Ősi titkok a Bükk mélyén

Gyalogtúra a bükki Kis-fennsík barlangjai között

A hosszú, szürke tél után köszöntsd velünk az ébredő természetet. Kalandozz velünk a Bükkben, ahol ősi titkok nyomába eredünk. A Bükk- hegység Magyarország legnagyobb átlagmagasságú és legváltozatosabb karszthegysége
bővelkedik barlangokban, több mint ezer van belőlük. Egynapos könnyed gyalogtúránk során barlangokban kutatunk ősi titkok után,  meglátogatjuk a Kecske-lyuk barlangot, a Büdöspestet, az Udvarkő - és a Szeleta  - barlangot is. Tarts velünk és köszöntsd velünk a tavaszt a Bükkben!

 

Részletes információk

A programtervezetet és a benne található célpontokat - mint jelentkezők - bármikor megváltoztathatjátok, valamint kiegészíthetitek. Túravezetőink tapasztalatának köszönhetően igyekszünk elérni, hogy eseményeink a lehető legnagyobb élményt nyújtsák számotokra, és állandó tagjaivá váljatok kalandozásainknak!

NAPI PROGRAMTERV:

Utazás menetidő: Budapest – Miskolc 194 km kb 2 óra

Találkozó: 8:30-kor Miskolcon a Csanyikvölgyben, a Sanofi gyárral szemben lévő parkolóban.

A túrát 9 órakkor indítjuk!


Részletes programterv:

Túránkat a piros jelzésen kezdjük, és nemsokára el is érünk az első megállónkhoz, a Kecske-lyuk barlanghoz. A barlang fokozottan védett forrásbarlang, azonban az év nagy részében vizet nem vezet, a patak jelenléte különlegességnek számít.  A barlang bejárati terme szabadon látogatható.A Kecskelyuk közvetlen közelében találjuk a Büdöspest- barlangot melynek  jelentőségét az itt talált régészeti leletek adják. Ezután tovább indulunk, és a Keskeny-lyuk réten át egy kisebb-nagyobb barlangokkal teletűzdelt területre érünk. Következő úticélunk az Udvarkő-barlang, másik nevén Dante Pokla. A beszakadt víznyelőüreg aljára csúszós ösvény vezet le, ahova azonban mindenképp érdemes lemenni, mert itt képet kaphatunk arról, mi van a lábunk alatt, mikor a felszínen túrázunk. Innen utunk a Hámori-tó felé vezet, a tó mellett igény szerint megpihenhetünk uzsonnázni is. Viszont még egy barlang vár ránk, ezért nem lustálkodunk sokáig, indulunk tovább a Szeleta- barlang felé. A Szeleta-barlang jelentős régészeti helyszín, Magyarországon itt találtak először őskori leleteket a kutatók. Jellegzetesek a babérlevél alakú kőeszközök, de találtak itt cserépmaradványokat és barlangi medve csontokat is. A nyílás feletti sziklaperemről pedig szép kilátás nyílik Lillafüredre, a Palotaszálló épületére, a szemfülesebbek a vízeséseket is megláthatják. A barlang megtekintése után már csak kb. 2 km választ el minket autóinktól, ahol befejezzük a 15 kilométeres, eseménydús túrát.

Túra hossza: 15 km, szintemelkedés: 530 m

A túratervezetet az időjárás, a jelentkezők erőnléte és/vagy a túravezető javaslata megváltoztathatja.

A túra időpontja:

2019. 04. 06.

Részvételi költség vendégként:

ingyenes

Részvételi költség MAKASE tagoknak:

ingyenes

Érdekel a tagság! Hogyan lehetek tag? Katt ide >>

A részvételi költség tartalmazza:

* a szervezést és a túravezetést képzett túravezetőkkel

A részvételi költség nem tartalmazza:

* az utazást:
  egyénileg - teleautós rendszer (az autókat segítünk összeszervezni)

* szállást:
   ~

* az étkezéseket, az opcionális belépőket és az extrémsport biztosítást, mely itt megköthető >>

 

 

Szükséges erőnlét, a túra nehézsége:
KÖZEPESEN NEHÉZ - Minden egészséges ember számára teljesíthető, de jólesően fárasztó. Ha aktív életmódot élsz, nem érhet meglepetés. Napi túra időtartama 6-7 óra. Szédülésmentesség, magabiztos mozgáskoordináció előny.

SZÜKSÉGES FELSZERELÉSEK, SZÁLLÁSOK FAJTÁI (általános tájékoztató):

A legfontosabb a kényelmes túraöltözet, amely szinte minden outdoor programhoz kell. Szükséged lesz többek között bakancsra vagy túracipőre (ha most készülsz vásárolni lábbelit a legideálisabb választás egy technikai talppal ellátott úgynevezett beszálló cipő, amely szinte minden terepen megállja a helyét), túrazokni (+ tartalék), kamáslira, esőkabátra vagy esőponcsóra, közepes hátizsákra, réteges aláöltözetre (a szabályozhatóság miatt), fejlámpára, esetleg túrabotra, amely a hosszabb gyaloglások alkalmával kíméli a térdedet. Kempinges szállás esetén hozz magaddal sátrat (akinek nincsen nem szükséges feltétlenül beruháznia egy újra, mert biztos lesz aki szívesen megosztja veled a szállását, amennyiben ezt előre jelzed), hálózsákot (hegyekben, hegyek közelében ajánlott a legalább +10 fokos komfort fokozattal rendelkező), derékaljat (polifoam), de jól jöhet egy kisméretű kemping főző is. Menedékházakban az agynemű kímélése miatt, a legtöbb esetben előírás a hálózsák használata.

Utazásaink alkalmával kempingekben, apartmanokban, ifjúsági szállókban vagy egyszerű szállodákban szállunk meg. Ez számos eseteben választható, azonban előfordulhat, hogy a túra útvonala nem enged több lehetőséget az éjjeli menedék kijelölésére. Megesik olyan kalandtúra is, ahol a táj szépsége illetve a program nomád mivolta miatt a vadkempingezést választjuk, de valljuk be, ezen opció nélkül számos misztikus helyszín ismeretlen maradhatna számunkra...

 

 

A Bükk Magyarország egyik legkülönlegesebb hegysége, tele van legekkel. Egyrészt a legmagasabb átlagmagasságú hegysége, több, mint harminc 900 méter feletti csúccsal rendelkezik. Magyarország 100 legmagasabb csúcsából 59 a Bükkben található. A legtöbb - eddig ismert - barlang itt található, több, mint 1000, valamint  a legtöbb forrással is ez a hegység büszkélkedhet. Ezután nem meglepő, hogy a  legnagyobb összefüggő erdőségek is itt találhatóak.

 

 

 

 

 

Fotó: #hellomiskolc

 
Fotó: Barna Béla, Béres Attila

Miért érdemes tagnak lenned?

Tagdíjaddal támogatva szervezetünket, lehetővé teszed a szabadidősport és a kaland-sport feltételeinek javítását. Számos olyan eseményen vehetsz részt, melyhez egyesületünk biztosítja számodra a szakmai vezetést, illetve a legkorszerűbb felszerelések használatát.
Egy céltudatos csapat tagja lehetsz, részese a közös munkánknak, és megmozdulásainknak, ahol független szervezetként biztosítjuk a legújabb szabadidősport tevékenységek fejlesztését, terjesztését.

A tagjainknak járó szolgáltatásokról bővebben itt olvashatsz >>>
2020-es Eseménynaptár >>>