Ördögi kör...

Kalandos tavaszi túra az Öreg-Bakony legszebb útvonalán

...a víz és tán a földrengések borzasztó remekműve, vihartól felizgatott kőtenger. Az egész árok medréből háznyi nagyságú sziklák tornyosulnak - itt nem látsz talpalatnyi földet, minden lépted sziklára esik. - Rómer Flóris az Ördög árokról 1860-ban.

 

Részletes információk

A programtervezetet és a benne található célpontokat - mint jelentkezők - bármikor megváltoztathatjátok, valamint kiegészíthetitek. Túravezetőink tapasztalatának köszönhetően igyekszünk elérni, hogy eseményeink a lehető legnagyobb élményt nyújtsák számotokra, és állandó tagjaivá váljatok kalandozásainknak!

NAPI PROGRAMTERV:

Utazás menetidő: Budapest - Vinye 140 km / 2 óra

1. nap 

Utunkat a Kőpince forrásnál kezdjük, ahol feltöltjük kulacsainkat kellemes, 7 fokos vízzel. A zöld jelzésen elindulva átsétálunk Csesznekre, majd Kőmosó-szurdokot elhagyva a piros jelzést követve érkezünk meg az Ördög-árokba.

Bakonyoszloptól délre, a Dudari-erdő és az Alsó-erdő között alakult ki a vízfolyások rombolása és néhány barlang beszakadása révén a szurdok. A felette összezáródó lomboktól félhomályos, kanyargós szurdokban csak nagy esők vagy hóolvadás után folyik patak. A völgyoldal szikláiban, ereszeiben csaknem 50 kisebb-nagyobb fülke, barlang, hasadék bújik meg, a szurdok alját hatalmas, mohás szikladarabok borítják.

Megannyi patakátkelés közepette érünk el az Ördög-árok legizgalmasabb és egyben legmeghatározóbb pontjához, az ördög gáthoz, másnéven a Gizella-átjárónak nevezett szűkülethez, ahol egy meteorit méretű szikladarab állja a Dudar patak útját. Itt található a sűrű-hegyi Ördög-lik, mely a Bakony egyik legnagyobb barlangja, széles szája az Ördög-gát felett 32 m magasságban tátong. Az összesen 150 méter hosszú, 10 méter mély barlangrendszer környékén, mindkét oldalon, kisebb barlangok, kőodúk, fülkék, hasadékok sorakoznak.A régi, mára már romos kútházat elhagyva érünk be a Cuha patak szurdokvölgyébe, melynek kanyargós útvonalát követve térünk vissza autóinkhoz.

Táv: 24 km, szintemelkedés: 600 m, menetidő: 7-8 óra.

A túratervezetet az időjárás, a jelentkezők erőnléte és/vagy a túravezető javaslata megváltoztathatja.

A túra időpontja:

2020. április 11.

Részvételi költség vendégként:

ingyenes, regisztráció szükséges

Részvételi költség MAKASE tagoknak:

ingyenes, regisztráció szükséges

Érdekel a tagság! Hogyan lehetek tag? Katt ide >>

A részvételi költség tartalmazza:

* a túravezetést, a szervezést

A részvételi költség nem tartalmazza:

* az utazást:
  egyénileg - teleautós rendszer (az autókat segítünk összeszervezni)

* az étkezéseket 

Szükséges erőnlét, a túra nehézsége:
KÖZEPESEN NEHÉZ - Minden egészséges ember számára teljesíthető, de jólesően fárasztó. Ha aktív életmódot élsz, nem érhet meglepetés. Napi túra időtartama 7-8 óra. Szédülésmentesség, magabiztos mozgáskoordináció előny.

SZÜKSÉGES FELSZERELÉSEK:

Ruházat - Az évszaknak és időjárásnak megfelelő, réteges öltözködés ajánlott. Érdemes esőruházattal készülni, hogy az esetleges csapadékos idő se tudjon kifogni rajtunk.

Élelem - Nagyon fontos, hogy fejenként legalább 2 liter víz legyen mindenkinél! Élelem szempontjából kétszeri étkezéssel kell számolni (szendvicsek), illetve csokoládét, kekszet érdemes hozni a gyors energiapótlás végett.

Felszerelés - Térképpel és iránytűvel készülünk, de aki szeretné jelölni az útvonalat, természetesen hozhat magával papír alapú térképet, vagy GPS-t. Aki szeret fényképezni, az hozza magával az apparátusát, mert lesznek szép, panorámás helyek.

Lépjen velünk kapcsolatba

Lépjen velünk kapcsolatba

Ha további információt szeretnél, töltsd ki ezt az űrlapot. Amint lehet válaszolunk.

 

 

Őszi túra a Bakonyban

Az Ördög-árokról a legtöbb ember a budai Hűvösvölgyre asszociál először, de nem: ez az Ördög-árok a Bakonyban található, annak egyik csodás részén, Csesznek környékén. A Bakony sok szurdoka közül ez az egyik leghosszabb. Formakincsében megfigyelhetjük a mészkőszurdokok sajátos jelenségeinek széles tárházát, miközben feledhetetlen, kalandos túraélményben van részünk.

A Bakony (Bakonyerdő) mintegy 4000 négyzetkilométer kiterjedésű karsztos röghegység, a Dunántúli-középhegység legnyugatibb és legnagyobb tagja. A hegységet valószínűleg első erdőispánjáról – Comes de Bacon-Gug – nevezték el. Az elnevezés végső forrása pedig a bükk, illetve a bükköt jelentő kifejezés. A Bakony név jelentése tehát: Bükk, Bükkös.

A Bakony elsősorban hatalmas erdőiről és rövidebb-hosszabb szurdokairól híres. A jellegzetes, bükkös erdőkkel borított tájegység 1991-ben került védelem alá. A természetvédelmi oltalmat a terület viszonylagos érintetlensége, kiterjedésének 84%-át borító erdeinek szinte teljes mértékű eredetisége is indokolta.

Képek forrása: H. Szabó Sándor - mavnosztalgia.hu -www.instazu.com

Miért érdemes tagnak lenned?

Tagdíjaddal támogatva szervezetünket, lehetővé teszed a szabadidősport és a kaland-sport feltételeinek javítását. Számos olyan eseményen vehetsz részt, melyhez egyesületünk biztosítja számodra a szakmai vezetést, illetve a legkorszerűbb felszerelések használatát.
Egy céltudatos csapat tagja lehetsz, részese a közös munkánknak, és megmozdulásainknak, ahol független szervezetként biztosítjuk a legújabb szabadidősport tevékenységek fejlesztését, terjesztését.

A tagjainknak járó szolgáltatásokról bővebben itt olvashatsz >>>
2020-es Eseménynaptár >>>