Ne szólj, Naszály! – és Mi is hallgatunk...

Egynapos gyalogtúra a Börzsöny és a Cserhát találkozásánál

Hogy mitől áll el a szavunk? Mert csörgedező patak mellett, mesebeli tanösvényen és árnyat adó erdőn át visz majd az utunk. Egy kis kaptató után a Naszály és a Látó-hegy páratlan panorámával hálálja meg a verejtékcseppeket. A Dunakanyar és a Budai hegyek mellett Vác és az agyagbánya is különleges látvány ígéretével kecsegtet. Mi más kell még egy tökéletes nyári túrához? Tarts velünk! 

 

Részletes információk

A programtervezetet és a benne található célpontokat - mint jelentkezők - bármikor megváltoztathatjátok, valamint kiegészíthetitek. Túravezetőink tapasztalatának köszönhetően igyekszünk elérni, hogy eseményeink a lehető legnagyobb élményt nyújtsák számotokra, és állandó tagjaivá váljatok kalandozásainknak!

 

NAPI PROGRAMTERV

 • Utazás menetidő: Budapest Újpest Városkaputól 40 perc volánbusszal (vagy autóval 30perc Budapestről)
 • Találkozó: 2020.07.11, Szendehely-Katalinpuszta, 09:00
  A túrát 09:30kor indítjuk!

 

RÉSZLETES PROGRAMTERV

Túránk Szendehely-Katalinpusztán a kirándulóközpont parkolójából indul. Először a Gyadai rét felé vesszük utunkat. A rét után a Lósi-patakot követve megyünk a hegy belseje felé, majd elkezdünk felfelé kaptatni a csúcsok irányába. A Kopasz tető panorámája után már közel a csúcs, a Naszáyt is elérjük hamar. Innen már csak lefelé ereszkedünk, először csak a Látó-hegyig, ahonnan ismét nagyon szép panoráma tárul elénk a Dunakanyarra. További utunkon Naszály legnagyobb víznyelője, a Szinlő-barlang bejárata mellett is elhaladunk. Túránk végéhez közeledve még egy függőhídon is átkelünk, majd a Gyadai tanösvényen érkezünk vissza a kiindulópontunkhoz.

 • A túra hossza: 17 km
 • Szintemelkedés: 600 m
 • Menetidő: 5-6 óra

A túratervezetet az időjárás, a jelentkezők erőnléte és/vagy a túravezető javaslata megváltoztathatja.

A túra időpontja:

2020. július 11. 

Részvételi költség vendégként:

Ingyenes

Részvételi költség MAKASE tagoknak:

Ingyenes

Érdekel a tagság! Hogyan lehetek tag? Katt ide >>

A részvételi költség tartalmazza:

 • a túravezetés díját (képzett túravezetőkkel)
 • a szervezést

A részvételi költség nem tartalmazza:

 • Az utazást: egyénileg - teleautós rendszer (az autókat segítünk összeszervezni)
 • Az étkezést
 • Az extrémsport biztosítást, mely itt megköthető >>

  

Szükséges erőnlét, a túra nehézsége:
KÖZEPESEN NEHÉZ - Minden egészséges ember számára teljesíthető, de jólesően fárasztó. Ha aktív életmódot élsz, nem érhet meglepetés. Napi túra időtartama 6-7 óra. Szédülésmentesség, magabiztos mozgáskoordináció előny.

SZÜKSÉGES FELSZERELÉSEK (általános tájékoztató)

A legfontosabb a kényelmes túraöltözet, amely szinte minden outdoor programhoz kell. Szükséged lesz többek között bakancsra vagy túracipőre (ha most készülsz vásárolni lábbelit a legideálisabb választás egy technikai talppal ellátott úgynevezett beszálló cipő, amely szinte minden terepen megállja a helyét), túrazokni (+ tartalék), kamáslira, esőkabátra vagy esőponcsóra, közepes hátizsákra, réteges aláöltözetre (a szabályozhatóság miatt), fejlámpára, esetleg túrabotra, amely a hosszabb gyaloglások alkalmával kíméli a térdedet. Kempinges szállás esetén hozz magaddal sátrat (akinek nincsen nem szükséges feltétlenül beruháznia egy újra, mert biztos lesz aki szívesen megosztja veled a szállását, amennyiben ezt előre jelzed), hálózsákot (hegyekben, hegyek közelében ajánlott a legalább +10 fokos komfort fokozattal rendelkező), derékaljat (polifoam), de jól jöhet egy kisméretű kemping főző is. Menedékházakban az agynemű kímélése miatt, a legtöbb esetben előírás a hálózsák használata. Naszály

A Naszály a Dunakanyarban elhelyezkedő, úgynevezett Duna-balparti rögök legmagasabb és egyben legismertebb hegye. A Vác fölött sasbércként emelkedő hegy 652 méterrel magasodik a tenger szintje fölé. Budapestről észak felé tekintve, a mészkőbánya ejtette tájsebről könnyen felismerhető.

Természetföldrajzi értelemben a Cserháthoz sorolják, bár földtani felépítése a hegység fiatal törmelékes üledékes és vulkáni kőzetekből álló főtömegétől drasztikusan különbözik. E szerint a beosztás szerint a Naszály a hegység legnyugatibb és egyben legmagasabb tagja: fő csúcsa 652 méter magas, de a két kisebb csúcs (Szarvas-hegy 562 méter, Látó-hegy 534 méter) is jóval magasabb a Dunakanyar egyéb kilátópontjainál (Szent Mihály-hegy 484 méter, Nagy-Villám 377 méter).

Szinlő-barlang

A Naszályi-víznyelőbarlang földtani értéke miatt fokozottan védett barlang, amely a Duna–Ipoly Nemzeti Parkban, Vácon található. A Cserhát jelenlegi három fokozottan védett barlangja közül az egyik, közülük ez a legmélyebb és leghosszabb. Magyarország kilencedik legmélyebb barlangja.

A Naszály fennsíkjának a legnagyobb vízgyűjtő területtel rendelkező víznyelőjében nyílik. Ez a víznyelő 100 méter hosszú és 30 méter széles, 12–15 méter maximális mélységű. A kilátótól körülbelül 700 méternyire, északnyugati irányban található. Triász időszaki mészkőben keletkezett. Cseppkőképződmények, például heliktitek és oldott formák, például szinlők találhatók benne.

A lezárt barlang a Duna–Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság engedélyével és technikai eszközök használatával látogatható. Az itt nyugalmi időszakot töltő denevérek miatt télen nem lehet bemenni a rendszerbe. Az ország legnagyobb kis patkósdenevér kolóniájának a szálláshelye. Valódi barlanglakó, azaz troglobiont élőlények is élnek a járataiban.

1949-ben Gánti Tibor és Bánhidi László fedezte fel a víznyelőt. 1952-ben a váci gimnázium diákjai tárták fel bontással Bánhidi László és Joó Tibor irányításával. Ekkor kapta a Szinlő-barlang nevet. Akkoriban 120 méter hosszan ismerték és a mélysége 60 méter volt. Az 1957-ben megjelent, „Cserhát útikalauz” című könyvben az olvasható, hogy a Naszály gerincéhez közel nyílik a nemrég felfedezett víznyelőbarlang. Az 1964-ben kiadott, „Az országos kék-túra útvonala mentén” című könyvben meg van említve.

Gyadai tanösvény

A Gyadai tanösvény a Naszály északi lábánál, a Lósi-patak mentén fekvő erdők és rétek természeti és kultúrtörténeti értékeit és érdekességeit mutatja be.

Az 5 km hosszú körtúraként végigjárható tanösvény bejárása nyugodt, kényelmes tempóban 2,5-3 órát vesz igénybe, így a környék természeti és kulturális nevezetességeinek bejárása során érdemes beilleszteni napnyitó vagy épp napzáró programként is a Gyadai tanösvény meglátogatását. Természetesen, végig természetbúvárkodva az útvonal megszámlálhatatlan makro és mikro szépségeit-értékeit, egész napos program lehetőségként is kitölti a kikapcsolódásra, élményszerzésre, pihenésre szánt időtartamot. A télen-nyáron, minden évszakban bejárható tanösvénynek külön-külön névre hallgató (csertől a faszénig) 13 állomása van, ahol megismerkedhetünk a környék erdeivel, rétjeivel, azok természeti adottságaival, védendő értékeivel és az ezeket szem előtt tartó erdő- és gyepgazdálkodással.A nagy állomások közötti kisebb méretű táblák további érdekességeket mutatnak be.

Lósi patak

A Lósi-patak a Morgó-patak bal oldali mellékvize Magyarországon. Egy szakaszon Pest megye és Nógrád megye határát képezi. A Naszály északi oldalában ered. Ez a felső, gyadai-réti szakasza tavasszal bő vízhozamú, az év többi részében láprét jellegű. Nyugat felé haladva érinti Szendehelyet, majd délnyugatnak fordulva keresztezi Katalinpusztát, végül nyugatnak fordul, és Verőcénél a Morgó-patakba ömlik. A patakba ömlik a Kapáskúti-patak Szendehelynél.

Ne szólj, Naszály! – és Mi is hallgatunk...

Ne szólj, Naszály! – és Mi is hallgatunk...

Ne szólj, Naszály! – és Mi is hallgatunk...

Ne szólj, Naszály! – és Mi is hallgatunk...

 

Miért érdemes tagnak lenned?

Tagdíjaddal támogatva szervezetünket, lehetővé teszed a szabadidősport és a kaland-sport feltételeinek javítását. Számos olyan eseményen vehetsz részt, melyhez egyesületünk biztosítja számodra a szakmai vezetést, illetve a legkorszerűbb felszerelések használatát.
Egy céltudatos csapat tagja lehetsz, részese a közös munkánknak, és megmozdulásainknak, ahol független szervezetként biztosítjuk a legújabb szabadidősport tevékenységek fejlesztését, terjesztését.

A tagjainknak járó szolgáltatásokról bővebben itt olvashatsz >>>
2020-es Eseménynaptár >>>