A Börzsönyi Kék

Háromnapos gyalogtúra az ország egyik legszebb erdőségén át

Rutinos túrázó vagy de a sátorozás eddig még kimaradt?

Egy komolyabb külföldi vándortúrára készülsz de előtte szeretnéd kipróbálni magad és a felszerelésed? 

Mindig is szerettél volna több napra elvonulni az erdőbe de sosem volt kivel? 

Netán a bivakolás vagy a szabad ég alatt alvás az ami vonz? 

Ha a fenti kérdések közül legalább egyre igennel tudsz válaszolni, akkor ez a túra Neked való :) Tapasztalt túravezetőink segítségével kipróbálhatod magad egy vérbeli trekking túrán, bármi is legyen a motivációd. A Nomád Vándorlások túrasorozat nem titkolt célja, hogy egy kicsit kiszakítson a mókuskerékből és valamit megpróbáljon visszaadni a hagyományos túrázás értékeiből. Tematikus túráink során több napon keresztül járjuk az ország hegyeit és igyekszünk egyedi perspektívába helyezni a vándortúrázást.

 

Részletes információk

A programtervezetet és a benne található célpontokat - mint jelentkezők - bármikor megváltoztathatjátok, valamint kiegészíthetitek. Túravezetőink tapasztalatának köszönhetően igyekszünk elérni, hogy eseményeink a lehető legnagyobb élményt nyújtsák számotokra, és állandó tagjaivá váljatok kalandozásainknak!

 

Utazás, menetidő: 

Autóval: Budapest - Diósjenő kb. 1-1,5 óra

Vonattal: Budapest Nyugati pu. - Diósjenő kb. 1 óra 15 perc

Mivel vándortúrázunk és átkelünk a Börzsönyön, máshová fogunk érkezni, mint ahonnan indulunk. Az autóval érkezőknek ezért érdemes Vácon, a vasútállomás parkolójában hagyni a járművet és onnan elvonatozni Diósjenőre. A túra végén Szobról tömegközlekedéssel lehet majd Vácra visszautazni.

Találkozó: 08:30-kor Diósjenő vasútállomásnál

A túrát 08:45-kor indítjuk!

NAPI PROGRAMTERV:

1. nap    Megérkezés és rövid bemutatkozás után megkezdjük nomád hétvégénket és a falu utcáit elhagyva bevesszük magunkat az erdőbe. A pénzásási turistaháznál pihenünk egyet, majd bevesszük Drégely várát (444 m).

Már-már közhely a Szondi két apródjából idézni egy drégelyi túra kiírásakor, de tény, hogy országos ismertségét részben ennek a műnek és persze a történelmi eseményeknek köszönheti. Története a XIII. századig nyúlik vissza egészen a török megszállásig. Az ostrom után a törökök nem újították fel, így a vár elvesztette jelentőségét és elkezdett fokozatosan pusztulni. Az első helyreállítási munkák 1989-ben kezdődtek meg és változó intenzitással a mai napig tartanak.

Innen már csak pár kilométer az esti szálláshelyünk, de előtte még teszünk egy kis kitérőt az Oszlai-árokhoz. Ez egy bár rövid, de igen meredek szakadék, ami a 19. század végén az utolsó nógrádi betyár, Sisa Pista egyik rejtekhelyéül is szolgált. Ma egy rövid tanösvény meséli el a betyár életét és a környék geológiai érdekességeit. Késő délután egy csendes, sátorozásra ideális helyen verünk tábort. 

Táv: 17 km
Szint: 420 m fel, 400 m le

2. nap    Reggeli és táborbontás után szedjük sátorfánkat és folytatjuk utunkat először Bernecebaráti, majd Kemence településeken át. Az előbbi a jellegzetes palóc házaival a Börzsöny egy rejtett gyöngyszeme. A kisvasutat követve a nemrégiben nagy publicitást kapott Csarna-patak völgyében haladunk tovább, az egykor itt haladt, elsősorban a fakitermeléshez használt kisnyomtávú vasút az utóbbi évtizedekben feleslegessé vált és a természet mára visszafoglalta a tájat. A mai napot is tábortűz mellett, az erdő mélyén zárjuk. 

Táv: 22 km
Szint: 670 m fel, 440 m le

3. nap    Az utolsó etapnak már rutinosan nézünk elébe, bár nehézségben ez a nap a leghúzósabb. A tüneményes Nagybörzsöny községet elhagyva a Gránát-patak mentén kapaszkodunk fel a Koppány-nyeregbe. Következő megállónk a Nagy-Galla, aminek megmászása opcionális kitérő, de a 479 m-es csúcs pazar kilátással kecsegtet. Az utolsó kilométereket már szinte végig lejtős vagy nagyjából sík terepen tesszük meg a szobi vasútállomásig. Itt ér véget kalandozásunk, az utolsó igazolókód feljegyzése után elbúcsúzunk egymástól és a Börzsönytől. 

Az igazolófüzeteket a túra végeztével összegyűjtjük és a BTHE közreműködésével mindenkinek postán juttatjuk vissza a jól megérdemelt jelvénnyel és egy, a teljesítést igazoló oklevéllel együtt. 

Táv: 26 km
Szint: 580 m fel, 955 m le

 

A túratervezetet az időjárás, a jelentkezők erőnléte és/vagy a túravezető javaslata megváltoztathatja.

A túra időpontja:

2020. május 8-10.

Részvételi költség vendégként:

6.500 Ft

Részvételi költség MAKASE tagoknak:

ingyenes

Érdekel a tagság! Hogyan lehetek tag? Katt ide >>

A részvételi költség tartalmazza:

* A túravezetést, szervezést, az igazolófüzet és jelvény díját, postázási költségeket

A részvételi költség nem tartalmazza:

* az utazást:
  egyénileg - az autókat segítünk összeszervezni

Jelentkezési határidő: 2020. április 24. 

A később jelentkezőknek nem tudjuk garantálni az igazolófüzetet!

Szükséges erőnlét, a túra nehézsége: 

HALADÓ - Rendszeres mozgáshoz szokottak számára. Túrázási tapasztalattal, aktív életmód mellett minden egészséges felnőtt számára teljesíthető. A nehézséget a hosszú távok, a szokásosnál nehezebb hátizsák jelentheti és hogy három napon keresztül fogunk túrázni a teljes felszerelésünkkel a hátunkon. 

SZÜKSÉGES FELSZERELÉSEK:

Ruházat - Az évszaknak és időjárásnak megfelelő, réteges öltözködés ajánlott. Érdemes esőruházattal készülni, hogy az esetleges csapadékos idő se tudjon kifogni rajtunk. Az esti táborozáshoz egy váltás lábbeli jól jöhet. 

Élelem - Nagyon fontos, hogy fejenként legalább napi 2 liter víz legyen mindenkinél! Élelem szempontjából három napi mennyiséggel kell számolni (szendvicsek, főzni- és sütnivaló, szárított leves és túrakaja, zab, gyümölcs stb.), továbbá csokoládét, kekszet érdemes hozni a gyors energiapótlás végett. A túra során vízutánpótlásra lesz lehetőség, illetve minden nap érintünk lakott települést, így végszükség esetén még el tudunk menni boltba is.

Felszerelés - Az éjszakázáshoz derékalj, hálózsák (min. 10°C körüli limittel), sátor/függőágy/bivakzsák/ponyva mindenképpen ajánlott, de aki a szabad ég alatt szeret aludni, annak az utóbbi akár el is hagyható :) Továbbá érdemes csomagolni a hosszabb túrákhoz és a táborozáshoz szükséges alapvető kiegészítőket (bicska, tisztálkodószerek, elsősegély, szúnyog- és kullancsvédelem stb.)

LEAVE NO TRACE: A lábnyomainkon kívül mást ne hagyjunk hátra! Részesítsük előnyben a biológiailag lebomló, természetes alapanyagokból készült tisztálkodószereket, ill. vigyük magunkkal minden szemetünket a következő szelektív gyűjtőig!

A Börzsönyi Kék az Országos Kéktúrától teljesen független, kifejezetten a Börzsöny hegység ismert és kevésbé látogatott tájain halad végig. A kb. 65 km-nyi túrautat a Börzsöny Természetbarát és Hegymászó Egyesület hozta létre és tartja is karban. Végigjárását jelvényszerző túramozgalom keretein belül igyekeznek népszerűsíteni, a sikeres teljesítőket emléklappal és jelvénnyel jutalmazzák. 

Az ösvény teljesítménytúrának is tökéletes, de mivel teljesítése nem időhöz kötött, így mi egy kényelmesebb, de semmiképp sem könnyű megoldást választunk: sátorral a hátunkon járjuk végig az útvonalat. Három napon keresztül végig a kék jelzés mentén haladunk (kivéve amikor nem ;) ) és gyűjtjük az ellenőrzőpontoknál elhelyezett pecséteket, kódokat. A túra végeztével nemcsak remek élményekkel, hanem egy csinos kis jelvénnyel is gazdagabbak leszünk.

A Börzsöny hegység Magyarország északi részén, Pest és Nógrád megyében fekszik. A Kárpátok belső vulkáni övezetében található; az Északi-középhegység legnyugatibb tagja. Földrajzilag csak a második legnyugatibb, mert ide sorolják a Visegrádi-hegységet is. A mintegy 600 km² területű hegységet északról és nyugatról az Ipoly, délről a Duna, keletről a Nógrádi-medence és a Cserhát határolja. Egy kis része, a Kovácspataki-hegyek az Ipolyon túl, Szlovákiában található.

Az egykori kráter pereme alkotja a Börzsöny legmagasabb csúcsait. Legmagasabb csúcsa a Csóványos (938 m). Magyarország 3. legmagasabb átlagmagasságú hegysége,a 100 legmagasabb magyar hegycsúcs közül 9 található a Börzsönyben. Nagy része nemzeti park, a Csóványosról tárul elénk az ország egyik legszebb panorámája a Dunakanyarral. A hegyen több emléket találhatunk a már évezredekkel ezelőtt letelepedett ősemberekkel kapcsolatban is.

A Börzsöny alapját egy a miocén korban működő ősvulkán alkotja. Egykori formája a pliocén végére jelentősen lekopott, köszönhetően az egykor a területen uralkodó szubtrópusi éghajlatnak. A pleisztocénben periglaciális kőtengerek, kőfolyások képződtek, az alacsonyabb területeken lösz rakódott le. Az emberek már évezredekkel ezelőtt letelepedtek a hegységben, a jelenlétüket a mai napig több emlék őrzi, ugyanis számos vár található a környéken, például Drégelyvár, Hont, Ipolydamásd, Nógrád vára... 

 

Képek: MAKASE, KHIBU, Janyek Zbysek, German Jakab, Paulinyi Zoltán, flickr.com/Szabó Gyula, Horváth László, Rácz Berta Sára, Papdi Balázs, Szmandray Marcell, geocaching.hu

Miért érdemes tagnak lenned?

Tagdíjaddal támogatva szervezetünket, lehetővé teszed a szabadidősport és a kaland-sport feltételeinek javítását. Számos olyan eseményen vehetsz részt, melyhez egyesületünk biztosítja számodra a szakmai vezetést, illetve a legkorszerűbb felszerelések használatát.
Egy céltudatos csapat tagja lehetsz, részese a közös munkánknak, és megmozdulásainknak, ahol független szervezetként biztosítjuk a legújabb szabadidősport tevékenységek fejlesztését, terjesztését.

A tagjainknak járó szolgáltatásokról bővebben itt olvashatsz >>>
2020-es Eseménynaptár >>>