Misztikus kaptárkövek a Bükkalján

Kelta ősök nyomában...

Hétvégi kalandozásunk során felkeressük a Bükkalja erdeiben meghúzódó furcsa sziklakúpok (kaptárkövek) és a beléjük vésett fülkék néhány csoportját. Az kaptárkövek fülkéinek (általában 60 cm magas, 30 cm széles és 25-30 cm mély lyukak) rendeltetéséről, készítőik kilétéről, a fülkék koráról számos legenda, feltételezés, tudományos feltevés született...

 

Részletes információk

A programtervezetet és a benne található célpontokat - mint jelentkezők - bármikor megváltoztathatjátok, valamint kiegészíthetitek. Túravezetőink tapasztalatának köszönhetően igyekszünk elérni, hogy eseményeink a lehető legnagyobb élményt nyújtsák számotokra, és állandó tagjaivá váljatok kalandozásainknak!

NAPI PROGRAMTERV:

Utazás menetidő: Budapest - Bogács  ( 1,5 - 2 óra, 150 km) -  az utazást összeszervezzük

Találkozó: reggel 8 óra, Pilisborosjenő, orvosi rendelő előtti parkoló (itt van a 840-es busz megállója is).

1. nap  Túránkat Bogácsról kezdjük és a piros jelzésen haladva közelítjük meg a kb 5 km-re lévő Szomolyát, melyet elsősorban az itt kinemesített cseresznye tett híressé (tiszteletére cseresznye-fesztivált rendeznek minden év június második hétvégéjén). Itt található a kaptárkövek egyik legtípusosabb csoportja (a kaptárkő elnevezés is szomolyai lakosoktól ered), a Szomolya fölött emelkedő Vén-hegy nyugati lejtőjén - természetvédelmi helyen - a Kaptár-völgyben helyezkednek el, ahol a riolittufa vonulat nyolc nagyobb, fülkés sziklára, sziklavonulatra, kőkúpra tagolódik. A völgyet uraló, legimpozánsabb sziklavonulat a Királyszéke, mely egy búbos kemencéhez hasonlító nagyobb kúpra és több kisebb kúpra tagolódik, ahol összesen 48 db fülkét számolhatunk meg.

Miután bejártuk az itt található tanösvényt, érintve a szomolyai barlanglakásokat visszaindulunk és Bogácson keresztül elgyalogolunk Cserépváraljára (kb 10 km). Cserépváralján (Mangó-tető  és Csordás-völgy) és környékén (Furgál völgy) található a kaptárkövek második legjelentősebb csoportja. Tíz lelőhelyen 20 kaptárkövet ismerünk, amelyeken összesen 132 fülke számolható össze. A kaptárkövek zöme kúp formájú, köztük impozáns méretűek is vannak.

Bogácsra visszatérve lehetőség van ejtőzni egyet a helyi termálfürdőben (belépő 1600 Ft) illetve borkóstolásra a helyi borospincék egyikében (http://www.holborozzunk.hu/varos.php?sid=bogacs).

A szombat esti szállásunk egy hangulatos nyaralóban lesz Bogács központjában, amely 15 fő befogadására alkalmas (1500 Ft / fő), de a kertben sátor állítására is nyílik lehetőség. Vacsora (Öreg Malom étterem) után 1,5 órás borkóstoló a Csáter Apó pincéjében (6 különböző bor kóstolására nyílik lehetőség 2.000 Ft ellenében.

2. nap  Bogács – Cserépfalu – Ördögtorony – Turista Központ – Hór Völgy  – Suba lyuki ősember barlangja – Ódorvár –Bogács

Délről érkezünk Bogács felől a műúton. Varázslatos hangulatú kis falu egyedi atmoszférával. A templom után kiszélesedik az utca és feltűnnek a hegyek. A piros jelzést követve felmegyünk a dombokra a Milleniumi kilátóhoz, majd északnak tartva tovább a pincékhez a patak mentén, a barlanglakások és kőbánya érintésével a Mész- hegyre. Itt találjuk a kaptárköveket és az Ördögtorony kilátót.

Az Ördögtoronytól a sárga jelzésen vissza a turista központba, onnan indulunk a Suba lyuki ősember barlangjához. A barlang bejárata látványos, elemlámpa segítségével be lehet járni a belső tereket. Az itt lakott ősembert neandervölgyinek azonosították. A Hór-völgy a Bükk déli előterének egyik legimpozánsabb völgye. Alternatív túra: Az Ódorvár romjai további 3 km-re találhatóak. Táv: 19 km

 

Általános információk:

  • A túra nagyjából 7-9 órát vesz igénybe. A terep helyenként elég bokatörő tud lenni, valamint utunk patakmedreket is keresztez, ezért bakancs ajánlott.
  • Túránk egész napos, ezért kényelmes túra ruházat és túrabot, csapadékos idő esetén esőruházat ajánlott.

A túratervezetet az időjárás, a jelentkezők erőnléte és/vagy a túravezető javaslata megváltoztathatja.

A túra időpontja:

Jelenleg nincs meghirdetve

Részvételi költség vendégként:

-

Részvételi költség MAKASE tagoknak:

-

Érdekel a tagság! Hogyan lehetek tag? Katt ide >>

A részvételi költség tartalmazza:

* a túravezetést, szervezést

A részvételi költség nem tartalmazza:

* az utazást:
  egyénileg - az utazást segítünk összeszervezni

* a szállást:
  -

* az étkezéseket

  

Szükséges erőnlét, a túra nehézsége:
KÖZEPESEN NEHÉZ

SZÜKSÉGES FELSZERELÉSEK:

Ruházat - Az évszaknak és időjárásnak megfelelő, réteges öltözködés ajánlott. Érdemes esőruházattal készülni, hogy az esetleges csapadékos idő se tudjon kifogni rajtunk.

Élelem - Nagyon fontos, hogy fejenként legalább 2 liter víz legyen mindenkinél! Élelem szempontjából kétszeri étkezéssel kell számolni (szendvicsek), illetve csokoládét, kekszet érdemes hozni a gyors energiapótlás végett.

Felszerelés - Térképpel és iránytűvel készülünk, de aki szeretné jelölni az útvonalat, természetesen hozhat magával papír alapú térképet, vagy GPS-t. Aki szeret fényképezni, az hozza magával az apparátusát, mert lesznek szép, panorámás helyek.

Lépjen velünk kapcsolatba

Lépjen velünk kapcsolatba

Ha további információt szeretnél, töltsd ki ezt az űrlapot. Amint lehet válaszolunk.

 

Misztikus kaptárkövek a Bükkalján - Kelta ősök nyomában...

Kelta ősök nyomában, a misztikus kaptárkövek rejtélye

A vidéken megőrződött hagyománykincs egyik csoportja a hamvasztásos temetkezést, a másik igen elterjedt hagyománycsoport pedig a méhészkedést említi a fülkékkel kapcsolatban. A kutatók egy része a kelta néptörzsek urnatemetkezési helyeinek, a „szkíta-hun-magyar hősök” vagy egyes nemzetségek síremlékeinek vélte a vakablakos sziklákat, mások pedig bálványtartóknak, áldozóhelyeknek gondolták azokat. A számos kutatás és ásatás ellenére, a kaptárkövek rejtélye még nem oldódott meg.

Misztikus kaptárkövek a Bükkalján - Kelta ősök nyomában...

A  fülkés sziklák kis csoportja fellelhető a Pilis és a Budai-hegység területén is (különösen a Tétényi-platón), de a leggazdagabb előfordulásuk Eger környékén, a Bükkalján található. Legtipikusabb csoportjuk Eger határában (Nyerges-hegy, Mész-tető, Cakó-tető), Szomolya mellett (Vén-hegy, Kaptár-rét) és Cserépváralja környékén lelhető fel, de ezeken kívül Sirok, Egerbakta, Egerszalók, Ostoros, Noszvaj, Bogács, Cserépfalu, Tibolddaróc és Kács határában is találunk kaptárköveket. A Bükkalján jelenleg 40 lelőhelyen 77 kaptárkövet  ismerünk, a sziklaalakzatokon pedig 482 fülkét számolhatunk össze.

Misztikus kaptárkövek a Bükkalján - Kelta ősök nyomában...


További, átfogó információ a kaptárkövekről és természetföldrajzi hátteréről itt található: http://lithosphera.hu/2013/06/tuzben-szuletett-taj/

Misztikus kaptárkövek a Bükkalján - Kelta ősök nyomában...

Misztikus kaptárkövek a Bükkalján - Kelta ősök nyomában...

Misztikus kaptárkövek a Bükkalján - Kelta ősök nyomában...

Misztikus kaptárkövek a Bükkalján - Kelta ősök nyomában...

Misztikus kaptárkövek a Bükkalján - Kelta ősök nyomában...

Misztikus kaptárkövek a Bükkalján - Kelta ősök nyomában...

Misztikus kaptárkövek a Bükkalján - Kelta ősök nyomában...

Misztikus kaptárkövek a Bükkalján - Kelta ősök nyomában...

Misztikus kaptárkövek a Bükkalján - Kelta ősök nyomában...

Képek forrása: keptar.oszk.hu, elmenyekvolgye.hu, panoramio.hu

Imre Gábor - Gerhát Ádám

Miért érdemes tagnak lenned?

Tagdíjaddal támogatva szervezetünket, lehetővé teszed a szabadidősport és a kaland-sport feltételeinek javítását. Számos olyan eseményen vehetsz részt, melyhez egyesületünk biztosítja számodra a szakmai vezetést, illetve a legkorszerűbb felszerelések használatát.
Egy céltudatos csapat tagja lehetsz, részese a közös munkánknak, és megmozdulásainknak, ahol független szervezetként biztosítjuk a legújabb szabadidősport tevékenységek fejlesztését, terjesztését.

A tagjainknak járó szolgáltatásokról bővebben itt olvashatsz >>>
2018-es Eseménynaptár >>>