak hozzá. A név azonban ráragadt az egyre népszerűbb ösvényre, a hetvenes években már a turistatérképeken is olvashattuk a gladiátor nevét.

Forrás, fotók: turistamagazin.hu, wikiloc.com, mapio.net