Panoráma túra a festői Zebegényből

egynapos barangolás az őszi Börzsöny minden szépségével

Pazar dunai kilátás, őszi színekben pompázó romantikus, mesebeli erdők, völgyek és rétek - mi más kell még egy mesés, őszi túrához? . A napot a Zebegényi Duna partról  indítjuk és ha bebarangoltuk a Börzsöny érintetlen erdejét itt is ér véget, így adva méltó keretet ennek a szép napnak. Így pedig arra is lesz alkalmunk, hogy átérezzük  a falu hangulatát, megcsodáljuk nevezetességeit és elfogyasszunk egy jól megérdemelt házi rétest a nap végeztével. Tartsatok velünk!

 

Részletes információk

A programtervezetet és a benne található célpontokat - mint jelentkezők - bármikor megváltoztathatjátok, valamint kiegészíthetitek. Túravezetőink tapasztalatának köszönhetően igyekszünk elérni, hogy eseményeink a lehető legnagyobb élményt nyújtsák számotokra, és állandó tagjaivá váljatok kalandozásainknak!

 

NAPI PROGRAMTERV:

Utazás menetidő: Budapest-Zebegény (1 óra 10 perc, 68 km) az  utazást segítünk összeszervezni

A vonat 7:07-kor indul a Nyugatiból, és 50 perc az menetidő, a vonatot mindenképp

Találkozó: 8.00-kor Zebegény, Duna parton

A túrát 8.30 - kor indítjuk!

Túra hossza 24 km ; szintemelkedés: 470 m

Zebegényből a Duna partjáról, a  kikötő parkolójából indulunk a falu központja felé, elhaladva a Havas Boldogasszony templom mellett, a Malom-völgyi patak bal partján kezd emelkedni az utunk a Kálvária domb irányába. Itt megnézhetjük a trianoni emlékművet, és a Kálvária kápolnát, valamint innen máris csodálatos kilátás nyílik a Dunára. Érintjük az Ernő-forrást, aminek vizéből felfrissülhetünk, majd folytatjuk a sárga kör, később a sárga plusz jelzésen utunkat. Az út emelkedni kezd egészen a Remete barlangig. Ha az idő is úgy akarja leereszkedve a barlanghoz pazar kilátásban lesz részünk. Meredek kaptató következik, míg elérjük túránk legmagasabb pontját (482m) a Julianus-kilátót. Innen páratlan a kilátás a Dunára, a Visegrádi-hegységre, és a Börzsönyre egyaránt. A Büdös-tó mellett lefelé sétálva jutunk Törökmezőre, ahol ismét lesz vízvételi lehetőségünk is. Vadregényes völgyeken, hangulatos patakon átkelve érünk vissza Zebegénybe. Elfogyaszthatunk egy-két jól megérdemelt rétest a helyi rétesházban, mert innen már csak egy kis sétával elérjük autóinkat, illetve a vonatállomást, és hazaindulunk.

A túratervezetet az időjárás, a jelentkezők erőnléte és/vagy a túravezető javaslata megváltoztathatja.

A túra időpontja:

2019. október 20.  BETELT!
2019. november 10.  BETELT!

Részvételi költség vendégként:

Ingyenes

Részvételi költség MAKASE tagoknak:

Ingyenes

Érdekel a tagság! Hogyan lehetek tag? Katt ide >>

A részvételi költség tartalmazza:

  • a túravezetés díját (képzett túravezetőkkel)
  • a szervezést

A részvételi költség nem tartalmazza:

- Az utazást: egyénileg - teleautós rendszer (az autókat segítünk összeszervezni)

- Az extrémsport biztosítást, mely itt megköthető >>

  

Szükséges erőnlét, a túra nehézsége:
KÖZEPESEN NEHÉZ - Minden egészséges ember számára teljesíthető, de jólesően fárasztó. Ha aktív életmódot élsz, nem érhet meglepetés. Napi túra időtartama 6-7 óra. Szédülésmentesség, magabiztos mozgáskoordináció előny.

SZÜKSÉGES FELSZERELÉSEK (általános tájékoztató):

A legfontosabb a kényelmes túraöltözet, amely szinte minden outdoor programhoz kell. Szükséged lesz többek között bakancsra vagy túracipőre (ha most készülsz vásárolni lábbelit a legideálisabb választás egy technikai talppal ellátott úgynevezett beszálló cipő, amely szinte minden terepen megállja a helyét), túrazokni (+ tartalék), kamáslira, esőkabátra vagy esőponcsóra, közepes hátizsákra, réteges aláöltözetre (a szabályozhatóság miatt), fejlámpára, esetleg túrabotra, amely a hosszabb gyaloglások alkalmával kíméli a térdedet. 

Panoráma túra a festői Zebegényből - egynapos barangolás az őszi  Börzsöny minden szépségével

Információ a helyről:

Zebegény szó szerint festői falu, hiszen gyönyörű fekvése és környezete számos festőművészt megihletett. A faluban alkotó, itt letelepedő művészek, értelmiségiek nemcsak a korabeli nyaralóhely életében játszottak fontos szerepet, de szellemi örökségük ma, a 21. századi Zebegényben is érezhető. 

Ez a falu egy kicsit mindenkiből kihozza a művészt.

Kálvária-domb: A falu központja fölött emelkedik a Kálvária-domb, itt található az Országzászló és a Hősök emlékműve, valamint a Kálvária-kápolna, amelyhez a temető irányából egy szép kálvárián is fel lehet sétálni. A trianoni emlékművet a szocializmus ideje alatt kilátóvá minősítették, tulajdonképpen ennek köszönheti, hogy még ma is áll. Ma már újra emlékhely, a régi kilátó helyett pedig a közelben egy újat építettek.

Panoráma túra a festői Zebegényből - egynapos barangolás az őszi  Börzsöny minden szépségével

Julianus-kilátó: A Hegyes-tetőn (482m) a kőből épült Julianus barát torony vár ránk. Az 1939-ben állított kilátó tetejéről zavartalan körpanorámát élvezhetünk a Dunakanyarra. A torony lábánál asztalok és padok várnak ránk. 

Panoráma túra a festői Zebegényből - egynapos barangolás az őszi  Börzsöny minden szépségével

Remete-barlang: A 12. századtól bencés szerzetesek gyakorolták itt a vallásukat, akik a magányos remeteséget előnyben részesítették a kolostori élettel szemben. A Szent Mihály-hegyen 220-230 méter magasságban egy 10 barlangból álló csoport van, ebből az úgynevezett Sziklatemplomot szokták Remete-barlangként emlegetni. Ez mindössze 29 méter hosszú, szélessége és magassága egyaránt három méter. 

A barlanghoz legenda is társul. Az 1800-as években élt itt egy remete, akit a falusiak gyakran felkerestek tanácsért. Volt egy szamara, amely naponta lement a Dunához, és a hátán lévő vödrökben önállóan vitte fel a vizet, illetve a falubeliek ajándékait a szerzetesnek. A legenda szerint a szamár egyszer vízbe fulladt, és mivel a remete hiába várta, ő maga is meghalt.

Panoráma túra a festői Zebegényből - egynapos barangolás az őszi  Börzsöny minden szépségével

 Szöveg forrása: kirandulastippek.hu - Képek forrása: Papdi Balázs

Miért érdemes tagnak lenned?

Tagdíjaddal támogatva szervezetünket, lehetővé teszed a szabadidősport és a kaland-sport feltételeinek javítását. Számos olyan eseményen vehetsz részt, melyhez egyesületünk biztosítja számodra a szakmai vezetést, illetve a legkorszerűbb felszerelések használatát.
Egy céltudatos csapat tagja lehetsz, részese a közös munkánknak, és megmozdulásainknak, ahol független szervezetként biztosítjuk a legújabb szabadidősport tevékenységek fejlesztését, terjesztését.

A tagjainknak járó szolgáltatásokról bővebben itt olvashatsz >>>
2020-es Eseménynaptár >>>