Napnyugtától napkeltéig

éjszakai kalandozás a Visegrádi-hegységben

Egy igazán izgalmas éjszakai túrára invitálunk! Átkelünk sötét erdőkön és csillagfényes mezőkön, nézünk napnyugtát és napkeltét, közben pedig lesz várbevétel, csúcsmászás, tábortűz és csillagles, kilátók, források és még egy kicsiny tavat is útba ejtünk, csak hogy megzavarjuk a korán kelő békákat. Mindezt pedig egy forró fürdővel koronázzuk meg a Leányfalui strandon.

 

Részletes információk

A programtervezetet és a benne található célpontokat - mint jelentkezők - bármikor megváltoztathatjátok, valamint kiegészíthetitek. Túravezetőink tapasztalatának köszönhetően igyekszünk elérni, hogy eseményeink a lehető legnagyobb élményt nyújtsák számotokra, és állandó tagjaivá váljatok kalandozásainknak!

NAPI PROGRAMTERV:

Utazás menetidő: Budapest – Leányfalu 25 km / fél óra

1. nap  Találkozó 18:00 órakor a Leányfalui strand melletti buszmegállóban, majd felszállunk a Visegrád felé közlekedő fél hétkor induló buszra, amivel fél óra alatt átérünk a Visegrádi komp kikötőjébe.
Innen indítjuk mai gyalogtúránkat, melynek első felében az Országos Kéktúra útvonalát követjük. Először felkapaszkodunk a várba, kívülről körbejárjuk, majd átsétálunk a közeli Nagy-Villámhoz, ahol a Zsitvay-kilátóból fogunk gyönyörködni a lemenő nap Duna vizén megcsillanó utolsó sugaraiban. Miután kicsit megpihentünk, elbúcsúztattuk a Napot és új égi kisérőnk, a Hold is megjelent, bevetjük magunkat a sötét erdőbe és ki sem keveredünk belőle hajnalig. De legalábbis a Sóstó-rétig biztosan nem, ahol kiérve a fák közül végre megpillantjuk a fejünk fölött elterülő végtelen sötétségben az addigra már jócskán megszaporodott csillagok szertelen hadát.
Innen a Visegrádi kapun keresztül eljutunk a Borjú-fő kilátóhelyig, ahol sejtelmesen elénk tárul az éjszakai Visegrádi hegység és a távolban elterülő, álomba szenderülő Visegrád városa. Tovább követve a Kéktúra útvonalát elhaladunk az Urak asztala mellett, mely egykor honvédségi terület volt, majd megérkezünk a Pap-rétre, ahol egy hosszabb "vacsoraszünetet" tartunk. Itt rakunk egy nagy tábortüzet, és miközben a zsákokból előkerült finomságok ínycsiklandón sercegnek és pirulnak a nyársak végén, kicsit megpihenünk, felmelegszünk és sztorizgatunk a tűz körül. Majd miután a tűz kialudt és az utolsó sült kolbász is elfogyott felszedelőzködünk és immár Leányfalu felé vesszük az irányt. Megmásszuk az 548 méter magas Kis-Bükk tetőt, hogy a felkelő nap első sugarait már a Vörös-kőről lessük meg, ahonnan csodálatos panoráma tárul a Dunára és az ébredező Leányfalura. Majd az éjszakai erdő neszeit immár magunk mögött hagyva a pirkadatban a Csaba-kút, Rekettyés-tó és Meteor-forrás mellett elhaladva leereszkedünk Leányfaluba, ahol éppen nyit a strandfürdő. Itt túránk végeztével egy jólesőt csobbanunk a meleg termálvízben és élvezzük a hajnali madárcsicsergést.

Táv: 20 km, szintemelkedés: 700 m.


A túratervezetet az időjárás, a jelentkezők erőnléte és/vagy a túravezető javaslata megváltoztathatja.

A túra időpontja:

2018. július 28. BETELT!

Részvételi költség vendégként:

ingyenes

Részvételi költség MAKASE tagoknak:

ingyenes

Érdekel a tagság! Hogyan lehetek tag? Katt ide >>

A részvételi költség tartalmazza:

* a túravezetés díját (képzett túravezetőkkel), a szervezést

A részvételi költség nem tartalmazza:

* az utazást (az autókat segítünk összeszervezni)

* az étkezéseket és a sportbiztosítást, mely itt megköthető >> 

Szükséges erőnlét, a túra nehézsége:
KÖZEPESEN NEHÉZ - - Minden egészséges ember számára teljesíthető, de jólesően fárasztó. Ha aktív életmódot élsz, nem érhet meglepetés.

SZÜKSÉGES FELSZERELÉSEK, SZÁLLÁSOK FAJTÁI (általános tájékoztató): 

A legfontosabb a kényelmes túraöltözet, amely szinte minden outdoor programhoz kell. Szükséged lesz többek között bakancsra vagy túracipőre (ha most készülsz vásárolni lábbelit a legideálisabb választás egy technikai talppal ellátott úgynevezett beszálló cipő, amely szinte minden terepen megállja a helyét), túrazokni (+ tartalék), kamáslira, esőkabátra vagy esőponcsóra, közepes hátizsákra, réteges aláöltözetre (a szabályozhatóság miatt), fejlámpára tartalék elemmel, esetleg túrabotra, amely a hosszabb gyaloglások alkalmával kíméli a térdedet.

 

Lépjen velünk kapcsolatba

Lépjen velünk kapcsolatba

Ha további információt szeretnél, töltsd ki ezt az űrlapot. Amint lehet válaszolunk.


A Visegrádi-hegység a Dunakanyarban fekvő vulkanikus eredetű hegyvonulat, amely földrajzilag az Északi-középhegység középtája, geopolitikailag azonban többnyire a Dunántúli-középhegység Dunazug-hegyvidékéhez sorolják. A Pilist és a Visegrádi-hegységet a Pomázt Esztergommal összekötő egyenes mentén húzódó Dera- és Szentléleki-patak völgye választja el egymástól. Névadója a hegység északi oldalán, a Dunakanyar mellett fekvő Visegrád városa. Népszerű kirándulóhely, áthalad rajta az Országos Kéktúra útvonala is, amelyet mi is követünk túránk során.

Napnyugtától napkeltéig - éjszakai kalandozás a Visegrádi-hegységben

Gyalogtúránk a Visegrádi vár bevételével veszi kezdetét. A visegrádi vár erődítmény a Dunakanyarban, Visegrád városában. A középkorban fontos reprezentatív szerepe volt, hiszen a magyar királyok egyik leggazdagabb palotája állt itt, emellett politikai és hadászati jelentősége sem volt elhanyagolható. Utóbbi szerepét egészen a 17. század végéig megőrizte. Két részből áll: az alsó várból és a fellegvárból, más néven citadellából.

Napnyugtától napkeltéig - éjszakai kalandozás a Visegrádi-hegységben

Képek forrása: termeszetjaro.hu